Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Od zera do map designera!

Sunushi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Najpierw należy zrobić zdjęcia mapy poprzez oddalenie. W jednym z filmów podawałem binda pod dowolny przycisk na oddalenie, wgrywamy to np pod F7. Maksymalne oddalenie jest w stanie pokazać obszar 512x512, więc jeśli chcemy zrobić zdjęcie kawałków 000000, 000001, 001000 i 001001 to robimy /go 256 256, oddalamy ekran poprzez binda i robimy zdjęcie. Robimy tak, aż do uzyskania wszystkich zdjęć z mapy. Gdy to już zrobicie to zauważycie, że widok nie jest prostopadły do podłoża (nie jest pod kątem 90 stopni, raczej jakieś 80). Do tego przyda nam się PhotoShop CS5 z opcją inteligentnego wypełnienia. Osobiście nie posiadam tej wersji stąd też ciężko mi pokazać jak sobie z tym poradzić. Popróbujcie sami, możecie też napisać do Qentiniosa bo on sobie z tym poradził i może jest w stanie dać wam jakieś wskazówki. Kolejna część powstanie wtedy, gdy najdzie mnie wena. Bliższej daty niestety nie jestem w stanie podać.

Chyba mowa o tym co mnie o to męczyłes i PS odmówił posłuszeństwa ;d

http://screenshooter...3421373/hbfwvgk

i żadna opcja inteligentego wypelnienia tylko znieksztalcania... ^^ niestety troche trzeba posiedziec w PS'e zeby zrozumiec dzialanie niektorych narzedzi, ktore ulatwily by robienie mini mapek, bo samym znieksztalcaniem duzo nie porobicie ._.

btw.

Ze względu na daremną jakość mojego mikrofonu podarowałem sobie podkład głosowy. Całość jest opisywana, najczęściej krok po kroku. Czasami zadania do zrobienia są proste jak budowa cepa więc takie czynności opatrzyłem mianem "patrzeć na filmik".

JAK TY KŁAMIESZ ! X D

3KIpGJ1.gif

• 2 tygodnie później...
  • Odpowiedzi 169
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

ja już to dawno wiedziałem,ale poduczyłem się jeszcze jednej rzeczy....

Do prawdy kurwa, do prawdy ?

@topic.

Nie kręci mnie robienie mapek, ale spróbuję ;) Lajk, jak zawsze dobra robota.

1351279892-U721655.jpg
  • 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ja bym bardzo prosił o sposób lub TuTa pt. "Jak pofałdować teren?" -wiadomo, o co chodzi...

Żeby teren nie był płaski, aby były wyżyny, niziny itd.

Ja próbowałem na różne sposoby, jednak zawsze robią się 'schody'.

Którym narzędziem zrobić ładny, równy, stromy zjazd.

KONIEC

-----------------------------------------

2013-08-15

Opublikowano

Yyyy. Ja nie mam ołówka i różdżki w PS CS3 :D Leci lajk i pobiorę CS5 i popróbuje. Sunushi z tego co pisałeś w drugiej części to masz takie oczy :

gallery_4803_wytrzeszcz.jpg

ZcWbjGf.png

Serdecznie zapraszam :)

Opublikowano

Yyyy. Ja nie mam ołówka i różdżki w PS CS3 :D Leci lajk i pobiorę CS5 i popróbuje. Sunushi z tego co pisałeś w drugiej części to masz takie oczy :

Kliknij Prawym Przyciskiem Myszy na pędzel, pokażą Ci się 3 opcje pędzel, ołówek i coś tam, tak samo z różdżką.

A jak nie to google.pl -- ja w taki sposób to znalazłem...

KONIEC

-----------------------------------------

2013-08-15

Opublikowano

Poradnik idealny dla początkujących

:D Osobiście nie słyszałem o tym programie może dlatego , że nie próbowałem robić swoich map . Najbardziej imponujące w tym programie jest prostota jego obsługi + wiele , wiele więcej funkcji , które możemy wykorzystać przy modelowaniu map :) Dostajesz Like ;)

da5e9f82fbb05240438e374847f4a6f9.gif

• 3 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam troche czasu temu zrobiłem sobie mape teren itd ale mam problem z efektem schodków tak jak ktoś tam wcześniej wspomniał czy mógł by ktoś dokładnie wyjaśnić jak się tego pozbyć niby trzeba żeby były 2kanały jak edytuje photoshopem ale przeciez na poradniku edytuje się i otwiera tylko 1 i zapisuje jako 1 a dla przykładu sprawdzałem to w orginalnych mapach to zeczywiśćie są tam jakieś inne dziwnie wyglądające kanały więc pytanie brzmi jak to utworzyć ogólnie jak zrobić żeby było dobrze i pozbyć się efektu schodów.

słaby jestem w te miecze...

Opublikowano

@UP

Pewnie dzielisz programem.

Musisz mieć tak:

-2 kanały,

Jeżeli chcesz zapisać do png to musisz otworzyć nowe okno i tam wkleić to co chcesz zapisać do .png.

Pewnie nie zwróciłeś uwagi otwierając okno w phootshopie że tam masz możliwość wyboru w jakich kolorach ma być otwarty.

Musisz tam zaznaczy

Skala szarości lub GrayScale

SS:

http://scr.hu/0t41/lhh19

Opublikowano

Cześć mam pytanie bo dzisiaj rano chciałem się pobawić w robienie mapki wczoraj mniej więcej było wszystko ok ale teraz wyskakuje mi taki błąd

21064841472284148799.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...