Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Gra www

sutv

Pytanie

Opublikowano

Elo, ostatnio myślałem jakby tu nie musieć chodzić do pracy i zacząłem myśleć nad gierką via www f2p z jakimiś mikropłatnościami. Umiem html,css,php,sql ale przydałby się język do sterowania real time bez przeładowania. W JS to zrobie?  (pytam, bo js nie znam prawie w ogóle) Ew. jakie frameworki się przydadzą np. do sterowania obiektem 3d? 

Zapomniałem dodać, że nie chce używać flasha. 

15 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
22 godziny temu, przedek napisał:

Node.js po prostu node.js i tylko node.js do takich rzeczy.
I gry typu agar.io czy sliter.io są zrobione na node.js. 

To ciekawe jak sobie ludzie z tym radzili jak nie było node'a. Normalnie cud.

Opublikowano

no nie jest językiem. ale chodziło mi o to że jak chce sie czegoś uczyć zeby zrobić gre real time. To po co to jakoś januszować php/js jak można użyć node.js. 

Opublikowano
Dnia 27.12.2017 o 10:27, Wolen napisał:

Więc uzasadnij co takiego magicznego ma node.js. Asynchroniczność? Była. Websockety? Były. Po prostu teraz jest hype na to i tyle.

no to żeś teraz pojechał xD nodejs jest językiem do robienia rzeczy w czasie rzeczywistym. Ale nie no lepiej użyć php i js xDD Amatorka

Opublikowano
24 minuty temu, przedek napisał:

no nie jest językiem. ale chodziło mi o to że jak chce sie czegoś uczyć zeby zrobić gre real time. To po co to jakoś januszować php/js jak można użyć node.js. 

Dlaczego node.js? Websocketowy serwer można uruchomić w prawie dowolnym języku i środowisku. Czemu akurat on?

gamedevmania.com

Opublikowano
Dnia 23.12.2017 o 14:15, Wolen napisał:

To ciekawe jak sobie ludzie z tym radzili jak nie było node'a. Normalnie cud.

Błysnąłeś. 
Jak nie wiedzieli co to koło to też sobie radzili. Tylko po co sobie utrudniać? 

Opublikowano
Dnia 8/19/2018 o 08:56, SGT Otlet napisał:

Pod względem prostota i wydajność - Python :P Node.js nie jest tak wydajny jak się mówi, szczególnie przy dużej ilości operacji.

Nie mogę się zgodzić, niestety jeżeli chodzi o Django, to nie jest on szybszy ani nawet szybki, wydajnością nie powala. Wszystkie "ameby" rzuciły się na nodejs bo jest warty swojej uwagi, i pokazuje że Javascript genialnie nadaje się do backendu.

784091427630431250239.png
Regulamin sygnatur

I <3 Node.js

Opublikowano
1 godzinę temu, przedek napisał:

Błysnąłeś. 
Jak nie wiedzieli co to koło to też sobie radzili. Tylko po co sobie utrudniać? 

Więc uzasadnij co takiego magicznego ma node.js. Asynchroniczność? Była. Websockety? Były. Po prostu teraz jest hype na to i tyle.

Opublikowano
23 godziny temu, syriusz118 napisał:

Ja ci polecam node.js. Pod względem prostota/wydajność lepszego chyba nie znajdziesz.

node.js do backendu, jakiś prosty framework, np phaser do obsługi gry i zrobione.

Pod względem prostota i wydajność - Python :P Node.js nie jest tak wydajny jak się mówi, szczególnie przy dużej ilości operacji.

Potrzebujesz pomocy z hostingiem? Daj znać poprzez Telegram lub Priv!

Opublikowano

Node.js jest teraz popularny, bo nagle ameby od designu mogą robić backend. Niestety z doświadczenia już wiem jakiej jakości jest ten backend i nie trawię korzystania z JS po stronie serwera.

Nie lepiej postawić coś w Python? .NET Core? Nawet JAVA lub Go?

Potrzebujesz pomocy z hostingiem? Daj znać poprzez Telegram lub Priv!

Opublikowano

Node.js po prostu node.js i tylko node.js do takich rzeczy.
I gry typu agar.io czy sliter.io są zrobione na node.js. 

Opublikowano

Nie rozumiem o co ta kłótnia. Wybór technologii leży po stronie programisty bo tak na prawdę można pisać w pythonie wysyłając jsona do js'a a tam już ogarniać gierkę np w CANVAS (zajebista alternatywa dla flash'a). Można pisać w Node.js, php itp. Możliwości jest mnóstwo, każda z nich przy małych aplikacjach ma zbliżoną wydajność. No i jest jeszcze fakt że większość serwerów VPS czy dedyków coś takiego obsłuży bo nie ma sensu przecież wrzucać grry na hostingi typu cba bo nie po to są one przeznaczone. Oczywiście dochodzi jeszcze ruch na stronach, ale to też załatwia szybsze łącze na serwerze. 

Czy da sie zrobić takie coś realtime z php i js? Oczywiście że się da, wystarczy użyć ajax'a, czy to sie spisze? Oczywiście że tak bo czemu nie? Masz jeszcze przecież takie cuda jak Angular.js, Canvas, zamiast php możesz użyć Pythona i jego framework Django który wręcz kocham.

Dnia 15.01.2018 o 10:13, przedek napisał:

no to żeś teraz pojechał xD nodejs jest językiem do robienia rzeczy w czasie rzeczywistym. Ale nie no lepiej użyć php i js xDD Amatorka

Node.js nie jest językiem programowania

r9wfFzB.png

Opublikowano

Temat jest z grudnia, myślę, że po pół roku autor znalazł już rozwiązanie, także proszę nie odkopywać, jeżeli nikt nie ponowił pytania.

Non omnis moriar.

Opublikowano

Polecam Unity3d ma możliwość build-a właśnie na przeglądarki internetowe. Jak chcesz zrobić w real time np coś jak takie sliter.io to flash, ajax, i unity. Zależy od typu gry bo niektóre gry można zrobić tak a niektóre tak . 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...