Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Nurtujące mnie pytania dotyczące niebios i tym podobne

hophop8

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A skąd wiesz, że te objawienia, opętania itp. itd. były prawdziwe? Wiele, wiele lat temu to równie dobrze mogła być jakaś choroba, której skutkiem były halucynacje, drgawki czy padaczka.

Teraz to już na siłe coś wymyślasz. Przecież nawet jakby opętanie, objawienia itp. itd. były by prawdziwe to nie potwierdza to istnienia Boga.

• Odpowiedzi 148
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

( ciało opętane pali się od wody święconej )

Jak powstaliśmy? Już Ci tłumaczę (tak z grubsza). Pamiętasz pierwszych, prymitywnych ludzi? Neandertalczyków itp. itd.? Tych, którzy wywodzili się od małp? Jak myślisz... podobno Adam i Ewa to byli pierwsi ludzie. A to jest bzdura, bo ludzie byli już wcześniej. Hm, zastanawiające, co?

Widzę, że wiele osób mylnie interpretuje wiarę. Chmurki i latające aniołki, paląca poświęcona H2O....

Ludzie... na istnienie Boga nie ma dowodów, nie ma także dowodów na jego brak istnienia i na tym polega wiara, że mimo braku dowodów jesteś pewny, że Bóg istnieje bo masz swoje osobiste argumenty na ten temat, nawet w Biblii zostały zapisane słowa "Błogosławieni, którzy nie widzieli, a uwierzyli".

Czym jest wiara? Nie widzicie naprawdę, że wszystkie religie są oparte nie na tym, aby wierzyć w gwiazdki/słoneczka/kucyki/inne pierdoły, tylko na miłości względem bliźniego. W chrześcijaństwie zostały zawarte przypowieści, które są przez część ludzi brane DOSŁOWNIE, mimo że mają one przedstawiać jedynie wartości i przykłady w których można wykazać się dobrym wyborem jak np. wspomniana przez Miyoshi historia o Adamie i Ewie - tutaj jest przedstawiona sytuacja, w której za złe czyny dostaje się kare, a nie genezę powstania ludzkości.. omg.

Osobiście jestem katolikiem praktykującym, wyznaję akurat tą religię, ale szanuję wszystkie pozostałe jak i osoby niewierzące.

Wracając do tematu, będą jeszcze jakieś pytania? Powoli schodzimy na ostry offtopic

Opublikowano

@MIyoshi

Nie mam zamiaru nikogo przekonywać do swoich racji. Po prostu zwyczajnie

prowadzę dyskusję, bo jestem ciekawa, jak wierzący zapatrują się na

niektóre (z pozoru oczywiste) sprawy. Chill.

bóg dał wolną wole , złymi czynami , sam na siebie sprowadzasz potępienie .

Boga nie ma.

Świetna dyskusja co nie ? Teraz ja mogę odpowiedzieć "Bóg jest".

Jak sie nie ma nic w głowie, to lepiej zachować trochę godności i już nic nie odpisywać.

--------------------

Zasady fizyki, nauki nie potrafią wytłumaczyć jak powstaliśmy. Chodzi mi teraz konkretnie o powstanie wszechświata, nic nie powstanie z niczego - wg zasad nauki. Jeżeli weźmiemy wszechświat, teorie jego powstawania, to być może dojdziemy w końcu do tego że mógł powstać podczas Wielkiego Wybuchu, lecz wtedy powstaje pytanie co wybuchło i jak powstało? Odpowiesz mi na nie? Zawsze wtedy mogę zapytać co było jeszcze wcześniej. Prosty sposób na udowodnienie, że według zasad nauki świat nie mógł powstać.

-------------

Dobra - skoro Bóg jest wszechmogący, a każde wyzdrowienie przypisuje

się jego cudownym mocom to po cholerę są szpitale, lekarze, studia?

Przecież to wszystko zasługa Boga, prawda?

Nieprawda, kompletna bzdura. Skąd czerpiesz informacje że każde wyzdrowienie to zasługa Boga?

Istnieją cudowne uzdrowienia, lecz doznają ich tylko nieliczni.

-----------------------------------------

Pisze boty do gier WWW na zlecenie.

Opublikowano

Co wy gadacie...

Nie wierzący w Boga nie zostaną potępieni jeżeli są dobrymi ludźmi

jedynie pozostawieni przez jakiś czas w czyśćcu aby ich dusza się oczyściła.

Muzułmanie przestrzegający swojej wiary dostaną to w co wierzą.

-----------------------------------------------------------------------------------

Już piszę nowe pytania :)

Naj­lep­szym środ­kiem prze­ciw pra­wu jest bezczelność.

Opublikowano

Jak ktoś wychodzi na ulicę z karabinem i robi rozpierdol to nie dlatego, że opętał go szatan, tylko dlatego, że jest zwyczajnie popierdolony i ma najebane we łbie

Uzdrowienia i cudy to medialne gówno byle zwrócić na siebie uwagę, za tym wszystkim stoi hajs, interes musi się kręcić

1342269791-U312181.jpg
Opublikowano

A mnie interesuje taka rzecz: Jak Maryja mogła urodzić syna skoro była dziewicą?

Skoro nią była, to jak została zapłodniona?

druga rzecz:

dlaczego w biblii nie ma nic o dinozaurach? tak jakby przed narodzinami Jezusa nic innego nie było, nie działo się

Opublikowano

A mnie interesuje taka rzecz: Jak Maryja mogła urodzić syna skoro była dziewicą?

druga rzecz:

dlaczego w biblii nie ma nic o dinozaurach? tak jakby przed narodzinami Jezusa nic innego nie było, nie działo się

Została zapłodniona analnie xDDDD

1342269791-U312181.jpg
Opublikowano

druga rzecz:

Chrześcijanie wierzą w to, że to Cud Boży. (mówie o urodzeniu dziecka przez dziewice.)

Opublikowano

Chrześcijanie wierzą w to, że to Cud Boży. (mówie o urodzeniu dziecka przez dziewice.)

Ale chyba każdy wie, że to nie mozliwe..

Opublikowano

druga rzecz:

Z tego co wiem, to Biblia jest książką a dinozaury nie opanowały sztuki pisania więc nie mogły pisać o innych dinozaurach. Drugą sprawą jest fakt, że nie było o czym pisać, Biblia jest dla człowieka aby nauczył się niektórych zasad jak być dobrym względem innych, więc po co dinozaury?

Czekam na pytania, odpowiedzi umieszczę w edycji tego posta, no chyba, że post utonie pod naporem spamu.

@edit #1 To z Maryją, to jedno z pytań retorycznych, niestety nie ma na to odpowiedzi bo nikt nie zapisał dokładnego przebiegu tego procesu.

@edit #2

Czyżby zmartwychwstanie było prawdziwym ożywieniem zwłok?

Jak rodziła Ewa przed wygnaniem z raju?

Jak powstał Jezus?

Co Jezus miał na myśli że ciało jest pokarmem a krew napojem?

1. Zwłoki zostają na ziemi, pod sąd ostateczny wędruje jedynie dusza, można nazwać to prawdziwym ożywieniem ale duszy, nie zwłok.

2. Szczerze, nie wiem.

3. Urodził się. :)

4. To, że uczniowie (czyt. wszyscy ludzie) mają go naśladować, on w swoim zachowaniu starał się miłować bliźniego. Dlaczego spożywanie a naśladowanie, zmiana zachowania? Chrystus chodził po tamtejszej ziemi Żydów , a Żydzi uważali m.in. mięso prosiaka za nieczyste a tego który je zje również za osobę nieczystą, tak więc spożywając krew i ciało Chrystusa naśladujemy Chrystusa, stajemy się podobni do niego i jego zachowania tj. m.in. miłosierdzie względem innych.

Opublikowano

Jeżeli Bóg istnieje to napewno posiada takie umiejętności.

Opublikowano

każdy wie, że coś nie może powstać z niczego więc oczywiste jest, że świat nie istnieje.

Opublikowano

druga rzecz:

poczęła przez ducha świętego.

Jak żyli ludzie dawno już nie było dinozarurów .

Trolling , hejty i wiele więcej !

Opublikowano

Bóg nie stworzył świata w siedem dni, lecz to trwało bardzo długo, zwierzęta powstały wcześniej od ludzi.

Naj­lep­szym środ­kiem prze­ciw pra­wu jest bezczelność.

Opublikowano

Przyszedł do niej anioł i zrobił in vitro?

Tylko ludzie mądrzy mogę być chrześcijanami i zrozumieć sens wiary .

Opublikowano

Tylko ludzie mądrzy mogę być chrześcijanami .

To urodzenie przez Maryję syna jest po prostu nie możliwe w naszych czasach, co dopiero w tamtych.

Jak wszyscy chrześcijanie, wytłumaczenie na wszystko-cud?

Tylko optymiści mogą być chrześcijanami

Opublikowano

To urodzenie przez Maryję syna jest po prostu nie możliwe w naszych czasach, co dopiero w tamtych.

"Ty jesteś chory " - ??? tak to był cud , jeszcze coś ?

Opublikowano

Ja nadal trzymam się wersji, że wszystko to jest wynikiem niedokształcenia ludzi w tamtych czasach...

Gdyby piszący Ewangelię mieli ukończony doktorat, zmieniłoby to coś? Raczej nie. Ewangeliści byli natchnieni Duchem Świętym, a lud świadczący o cudach Jezusa opowiadał co widział. Współcześnie jest wielu iluzjonistów, ale czy któryś z nich próbował kiedykolwiek wskrzesić zmarłego lub przywrócić wzrok komuś, kogo miejscowi znają z jego braku od lat?

Mylna interpretacja po raz kolejny. Cud nie jest wytłumaczeniem na wszystko, a często cud zauważany jest nie tam gdzie powinien np. sytuacja z Mojżeszem wyprowadzającym lud, gdzie cudem nie było rozstąpienie się wód tylko wykształcenie i inteligencja tego człowieka, ponieważ odpływ wyliczył sobie sam.

Tak, żeby nie odbiegać w tym poście też będą edycje na pytania, o ile jakieś wystąpią.

Opublikowano

każdy wie, że coś nie może powstać z niczego więc oczywiste jest, że świat nie istnieje.

Może w twoim zdaniu jest prawda. Może świat jest punktem zero np tak jak daty 1 rok p.n.e i 1 rok n.e po między jest data 0 która jest nieskończona więc możesz liczyć dokładnie sekundy a i tak się nigdy nie dowiesz kiedy ten rok 0 powstał.

Nie wiem czy ktoś zrozumiał.

Mam pytanie piszecie, że świat nie zrobił się znikąd więc Bóg istnieje. To teraz ja się was pytam skąd się wziął Bóg? Przecież nie mógł się wziąć z nikąd.

Sami widzicie nieskończoność.

Nie wierzę w Boga. W ogóle to w nic nie wierzę.

Chociaż to dobrze, że tyle osób wierzy w Boga bo wiara to jak prawo dzięki któremu nie ma tylu szaleńców.

Opublikowano

Może w twoim zdaniu jest prawda. Może świat jest punktem zero np tak jak daty 1 rok p.n.e i 1 rok n.e po między jest data 0 która jest nieskończona więc możesz liczyć dokładnie sekundy a i tak się nigdy nie dowiesz kiedy ten rok 0 powstał.

Nie wiem czy ktoś zrozumiał.

Mam pytanie piszecie, że świat nie zrobił się znikąd więc Bóg istnieje. To teraz ja się was pytam skąd się wziął Bóg? Przecież nie mógł się wziąć z nikąd.

Sami widzicie nieskończoność.

Nie wierzę w Boga. W ogóle to w nic nie wierzę.

Chociaż to dobrze, że tyle osób wierzy w Boga bo wiara to jak prawo dzięki któremu nie ma tylu szaleńców.

Według nauki świat nie może istnieć. Wedugł wiary chrześcijańskiej owszem może ponieważ Bóg może istnieć sam z siebie.

Opublikowano

Nie ma sensu dyskutować o tym jak powstał Bóg, jakie ma moce i czy je ma. Ludzie tego nigdy nie zrozumieją.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...