Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Zapowiedź] Minecraft STAR WARS - Najlepszy server Role-Play w historii!

dannyy1029

Aknieta o serverze  

346 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy zagrasz na naszym serverze?

2. 2. Któr? frakcj? wybierzesz?

3. 3. Abonament do gry

• Nie
    • Tak - Op?ata tygodniowa( 2z? tydzie?)
    • Tak - Op?ata miesi?czna (6z? msc)
    • Tak - Op?ata Startowa ( 12z? na zawsze)
    • Nie mam zdania

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

qzhow8.jpg

Server oparty na uniwersum Star Wars!

Gracz wybiera jedną ze stron konfliktu, swoją profesję i wraz z innymi graczami

walczy o to by jego frakcja pokonała frakcję przeciwną!

Przewidywany start servera do 6 grudnia 2012

(prezent na Mikołajki)

Jednak już dziś postanowiliśmy zacząć się reklamować i stopniowo wprowadzać was do naszego uniwersum.

Krótko o serverze

IP: Zostanie podane 24 godziny przed startem

Adres www: Zostanie podany 24 godziny przed startem

Adres TS: Zostanie podany 24 godziny przed startem

TeksturePAck DL: Zostanie udostępniony 24 godziny przed startem

Sloty: 100+(w razię potrzeby jesteśmy wstanie dodać kolejnych 400 slotów)

PVP: Tylko pomiędzy frakcjami

Moby: Własne

Nether: Jako planeta imperium

TheEnd: Jako przestrzeń kosmiczna dla statków graczy i NPC

Zachęcam do lajkowania i śledzenia tematu!

PS 15 listopada przewidujemy beta testy dla graczy. 5 szczęśliwców mają szanse w nich uczestniczyć.

Losowanie odbędzie się wśród graczy którzy zalajkowali temat 72 godziny przed beta testami!

1. Opis klas postaci

Legenda: Klasy Darmowe Klasy Szkolne Klasy Honorowe Klasy VIP

a)Republika

Zaczynając grę w tej w tej frakcji mamy range "Przybysz"

Po wbiciu 5 poziomu doświadczenia musimy wybrać swoją drogę rozwoju

Adept Jedi ---> Padawan ---> Rycerz Jedi ---> Mistrz Jedi ---> Rada Jedi

Jest to pierwsza droga rozwoju naszej postaci

Postać używa mieczy świetlnych i ma też moc przesuwania/podnoszenia przedmiotów(tylko wybranych) oraz innych graczy

Gracze którzy wybrali tę postać na pewno nie będą się nudzić

Klon ---> Szturmowiec ---> Oficer ---> Komandor ---> Generał

Jest to postać która w grze będzie wykorzystywać broń palną(karabiny maszynowe )

Na wyższych poziomach klasy ( od stopnia oficera) będziemy mogli kierować nim wielkimi robotami bojowymi(jedyna postać w grze która może to robić).

Ponadto Przy stopniu Komandor nie będziemy musieli nabywać linencji ,żeby móc kierować statkiem (nie trzeba będzie wykupywać stopnia Kapitana)

Postać będzie postadać też granaty.

Smuggler ---> Smuggler II ---> Smuggler Mistrz ---> Old Smuggler

Jest to postać która ma za zadanie pomagać drużynie.

Postać postada czar leczący i moc dzięki której jesteśmy przez chwilę niewidzialni(i osoby z naszej frakcji w okolicy)

Ponadto smuggler ma moc wskrzeszenia swoich towarzyszy jeżeli udzieli im pomocy w ciągu 10 sekund od ich zgodu

(Jeżeli nie zdąży to gracz dostaje bana za śmierć na godzine)

Dodatkowym atutem tej klasy jest to ,że na maksymalnym poziomie będzie ona mogła zastawiać pułapki które będą bardzo przydatne w trakcie starć z przeciwną frakcją.

B) Imperium

Zaczynając grę w tej frakcji mamy rangę "Przybłęda"

Po wbiciu 5 poziomu doświadczenia wybieramy ścieżkę rozwoju

Adept Sith ---> Sith ---> Wojownik Sith ---> Mistrz Sith ---> Delegat Mrocznej Rady

Sith jest odpowiednikiem rycerza Jedi

Lepiej od niego posługuję się mocą(Potrawi przenosić większe przedmioty i ciskać nimi w wrogów) jednak słabiej walczy.

Bardzo trudna klasa do ogarnięcia jednak po osiągnieciu stopnia Mistrz staje się najpotężniejszą klasą PVP w grze.

Szpieg ---> Imperialny Szpieg ---> Agent ---> Imperialny Agent ---> Widmo

Dosyć prosta klasa. Ma do swojej dyspozycji granaty ogłuszające(po trafieniu w przeciwnika , ten nie może się ruszać przez 3 sekundy) , oraz pistolety ( może używać 2 naraz na poziomie Agent).

Ponadto jest w 50% niewidzialny a po użyciu specjalnej mocy jego widoczność spada o kolejne 25%

(Nie widać też jego nicku gdy użyje mocy)

Łowca ---> Łowca Niewolników ---> Zabójca ---> Łowca Głów ---> Łowca Nagród

Jest to klasa która woli pozostać w cieniu.

Posiada karabiny snajperskie od poziomu Zabójca,

Nie traci Honoru za kradzieże, kłamstwa itp.

Na poziomie Łowca Niewloników(i tylko na nim) jego dodatkowym zarobkiem może być sprzedawanie ludzi.

Gdy się nie rusza jest niewidzialny w 90% ( widać tylko jego cień)

Jest bardzo szybki( chodzi tak jak inne postacie na sprincie)

Na poziomie Łowca Nagród może używać odrzutowego plecaka( lata przez 6 sekund co 30 sekund)

Informacje o klasach VIP

Żeby zdobyć rangę VIP musimy:

-Zdobyć poziom mistrzowski naszej postac

-Wysłać smsa na klasę VIP ( koszt to 6zł + vat)

-Zostać zaakceptowany przez społeczeństwo twojej klasy( głosowanie wszystkich graczy którzy osiągneli poziom mistrzowski w twojej klasie i administratorów)

-Udać się na szkolenie ( oprócz smsa musimy również zapłacić wirtualną walutę)

CENA SZKOLEŃ DLA KAŻDEJ KLASY VIP BĘDZIE TAKA SAMA A MIANOWICIE:

50 000 kredytek

8 000 honoru

OPRÓCZ TEGO TRZEBA POSIADAĆ MINIMUM 50 POZIOM POSTACI!

2. Opis rozgrywki

Po pierwsze będziemy musieli się zarejestrować na naszej stronie.

Po drugie po rejestracji tworzymy na niej swoja postać( wybieramy imię, wiek , rasę,frakcję)-każdy gracz może założyć maxymalnie 2 postacie(każda kolejna kosztuje 6zl smsem)

Kolejnym krokiem będzie wybór skina( wybór jest podzielony na działy - np 1 dział to skiny dla padawana , a kolejny to na jedi.My mamy na początku do wyboru tylko skiny Przybłęd lub Przybyszy , w zależności od frakcji)

Następnie pobieramy klienta gry i logujemy się na server( klient przenosi nas do wyboru postaci i po zatwierdzeniu odrazu wchodzimy na server)

I teraz tak.

Naszym zadaniem jest jak najszybsze osiągnięcie 5 poziomu doświadczenia i wybór klasy postaci.

Poziomy można wbijać w następujące sposoby:

-wykonywać zadania

-zabijać moby

-handlując

Po wbiciu już darmowej klasy postaci , staramy się zdobyć jak najwięcej kredytek i punktów honoru.

Są one niezbędne do wykonywania większości rzeczy na serverze.

W późniejszej fazie gry-gdy już się dorobimy lub znajdziemy bogatych kompanów ,

przyjdzie czas na dołączenie do floty(ew. założenie własnej ale jest to bardzo kosztowne)

Po zdobyciu porządnego ekwipunku, zdobyciu odpowiedniej rangi, znalezieniu kompanów przyjdzie pora na zabawę w wykonywanie Global Questów czy Rajdów(są one naprawdę trudne i do niektórych będziecie musieli przystępować po parę razy)

Oprócz tego nie możemy zapomnieć ,że 2 frakcje są ze sobą w stanie wojny i w każdej chwili możemy dostać informacje ,że wroga flota zaatakowała naszą lub ,że grupka Sithów próbuje przedrzeć się do naszego Senatu.

Server różni się od innych serverów.

Tutaj nie kopiemy surowców- co najwyżej możemy wykupić robota i posłać go do kopania metali , które potem sprzedamy wzbogacając się.

Możliwości jest mnóstwo!

Oto przykład jednego z prostszych Questów:

Zwiedzając rubieże Coruscant spotykamy człowieka o imieniu Albe,

po krótkiej rozmowe miły mężczyzna prosi nas o ochronę swojej żony która ostatnio dziwnie się zachowuję(jednakże żona ma o tym nie wiedzieć ,bo Albe nie chce jej zdenerwować)

Po niedługim śledztwie okazuję się ,że żona Albe ma kochanka

,gdy już mamy wracać powiedzieć o tym Albe zauważa nas i oferuje dużo większą kwote niż mąż - za milczenie(kosztem punktów honoru).

I teraz musimy podjąć decyzję.

Jeżeli powiemy o tym Albe, będziemy musieli stanąć do walki z zabójcą nasłanym przez kochanka żony.

Jeżeli mu o tym nie powiemy to podczas rozmowy z jego żoną , gdy ta próbuję się wytłumaczyć , napadają na nas bandyci i porywają kobietę.

Jest to oczywiście tylko początek przygody( nie mam zamiaru wam zdradzać co się stanie dalej) , ale chce wam tylko powiedzieć ,że jest to jedna z krótszych misji , a mimo to nie opisałem nawet jej połowy!

Wszystko co zrobimy w grze( no prawie wszystko) będzie miało wpływ na jej późniejszym etapie!

Podejmuj więc decyzje zgodnie z sumieniem!

Jeżeli macie jakieś pytania dotyczące rozgrywki na które nie znaleźliście dopowiedzi w moich postach ani w tym opisie , zapytajcie(proszę o pytania w postach ,żebym nie musiał powtarzać po 20x tych samych rzeczy)!

Odpowiedzi udzielam w ciągu 24godzin!

Dodam jeszcze(tak na zakończenie) , że rozgrywka na serverze jest zaplanowana na 4-8 miesięcy( w zależności od tego jak będą spisywac się gracze)

W tym momęcie jest możliwych 7 różnych zakończeń!

Po skończeniu gry( czyli po zniszczeniu jednej z frakcji głównych) zostanie przeprowadzona ankieta , czy chcecie by server wystartował od nowa!

3. Opis systemu grup , statków i flot

Zacznijmy od najmniejszej jednostki czyli "grupy"

W jej skład wchodzi do 4 graczy - maxymalnie 2 tego samego typu( czyli np tylko 2 jedi lub tylko 2 klonów i inne postacie)

Żeby założyć grupę trzeba mieć albo rangę szkolna(darmowo) lub zapłacić 50 kredytek(jeżeli ranga darmowa).

Grupę będziemy zakładać w zakładce chatu "Grupa" wpisując /create group

Wyskoczy nam nr id grupy

Jeżeli będziemy chcieli kogoś dodać do naszego teamu wpisujemy /invite nick ,a gracz którgo zaprosimy wpisuje /join id grup

Wszyscy członkowie grupy są zaznaczeni w oknie chatu "Grupa" kolorem zielonym( jeżeli są w pobliżu - 100 kratek od nas) lub czerwonym.

Przykład

dannyy1029 Jedi 90%

TakiTroll Klon ?

O co chodzi?

W oknie chatu grupa na samej górze oprócz nicku graczy z naszej grupie widzimy ich klasy oraz ile % zdrowia mają( o ile są w pobliżu)

(więcej komend o grupach będzie pod komendą /group help)

Wraz z wylogowaniem się założyciela grupy grupa zostaję rozwiązana i trzeba ją potem zakładac jeszcze raz

Grupy są tylko po to ,żeby robić razem trudniejsze misje , chodzić na rajdy , razem expić.

Będąc w grupie za każdą kolejną osobę dostajemy +25% expa i +10% dropu kredytek

(maxymalny bonus to +100%expa i +40% kredytek)

Jeżeli czegoś nie rozumiećie odnośnie grup piszcie posta.

System statków

Na serverze jest 5 typów statków:

-statki NPC( tu możemy za niewielką opłatą jeżeli nie mamy własnego statku podróżować po innych planetach , robić questy itp)

-statki bojowe ( I poz. statku dostępny dla graczy)

-krążowniki ( II poz. statku dostępny dla graczy)

-Niszczyciel( III poz. statku dostępny dla graczy)

-Okręt flagowy( Okręt admirała flot frakcji i stworzonych przez graczy)

Żeby zdobyć statek bojowy udajemy się do szkoły i uczymy się latać + kupujemy licencje ( ranga Kapitan). Kosztuje to 1000kr+ 2500kr( szkoła + licencja)Następnie udajemy się do stoczni i płacimy za statek bojowy( 8000 kr) i czekamy 24h na jego wykonanie.

Po tym czasie możemy już udać się na nasz statek (komendy statków /ship help)

Żeby zamienić nasz statek na statek II poz musimy po 1 iść do szkoły kosmicznej i wykupić kolejną licencje , a po drugie zebrać minimum 3 osobową załogę (razem z nami 3 osoby)

Kolejna licencja kosztuje już 5000kr a statek II poz. 15 000kr

Żeby kupić Niszczyciela musimy znowu udać się do szkoły kosmicznej i kupić rangę Admirała(20000 kr i 5000 honoru)

Następnie udajemy się do stoczni i kupujemy niszczyciela ( 50 000kr)

Oprócz tego ,żeby awansować na ten poziom musimy mieć przynajmniej 5 osobową załogę.

W tym momencie możemy założyć flotę.

Żeby to zrobić potrzebujemy 10 osobowej załogi własnego statku, 10 000 honoru oraz musimy wykupić okręt flagowy ( 100 000kr)

Flota to zbiorowisko statków innych graczy pod dowództwem Wielkiego Admirała( ranga kapitana statku flagowego)

Każdy kapitan który należy do floty dostaje co sobotę :

+ 500 honoru i 2500kr( kapitan statku I poz.)

+1000 honoru i 5000kr ( II poz.)

+2000 honoru i 10000kr ( III poz.)

WIELKIM ADMIRAŁEM MOŻE ZOSTAĆ TYLKO KLASA MISTRZOWSKA!!!!

Ponadto floty z różnych frakcji mogą stoczyć ze sobą bitwe i dostają za to dodatkowe bonusy.

Każda osoba która jest Kapitanem statku ma dodatkowy bonus doświadczenia +25% i bonus dropu kredytek + 10%

Każda osoba która jest w załodze statku ma bonus dośw + 10% i bonus dropu kr + 5%

Wielki Admirał ma + 100% doświadczenia i +50% kredytek!

Każdy kapitan należący do floty ma dodatkowo + 25% doświadczenia i + 10% dropu

Jeżeli macie jakieś pomysły co moglibyśmy wprowadzić na server piszcie w postach!

Jeżeli coś nam się spodoba na pewno to wprowadzimy!

Autorom najlepszych pomysłów damy na start mały prezent.

Proszę również o wyrażanie Swoich opinii!

Proszę też o nie zaśmiecanie mi pw!

Wszelkie pytania piszcie w postach!

Zależy nam na jak największej liczbie graczy na start!

W razie potrzeby nasz sponsor jest w stanie dokupić kolejnych 400 slotów (razem 500) !

Każdy pomysł jaki jeszcze moglibyśmy ulepszyć rozgrywkę który mi zaproponujecie (a na który wcześniej nie wpadliśmy) możecie dostać nagrody po starcie servera!

W zależności od jakości pomysłu nagrodami będzie:

5000-25000 kredytek ( waluta na serwerze) - jest to dosyć spora sumka biorąc pod uwagę ,że statek bojowy ( I poz. statku) będzie kosztował 8000kr + koszt szkolenia na kapitana(licencja)

500-5000 Honoru ( druga waluta na serverze - trudna do zdobycia ) - również spora sumka za którą będziemy kupować kolejne poziomy klas , moce , będziemy mogli zasiadać w radach itp.

Slot + VIP na serverze na zawsze - jeszcze nie wiemy dokładnie jakie udogodnienia będą mieli gracze VIP(oprócz tego ,że nie muszą wysyłać smsa na klase VIP).

KidMod - wyjątkowa nagroda ( dodatkowo do wyboru jedna z nagród wyżej )

UWAGA UWAGA

Dn. 19.10.12 została zawarta współpraca pomiędzy naszym serverem a serverem VeniceCraft

Zachęcam do zagrania również tam!

mca.png

Pomogłem??? Daj + ;>>>

• Odpowiedzi 750
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

PS 15 lipca przewidujemy beta testy dla graczy. 5 szczęśliwców mają szanse w nich uczestniczyć.

Losowanie odbędzie się wśród graczy którzy zalajkowali temat 72 godziny przed beta testami!

Chyba błąd ;/ albo serwer otwieracie za rok ^^

http://o.aolcdn.com/hss/storage/midas/dbb2fba7a1724ff9f49593989439ae90/203012134/rih.gif

Opublikowano

Za pierwsze 10 likeów do prezentacji dodam spis klas dostępnych dla każdej ze stron ,

a za kolejne 10 sposoby na opis rozgrywki!

mca.png

Pomogłem??? Daj + ;>>>

Opublikowano

Zastanawiamy się nad dodaniem 3 frakcji - Yuuzhan Vong

Była by to frakcja neutralna.

Gracze którzy wybrali by tę frakcję w określonym momęcie wybierali by po której stronie chcą walczyć.

Piszcie co o tym myślicie!

mca.png

Pomogłem??? Daj + ;>>>

Opublikowano

Zagram na 100% 'Star Wars' Minecraft brzmi ciekawie .

Pierwszy raz widze taki pomysł mam nadzieje że dostane na bete (28listopad urodzinki ja chce prezencik xD) napewno zaprosze 3/4 kumpli .

Czy będzie można zakladac jakieś 'grupy' graczy 'sojusze' które np. są po stronie jednego z konflików ?

Jak tak to zajebiście . Jakies mody będą i zastanawiam się jak to będzie 'TheEnd' dla statków WTF ? Będa jakieś 'samoloty machiny' czy coś ? Do latania ? Jak tak to zajebiście mam nadzieje że będzie można latać 'grupami' :D .

@up

No fajne by było , albo że np. Można wybrać odrazu lub dać sobie czas do 'przemyślenia' .

Wróciłem.
664501451058467508490.png

Opublikowano

@up

Graczę będą mogli dobierać się w drużyny oraz w późniejszej fazie gry tworzyć floty.

Tworzymy właśnie własny launcher dzięki któremu będziemy nabijać poziomy swojej postaci.

Chcemy ,żeby klasę wybierało się przy 5 poziomyie ( czyli po okolo godzinie gry) , żeby gracze mieli czas na zastanowienie.

UWAGA! DO PREZENTACJI DODAŁEM LISTE WYMAGAŃ ILE LIKÓW - CO POKARZEMY!

Tak wiem , było już 10 lików , ale klasy postaci wrzucę dopiero jutro. Wybaczcie.

mca.png

Pomogłem??? Daj + ;>>>

Opublikowano

To nie jest żaden fejk

Każdy pomysł jaki jeszcze moglibyśmy ulepszyć rozgrywkę który mi zaproponujecie (a na który wcześniej nie wpadliśmy) możecie dostać nagrody po starcie servera!

W zależności od jakości pomysłu nagrodami będzie:

5000-25000 kredytek ( waluta na serwerze) - jest to dosyć spora sumka biorąc pod uwagę ,że statek bojowy ( I poz. statku) będzie kosztował 8000kr + koszt szkolenia na kapitana(licencja)

500-5000 Honoru ( druga waluta na serverze - trudna do zdobycia ) - również spora sumka za którą będziemy kupować kolejne poziomy klas , moce , będziemy mogli zasiadać w radach itp.

Slot + VIP na serverze na zawsze - jeszcze nie wiemy dokładnie jakie udogodnienia będą mieli gracze VIP(oprócz tego ,że nie muszą wysyłać smsa na klase VIP).

KidMod - wyjątkowa nagroda ( dodatkowo do wyboru jedna z nagród wyżej )

mca.png

Pomogłem??? Daj + ;>>>

Opublikowano

w historii... pff Napisz chociaż w Polsce bo na świecie to możesz pomarzyć ;)

a co do serwera to Mogę pyknąć ale Za 2miechy start , dużo czekania ;/

~IceLaysPL

1feo74.jpg

By Labqin[*]

Opublikowano

Więc ja przedstawie nowe pomysły jakieś bronie typu 'pistolet bazuka i miecze 'JEDAJ' :D'

Jakieś budowle w których można zatankować statek bo to troche bez sensu klikasz np. Y w statku i otwiera ci sie rzecz na węgiel albo jakieś kosmiczne paliwo do tych statków to by było super i np. za 1 rude paliwa latasz 1h/30minut . I że statki się nieszcza jak np. zle wyladujeszl lub cos i jakies skiny pod każdą klase (trudne ale do wykonania) . A te statki to żeby jakiś malutki na start by sie przydal ;/ taki np na 2 dni żeby pozwiedzac itp na 2 dni by starczylo

Wróciłem.
664501451058467508490.png

Opublikowano

Proponuje Stworzyć textur packa na serwer Takiego w realiach Starwarsów ( Diamentowa zbroja - powiedzmy Strój Vadera Albo coś takiego )

1378394466-U624308.jpg

Mój nowy projekt : Tutaj

Zapraszam wszystkich chętnych, szczególnie tych którzy zawiedli się na metro-crafcie.

Jedyne rzeczy, które mnie w całym mym życiu wzruszyły :

1. Zakończenie Metra 2033 i 2044

2. Zakończenie Scott-a Pilgrima

3.Zakończenie historii portala(1 i 2)

Opublikowano

@up x3

Paliwo to świetny pomysł - napewno wykorzystamy

Nagroda dla Ciebie na start to 10 000 kredytek lub 600 honoru - wybierz co byś wolał.

Ale na reszte sami wpadliśmy i pracujemy nad tym

@up x2

Jedyne o czym niepomyśleliśmy to kupno meteorytu , ale to raczej odpada

@up

A czytałeś dokładnie prezke? Tekxtur pack jest i ciągle go ulepszamy. Najprawdopodobniej będzie własny launcher ,żeby to wszystko ogarnąc.

mca.png

Pomogłem??? Daj + ;>>>

Opublikowano

Mogę prosić moderatora o zmiane nazwy tematu na:

Minecraft -The Old Republic [sci-Fi RPG] Zapowiedź Najlepszego Servera tego typu w Sieci!

mca.png

Pomogłem??? Daj + ;>>>

Opublikowano

Na serwerze zagram. Tylko czemu start dopiero 6 grudnia ;/

Raczej już zapomnę o tym serwerze.

Mam pytanie....

Czy będzie możliwość kupna swojego statku ?

http://o.aolcdn.com/hss/storage/midas/dbb2fba7a1724ff9f49593989439ae90/203012134/rih.gif

Opublikowano

@Up

Oczywiście ,że tak.

Po wykupieniu licencji ( Kapitan) gracz może zakupić swój własny statek.

Do momentu kiedy licencji nie ma jest skazany na statki NPC oraz na innych graczy , którzy mogą go wziąść do załogi.

Cały system zostanie opisany przy 50 likach.

A co do startu 6 grudnia to server jest już praktycznie na ukończeniu. Możemy go postawić nawet za 2 tygodnie. Zależy anm tylko ,żeby byli gracze.

Będzie 200 lików ruszamy z serverem natychmiast.

Będzie 100 lików przyśpieszymy premiere.

mca.png

Pomogłem??? Daj + ;>>>

Opublikowano

UWAGA!!!

Jeżeli ktoś ma pomysł na nowe moby piszcie w postach!

Mają pasować do uniwersum!

W nagrodę za wymyślenie czegoś nowego , oprócz kredytek i honoru , nazwiemy BOSSa waszym imieniem bądź nickiem!

mca.png

Pomogłem??? Daj + ;>>>

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...