Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie piszcie w temacie "Prawdziwe RPG" skoro ten serwer obok prawdziwego RPG nigdy nie bedzie lezec, bo nie ma jak tam sie znajdowac.

(z polskiego community Minecraft nie da sie upichcic prawdziwego serwera RPG z odgrywaniem postaci i tym podobnymi rzeczami)

Oto definicja "role playing game", "gry fabularnej":

Gra fabularna (inaczej RPG, z ang. role playing game, nieraz zwana grą wyobraźni, potocznie erpegiem lub rolplejem) – gra towarzyska oparta na narracji, w której gracze (od jednego do kilku) wcielają się w role fikcyjnych postaci. Cała rozgrywka toczy się zazwyczaj w fikcyjnym świecie, istniejącym tylko w wyobraźni grających.

A wiec jest to "Prawdziwa gra RPG", albo "Prawdziwe cRPG (computer role playing game):

Komputerowa gra fabularna (ang. computer Role Playing Game, w skrócie cRPG) – gatunek gier komputerowych, w którym gracz kontroluje bohatera (lub drużynę) poruszającego się po fikcyjnym świecie. Często gracz tworzy własną postać określając jej cechy i wygląd zewnętrzny. W trakcie rozgrywki można pomagać postaciom niezależnym i zabijać przeciwników, dzięki czemu awansuje na kolejne poziomy i zdobywa nowe umiejętności. Komputerowa gra fabularna może rozgrywać się w różnych konwencjach np. fantasy, science fiction czy steampunk.

Chociaz gracze beda grali w Minecraft, nie w gre nazwana YonjiCraft. Minecraft jest gra sandbox'owym survivalem, nie gra RPG (mimo ze mnostwo ludzi hejci Mojang za to, ze probuja zrobic z Minecraft gre RPG). A wiec serwer ten nazwal byl "modyfikacja cRPG do gry Minecraft". Coz taka nazwa napewno nie przejdzie, ale byla by to prawdziwa definicja.

Wiem, ze i tak wciaz bedziecie reklamowac serwer jako "Prawdziwy RPG" , "Jedyny taki RPG w Polsce" , poniewaz kazdy to robi mimo, ze nie mija sie to z prawda.

Dziekuje za uwage.

Untitled.png

• Odpowiedzi 182
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Nie piszcie w temacie "Prawdziwe RPG" skoro ten serwer obok prawdziwego RPG nigdy nie bedzie lezec, bo nie ma jak tam sie znajdowac.

(z polskiego community Minecraft nie da sie upichcic prawdziwego serwera RPG z odgrywaniem postaci i tym podobnymi rzeczami)

Oto definicja "role playing game", "gry fabularnej":

Gra fabularna (inaczej RPG, z ang. role playing game, nieraz zwana grą wyobraźni, potocznie erpegiem lub rolplejem) – gra towarzyska oparta na narracji, w której gracze (od jednego do kilku) wcielają się w role fikcyjnych postaci. Cała rozgrywka toczy się zazwyczaj w fikcyjnym świecie, istniejącym tylko w wyobraźni grających.

A wiec jest to "Prawdziwa gra RPG", albo "Prawdziwe cRPG (computer role playing game):

Komputerowa gra fabularna (ang. computer Role Playing Game, w skrócie cRPG) – gatunek gier komputerowych, w którym gracz kontroluje bohatera (lub drużynę) poruszającego się po fikcyjnym świecie. Często gracz tworzy własną postać określając jej cechy i wygląd zewnętrzny. W trakcie rozgrywki można pomagać postaciom niezależnym i zabijać przeciwników, dzięki czemu awansuje na kolejne poziomy i zdobywa nowe umiejętności. Komputerowa gra fabularna może rozgrywać się w różnych konwencjach np. fantasy, science fiction czy steampunk.

Chociaz gracze beda grali w Minecraft, nie w gre nazwana YonjiCraft. Minecraft jest gra sandbox'owym survivalem, nie gra RPG (mimo ze mnostwo ludzi hejci Mojang za to, ze probuja zrobic z Minecraft gre RPG). A wiec serwer ten nazwal byl "modyfikacja cRPG do gry Minecraft". Coz taka nazwa napewno nie przejdzie, ale byla by to prawdziwa definicja.

Wiem, ze i tak wciaz bedziecie reklamowac serwer jako "Prawdziwy RPG" , "Jedyny taki RPG w Polsce" , poniewaz kazdy to robi mimo, ze nie mija sie to z prawda.

Dziekuje za uwage.

Jeśliby w każdej kwestii być takim dokładnym to by zabrakło miejsca w tytule, a opis serwera byłby dwukrotnie dłuższy i zbyt zawiły. Niektóre rzeczy muszą zostać zwyczajnie uproszczone by zrozumiał to i młodszy odbiorca (nie oszukujmy się, w Minecrafta gra sporo gimnazjalistów a nawet młodszych). Mogłeś oszczędzić swojej klawiatury kopiując definicję z wikipedii, gdyż ją znam.

Każdy reklamuje swój serwer po to by zdobyć graczy. Takie tagi zwyczajnie są dosyć chwytliwe. Prawa reklamy.

Opublikowano

I jeśli się dałoby - możliwość tworzenia rang przez lidera. Oraz zmiany czatu - gildijny, ally, global. (i na samym serwerze czat miejscowy i global)

u2q6.jpg

Opublikowano

Mój nick : Krzyskaw
Na pewno zagram! Zajebiście się zapowiada! :)

50 postów

100 postów

150 postów

200 postów

250 postów

Opublikowano

Gracze zweryfikowani/niezweryfikowani? Dałoby radę to zrobić.

jest to w jednym z nowszych factions więc cóż

przydało by sie ustawiać ownery ręcznie a nie na cały chunk

ustawiałbym wtedy ownery na pokoje i nikt by nie kradł

+ na ściany żeby ktoś tego obsydianu przypadkowo nie rozwalił (raz gościu se pozmieniał ściany w pokoju (obsa na drewno)...

cóż według mnie to troche na zasadzie cuboida będzie działało (jeżeli uda wam sie to zrobić) (klikasz prawym ustawiasz jeden punkt, klikasz lewym drugi punkt i wpisujesz komendę aby w wyznaczonej przestrzeni był owner dla tego gościa /f owner nick aha oraz żeby pytało sie czy nadpisać jakiegoś innego ownera [zastąpić], czy dopisać jeżeli by przeszło przez innego ownera )

wmyśliłem inną wersję zaznaczania ownera - dostajesz nieskończoność gąbek do eq i kładziesz je tam gdzie ma być owner a potem wpisujesz komende i tam sie owner robi (wszystkie gąbki oczywiście znikają)(mogą to być również inne bloki np drewno bez słojów)

(prosze poprostu o jakąś poprawe systemu ownerów i tyle bo zawsze mnie to wkurzało)

prosze prosze prosze prosze daj +

jak w jakiejś grze jest Ranun czasem to nie jestem ja wtedy szukać mnie pod nickami GRanun lub RRanun

Opublikowano

jest to w jednym z nowszych factions więc cóż

przydało by sie ustawiać ownery ręcznie a nie na cały chunk

ustawiałbym wtedy ownery na pokoje i nikt by nie kradł

+ na ściany żeby ktoś tego obsydianu przypadkowo nie rozwalił (raz gościu se pozmieniał ściany w pokoju (obsa na drewno)...

cóż według mnie to troche na zasadzie cuboida będzie działało (jeżeli uda wam sie to zrobić) (klikasz prawym ustawiasz jeden punkt, klikasz lewym drugi punkt i wpisujesz komendę aby w wyznaczonej przestrzeni był owner dla tego gościa /f owner nick aha oraz żeby pytało sie czy nadpisać jakiegoś innego ownera [zastąpić], czy dopisać jeżeli by przeszło przez innego ownera )

wmyśliłem inną wersję zaznaczania ownera - dostajesz nieskończoność gąbek do eq i kładziesz je tam gdzie ma być owner a potem wpisujesz komende i tam sie owner robi (wszystkie gąbki oczywiście znikają)(mogą to być również inne bloki np drewno bez słojów)

Ownery dla każdego gracza odpadają, po cholerę robić gildię skoro każdy będzie miał prywatny teren? W gildii chodzi o współpracę i zaufanie, jeśli komuś nie ufasz to go zwyczajnie nie bierzesz. Możliwy będzie jedynie owner dla szefostwa gildii, ale też z ograniczonym rozmiarem na najważniejsze rzeczy.

Opublikowano

Jak gildia jest potężna, powiedzmy ma z 10 osób, sporo osób chce do niej dołączyć.
Gdy chcą do gildii dołączyć - a nie oszukujmy się, rozwinięta gildia lubi nowych członków, by być jeszcze lepszą - mogą chcieć dołączyć tylko po to, żeby kogoś okraść. A każdy w gildii powinien mieć chociaż kawałek własnego kąta - nawet na jedną skrzynie ( :) ) gdzie nikt mu tego nie zniszczy. Lub w sytuacji gildyjnego magazynu, trzeba było bawić się w liczeniu kratek na chunku, żeby w danej części magazynu mogli otwierać zaufani ludzie. Np. skrzynie z żelazem/diamentami itp. .
I chcę mieć możliwość tworzenia własnej frakcji. To musi być :)

Kocham mpcforum.pl!!!

18706.png

Opublikowano

Jak gildia jest potężna, powiedzmy ma z 10 osób, sporo osób chce do niej dołączyć.

Gdy chcą do gildii dołączyć - a nie oszukujmy się, rozwinięta gildia lubi nowych członków, by być jeszcze lepszą - mogą chcieć dołączyć tylko po to, żeby kogoś okraść. A każdy w gildii powinien mieć chociaż kawałek własnego kąta - nawet na jedną skrzynie ( :) ) gdzie nikt mu tego nie zniszczy. Lub w sytuacji gildyjnego magazynu, trzeba było bawić się w liczeniu kratek na chunku, żeby w danej części magazynu mogli otwierać zaufani ludzie. Np. skrzynie z żelazem/diamentami itp. .

I chcę mieć możliwość tworzenia własnej frakcji. To musi być :)

Od takich rzeczy jest enderchest, jest wystarczająco duży. Nie mogę pisać nic odnośnie pluginu na gildię, bo pewien moderator (konkretniej Blezur) wlepi mi kolejnego bezsensownego warna za pisanie na temat prac nad własnym serwerem (gdyż twierdzi, że serwer YonjiCraft [którego nazwa pochodzi od mojego nicku] może NIE BYĆ mój, bo prezentacja została zrobiona przez Ncturme ;))

Opublikowano

@up Jeżeli chodzi o gildie to można założyć magazyn gildyjny i skrzynie mogą być na hasło a hasło będą mieli zaufane osoby.

Fajnie byłoby gdyby gildia była za bardzo wysoką cenę np. 1000 diamentów 1000 żelaza itd.

Co jak co serwer dobrze się zapowiada lecz większość serwerów mających "duże" plany rozbudowania serwera spełzło na niczym.

Powodzenia w tworzeniu serwera, jeżeli macie problem z fabuła(questami) zawsze mogę pomóc.

Pozdrawiam z fartem.

Jestem zwykły młody chłopak nie zostanę bohaterem, z wiekiem pozostaje sobą, mam nadzieje że mądrzeje.

Opublikowano

@up Jeżeli chodzi o gildie to można założyć magazyn gildyjny i skrzynie mogą być na hasło a hasło będą mieli zaufane osoby.

Fajnie byłoby gdyby gildia była za bardzo wysoką cenę np. 1000 diamentów 1000 żelaza itd.

Co jak co serwer dobrze się zapowiada lecz większość serwerów mających "duże" plany rozbudowania serwera spełzło na niczym.

Powodzenia w tworzeniu serwera, jeżeli macie problem z fabuła(questami) zawsze mogę pomóc.

Pozdrawiam z fartem.

Pomysł jest bez sensu, od magazynowania macie plecak, miejsce w eq (bo eq nie wypada!) i enderchesta...

Nie wiem kto będzie trzymał przy sobie dirt, tak jak w rpgach trzeba będzie zostawić miejsce w eq :D

A jeżeli byłyby gildie to za monety, nie za surowce :]

Opublikowano

Pozdrawiam z fartem.

Ten serwer miał klimat; po queście szło się i biło z inną gildią. Jeśli chcesz zajebać takie ceny za gildię (I jeśliby takie powstały) To na serwerze byłbym tyle coby zrobić linię fabularną i bym se poszedł, bo ani mi, ani żadnemu z mojej ekipy nie przyszłoby do głowy, że mamy na gildi

ę zbierać miesiąć :D

u2q6.jpg

Opublikowano

Ten serwer miał klimat; po queście szło się i biło z inną gildią. Jeśli chcesz zajebać takie ceny za gildię (I jeśliby takie powstały) To na serwerze byłbym tyle coby zrobić linię fabularną i bym se poszedł, bo ani mi, ani żadnemu z mojej ekipy nie przyszłoby do głowy, że mamy na gildi

ę zbierać miesiąć :D

Miesiąc to za długo, ale jednak będzie trzeba trochę pozbierać by nie było za łatwo.

Opublikowano

Tak jest. Dla smaczku mogę zdradzić kilka tytułów, odnoszących się do serwera.

"Piotr słyszał o budowaniu domu na piasku. My posunęliśmy się o niebo dalej"

"Ta nazwa cesarstwa wydaje się znajoma..."

"Niestety, on powrócił. Teraz posiada nawet zwolenników"

"Jestem lekarzem, nie medykiem!"

UWAGA! Powyższe spoilery nic wam nie mówią, możecie jedynie się domyślać ich znaczenia, ale są to spoilery.

Opublikowano

Ogólnie pomysł z gildiami byłby dobry, gdyby siła gildyjna była mała, by gildie nie budowały ubertwierdz, bo od tego będą... Twierdze...

Opublikowano

Wiesz jak byłoby dobrze? Aby gildie wgl. nie budowały. Tylko jak coś zdobędą to mają. ew. coś niewielkiego (wioskę np.) i klimatycznego.

u2q6.jpg

Opublikowano

Wiesz jak byłoby dobrze? Aby gildie wgl. nie budowały. Tylko jak coś zdobędą to mają. ew. coś niewielkiego (wioskę np.) i klimatycznego.

Muszę przyznać, że bardzo ciekawa propozycja, chociaż jednak gildie muszą mieć coś swojego, ale podbijanie wiosek itd. można dać jako dodatek.

Opublikowano

Fajnie byłoby gdyby można było posiadać claimy odłączone on głownego, macierzystego claima jeśliby zdobyło się nową wioskę, np. z eventu + jakiś teleport do tego - chyba, że zostałaby ona przeniesiona w pobliże zamku głównego gildii która go zdobyła.

Kocham mpcforum.pl!!!

18706.png

Opublikowano

Sam czasem nie wiem ile mam % krwi w alkoholu D:

Można powiedzieć, że moja krew nigdy nie zamarza xD

Zmieniłem już te %, postaram się je edytować co kilka dni :p

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...