Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Nurtujące mnie pytania dotyczące niebios i tym podobne

hophop8

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A wierzycie w spowiedź?

tzn. w to, że jak powiecie jakiemuś księdzowi kryjącemu się w konfesjonale co złego zrobliście to pan Bóg odpuści wam grzechy :P

każdy grzech zostanie odpuszczony jeśli człowiek żałuje

Jeśli czytam wypowiedzi tych rasistów to nie wiem czy mam się śmiać czy płakać ?

Najwięcej macie do gadanie nie znając teologi , ani bibili z miyoshi, na czele

Miyoshi. twierdzisz że nie chcesz nikogo urazić , a twój post mnie uraził , jestem katolikiem i chrześcijaninem .

Kościół nie ma nic wspólnego z bogiem ??

Bóg stworzył kościół jak by nie on to nie było by chrześcijaństwa .

Trolling , hejty i wiele więcej !

• Odpowiedzi 148
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Ale można wierzyć w Boga nie chodząc do kościoła.

Pewnie powiecie, że to fałszywa wiara, no, ale wiara.

Ja wierze, ale nie praktykuje.

Opublikowano

A jak Ci powiem, że wierzę w Zeusa i resztę jego ziomków, to co?

Przecież mam prawo, on też był "kiedyś" bogiem. Czemu już "nie jest"?

1352970251-U713459.png

By Maxiu
"Because limits, like fears, are often just an illusion"

Opublikowano

Bóg nasłał potop na ziemię aby wyplamić z niej Nefilim czyli pół aniołów pół ludzi.

Nakazał swojemu słudze Noemu zbudować arkę... resztę historii chyba znasz.

Naj­lep­szym środ­kiem prze­ciw pra­wu jest bezczelność.

Opublikowano

każdy grzech zostanie odpuszczony jeśli człowiek żałuje

Jeśli czytam wypowiedzi tych rasistów to nie wiem czy mam się śmiać czy płakać ?

Najwięcej macie do gadanie nie znając teologi , ani bibili z miyoshi, na czele

Miyoshi. twierdzisz że nie chcesz nikogo urazić , a twój post mnie uraził , jestem katolikiem i chrześcijaninem .

Kościół nie ma nic wspólnego z bogiem ??

Bóg stworzył kościół jak by nie on to nie było by chrześcijaństwa .

taa, kosciol stworzyl cesarz na synodzie w bodajze V w. n.e

przepraszam, ze nie podam zrodel, ale kto chce moze poszukac. (moge sie mylic z data, dawno temu to czytalem)

Boze narodzenie, etc to umowne daty przyjete, by zrownac lud.

duzo osob mowi, ze wierzy, ale jestem pewnien ze ponad polowa nie przeczytala nawet biblii.

.

Opublikowano

Bóg nasłał potop na ziemię aby wyplamić z niej Nefilim czyli pół aniołów pół ludzi.

Nakazał swojemu słudze Noemu zbudować arkę... resztę historii chyba znasz.

no nie znam.

Opublikowano

trzeba być pojebem, żeby zaczynać temat o kościele na forum gdzie średnia wieku użytkowników wynosi 14lat.

Opublikowano

"Ty zaś zbuduj sobie arkę z drzewa żywicznego, uczyń w arce przegrody i powlecz ją smołą wewnątrz i zewnątrz. A oto, jak masz ją wykonać: długość arki - trzysta łokci, pięćdziesiąt łokci jej szerokość i wysokość jej - trzydzieści łokci. Nakrycie arki, przepuszczające światło, sporządzisz na łokieć wysokie i zrobisz wejście do arki w jej bocznej ścianie; uczyń przegrody: dolną, drugą i trzecią. Ja zaś sprowadzę na ziemię potop, aby zniszczyć wszelką istotę pod niebem, w której jest tchnienie życia; wszystko, co istnieje na ziemi, wyginie, ale z tobą zawrę przymierze. Wejdź przeto do arki z synami twymi, z żoną i z żonami twych synów. Spośród wszystkich istot żyjących wprowadź do arki po parze, samca i samicę, aby ocalały wraz z tobą od zagłady. Z każdego gatunku ptactwa, bydła i zwierząt pełzających po ziemi po parze; niechaj wejdą do ciebie, aby nie wyginęły. A ty nabierz sobie wszelkiej żywności - wszystkiego, co nadaje się do jedzenia - i zgromadź u siebie, aby była na pokarm dla ciebie i na paszę dla zwierząt. I Noe wykonał wszystko tak, jak Bóg polecił mu uczynić." (Ks. Rodzaju 6:14-22, Biblia Tysiąclecia)

To już chyba Ci wyjaśni.

Naj­lep­szym środ­kiem prze­ciw pra­wu jest bezczelność.

Opublikowano

"aby zniszczyć wszelką istotę pod niebem, w której jest tchnienie życia; wszystko, co istnieje na ziemi, wyginie"

Dlaczego Bóg miałby chcieć zniszczenia tego co sam stworzył - Ludzi

Opublikowano

Niestety dowiemy się tego dopiero po śmierci :( (chyba) No cóż, ja wierzę wszystkim obrazkom, księgom itd.

Opublikowano

zadam podobne pytanie, skoro dusza ludzka jest nieśmiertelna tzn, że Bóg nie może jej zniszczyć? A to by przypadkiem nie oznaczało, że nie jest wszechmogący? Ktoś wierzący potrafi mi to wytłumaczyć?

Pozdrawiam.

Pisze boty do gier WWW na zlecenie.

Opublikowano

Bóg nie istnieje.

Ludzie to wymyślili i na tym zarabiają.

Dziękuje, dobranoc.

Wszystkich którzy nie mają nic do powiedzenia w tym temacie proszę o wyjście.

Dziękuje, dobranoc.

Opublikowano

Ale można wierzyć w Boga nie chodząc do kościoła.

Pewnie powiecie, że to fałszywa wiara, no, ale wiara.

Ja wierze, ale nie praktykuje.

Mówi się, że wiara bez uczynków jest martwa, to coś jak jestem nudystą, ale nie praktykuję (tak to było w dowcipie), ale czuję, że jeśli Bóg jest taki jak mówi kościół to bycie dobrym człowiekiem wystarczy. Spójrz tylko ilu jest obłudnych pseudochrześcijan, którzy niby uczęszczają do kościoła, modlą się, a wszyscy widzą jak mimo to się zachowują. (mam nadzieję, że wiecie o co chodziło w moich skrótach myślowych :D)

Nawet jeśli Boga by nie było to bycie dobrymi ludźmi wam nie zaszkodzi, poza tym z wiarą jest łatwiej.

/gif

Opublikowano

Jeżeli szatan jest zły, to dlaczego ma karać tylko złych ludzi?

Ja na miejscu szatana imprezka, albo jakieś piwko z takimi ludźmi i jesteś w niebie.

graphic.png

Opublikowano

Mówi się, że wiara bez uczynków jest martwa, to coś jak jestem nudystą, ale nie praktykuję (tak to było w dowcipie), ale czuję, że jeśli Bóg jest taki jak mówi kościół to bycie dobrym człowiekiem wystarczy. Spójrz tylko ilu jest obłudnych pseudochrześcijan, którzy niby uczęszczają do kościoła, modlą się, a wszyscy widzą jak mimo to się zachowują. (mam nadzieję, że wiecie o co chodziło w moich skrótach myślowych :D)

Nawet jeśli Boga by nie było to bycie dobrymi ludźmi wam nie zaszkodzi, poza tym z wiarą jest łatwiej.

Nie zgodze się z pierwszą częścią. Można wierzyć i nie popierać tego żadnymi uczynkami, można być po prostu dobrym człowiekiem - lub złym. Nie ma to nic wspólnego z wiarą. Możemy być pewni że Szatan, jeżeli istnieje, wierzy w Boga, wierzy w jego istnienie. Mimo to nie przestrzega jego praw. Tak samo osobą która nie przestrzega przykazań bożych, jest podłym człowiekiem, może wierzyć w Boga... lecz sama wiara to za mało by uzyskać zbawienie. Powiedziałbym nawet że można uzyskać zbawienie nie wierząc w Boga - będąc dobrym człowiekiem, to wystarczy.

Dlaczego tak uważam? Cóż, to czy, i w jakiego Boga wierzymy nie zależy w zupełności od nas, tylko od tego gdzie sie urodziliśmy, w jakiej kulturze się wychowaliśmy. Czy Bóg odebrałby nam prawo do niebios tylko ze względu na taki przypadek? Jeżeli jesteśmy dobrymi ludźmi pójdziemy do nieba - takie jest moje zdanie.

Opublikowano

Jeżeli szatan jest zły, to dlaczego ma karać tylko złych ludzi?

Ja na miejscu szatana imprezka, albo jakieś piwko z takimi ludźmi i jesteś w niebie.

bóg potępia ludzi którzy nie wieża w boga, w piekle jest ból i cierpienie na wieczność.

Bóg. Może zniszczyć szatana i to zrobi na końcu czasow

Opublikowano

A teraz tak zupełnie serio - wstajemy i przestajemy wierzyć we wróżki i dużych panów siedzących na chmurkach. Brzydkiego, czarnego Anioła, odsyłającego dusze do piekieł, także sobie podarujemy. Nie chcę naprawdę obrażać niczyich uczuć religijnych, bo je szanuję. Ale za każdym razem, kiedy słyszę te historie o kobiecie, która urodziła będąc dziewicą, o gościu, który zesłał swojego syna z nieba, aby ludzie go zabili, o morzu przedzielonym na pół i innych bajkach to aż śmiać mi się chce. Rozumiem, że ludzie żyjący wiele, wiele lat temu nie mogli sobie racjonalnie wytłumaczyć niektórych zjawisk. Zdarzyło się coś dziwnego, coś nieprzeciętnego, a oni dopisali sobie resztę. Przekazywali taką legendę z pokolenia na pokolenie i bach!

W ogóle zastanówmy się. Żyją ludzie, żyją i nagle bum, mamy nową erę, urodził się Jezus. -.-

This.

Mimo to, że rzadko uzywam czyichś argumentów jako własnych, ale w tym przypadku "nic dodać, nic ująć".

No dobra, dodam cytat z pewnego tracku

Nie wszystko tutaj jest piękne, tak jak w wierszu,

wciskają pierdoły nam o gadającym wężu.

Nic nie trzyma się kupy tu,

sami widzicie jak historia o zbawcy urodzonym przez dziewicę.

bóg potępia ludzi którzy nie wieża w boga, w piekle jest ból i cierpienie na wieczność.

Jak po śmierci mogę odczuwać ból, skoro ból to impulsy elektryczne wysyłane do mózgu? Po śmierci zarówno mózg(odbiorca tych impulsów) jak i układ nerwowy(przekaźnik tych impulsów) obumierają, więc impulsy bólowe nie mogą krążyc po ciele - nie możemy odczuwać bólu. Jeśli wyskoczysz, że ból będzie odczuwać dusza, to by oznaczało, że ukłąd nerwowy mamy dla picu :(

P.S. Spokojnie, wiem, że układ nerwowy nie służy tylko do odczuwania bólu.

"Just because I'm weaker doesn't make you stronger".

krul | władca | mangozjeb | technik Ascarialu s2

Last.fm

Zainteresowanych fixami na source'owe game 40250 zapraszam PW.

Opublikowano

Gdyby Bóg był takim, jakim go opisują to nie byłoby piekła. Wiesz dlaczego? Bo podobno Bóg przebacza. A gdzie jest przebaczenie skoro 'skazuje' kogoś na wieczność w męczarniach?

Opublikowano

Gdyby Bóg był takim, jakim go opisują to nie byłoby piekła. Wiesz dlaczego? Bo podobno Bóg przebacza. A gdzie jest przebaczenie skoro 'skazuje' kogoś na wieczność w męczarniach?

Ponoć jesteśmy wolni, Bóg nam dał prawo wyboru, albo dobro, albo zło.

Wg. wiary wybierając zło po śmierci trafiamy do piekła, Bóg nie skazuje tej duszy na męczarnie, można powiedzieć, że człowiek sam to zrobił.

Tak mniej więcej to rozumiem, proszę mnie poprawić jeśli jest taka potrzeba.

Opublikowano

Zapytaj księdza, popa, pastora, ogólnie jakiegoś teologa, bo wątpie, żeby na tym forum ktoś dysponował taką wiedzą na temat teologii by móc odpowiedzieć Ci dostatecznie na te pytania, chyba, że interesuje Cię stan wiedzy o religii użytkowników MPC.Wpisz dane pytanie w Google, to na pewno znajdziesz odpowiedź napisanego przez jakiegoś teologa.

Opublikowano

bóg dał wolną wole , złymi czynami , sam na siebie sprowadzasz potępienie .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...