Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Od zera do map designera!

Sunushi

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 169
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Jeśli chodzi o kolejne filmy to powstaną one pod koniec wakacji (po 25 sierpnia). Z góry przepraszam wszystkich za te opóźnienia.

Koniec z MPCForum.pl i ogółem z metinem

:D

sunp.png

Sygnatura wykonana przez

Isuribi aka Amelka.

Opublikowano

zanim zaczniecie robić title to sprawdźcie w GFO czy dobrze macie height rozmieszczone po folderach :P

tak jak tutaj

Tak, da się scalić pocięte height w GFO.

1. Wczytaj mapkę do GFO.

2.Client Maps > Export > All

5png_rqerhhq.png

3. Wejdź do folderu z GFO.

4. W folderze GFO otwórz ten katalog:

1png_rqerhhx.png

5. Wybierasz wczytaną mapę.

6. Wchodzisz do folderu "Images"

3jpg_rqerhrr.jpg

I tam masz swoje scalone pliki ;)

4jpg_rqerhre.jpg

24b5car.jpg

Opublikowano

Witam.

Poradnik jest bardzo i to bardzo interesujący i pomocny, ja już to dawno wiedziałem,ale poduczyłem się jeszcze jednej rzeczy....

Dziękuję za ten poradnik masz Like

;).

2.png

Opublikowano

Sunushi wiesz może czemu robi mi się po tym całym balansowaniu poziomów czy jakoś tak taki efekt schodów na górach itd (jak co to dodam ss)

Tak się dzieje kiedy zapiszesz tylko 1 kanał albo jak dasz jeden CH1 zrobiony w l3dt a CH2 z jakiegoś innego terenu.

sygnatura2.png

Opublikowano

A ja mam pytanie głównie do Sunushiego albo Qentiniosa : Jak robic takie mapy jak Grota Wygnańców czy Loch Pająków ? Chodzi mi o mapy zamkniete

Te mapy są z obiektów zbudowane (tak mi się wydaje ;d), musiałbyś zrobić swój model jednego segmentu i władować je obok siebie na mapie.

Opublikowano

Te mapy są z obiektów zbudowane (tak mi się wydaje ;d), musiałbyś zrobić swój model jednego segmentu i władować je obok siebie na mapie.

Aha, aha. Nie chce Cie obrażać ale pewnie nie masz większego pojęcia o tworzeniu mapek, dlatego poczekam na ich wypowiedź kolego ;)

gxrl.png

Opublikowano

Aha, aha. Nie chce Cie obrażać ale pewnie nie masz większego pojęcia o tworzeniu mapek, dlatego poczekam na ich wypowiedź kolego ;)

Dobrze mówi. Są to obiekty, umieszczone obok siebie, tak że się 'łączą'. Takie segmenty muszą być położone bardzo dokładnie, z tego powodu tworzenie takich map może się okazać bardzo trudne.

sygnatura2.png

Opublikowano

Dobrze mówi. Są to obiekty, umieszczone obok siebie, tak że się 'łączą'. Takie segmenty muszą być położone bardzo dokładnie, z tego powodu tworzenie takich map może się okazać bardzo trudne.

Ok. A czy wiesz jak mozna tworzyc taki obiekt ?

gxrl.png

Opublikowano

tak jak vatu ,fajnie by bylo jakbus nam objasnil tworzenie minimapy ;D

Najpierw należy zrobić zdjęcia mapy poprzez oddalenie. W jednym z filmów podawałem binda pod dowolny przycisk na oddalenie, wgrywamy to np pod F7. Maksymalne oddalenie jest w stanie pokazać obszar 512x512, więc jeśli chcemy zrobić zdjęcie kawałków 000000, 000001, 001000 i 001001 to robimy /go 256 256, oddalamy ekran poprzez binda i robimy zdjęcie. Robimy tak, aż do uzyskania wszystkich zdjęć z mapy. Gdy to już zrobicie to zauważycie, że widok nie jest prostopadły do podłoża (nie jest pod kątem 90 stopni, raczej jakieś 80). Do tego przyda nam się PhotoShop CS5 z opcją inteligentnego wypełnienia. Osobiście nie posiadam tej wersji stąd też ciężko mi pokazać jak sobie z tym poradzić. Popróbujcie sami, możecie też napisać do Qentiniosa bo on sobie z tym poradził i może jest w stanie dać wam jakieś wskazówki. Kolejna część powstanie wtedy, gdy najdzie mnie wena. Bliższej daty niestety nie jestem w stanie podać.

Koniec z MPCForum.pl i ogółem z metinem

:D

sunp.png

Sygnatura wykonana przez

Isuribi aka Amelka.

Opublikowano

trzeba ustawić wodę w pliku wtr, domyślnie pojawi się ona w równej odległości od najwyższego i najniższego punktu mapy (50%). Czyli dajmy na to jeżeli w edytorze najwyższy szczyt miał 300m, a najniższy dół -100m, to woda będzie na wysokości 100m.

100m+200m=300 100m-200m=-100

sygnatura2.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...