Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Początki programowania ... jaki język, skąd się uczyć ?

Gość Ramzes.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. 

Chciałbym zacząć programować, więc piszę ten temat aby poradzić się w paru sprawach. 

Jaki język na początek? Czytałem trochę tematów i większość poleca C# albo C++, ale nie wiem który będzie dla mnie lepszy. Wolałbym chyba język bardziej uniwersalny, który nie będzie się ograniczał tylko do gamedevu.

Skąd się owego języka uczyć? Na początek wolałbym z internetu, po polsku, żeby jak najwięcej zrozumieć - linki poproszę.

Unity czy Unreal? Który będzie lepszy dla początkującego? Na początku pewnie będę chciał zrobić jakąś mało zaawansowaną grę 2D, a w przyszłości coś średnio/wysoko zaawansowanego.

I ostatnie pytanie na razie. Załóżmy, że już umiem całkiem sporo. Czy w takim przypadku ciężko będzie mi się "przesiąść" z gamedevu do np. pisania jakiś średnich programów? Czy będę znów musiał się uczyć wielu rzeczy od nowa ?   

• Odpowiedzi 68
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Witam. 

Chciałbym zacząć programować, więc piszę ten temat aby poradzić się w paru sprawach. 

Jaki język na początek? Czytałem trochę tematów i większość poleca C# albo C++, ale nie wiem który będzie dla mnie lepszy. Wolałbym chyba język bardziej uniwersalny, który nie będzie się ograniczał tylko do gamedevu.

Skąd się owego języka uczyć? Na początek wolałbym z internetu, po polsku, żeby jak najwięcej zrozumieć - linki poproszę.

Unity czy Unreal? Który będzie lepszy dla początkującego? Na początku pewnie będę chciał zrobić jakąś mało zaawansowaną grę 2D, a w przyszłości coś średnio/wysoko zaawansowanego.

I ostatnie pytanie na razie. Załóżmy, że już umiem całkiem sporo. Czy w takim przypadku ciężko będzie mi się "przesiąść" z gamedevu do np. pisania jakiś średnich programów? Czy będę znów musiał się uczyć wielu rzeczy od nowa ?   

C++ i SFML - biblioteka jest łatwa i zrobisz bez problemu jakąś grę 2D. C# i Unity? To zależy, bo w C++ można również zrobić gry na wydajnym OpenGL, jeżeli mówisz o grach 3D - wada to niski poziom przez co składnia nie jest już tak czytelna jak SFML. Jaki gamedev? Jaka przesiadka? Trzymasz się jednego i tego samego, ewentualnie jak języki mogą ze sobą pracować to uczysz się drugiego (np. SFML+OpenGL).

pyhvh7E.png

Opublikowano

@Szymon2727

Chodzi mi o to, że np. już umiem język, gry piszę sam, bez żadnych poradników. Czy taka wiedza starczy, żeby napisać np. jakiś program? Czy to jest zupełnie co innego ?

No i co ja mam wybrać? xD

Jedna osoba poleciła C++, druga C# a w temacie też to i to xD

Opublikowano

Temat robienia gier jest zbyt obszerny, aby robić go beż poradników.... chyba, że chcesz wynajdywać koło jeszcze raz lub wiele razy.

Ja polecę Ci zabawę z C# oraz Unity. Stoi za tym duża społeczność, która tworzy masę poradników i udziela się na forach. 

Odwiedź mój profil aby zobaczyć adres mojego bloga o projektowaniu gier!

Opublikowano

Czy dobrym źródłem nauki C# jest kanał Impact IT Sp z o.O ?

Opublikowano

Kanał wygląda OK.

Na początku przerób tutoriale, które znajdziesz na stronie unity. Nauczą Cię podstaw c# oraz samego silnika.

Opublikowano

@Szymon2727

Chodzi mi o to, że np. już umiem język, gry piszę sam, bez żadnych poradników. Czy taka wiedza starczy, żeby napisać np. jakiś program? Czy to jest zupełnie co innego ?

No i co ja mam wybrać? xD

Jedna osoba poleciła C++, druga C# a w temacie też to i to xD

Co rozumiesz poprzez słowo program? O ile umiesz napisać grę bez poradnika tak napiszesz grę zaczynając już teraz, ale nie napiszesz np. aplikacji desktopowej, bo wymaga to już zupełnie innych rzeczy. C++ to język stworzony głównie pod gry i niski poziom, a taki C# jest pod Windowsa. Opinie o Unity spotykałem średnie - a to źle zoptymalizowana, a to kmioty są na tym silniku wypuszczane, a to grafika brzydka - i po części w tym jest w tym racja, nie mniej jak chcesz to zrobisz ładną grę co prawda z jakimiś tam wymaganiami.

Tylko nie rób już 239482347 survivala jak zdecydujesz się na Unity.

pyhvh7E.png

Opublikowano

C++ to język stworzony głównie pod gry i niski poziom, a taki C# jest pod Windowsa

Co ty za herezje opowiadasz? C++ to po prostu starszy język, C# i platforma .NET to w założeniach jego następca, ale oba mają porównywalne możliwości. C# jest wybierany tam, gdzie ważniejsza jest szybkość tworzenia programu niż jego wydajność, ale to też nie jest reguła. W obu językach napiszesz grę, w obu napiszesz program okienkowy pod Windows, usługę, serwer.

Witam. 

Jak ja się cieszę, że chcąc nauczyć się programować nie radziłem się tutejszych ekspertów. I tobie sugeruję to samo. Idź na jakieś prawdziwe forum dla programistów.

Opublikowano

C++ to język stworzony głównie pod gry i niski poziom, a taki C# jest pod Windowsa

Co ty za herezje opowiadasz? C++ to po prostu starszy język, C# i platforma .NET to w założeniach jego następca, ale oba mają porównywalne możliwości. C# jest wybierany tam, gdzie ważniejsza jest szybkość tworzenia programu niż jego wydajność, ale to też nie jest reguła. W obu językach napiszesz grę, w obu napiszesz program okienkowy pod Windows, usługę, serwer.

Witam. 

Jak ja się cieszę, że chcąc nauczyć się programować nie radziłem się tutejszych ekspertów. I tobie sugeruję to samo. Idź na jakieś prawdziwe forum dla programistów.

???

C# został zaprojektowany dla firmy Microsoft.

W C++ masz masę gier i to tych z wyższej półki.

A ten przykład co podałeś - w każdym porządnym języku napiszesz aplikacje na Windows, usługę czy serwer.

Może nie tyle stworzony, a stosowany.

pyhvh7E.png

Opublikowano

W Unity (czyli C#/Javie) też masz wykonanych dużo gier AAA oraz wiele produkcji indie. Dodatkowo Unity jest strasznie popularne wśród indian, myślę, że nie bez powodu - darmowość, duży community. Prawdą jest jednak, że mała część devsów AAA wybiera Unity.

Nie przesądzaj więc o wyższości C++. Wartość języka nie leży w nim samym, ale też w narzędziach, które go wspierają.

Teoretycznie możesz zrobić grę w UE bez znajomości żadnego języka, używając tylko edytora, który dostarczony jest z silnikiem.

W dzisiejszych czasach wydajność języka jest coraz mniej istotna, gdyż posiadamy coraz to mocniejsze maszyny, które radzą sobie z takimi rzeczami. Częściej chodzi o to w jaki sposób tego języka używamy.

Opublikowano

@jimmyblack A co ma Unity do Javy?

PS

Najstotniejszą częścią gry jeśli chodzi o wydajność jest silnik, a ten w Unity jest napisany w C/C++, język używany do komunikacji z API silnika ma drugorzedne znaczenie.

Chcesz precyzyjnej i zrozumiałej odpowiedzi? - Zadaj precyzyjne i zrozumiałe pytanie. Nie przyjmuję zleceń.
Nie odpowiadam na priv na pytania, które można zadać na forum. Chcesz mojej pomocy - oznacz mnie w poście =>  @"Hans Kloss PL" 

Opublikowano

@Szymon2727

C# i .NET zostały stworzony PRZEZ firmę Microsoft.

Fakt, że w C++ jest napisane sporo gier nie świadczy, że był to język projektowany pod gry! Ten język powstał po prostu do pisania w nim programów, gry to też programy.

Dalszej części nie rozumiem, czy nadal się kłócisz, czy przyznajesz mi rację.

Opublikowano

@Szymon2727

Fakt, że w C++ jest napisane sporo gier nie świadczy, że był to język projektowany pod gry! Ten język powstał po prostu do pisania w nim programów, gry to też programy.

Został zrobiony przez microsoft dla microsoft.

Tak, ale Ty to uogólniasz, jeden język nadaje się do tego, drugi do tamtego - po co pisać strony w C++? Można, ale inne języki się do tego lepiej nadają lub C++ nie jest aż tak stronie potrzebny, idąc dalej można polecić autorowi pythona lub java na jakąś grę mobilną.

Reszta zdania to sprostowanie.

pyhvh7E.png

Opublikowano

Ostatnio też miałem ten problem, ale zdecydowałem się na C# na razie nie narzekam, polecam sprawdzić po prostu jak Ci się będzie dobrze uczyło zostań przy tym, jak źle zmień i spróbuj czegoś innego, co to za problem, czasu myślę, że masz sporo :P Jeżeli wybierzesz C#, masz tutaj skąd ja się uczę.

Nauka C#:

Klik  (PL)

Klik (PL)

Klik (PL)

Wykorzystanie C# w Unity (czyli robienie gry):

Klik (EN)

Klik (PL)

Podstawy Unity:

Klik (PL)

Cytat

“Nie wierzcie w jakiekolwiek przekazy tylko dlatego, że przez długi czas obowiązywały w wielu krajach. Nie wierzcie w coś tylko dlatego, że wielu ludzi od dawna to powtarza. Nie akceptujcie niczego tylko z tego powodu, że popiera to swym autorytetem jakiś mędrzec albo kapłan, lub że jest zapisane w jakimś świętym piśmie. Nie wierzcie w coś tylko dlatego że brzmi prawdopodobnie. Nie wierzcie w wizje lub wyobrażenia, które uważacie za zesłane przez boga. Miejcie zaufanie do tego, co uznaliście za prawdziwe po długim sprawdzaniu; do tego co przynosi pożytek wam i innym."

- Budda, Kalama Sutra

Opublikowano

@Szymon2727

Tak, ale Ty to uogólniasz, jeden język nadaje się do tego, drugi do tamtego - po co pisać strony w C++? Można, ale inne języki się do tego lepiej nadają lub C++ nie jest aż tak stronie potrzebny, idąc dalej można polecić autorowi pythona lub java na jakąś grę mobilną.

Przez Microsoft dla Microsoft i dla nikogo innego? A myślałem, że dla tych wszystkich programistów w małych i dużych firmach...

Mnie nie chodzi o strony www, prostuję tą głupotę, którą napisałeś, że C++ to język głównie pod gry. Wyjdź czasem poza to forum, jego legendy i jego mędrców. Kto ci w ogóle takich rzeczy naopowiadał?

Opublikowano

C++ to wieloparadygmatowy język programowania ogólnego przeznaczenia, tyle w temacie.

Jeśli pomogłem Tobie zrozumieć Twój problem, nawet w obojętnie inny sposób, możesz dac mi '+', ale nie musisz, chociaż to pomoże ludziom zauważyć, że to pisze osoba, która ma dobre poważanie u innych i zaufają mu.

Opublikowano

@Szymon2727

Przez Microsoft dla Microsoft i dla nikogo innego? A myślałem, że dla tych wszystkich programistów w małych i dużych firmach...

Mnie nie chodzi o strony www, prostuję tą głupotę, którą napisałeś, że C++ to język głównie pod gry. Wyjdź czasem poza to forum, jego legendy i jego mędrców. Kto ci w ogóle takich rzeczy naopowiadał?

W takim razie gdzie się go głównie stosuje? Nie będę wychodził na forum, poczekam na opinię eksperta. Z microsoftem to sobie dopisałeś.

pyhvh7E.png

Opublikowano

Szczerze zacznij programować w C++, masz najłatwiej co do znalezienia pomocy i kursów, będziesz mógł dzięki niemu poznać wiele paradygmatów programowania takich jak programowanie strukturalne i obiektowe. Zasmakujesz klasyku i wiele się nauczysz, a do tego jak poprawnie pisać aplikacje wieloplatformowe - spróbuj programowania C++

Jeśli pomogłem Tobie zrozumieć Twój problem, nawet w obojętnie inny sposób, możesz dac mi '+', ale nie musisz, chociaż to pomoże ludziom zauważyć, że to pisze osoba, która ma dobre poważanie u innych i zaufają mu.

Opublikowano

C++ wydaje się być przydatny na wielu płaszczyznach, no i:

Używając C# masz Unity,

Używając C++ masz Unreal Engine, więc myślę, że wybór jest oczywisty :v

jw19e8.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...