Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Książki do nauki programowania

blinkz8

Pytanie

Opublikowano

Czy moglibyście polecić jakieś książki do nauki programowania dla zaawansowanych? W następnym roku pisze maturę z informatyki i chciałbym nauczyć się nowych rozwiązań. Najlepiej czuję się w środowisku stron internetowych (HTML, CSS, JS, PHP, MYSQL), znam też podstawy Javy i C++, jednak chciałbym się skupić na PHP, w którym chiałbym napisać maturę. 

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pod maturę to algorytmiczne myślenie + umiejętność zapisu tego myślenia właśnie w postaci algorytmu. Całą pierwszą część matury idzie napisać bez znajomości żadnego języka programowania. Do drugiej części wystarczą podstawy jakiegokolwiek z dostępnych języków, python jest w miarę szybki i łatwy do ogarnięcia + można na maturze korzystać z PyCharma.

Opublikowano

@blinkz8 sam pisałem maturę z informatyki, większość zadań to "Excel i Access" zadania z programowania jest tylko 1 tzn. było jak ja pisałem. Jeżeli interesujesz się PHP to chyba najlepszym rozwiązaniem będzie Java, przyjaźniejsza niż C++ (moim zdaniem), sam w niej pisałem jako jedyny spośród nas 5 (4 kolegów C++) i im nie za bardzo siadło napisanie programu, a też się przygotowywali i u mnie w szkole był kierunek "Technik informatyk", ale szczerze mówiąc szkoła by cię wiele nie nauczyła, tutaj trzeba determinacji, pasji, chęci i czasu żeby chcieć coś zrobić i czegoś się nauczyć.

Opublikowano
15 minut temu, blinkz8 napisał:

jednak chciałbym się skupić na PHP, w którym chiałbym napisać maturę. 

Dlatego uświadamiam autora, że nie można pisać matury w PHP.

Opublikowano
6 minut temu, carbonx napisał:

Zacząłbym od tego, że nie można napisać matury w PHP....

A w czym? Dopiero co się wgłębiam w temat matury, przeczytałem gdzieś, że można napisać w wybranym przez siebie języku.

2 minuty temu, Ekrahb napisał:

Ale..

Tak, książka o PHP też mi się przyda, dziękuje.

Opublikowano

Widać że coś gdzieś słyszałeś, coś gdzieś widziałeś, ale generalnie nic nie wiesz. Maturę faktycznie można zdawać w wybranym języku, ale z pośród tych podanych przez CKE. Do wyboru masz c/c++, Pythona, jave i Pascala.

Opublikowano
9 minut temu, carbonx napisał:

Widać że coś gdzieś słyszałeś, coś gdzieś widziałeś, ale generalnie nic nie wiesz. Maturę faktycznie można zdawać w wybranym języku, ale z pośród tych podanych przez CKE. Do wyboru masz c/c+, Pythona, jave i Pascala.

Hahah, no niestety ale w mojej szkole nie ma klasy o profilu informatycznym, wszystkiego muszę się sam dowiedzieć a wybrałem informatykę z mojej pasji. Jak narazie widziałem tylko arkusze z poprzednich matur. Już bogaty w tą wiedzę, wybrałbym Jave. Dzięki za sprostowanie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...