Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Mini Poradnik] Terrarium, czyli jakie zwierze wybrać na początek.

Dzanek

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 159
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Sam osobiście mam gekona lamparciego, jaszczurka jak jaszczurka trzeba oswoić i wychować. A dla tych co się zastanawiają nad gekonami, skubane są szybkie trzeba mieć dobry refleks i umiejętność, żeby złapać takiego delikfenta w odpowiednim miejscu. Bo jeśli złapiesz go za ogon po prostu go odrzuci, naturalny odruch obronny. Co do poradnika wydaje mi się że zwierze jak agama jest za dużym pupilem jak dla zielonego terrarysty a reszta ok.

ichigonapisblb.png

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

W tym wypadku agama jest lepsza od gekona ze względu na szybkość i rozmiar + nie odrzuca ogona. Małe agamy są bardzo szybkie, nie można o tym zapominać, ale od 35 cm + stają się bardziej powolne.

.

Opublikowano

Ja osobiście miałem Legwana.

Bardzo przyjemny gad.

W póżniejszym etapie można na spacer z nim wychodzić,ale jak wiadomo musi być gorąco na dworzu :)

Co do utrzymania wymaga dużego,im większy tym większe terrarium trzeba a taki legwan dosięga do 1,5m około albo więcej :>

65989911309456598087.jpg
Opublikowano

Dla początkującego legwan nie jest chyba zbyt dobrym wyborem, między innymi przez koszta zakupu i koszta jego utrzymania,

.

Opublikowano

Poradnik jest dobry, ładnie estetyczny i przejrzysty. Tylko mam takie pytanie, od dzieciństwa boje się węży, jak widzę jakiegoś chociażby na zdjęciach ciarki mnie przechodzą i nie mogę na to patrzeć, a w rzeczywistości tym bardziej.

Jak przełamać strach do węży, czy one nie uciekną potem?

ipo8ba.png

Opublikowano

Koszt utrzymania takiego gekona toke to ok 30 zl miesiecznie razem z pradem. co do wezy kilka razy bywalem na spotkaniach z hodowcami wezy ktorzy opowiadali wiele o nich, pokazywali kilka gatunkow, mowili co robic aby nie bac sie takiego weza i na koniec wyciagali 1 weza (najczesciej zbozowke) i pozwalali go dotknac, wziac na rece itd. Na prawde super sprawa i latwo mozna strach przelamac.

.

Opublikowano

Nie ugryzie, a jeśli ugryzie to raczej lekko. Gekon lamparci łatwo się oswaja. A zabaw zbyt dużo raczej też nie ma.

.

Opublikowano

A da sie z gekonem jakoś pobawić i oswoić zeby nie gryzł?

No pewnie mam gekona i go normalnie wypuszczam na pokój i sobie biega. Ale raz mi uciekł i myślałem, że już nie żyje ale po kilku dniach patrze wchodzę na strych a on na strychu ahahhaha

Opublikowano

Jazdy są straszne gdy taki zwierzak ucieknie, szczególnie z wężami jak po tygodniu z jakiejś dziury wyłazi :D

.

Opublikowano

Cześć.

Mam zamiar kupić sobie żółwia / lub nawet 2 .

I mam kilka pytań co do utrzymania takowych żółwi ( chodzi o taki co są w sklepach do max 50 zł )

1.) Akwarium , jaka cena ( taka dość dobra dla dwóch żółwi )

2.) Grzałka ? cena

3.) Oświetlenie ?? potrzebne ? cena ?

4.) Wymiana wody ? co ile

5.) Higiena żółwików ? co ile je myć ? w czym myć ? co myć ?

6.) Karma ? jaka ? cena ?

7.) Dekoracje ? jakie ? ceny ?

Czy Wy wgl. polecacie żółwie ?? ;)

Jakieś podpowiedzi ? porady z waszej strony ? mile widziane.

songalivev2.png

Opublikowano

Dobre Dobre .!

Ostatnio chciałem kupić gekona tylko nie wiedziałem jakiego i wydaje mi się, że zakupie tego :P

97ky69.gif

"Służę pomocą , nie na każde zawołanie "

Opublikowano

Cześć.

Mam zamiar kupić sobie żółwia / lub nawet 2 .

I mam kilka pytań co do utrzymania takowych żółwi ( chodzi o taki co są w sklepach do max 50 zł )

1.) Akwarium , jaka cena ( taka dość dobra dla dwóch żółwi )

2.) Grzałka ? cena

3.) Oświetlenie ?? potrzebne ? cena ?

4.) Wymiana wody ? co ile

5.) Higiena żółwików ? co ile je myć ? w czym myć ? co myć ?

6.) Karma ? jaka ? cena ?

7.) Dekoracje ? jakie ? ceny ?

Czy Wy wgl. polecacie żółwie ?? ;)

Jakieś podpowiedzi ? porady z waszej strony ? mile widziane.

Odnośnie żółwi to jest tak:

Żółw lądowy - niskie koszta utrzymania, niska cena sprzętu a wysoka cena zwierzaka.

Żółw wodno-lądowy - wyższe koszta utrzymania, wysoka cena sprzętu, niższa cena zwierzaka.

Powiedz o którego dokładnie chodzi.

.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...