Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Namierzenie IP

Pathss

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, Pathss napisał:

Witam. Od razu zaznaczam, że to moje jedyne konto, na pozostałych prosilam siostrę aby poprosila o pomoc. Bardzo proszę o nie banowanie, bo nie mam żadnych multikont, a naprawdę potrzebuje pomocy.Chciałabym wyjaśnić mój wątek na forum. Moja prawdziwa sytuacja wyglada tak:

Chodzi o to, że na Facebooku miałam takie poboczne konto, nie z moimi zdjęciami itd, ustawiłam jakieś zdjęcie blondynki z internetu i na tym koncie sprawdzalam od czasu do czasu konta tych moich wrogów co ci mówiłam.Nie robiłam na nim nic złego, po prostu służyło do celów pobocznych. Ustawilam tam jakieś nowe profilowe, dodałam miasto w którym mieszkam, żeby było wiarygodnie, ze ta osoba naprawdę istnieje.Wchodze na to konto po 2 godzinach a tam 600 zaproszeń do znajomych od jakichś Arabów i innych obcokrajowcow. Ja spanikowana, nie wiedziałam co zrobić, a koleżanka która wtedy siedziałam powiedziala ze przecież to nie moje konto, a ze byłam zalogowana na jej telefonie to zaczęła przyjmować te osoby, mówiąc ze konto będzie bardziej wiarygodne jak będę miała więcej znajomych. Poprzyjmowala mi chyba z 400 osób i ja nie dam rady tego sama usunąć. A problem jest taki, ze panicznie boje się ze ktoś z tych przyjętych osób to jakiś morderca i namierzy moj adres, ze na to konto logowalam się z mojego telefonu i przyjedzie i zabije cała moja rodzine. Ja wiem jak to brzmi, ale nigdy nie wiadomo kto czai się na Facebooku. Chociaż tyle ze to nie było moje konto, tylko konto na którym nie ma żadnych moich danych. Ale mimo wszystko nigdy nie zdarzyło mi się żeby w przeciągu dwóch godzin dostać tyle zaproszeń do znajomych od jakichś obcokrajowcow . Jak z każdej sytuacji wcześniej umiałam znaleźć jakieś wyjście to teraz nie wiem co mam zrobić. Bo niby to nie jest nic bardzo groźnego ale ja serio przez ta nerwice się obawiam.

Sprawdziłam  logowania i IP i dwa mi się nie zgadzają, są z kompletnie innego miasta niż moj dostawca internetu. Sprawdzałam także moj adres IP który był tam w spisie i jest on bardzo dokładny, pokazuje moją wieś. Boje się, ze ktoś włamał sie na to konto i teraz ma moje adresy IP. W tym przypadku policja mi nie pomoże. Za jakieś dwa miesiące i tak wyprowadzam się do nowego mieszkania ale strasznie się boje, bo przecież IP telefonu będzie to samo. Błagam o pomoc 

Nie wchodziłam w żadne linki od tej osoby, przynajmniej mi ich nie wysłała na messengerze 

Pamiętaj, że każde nowe konto na facebooku jest profilem publicznym. Czyli każdy, dosłownie każdy może cie zaprosić dopóki nie ustawiszbsobie w ustawieniach. Też mam fake konto na fb i miałam od Arabów zaproszenia bo był to profil publiczny. W ustawieniach ustwilam na bardziej prywatny np. Żeby mogli mnie dodawac ci co maja tych samych osob co ja, zeby nie mogli widzieć znajomych, zeby nie mogli lajkowac ani widzieć polubienia pod moim zdjęciem. Nie przejmuj się uwierz, te Araby to najprawdopodobniej sa to osoby co zbieraja lajki, albo jakieś stulejarze bo jak sama wspomnialas jest to fejk, a na nim zdjecie randomowej blondyny. Naprawdę nie obawiaj się tego, dopóki nie będziesz dostawać gróźb, a zaproszenia zwyczajnie odrzuc.

image.png

• Odpowiedzi 54
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano
2 minuty temu, ILui napisał:

Pamiętaj, że każde nowe konto na facebooku jest profilem publicznym. Czyli każdy, dosłownie każdy może cie zaprosić dopóki nie ustawiszbsobie w ustawieniach. Też mam fake konto na fb i miałam od Arabów zaproszenia bo był to profil publiczny. W ustawieniach ustwilam na bardziej prywatny np. Żeby mogli mnie dodawac ci co maja tych samych osob co ja, zeby nie mogli widzieć znajomych, zeby nie mogli lajkowac ani widzieć polubienia pod moim zdjęciem. Nie przejmuj się uwierz, te Araby to najprawdopodobniej sa to osoby co zbieraja lajki, albo jakieś stulejarze bo jak sama wspomnialas jest to fejk, a na nim zdjecie randomowej blondyny. Naprawdę nie obawiaj się tego, dopóki nie będziesz dostawać gróźb, a zaproszenia zwyczajnie odrzuc.

A jeśli chodzi o te logowania? Jeśli ta osoba zdobyła moje IP to znajdzie tez moj dom?

Opublikowano
9 minut temu, Pathss napisał:

A jeśli chodzi o te logowania? Jeśli ta osoba zdobyła moje IP to znajdzie tez moj dom?

Nie znajdzie, jedynie kto może tak namierzyć to policja. Ale taki zwykły gość nie ma takiej opcji. Naprawdę nie przejmuj się weź głęboki wdech i wyluzuj.

image.png

Opublikowano
1 minutę temu, ILui napisał:

Nie znajdzie, jedynie kto może tak namierzyć to policja. Ale taki zwykły gość nie ma takiej opcji. Naprawdę nie przejmuj się weź głęboki wdech i wyluzuj.

Policja też nie ma magicznych narzędzi do namierzania ludzi, może co najwyżej wysłać zapytanie do operatora i czekać sobie kilka dni na odpowiedz. 

Opublikowano
8 godzin temu, muchomor321 napisał:

Jest to w pewnym sensie możliwe na twoim miejscu uważałbym i byłbym czujny.

Możliwe jest namierzenie mojego domu? No to ja już nie wiem w co mam wierzyć, jak teraz dostaje różne informacje :(

Opublikowano

Możliwe jest jeśli weszłaś w hackling/pobrałaś keylogger na telefon. Z twoich danych na fb raczej nikt ip nie wziął wieć Jeśli ktoś by Ci chciał zrobić krzywdę i miał twoje dane, wysłał by je zamiast ip.

Baliśmy się ognia, a teraz - boimy się siebie
Baliśmy się Boga, a teraz - nie boimy się piekieł

Opublikowano
14 minut temu, sezonowygrajek napisał:

Możliwe jest jeśli weszłaś w hackling/pobrałaś keylogger na telefon. Z twoich danych na fb raczej nikt ip nie wziął wieć Jeśli ktoś by Ci chciał zrobić krzywdę i miał twoje dane, wysłał by je zamiast ip.

Keylogger pewnie pobralabym z linku prawda?

Opublikowano

Dalej bezsensy w temacie jak widzę, nie ma stałego IP na telefonie, tylko dynamicznie przyznawany na czas połączenia z internetem, to samo IP może mieć dziesiątki użytkowników połączonych z sąsiednimi BTS przez telefon w obszarze dziesiątek km od miejsca połączenia.  

Namierzanie po IP jest tylko możliwe jeśli ktoś ma wgląd w logu operatora komórkowego i na podstawie danych z BTS może ustalić z dokładnością do kilku metrów miejsce z którego był użyty telefon. 

Jak widać opisywana sytuacja jest bezsensowna i  to tylko lanie w pory ze strachu , zwykła socjotechnika w straszeniu lamera. 

Nawet jeśli to jest jakikolwiek keyloger to nie opiera sie  o IP tylko o lokalizację telefonu którą pobiera z telefonu. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano
21 godzin temu, carbonx napisał:

Policja też nie ma magicznych narzędzi do namierzania ludzi, może co najwyżej wysłać zapytanie do operatora i czekać sobie kilka dni na odpowiedz. 

Operator nie udostepnia policji takich danych na ich zawolanie xD

Opublikowano

Policja ma magiczne narzędzia i dostępy do BTS każdego operatora  komórkowego czy też  internetowego. 

Niestety każda sieć udostępnia podstawowe dane na prośbę policji,  wgląd w pełną i szczegółową  wliczając obserwację i podsłuch ma tylko na podstawie nakazu sądowego. 

Opublikowano

Wkrecaja wam to wszystko :D np. taki play pluje na nakazy sadowe. Jak by tak policja miala dostep do wszystkiego bez problemu to by przestepcow nie bylo xD

Opublikowano

Bez nakazów sądowych nie można nic nikomu udowodnić na nielegalnie zdobytych dowodach , są nie prawomocne. 

Opublikowano
2 minuty temu, Ktosiu napisał:

Bez nakazów sądowych nie można nic nikomu udowodnić na nielegalnie zdobytych dowodach , są nie prawomocne. 

No to mam pytanie co do keyloggera, jest możliwość ze go mam jeśli nie otwierałam żadnych linków od osób na fb? I co do IP, to rzeczywiście telefonie jest zmienne, ale ja korzystałam z wifi; którego IP pokazuje nazwę mojej wsi

Opublikowano

A dlaczego ma nie pokazywać skoro jest w DNS operatora zgłoszone na podstawie zakresów adresów routowalnych  ?  

Nie zrozumiałeś zasady działania przyznawania adresów publicznych czy niepublicznych dla urządzeń. 

Masz pojęcie jaki masz adres przyznany przez operatora po tym wifi ?  Napisz przynajmniej 1-2 pierwsze cyfry . 

Opublikowano
54 minuty temu, Ktosiu napisał:

A dlaczego ma nie pokazywać skoro jest w DNS operatora zgłoszone na podstawie zakresów adresów routowalnych  ?  

Nie zrozumiałeś zasady działania przyznawania adresów publicznych czy niepublicznych dla urządzeń. 

Masz pojęcie jaki masz adres przyznany przez operatora po tym wifi ?  Napisz przynajmniej 1-2 pierwsze cyfry . 

Po prostu chodzi mi o tego keyloggera i o to, że ktoś po IP mojego wifi wie na jakiej mieszkam wsi 

Opublikowano

Skoro ktoś CI wysłał IP to jakoś musiał je zdobyć. Telefon oprócz IP łączącego się z siecią ma również swoje stałe IP. Prawdopodobnie weszłaś w jakąś stronę, która pobrała Ci program szpiegujący bo po IP facebooka się nie znajdzie. Wszystko zależy od tego kto taką stronę robił. Mógł się zapisać twój adres ip, dane routera, dane routera + twoja dokładna lokalizacja. Żyjemy w takich czasach, że namierzenie kogoś jest banalnie proste. Niczym się nie przejmuj, ktoś Cię tylko chciał nastraszyć. Na wszelki wypadek pozmieniaj hasła i piny do kont bankowych , e-maili itp. a przed tym wyczyść telefon.

Opublikowano

Jak ma mieć to IP twojego wifi ??  Wiesz przynajmniej o czym piszesz ?  Po WIFi nie mas publicznych IP, tylko zakres adresów które ma identyczne 90% ludzi korzystających z WIFi na świecie.  

Podasz w końcu początek tego adresu ip co masz ? 

4 minuty temu, hrusto napisał:

Skoro ktoś CI wysłał IP to jakoś musiał je zdobyć. Telefon oprócz IP łączącego się z siecią ma również swoje stałe IP. Prawdopodobnie weszłaś w jakąś stronę, która pobrała Ci program szpiegujący bo po IP facebooka się nie znajdzie. Wszystko zależy od tego kto taką stronę robił. Mógł się zapisać twój adres ip, dane routera, dane routera + twoja dokładna lokalizacja. Żyjemy w takich czasach, że namierzenie kogoś jest banalnie proste. Niczym się nie przejmuj, ktoś Cię tylko chciał nastraszyć. Na wszelki wypadek pozmieniaj hasła i piny do kont bankowych , e-maili itp. a przed tym wyczyść telefon.

Przestań wmawiać bezsensy że telefon ma stały IP , nie ma i nie będzie nigdy miał, jego IP zależy tylko od połączenia przy każdym następnym ma inne ip albo czasem trafi na identyczne. 

Jak ma mieć to IP twojego wifi ??  Wiesz przynajmniej o czym piszesz ?  Po WIFi nie mas publicznych IP, tylko zakres adresów które ma identyczne 90% ludzi korzystających z WIFi na świecie.  

Podasz w końcu początek tego adresu ip co masz w tym telefonie czy po wifi ? 

UP@

Opublikowano
44 minuty temu, Ktosiu napisał:

Podasz w końcu początek tego adresu ip co masz ? 

Przestań wmawiać bezsensy że telefon ma stały IP , nie ma i nie będzie nigdy miał, jego IP zależy tylko od połączenia przy każdym następnym ma inne ip albo czasem trafi na identyczne. 

Podasz w końcu początek tego adresu ip co masz w tym telefonie czy po wifi ? 

UP@

Po prostu w logowaniach był ten adres IP, potem sprawdziłam go i wyświetlił się moj dostawca internetu oraz moja nazwa wsi

Opublikowano

To w czym ma być ten problem że wyświetla jakiś adres z puli dostawcy internetu  który nawet nie jest twoim adresem ?  

W jakich logowaniach ? 

Opublikowano
9 minut temu, Ktosiu napisał:

To w czym ma być ten problem że wyświetla jakiś adres z puli dostawcy internetu  który nawet nie jest twoim adresem ?  

W jakich logowaniach ? 

Jak wejdzie się w logowania konta na fb to wyświetlają się numery IP z których ktoś wchodził na konto. Wyświetliło się to IP o którym mówiłam, jak wpisze się je w strony do lokalizacji IP to wyskakuje imię i nazwisko dostawcy mojego internetu, a obok nazwa wsi w której mieszkam oraz osiedle.

Opublikowano

No to do cholery w czym jest problem że wyświetla sie IP spod którego sie łączysz skoro MA SIE WYŚWIETLAĆ  bo sie z niego łączysz  ?  

W czym tu ma być ten problem ? 

Opublikowano
16 minut temu, Ktosiu napisał:

No to do cholery w czym jest problem że wyświetla sie IP spod którego sie łączysz skoro MA SIE WYŚWIETLAĆ  bo sie z niego łączysz  ?  

W czym tu ma być ten problem ? 

Że ktoś znając to IP wie dokładnie gdzie mieszkam

Opublikowano

Skoro jest w TWOIM profilu , widoczne TYLKO DLA CIEBIE to jak ma to IP widzieć ktoś inny ?  

Każda strona, serwer czy poczta zawsze pobiera IP z pod którego sie do niego ktoś łączy , czyli masz zapisane IP wszędzie tam gdzie się wchodziło, nawet to forum zapisuje  to IP . 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...