Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

-= MeumCraft.pl =- [RPG][Autorska Mapa][Autorskie Pluginy][Role Play][1.7.2] Start pełnej wersji - 19.02.2014 !

meumcraft

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Taa, że eveer z ferri wróci dopiero w sobote.. To nieźle musieli serwer uszkodzić, że nie potrafią uruchomić go bez eveera

• Odpowiedzi 1,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Wracając do tematu pierwszego kowala i pierwszej piekarki to sie nie zgodzę że jesteście pierwsi. 

My dostaliśmy do miasta pierwsi kowala i w tej samej chwili Ranidan zaczął naukę i odebrał go równo na drugi dzień - czyli my go mieliśmy pierwsi. A Ranidan obecnie jest już zbrojmistrzem :) 

Co do piekarki to Raczki wczoraj pytałaś na czacie czy ktoś ma już piekarza, nie chciało mi się odpisywać ale także piekarza mamy już od kilku dni.

Stolica Państwa Gesso, i jednocześnie najwspanialsze miasto Kabalii - Lan Exeter Pozdrawia wszystkich!

Zarządca miejski, przyszły Ajatollah

Silexan

Kakamil / Silexan / Lapka

Opublikowano

Taa, że eveer z ferri wróci dopiero w sobote.. To nieźle musieli serwer uszkodzić, że nie potrafią uruchomić go bez eveera

to nie oznacza ze serwer został poważnie uszkodzony  ja słyszałem ze hacker włamał się ale nie miał niektórych praw, a Eveer jest potrzebny po to aby te lukę przez która haker się dostał usunął i uruchomił serwer -.-

Opublikowano

A Eveer jest potrzebny, bo trzyma na smyczy resztę administracji swoim jestestwem. Bez niego nie można zrobić absolutnie nic.

u2q6.jpg

Opublikowano

Wracając do tematu pierwszego kowala i pierwszej piekarki to sie nie zgodzę że jesteście pierwsi. 

My dostaliśmy do miasta pierwsi kowala i w tej samej chwili Ranidan zaczął naukę i odebrał go równo na drugi dzień - czyli my go mieliśmy pierwsi. A Ranidan obecnie jest już zbrojmistrzem :)

Co do piekarki to Raczki wczoraj pytałaś na czacie czy ktoś ma już piekarza, nie chciało mi się odpisywać ale także piekarza mamy już od kilku dni.

Stolica Państwa Gesso, i jednocześnie najwspanialsze miasto Kabalii - Lan Exeter Pozdrawia wszystkich!

Zarządca miejski, przyszły Ajatollah

Silexan

Pytałam się wczoraj, ale miałam wcześniej, a że mi się tego wrzucić nie chciało, bo czekałam na piekarnie ^.^

Anime.png

Opublikowano

Była mowa, że zdobędzie się go przy jakimś totemie odpowiednim, czy coś.

u2q6.jpg

Opublikowano

Co do "hackera Bonzo" może to być jakiś konkurujący serwer jak Avernus, ale nic nie wiadomo. Oczywiście nie chcę tu oskarżać Avernusa, ale to po prostu tak mogło być.

A u nas na luzie, spokojnie się rozwijamy, nie chcemy zbyt szybko osiągnąć poziomu "SUPER EPIC WIOSKI". 

Nam to nie potrzebne, wolimy się dobrze bawić.

Opublikowano

W końcu mogę się wypowiedzieć w tym temacie! :D

Wpierw się przedstawię, jestem Plazma władca Novej Regny, gracz który szybko łapie nowości i lubi strategie gospodarcze. Grałem na poprzedniej edycji(nie na becie I) meuma. 

Zacznę od samego serwera.

Start? Chaos :D Czysty chaos, sam nie wiedziałem co robić, jak i moi ludzie, po chwili gdy 100 osób opuściła spawn zorientowałem się, że są kilka NPC na spawnie, które coś sprzedają(ja wiedziałem co, ale inni?). Zaczęła się rozgrywka, gramy i widzimy, jak administratorzy próbują to wszystko trzymać w kupie(jest ich za mało, a gracze nie szczędzą na nich obelg). Świeżak wbija i kompletnie nie wie co, jak i gdzie. Ts? nie ma porządnego, forum brak. Zasady co chwila się zmieniają i gracze, nawet tacy, jak ja czasem nie kumają i nie mogą ogarnąć co i jak(dowiedziałem się po starcie, ze drwal może tylko ścinać drzewa, przy tym byłem zapewniany, ze tak nie będzie). Totemy po całej mapie szukamy i kilka znajdujemy, durne czasem lokalizacje, czasem pustynie(tysiące kratek kwadratowych bez totemów). W sumie... rozpisywać mogę się długo, ale w punktach to dam. 

-brak informacji o grze

-za mało administratorów (pracują nad tym)

-totemy, są dla mnie bez sensownie porozmieszczane i odnaleźć je teraz to cud.

-niezrównoważona rozgrywka (zakup totemu zwraca się w kilka dni)(handlarze są teraz bezużyteczni)

-kontakt gracz-gracz to często podpalanie, wyzwiska, intrygi(prawie brak możliwości piętnowania oszustów) lub rekrutacja na ślepo( gracze dołączają do pierwszej lepszej wioski)

-gracze, tacy jak Archerowy, który biega z zapalniczką przez cały świat i używa bugów, by podpalać, nie powinni się znaleźć na serwie.

-nie dokończone elementy w tym brak regulaminu wojennego

-słabe zabezpieczenia

+admin z pasją(ma wiedzie o historii), który zrobi bardzo dużo dla serwera

+ciekawa i nieprzeciętna rozgrywka

+unikalne elementy rozgrywki

+duża ilość graczy

+perspektywa stania się pełnoprawnym serwerem RPG, które może być wyznacznikiem dobrej gry.

+ścieżki rozwoju(główna przyczyna dlaczego gram na tym serwie)

Polecam serwer

Co do rozwoju itd. Z tego co mogę szacować jest już z 3 zbrojmistrzów na serwerze. Większe nacje mają po 5 sojuszników 2-3 miasta i 1-5 wsi. Około 25-45 ludzi. Szczerze mówiąc Nova Regna teraz konkuruje między innymi państwami i nie jestem pewny czy jesteśmy najsilniejsi, najbardziej rozbudowani, najbogatsi, ale mogę nadal twierdzić, że najlepsi. Rozwijamy się coraz to szybciej, mamy zbitą grupę graczy o średnim wieku 17+, plany rozwoju, doświadczenie, zaplecze fabularne, kulturę osobistą. Myślę, że do kilku dni każdy będzie mógł szczerze powiedzieć i bez problemowo, które państwo jest najsilniejsze, najbogatsze, najpiękniejsze i po prostu naj :D 

Niektórzy ludzie sugerują, że to serwer typu pay to win. Nic bardziej mylnego, można oczywiście wydać 500zł i "wygrywać" ale równie dobrze można pograć troszku więcej i osiągnąć to samo. Wiaderka i piecyki są do craftowania oraz teraz do sprzedaży przez zwykłych graczy, wątpię by ktoś już je kupował. Honor to cenna rzecz, ale dobre planowanie i lekki wysiłek może w kilka godzin zmazać różnice między graczem co wysyła sms, a niewysyłającym. Talary, pieniędzy nigdy za dużo, ale tutaj jeszcze łatwiej zniwelować różnice. Tak naprawdę to tylko nauczyciele coś dają, jakąś realną przewagę, ale to na krótką metę.

Nova    tnXkN4Y.png    Regna

Opublikowano

Popieram Pana UP w 100% :)  Jakby zajęli się wreszcie stroną i ogarneli co można a czego nie + załatwić jeszcze 2 ogarniętych adminów, a nie takiego karnistra to było by świetnie :)

Opublikowano

Skoro wszyscy się wypowiadają, a durne przechwałki o tym, który serwer jest lepszy się skończyły, więc i ja się wypowiem. 

Na początku chaos. Ale w końcu zawsze "na początku był chaos". Najważniejsze, że ekipa jest na tyle ogarnięta aby sprawnie funkcjonować w świecie Meum. 

Zacznę od minusów:

-Bałagan na serwerze. Jak wspomniał wyżej Plazma kontakty między graczami, którzy się nie znają, kończą się na wyzwiskach i podpalaniu. 

-Kilka bugów. Jednym z większych była możliwość podpalania miast czy wiosek. W jeden dzień spłonęły trzy miasta, bo gracz Arch****y miał za dużo wolnego czasu i za mało rozumu, aby liczyć się z konsekwencjami. 

-Brakuje obiecanych poradników w postaci filmów na yt. 

-Brak dokładnego regulaminu wojennego.

-Brak opisanych rang gospodarczych.

-BRAK FORUM! Każdy lepszy serwer powinien mieć swoje forum, gdzie byłyby wypowiadane wojny, sojusze czy publikowane konstytucje państw. Podobno nad tym pracują... Od miesiąca.

-Niektóre rangi są bezużyteczne. Chodzi głównie o handlarza i jego ewolucje. 

-Rangi typu burmistrz czy sołtys nie powinny dostawać honoru co 24h. Według mnie to tylko przywilej rycerzy i rang wyższych.

-Honor nie jest już przyznawany za budynki. Tym się bardzo zawiodłem. Teraz wystarczą szopy z kilku desek i można nazwać to szkołą czy ratuszem...

Plusy? Wypiszę najważniejsze:

-Zaangażowany admin. Ma mózg i wie co chce osiągnąć. Mowa oczywiście o Historyku. 

-Rozwinięta polityka.

-System rang politycznych, duchownych i gospodarczych.

-Duża ilość graczy.

-Duża ilość miast i wiosek.

-Ograniczony crafting. 

-Obecność "przywilejów".

-Każdy może założyć miasto lub wioskę, co nie jest oczywiste. Istnieją serwery, na których to przywilej tylko tych, którzy wyłożą gruby hajs.

Ogólnie minusy można zmienić na plusy... Tylko administracji musi się chcieć. 

Polecam, Zygfryd_. 

NR.

Opublikowano

Karnister jest nowy, ale znam kolesia. Musimy dać mu kilka chwil, bo na razie to musi sie zastanowić 5 razy zanim coś zrobi, bo jeszcze w 100% nie wykuł wszystkich zasad i boi się zareagować ostro, ale to przez chwilę. Miły ciepły admin, którego los jednostki obchodzi. 

Co do rangi zbója to nieoficjalne info:

Gdy zabija kogoś otrzymuje 50%-100% talarów swej ofiary

Nie może wybrać innej rangi(nie może być rolnikiem, kopaczem, drwalem, duchownym, handlarze, rycerzem)

Może wszystkich bezkarnie zabijać(to my mamy być sądem i katem jego)

Żeby zostać zbójem trzeba znaleźć totem zbója. (według mnie to głupota wielka)

Ma być wprowadzony w następny poniedziałek.

Charakterystyczny nick? 

Opublikowano

-gracze, tacy gracze jak Archerowy, który biega z zapalniczką przez cały świat i używa bugów, by podpalać nie powinni się znaleźć na serwie

Rozwaliłeś mnie. Szczerze jak widać Zygfryd był by i mądrzejszym i lepszym władcą. Nie obchodzi mnie, że na tym obrazku są wasze kordy. Upieracie się, że to ja podpaliłem waszą wieś? Żryjcie to. To screen jak biegnę obok tej wioski, NIE MAM NIC! Żadnej zapalniczki itd. Podczas pisania z członkiem waszego społeczeństwa zauważyłem się palące drzewo podbiegliśmy tam i zobaczyłem palący się mur i dom jakiś. Potem zabił mnie zombiak, gdyż miałem lagi i nie miałem się czym bronić. Biegłem do swojej wioski, tak biegłem. Bo padłem na afk.

Pytałem się tamtego waszego o jedzenie. Nie dał nic, chwilę popisaliśmy i tyle. 

A tu od razu wróciłem do wioski, w której jestem i wasi "ludzie" piszą do mnie. Albo gimbusiarskie wyzywanie, albo pisanie "twoja wioska już nie istnieje".

Widać czym jest Nova Regna w części. A jeśli chodzi o tą sprawę. Podpaliłem tylko raz gracza nie od was, tylko od Salinasa, ale potem dowiedziałem się, że nie można i nie zrobiłem już czegoś takiego w obawie o bana. :)

I jedyne co mnie wkurza najbardziej to brak RP na serwerze RPG. Ludzie, których spotkałem, posługujący się RP: Wioska Told'a i jego wasala i ludzie, którzy do nas dołączyli. :D

To się rozpisałem.

SCREEN:

http://zapodaj.net/e7cd47a0e736a.png.html

Z Zapodaj, bo nie mogłem tu obrazka tak wstawić. :/

Opublikowano

Nie zaczynajmy durnej kłótni. Nie tylko my uważamy, że to Ty podpalałeś, ale skończmy temat,  bo zrobi się tutaj bałagan taki jak poprzednio. 

NR.

Opublikowano

Jak ja lubię tę kłótnie poza tematem.

Nie mam co tutaj pisać ,serwer jest fajny nic po zatym to nie ten meum co kiedyś ,zbyt nastawiony na masówkę?Czy się zawiodłem?Z lekka.

Opublikowano

Gadałem z Archerem, wierzę mu :P A serwer oceniam bardzo ciepło. Miło się stało, że powstały większe sojusze, liderujące państwa, i ciekawa polityka :)

u2q6.jpg

Opublikowano

Archerowy, nie oskarżam Cię o te podpalenie. Jednak dla mnie jest bardzo możliwe, że to Ty podpaliłeś, jednak nie o to mi chodzi. Z drugiej strony... maximus wierzy w to, więc powinienem i ja uwierzyć. Tak, czy siak upieram się przy swoim stanowisku. To koniec dyskusji.

Odgrywanie postaci nie istnieje praktycznie. Jedynie są budynki, zarys serwera, zasady, historie, prawa i kilka odzywek. To akurat wada tego serwera, a raczej graczy.

Maximus, powstały sojusze itd. ale teraz tak naprawdę, cały serwer ma wojnę :D liderujące państwa dopiero teraz się sprawdzą i są głównie liderami, bo grały wcześniej. Ciekawa polityka? Nie sądzę, są predyspozycje do tego, ale na razie jest zbyt duży chaos. Świat musi ujrzeć wojnę, zanim o niej zapomni :D Poza tym nie ma rycerzy... :C 

Opublikowano

Odgrywanie postaci nie istnieje praktycznie. Jedynie są budynki, zarys serwera, zasady, historie, prawa i kilka odzywek. To akurat wada tego serwera, a raczej graczy.

Ja kocham odgrywanie postaci. Sam teraz jestem członkiem w 2 forach pbf. Nieraz także samemu próbowałem odgrywać postać na niektórych serwerach, lecz nici z tego. Ludzie wyśmiewają takie zachowanie i swoimi prowokującymi słowami zmuszają do normalnego pisma.

Życie nie ma sensu, lecz śmierć tym bardziej

Opublikowano

Ja kocham odgrywanie postaci. Sam teraz jestem członkiem w 2 forach pbf. Nieraz także samemu próbowałem odgrywać postać na niektórych serwerach, lecz nici z tego. Ludzie wyśmiewają takie zachowanie i swoimi prowokującymi słowami zmuszają do normalnego pisma.

Wiem coś o tym o czym napisałeś na końcu. Gracz z Aldwin "loginone", który zrobił multikonto i ma nick Smutne Drzewo. Przebiegł obok wioski, jak zacząłem RP, zaczął po prostu wyzywać.

Opublikowano

Oby serwer wrócił jaknajszybciej bo wy się na tym forum pogryziecie zaraz

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...