Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Tworzymy Server No-Hamachi ;)

JachuPL

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie :) Na forum pełno jest tutoriali jak postawić serwer na hamachi. Cały czas ktoś pisze tutki, które już były wiele razy i nawet lepiej wykonane. Zauważyłem, że tutoriale o tworzeniu serwerów no-hamachi są troszke kiepsko wykonane. Czym się różni serwer hamachi od no-hamachi? otóż, Hamachi jest to wirtualny sterownik, dzięki któremu możemy komputery z drugiego końca świata połączyć w zamkniętą sieć tak jak LAN, ale nie używamy do tego kabli. Sterownik oczywiście zżera nam RAM i neta. Do tego, jeśli trafią się nam dosyć upierdliwi gracze ( :D ) mamy cały czas pełno roboty z odpisywaniem każdemu na pytanie typu "Czy dasz gm dlaczego tak dlaczego nie dasz skille dasz konia dasz eq dasz 99lv itd". Jest to męczące dlatego dzisiaj pokażę Wam jak zrobić serwer działający bez tego sterownika :) Każdy z punktów będzie w spoilerze :) aby sprawdzić czy mamy zewnętrzne IP zapraszam tutaj

1. Instalacja karty sieciowej Microsoft Loopback pod nasz serwer. (Jeśli już zainstalowałeś i skonfigurowałeś kartę loopback możesz przejść do punktu trzeciego).

1) wchodzimy do Panelu Sterowania i klikamy dodaj sprzęt.

2) Klikamy Dalej

3) Zaznaczamy "Tak, urządzenie zostało już podłączone" i klikamy Dalej

4) z listy wybieramy "Dodaj nowe urządzenie sprzętowe", klikamy Dalej

5) zaznaczamy "Zainstaluj sprzęt, który wybiorę z listy" i przechodzimy Dalej

6) Wybieramy Karty Sieciowe i klikamy Dalej

7) z listy "Producent" wybieramy Microsoft, a z listy "Karta Sieciowa" wybieramy "Karta Microsoft Loopback"

8) Dalej i jeszcze raz Dalej

9) Brawo! Zainstalowałeś kartę sieciową pod swój serwer :)

2. Konfiguracja Karty sieciowej Loopback pod nasz serwer

1) Wchodzimy w połączenia Sieciowe (w Panelu Sterowania)

2) Wybieramy naszą kartę zainstalowaną w poprzednim punkcie i klikamy "Właściwości"

3) na liście wybieramy "Protokół internetowy TCP/IP" i klikamy "Właściwości"

4) Zaznaczamy opcję "Użyj następującego adresu IP" i wpisujemy

*) Adres IP: 192.168.XX.1 gdzie xx to dowolne cyfry z przedziału 1 - 99

*) Maska podsieci 255.255.255.0

*) Brama domyślna zostawiamy

5) Jeśli urządzenie jest wyłączone to je włączamy ^^

Brawo! Kolejny punkt za Tobą! :)

3. Ustawienia plików w VirtualPC

1) Pobieramy pliki serwerowe (o wyborze plików serwerowych napiszę później)

2) Wypakowujemy pliki i uruchamiamy Microsoft VirtualPC (jeśli go nie mamy musimy go pobrać)

3) w oknie programu klikamy "New...", potem klikamy Next, zaznaczamy "Add an existing Virtual Machine" (pol. dodaj istniejącą wirtualną maszynę).

4) Klikamy Browse (szukaj?) i szukamy folderu gdzie wypakowaliśmy nasze pliki serwerowe Klikamy Next i Finish.

5) Otwierają nam się ustawienia dla naszej wirtualnej maszyny. Tutaj ustawiamy takie rzeczy jak ilość ramu pod serwer. Przechodzimy do zakładki Networking i z listy wybieramy naszą kartę sieciową Loopback. Wychodzimy z tego okienka.

6) Uruchamiamy naszą wirtualną maszynę. Widzę, że coraz lepiej ci idzie :) oby tak dalej!

4. Najważniejsza część - edycja połączenia z serwerem.

A więc nie ustępujesz :) to bardzo dobra cecha, szczególnie jeśli chcesz być dobrym GM-em.

1) Jeśli jeszcze nie uruchomiłeś maszyny, zrób to teraz.

2) poczekaj aż poprosi cię o login. wpisz

root

3) teraz spyta o hasło. wpisz je (powinno być podane w temacie z pliczkami, które pobrałeś).

4) właśnie się zalogowałeś! :) teraz wpisz

sysinstall

i zatwierdź enterem.

5) teraz wejdź w zakładki:

configure

Enter

Networking

Enter

Interfaces

Enter

de0

3x Enter

6) Wypełniasz:

host: wpisujesz swojego hosta (aby dowiedzieć się jaki to, wejdź na geoiptool.com lub twojeip.wp.pl)

Domain: com

IPv4 Gateway: Twoje ip z karty loopback (np. 192.168.56.1)

Name Server: 4.2.2.3

IPv4 Address: twoje ip z karty loopback z końcówką 100 (np. 192.168.56.100)

Netmask: 255.255.255.0

przechodzisz Enterem do OK i wciskasz Enter

7) dwa razy wciskasz C, potem X i wpisujesz

/etc/rc.d/netif restart

8) Teraz ściągasz darmowy program Portmap i otwierasz plik portmap.ini

9) w polach OutIP jeśli jest jakieś IP to zmieniasz je na Twoje ip z Karty Loopback z końcówką 100 (tak jak w IPv4 Address w sysinstall) i uruchamiasz wszystkie porty. Zaznaczasz dany port i klikasz zieloną strzałkę u góry)

10) Wróć do okna VirtualPC. Wpisz

ifconfig

a potem

./start

11) Właśnie uruchomiłeś swój serwer! Brawo! :) Teraz połączymy się z bazą danych!

5. Łączymy się z bazą danych

1) Ściągnij i zainstaluj darmowy program Navicat.

2) Kliknij na przycisk Connection i wybierz Mysql.

3) wypełnij formularz:

connection name - nazwa polaczenia, ja mam mt2

Host Name/IP Address: nasze ip karty loopback z końcówką 100

port 3306

Username: root (lub inne jeśli podane w temacie z plikami)

Password: haslo do bazy danych, zazwyczaj 123456

4) Klikamy Test Connection. Jeśli pokazało się Connection Successfull to znaczy, że możemy przejść dalej

6. Zakładamy postać GM

w poprzednim punkcie po raz pierwszy połączyłeś się z bazą danych! Teraz pokażę Ci, jak zrobić postać GM.

1) Zaloguj się do gry, standardowy login to rain a hasło to 12345.

2) Stwórz nową postać, zaloguj się nią do gry i wyloguj.

3) Wejdź do bazy danych do zakładki common. Zobaczysz różne tabelki. Wejdź do gmhost.

4) w mIP wpisujesz swoje ip karty loopback z normalną końcówką. Zapisujesz poprzez kliknięcie takiego ptaszka na dolnym pasku okienka i wychodzisz.

5) teraz wejdź w gmlist.

6) wypełnij pola

mID - dowolna liczba, której nie ma na liście

mAccount - twój login do konta

mName - twój login postaci

mContactIP - ip z karty loopback z normalną końcówką

mAuthority wybierz implementor

7) Zapisz i wyjdź.

8) W oknie wirtualnej maszyny zaznacz Action i wybierz Reset.

9) po resecie od nowa trzeba ustawiać IP w sysinstall

Wybór plików serwerowych

Pliki by Rain - najpopularniejsze pliki na których stawiane są serwery. Cechuje je łatwa modyfikacja i duża ilość tutków pod nie tworzonych. Można postawić na nich serwer typu 4FUN jak i Hard.

Pliki by Sui - pliki dla bardziej zaawansowanych. Do ich uruchomienia potrzebujemy VirtualBox. Pliki trzeba lekko dokręcić, czasem są lagi, nieco trudne w edycji ale generalnie są ok. Raczej pod każdy typ.

Pliki by Karol (carkar) - niedocenione przez wielu pliki. Podobnie jak pliki by Sui, są spolszczone w 97% (parę rzeczy w bazie jest nie po pl), w przeciwieństwie do w/w najłatwiejsze w modyfikacji. Prosta obsługa. Dobre, gdy tworzymy serwer 4Fun, ale do Hard też się nada.

Pliki by Profizocker94 - pliki niemieckie. nieźle dokręcone. Małe lagi, szybko edytujemy. Ale jest pewny minus. 100% po niemiecku. Idealne, gdy tworzymy server 4Fun, gdyż są do tego przystosowani handlarze.

Pliki by JachuPL - moje pliczki, gotowe i łatwe w edycji. Rzadko kiedy awaryjne, dużo ciekawych nowości. Prosta obsługa, nowe questy. Polecam, jeśli tworzysz serwer 50:50 (4fun:hard)

Do serwera łączymy się za pomocą naszego ip z karty loopback, a gracze za pomocą naszego zewnętrznego ip.

Masz jakis problem lub pytanie? Wal śmiało, postaram się pomóc! :)

57199140501148694665.png

• Odpowiedzi 106
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Wielki powrót? Świetnie!

P.S.

Ta bajka w sygnaturze - kiepska.

Czy ja wiem czy bajka, mówię jak było, wierzyć nie musisz ;)

@UP: dziękuję ;)

57199140501148694665.png

Opublikowano

Jachu, wszystko działa jesteś boski :D Mam parę pytań. Mógłbyś mi podać twoje gg na pw?

A mianowicie chodzi jak zrobić rejestracje, jak podłączyć się pod fille zille.

Opublikowano

A mógłbyś swoje pliki serwerowe znowu dodać? :D

Bo czytałem wiele opinii o nich i mnie naszło, a że linki usunąłeś...

A za tut wielkie dzięki bo to chyba jedyny taki tut na tym forum ;d

1280314365-U1.png

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
http://www.mpcforum.pl/topic/218393-tutdl-pliki-serverowe-edytowane-by-jachupl/page__view__findpost__p__1480099__fromsearch__1

57199140501148694665.png

Opublikowano

a mam pytanie do cb ile utrzyma osob na Kompie ram 2 gb procek 2x po 2.6 net 2 mb ?

asdasdasdasdasd.jpg
Opublikowano

a Jak zainstalowac karte ta loopback na windows 7 ? mogl by ktos napisac mi dam 5 oraz +

asdasdasdasdasd.jpg
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Może mi ktoś podać linka do chińskiego metka z którego będę wchodził do gry ?

EDIT

Już nie trzeba :)

Opublikowano

jest tylko 1 błąd w tym poradniku.

wogóle nie napisałeś ze nie zadziała z wewnętrznym ip.

na przyszłość nie zapominaj o takich rzeczach kiedyś głowy zapomnisz i co??

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...