Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Początki programowania ... jaki język, skąd się uczyć ?

Gość Ramzes.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A no takie, że przykładowo taki programista C++ może sobie ten wskaźnik modyfikować i już wie więcej o adresach, a brak kolektora nauczy chociażby przy banalnym przykładzie sprzątać w kodzie np. destruktor, funkcja delete przy wskaźnikach.

To zdanie ma tyle sensu co: "Gdy nauczysz się obsługi samochodu z ręczną skrzynią biegów będzie Ci się lepiej jeździć twoim automatem". Kompletnie nie zrozumiałeś tego co napisałem.

A po co uczyć się tak nisko? C++ ma być wprowadzeniem do tych wyższych języków wyjaśniając podstawy, taki C jakby nie patrząc odstaje od takiej Javy czy C# np. zamiast napisać "text" + a, trzeba napisać "tekst" %d.

To było z mojej strony pytanie retoryczne, podważające sensowność Twojej wypowiedzi.

Taki programista Pythona przesiądzie się na coś innego i będzie ze zdziwieniem patrzył na int, floaty czy zwykłego bool'a.

Serio myślisz że w takim Pythonie czy JS nie ma typów?? To, że język jest dynamicznie TYPOWANY oznacza, że to wartości a nie zmienne mają typy. Każdy proramista języka dynamicznego wie co to typy i jakie jego język udostępnia, bo musi. To, że nie musi ich jawnie wypisywać podczas deklaracji zmiennych tego nie zmienia.

Właśnie patrzysz na składnię i piszesz o C++, a Javy jako przykład nie podasz i odczyt z klawiatury z porównaniem do tego cin?

Tego zdania to w ogóle nie rozumiem, do czego pijesz?

Z resztą po co Python? Czemu nie Ruby? Tam składnia jest w ogóle elegancka i czytelna - przez co jak sam napisałeś człowiek skupi się na programowaniu, a nie na składni.

Ruby też jest spoko, ale jest mniej uniwersalny, bo nie uszukujmy się, Ruby to głównie RoR i webówka, Python za to przyda się do skryptowania nawet jak docelowo wybierzesz inny język.

Czyli uważasz, że ta nauka jest niepotrzebna lub zbyteczna i lepiej, by robił to za Ciebie automat?

A czy Ty myślisz, że taki programista np. C# nie ma takiego var? Z resztą ten przykład był bardzo banalny i dotyczący takich doprawdy początkujących programistów.

Kiedyś podawałeś przykład, że printf "coś tam" jest dużo bardziej czytelniejsze niż "std::cout << "cos tam"". Popatrz na pobieranie danych od użytkownika z konsoli za pomocą skanera w Javie, a takiego std::cin w C++.

To czemu nie Lua? Przecież jak widzę gdzieś słowo skrypt to te trzy litery rzucają mi się na myśl od razu.

pyhvh7E.png

• Odpowiedzi 68
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Czyli uważasz, że ta nauka jest niepotrzebna lub zbyteczna i lepiej, by robił to za Ciebie automat?

A czy Ty myślisz, że taki programista np. C# nie ma takiego var? Z resztą ten przykład był bardzo banalny i dotyczący takich doprawdy początkujących programistów.

Kiedyś podawałeś przykład, że printf "coś tam" jest dużo bardziej czytelniejsze niż "std::cout << "cos tam"". Popatrz na pobieranie danych od użytkownika z konsoli za pomocą skanera w Javie, a takiego std::cin w C++.

To czemu nie Lua? Przecież jak widzę gdzieś słowo skrypt to te trzy litery rzucają mi się na myśl od razu.

1. Zależy czy Ci to realnie potrzebne, byle nie kierować się bełkotem "prawdziwy programista powinien zacząć d wskaźników". Niekoniecznie trzeba sobie tym zawracać głowę na początku.

2. A co ma var z C# do tego co napisałem (btw. var w C# to nadal statyczne typowanie, tyle że z inferencją typów)? Rzucasz jakimiś hasłami ale nie bardzo wiadomo o co Ci chodzi.

3. Nie pamiętam, żebym podawał taki przykład, chyba mnie z kimś mylisz. Co do Javy, chyba próbujesz powiedzieć, że Java jest bardziej skomplikowana nić C++ - zależy który aspekt, ogólnie jest prostsza - choć ja bym jej i tak nie polecił na start.

4. Co do Lua - będziesz tak wymieniał po kolei jak jakiś dzieciak? Lua jest spoko, ale ma mało przyjaznych początkującym materiałów i ma nietypową obiektówkę, podobnie jak JS. Ogólny sens mojej wypowiedzi jest taki: polecam wybrać na początek coś prostego składniowo, od razu nasuwa się tu Python, bo to popularny, dobry i sprawdzony język, ale równie dobrze może być coś innego.

Chcesz precyzyjnej i zrozumiałej odpowiedzi? - Zadaj precyzyjne i zrozumiałe pytanie. Nie przyjmuję zleceń.
Nie odpowiadam na priv na pytania, które można zadać na forum. Chcesz mojej pomocy - oznacz mnie w poście =>  @"Hans Kloss PL" 

Opublikowano

1. Zależy czy Ci to realnie potrzebne, byle nie kierować się bełkotem "prawdziwy programista powinien zacząć d wskaźników". Niekoniecznie trzeba sobie tym zawracać głowę na początku.

2. A co ma var z C# do tego co napisałem (btw. var w C# to nadal statyczne typowanie, tyle że z inferencją typów)? Rzucasz jakimiś hasłami ale nie bardzo wiadomo o co Ci chodzi.

3. Nie pamiętam, żebym podawał taki przykład, chyba mnie z kimś mylisz. Co do Javy, chyba próbujesz powiedzieć, że Java jest bardziej skomplikowana nić C++ - zależy który aspekt, ogólnie jest prostsza - choć ja bym jej i tak nie polecił na start.

4. Co do Lua - będziesz tak wymieniał po kolei jak jakiś dzieciak? Lua jest spoko, ale ma mało przyjaznych początkującym materiałów i ma nietypową obiektówkę, podobnie jak JS. Ogólny sens mojej wypowiedzi jest taki: polecam wybrać na początek coś prostego składniowo, od razu nasuwa się tu Python, bo to popularny, dobry i sprawdzony język, ale równie dobrze może być coś innego.

Co do programowania to nie należę do tych co uważają, że w assemblerze ogólnie wszystko powinno się pisać, ale wiedza co i jak się dzieje w programie zawsze powinna być gdzieś w główce. Heh, dzieciak, by Ci tych języków nie wymienił chyba, że jakiś random, który spotkał nazwę tych języków. Skoro jednak równie dobrze może być coś innego to czemu nie C++? Wracamy do punktu wyjścia. C++ też jest popularny, dobry i sprawdzony. Jednak jak przerzucisz się na inny język to będziesz musiał część rzeczy doczytać, bo pojawi się coś nowego lub nie będziesz czegoś rozumiał, a po nauce C++ jakoś tej potrzeby nie miałem, a część języków wydawała się ? uboższa. Sam zaczynałeś od Pythona czy sugerujesz to na jakiejś podstawie? Sam nie mam pewność jak to jest zaczynać od Pythona, a Ty zapewne od C++? (no chyba, że był to Twój pierwszy język)

pyhvh7E.png

Opublikowano
Co do programowania to nie należę do tych co uważają, że w assemblerze ogólnie wszystko powinno się pisać, ale wiedza co i jak się dzieje w programie zawsze powinna być gdzieś w główce.

Nie twierdzę inaczej, programuję na codzień w JS, co nie znaczy, że nie znam jego wewnętrznego działania - cyklu życia obiektów, działania event loopa, działania stosu wywołań, kolejki callacków itp choć nie musze tym bezpośrednio sterować. Programowanie na wyższym poziomie abstrakcji a znajomość internali języka się nawzajem nie wykluczają.

Skoro jednak równie dobrze może być coś innego to czemu nie C++? Wracamy do punktu wyjścia.

Może być coś innego "prostego składniowo" - czytaj ze zrozumieniem.

Jednak jak przerzucisz się na inny język to będziesz musiał część rzeczy doczytać, bo pojawi się coś nowego lub nie będziesz czegoś rozumiał, a po nauce C++ jakoś tej potrzeby nie miałem, a część języków wydawała się ? uboższa.

Być może brałeś się za uboższe języki, lub nie dobrnąłeś do bardziej zaawansowanych rzeczy. Zresztą stopień skomplikowania języka to nie jest dobry argument sam w sobie, a jeżeli już to raczej negatywny.

Sam zaczynałeś od Pythona czy sugerujesz to na jakiejś podstawie? Sam nie mam pewność jak to jest zaczynać od Pythona, a Ty zapewne od C++? (no chyba, że był to Twój pierwszy język)

Nie, nie zaczynałem od Pythona, aczkolwiek nie jest mi obcy. Zaczynałem od C++. Czy stała mi się jakaś duża krzywda? Absolutnie nie. Ale wiem, że nie było to zbyt efektywne. Mam jako takie rozeznanie w kilku językach, aczkolwiek ważniejsze jest to, że śledzę wypowiedzi ludzi mądrzejszych od siebie i konfrontuję je z własnymi przemyśleniami w tym temacie.

Chcesz precyzyjnej i zrozumiałej odpowiedzi? - Zadaj precyzyjne i zrozumiałe pytanie. Nie przyjmuję zleceń.
Nie odpowiadam na priv na pytania, które można zadać na forum. Chcesz mojej pomocy - oznacz mnie w poście =>  @"Hans Kloss PL" 

Opublikowano

Co do programowania to nie należę do tych co uważają, że w assemblerze ogólnie wszystko powinno się pisać, ale wiedza co i jak się dzieje w programie zawsze powinna być gdzieś w główce.

Nie twierdzę inaczej, programuję na codzień w JS, co nie znaczy, że nie znam jego wewnętrznego działania - cyklu życia obiektów, działania event loopa, działania stosu wywołań, kolejki callacków itp choć nie musze tym bezpośrednio sterować. Programowanie na wyższym poziomie abstrakcji a znajomość internali języka się nawzajem nie wykluczają.

Skoro jednak równie dobrze może być coś innego to czemu nie C++? Wracamy do punktu wyjścia.

Może być coś innego "prostego składniowo" - czytaj ze zrozumieniem.

Jednak jak przerzucisz się na inny język to będziesz musiał część rzeczy doczytać, bo pojawi się coś nowego lub nie będziesz czegoś rozumiał, a po nauce C++ jakoś tej potrzeby nie miałem, a część języków wydawała się ? uboższa.

Być może brałeś się za uboższe języki, lub nie dobrnąłeś do bardziej zaawansowanych rzeczy. Zresztą stopień skomplikowania języka to nie jest dobry argument sam w sobie, a jeżeli już to raczej negatywny.

Sam zaczynałeś od Pythona czy sugerujesz to na jakiejś podstawie? Sam nie mam pewność jak to jest zaczynać od Pythona, a Ty zapewne od C++? (no chyba, że był to Twój pierwszy język)

Nie, nie zaczynałem od Pythona, aczkolwiek nie jest mi obcy. Zaczynałem od C++. Czy stała mi się jakaś duża krzywda? Absolutnie nie. Ale wiem, że nie było to zbyt efektywne. Mam jako takie rozeznanie w kilku językach, aczkolwiek ważniejsze jest to, że śledzę wypowiedzi ludzi mądrzejszych od siebie i konfrontuję je z własnymi przemyśleniami w tym temacie.

A co rozumiesz poprzez prosto składniowo? Składnia w językach jest prawie taka sama, więc w ogólnym rozrachunku język ma tak naprawdę guzik do mówienia. No chyba, że chodzi Ci o to, że łatwiej jest się nauczyć printf od Console.Writeln czy std::cin >> jednak to i tak większego znaczenia nie ma.

pyhvh7E.png

Opublikowano

@Szymon2727

Heh, może zacznijmy od samych słów kluczowych itp:

C++ (ponad 90): http://en.cppreference.com/w/cpp/keyword

Python (około 30): http://zetcode.com/lang/python/keywords/

Zwięzłość - programy pisane w Pythonie są średnio 6.5 raza któtsze: https://en.wikipedia.org/wiki/Comparison_of_programming_languages#Expressiveness

do przejrzenia: http://rosettacode.org/wiki/Rosetta_Code

To tak na początek, bo czuję, że zaczynam się powtarzać.

Opublikowano

"C++ jest wieloparadygmatowym językiem programowania ogólnego przeznaczenia" - tak ciężko to zapamiętać?

To nie ma znaczenia czy piszemy program do księgowości, wypełniania PITów, czy do nauki języka obcego, to zagadnienie programów okoenkowych i jest to to jedno, i to samo. Co innego z programowaniem gier, zajmowaniem się grafiką trójwymiarową. Jednak symulacja fizyczna dla agencji kosmicznej pokroju NASA, czy ESA (ja jednak jestem zwolennikiem SpaceX), jak i arkusz kalkulacyjny, w których obliczancie ile pieniędzy macie powyżej debetu, kiedy dostaniecie wypłatę, to nadal jednak obliczenia i obliczenia, z dodatkiem zajęcia się okienkiem czy wyrenderowaniem grafiki do tej symulacji. Natomiast Delphi jest językiem programowania przeznaczonym do programów użytkowych, przez co w nim łatwiej się pisze taki program do księgowości czy Excel. Zrozumcie to, bo to mi jest tak, że trzeba znać inny język na inny rodzaj programu.

Dziękuję i pozdrawiam.

Delphi to Turbo Pascal dla Windows z biblioteką VCL wyprodukowany przez firmę Borland. I jest tak samo dobry do robienia okienek jak C++ Builder, również produkcji Borlanda, również z VCL-ami. Ale programów okienkowych nie pisze się łatwo dzięki językowi ale dzięki VCLom. Tak samo w C# dzięki .NETowi pisze się łatwo okienka, ale C# mamy też w Unity do programowania gier, bez windowsowych okienek. Języki programowania służą do programowania, ale dopiero w połączeniu z biblioteką, frameworkiem czy silnikiem można mówić o docelowym zastosowaniu.

Opublikowano

@Mahometa

W skrócie:

• gra też jest programem, a dwie kategorie są dlatego, że jedna jest od strony graczy, a druga od strony programistów.
  • jeśli dla Ciebie C++ jest trudny, to widocznie jesteś jakimś "programistą" specjalnej troski.
  • "ja ci radzę żebyś nauczył się logicznie myśleć i poczytał słownik do j. polskiego", wskaż mi, gdzie popełniłem jakikolwiek błąd językowy. Do tego, póki co, jedynie ty tu piszesz nielogiczne rzeczy.
  • "pozdrawiam wyższy rangą elitarny profesjonalny programista mpcforum", tylko się ośmieszasz.

jw19e8.png

Opublikowano

To czekamy na twój zaawansowany program napisany w C++ skoro jest dla ciebie prosty albo wszystkie zadania rozwiązane ze http://pl.spoj.com/ 

???

No nie mów, że dla Ciebie takie ,, czy umiesz potęgować '' jest trudne xDDDD

Z resztą skoro oceniasz po możliwości rozwiązania wszystkich zadań na spoju to każdy język jest trudny xDDDD

No chyba, że wszystkie zadania za pomocą jakiegoś Pythona czy innego języka tam zrobiłeś, ale coś mi się nie chce wierzyć xD

@Szymon2727

Heh, może zacznijmy od samych słów kluczowych itp:

C++ (ponad 90): http://en.cppreference.com/w/cpp/keyword

Python (około 30): http://zetcode.com/lang/python/keywords/

Zwięzłość - programy pisane w Pythonie są średnio 6.5 raza któtsze: https://en.wikipedia.org/wiki/Comparison_of_programming_languages#Expressiveness

do przejrzenia: http://rosettacode.org/wiki/Rosetta_Code

To tak na początek, bo czuję, że zaczynam się powtarzać.

Początkujący programista i tak przeważnie uczy się tych podstawowych, a mianowicie ifów, while, for itd. Dorzuć do tego, że część słów jest używana przy określonych sytuacjach, kolejna część to zmienne? xD Kolejna część to namespace, typedef, następne to dostęp klasy publiczny lub prywatny - serio uważasz to za zbędne??? Jak dla mnie taka połowa to słowa, które powinien znać każdy programista, a Python to sam w sobie jest wprowadzeniem tak ogólnie do samego pisania programów, potem będzie problem z przesiadką, bo pojawia się parę innych słów, podczas gdy z przesiadki na C++ nie będzie, bo akurat tam ta część z 90 słów, których w Pythonie nie ma występuje w innych językach. Kod? Ok, ale co to ma do rzeczy skoro mówimy o początkującym, a nie zaawansowanym programiście - jak ktoś pisze długi program to te 6.5 faktycznie ma znaczenie, ale to już nie kwalifikuje się pod początkujących programistów.

pyhvh7E.png

Opublikowano

@Szymon2727

Sory, ale nie chce mi się znowu pisać tego samego, przekonać Cię nie przekonam, a argumenty wypisałem. Mam nadzieję, że chociaż inni skorzystają.

Opublikowano

To czekamy na twój zaawansowany program napisany w C++ skoro jest dla ciebie prosty albo wszystkie zadania rozwiązane ze http://pl.spoj.com/ 

???

Z resztą skoro oceniasz po możliwości rozwiązania wszystkich zadań na spoju to każdy język jest trudny xDDDD

No chyba, że wszystkie zadania za pomocą jakiegoś Pythona czy innego języka tam zrobiłeś, ale coś mi się nie chce wierzyć xD

No to skoro nie jest trudne to czemu nie zrobisz? :D .. beka

Jeśli z takimi "prostymi" zadaniami nie da rady to gówno z tego będzie 

zresztą jeśli myślisz że używanie kopiuj wklej to programowanie i nazywanie siebie programistą to chłopie nie wiem o czym my rozmawiamy..

Opublikowano

@Szymon2727

Sory, ale nie chce mi się znowu pisać tego samego, przekonać Cię nie przekonam, a argumenty wypisałem. Mam nadzieję, że chociaż inni skorzystają.

Jak dla mnie Python ma mało słów kluczowych, które występują w innych językach przez co łatwo jest ten język ogarnąć, ale gorzej z przesiadką.

???

zresztą jeśli myślisz że używanie kopiuj wklej to programowanie i nazywanie siebie programistą to chłopie nie wiem o czym my rozmawiamy..

Ale co? XDDDD Zadanie, które już dawno mam zrobione? XDD

Wszystkie zadania na spoju są proste? XDD Trzymajcie mnie XDD

Nikt nie mówi o metodzie copy-paste oprócz Ciebie xD I to można uznać za kolejny monolog xD

pyhvh7E.png

Opublikowano

@Szymon2727

Jak dla mnie Python ma mało słów kluczowych, które występują w innych językach przez co łatwo jest ten język ogarnąć, ale gorzej z przesiadką.

???

Nikt nie mówi o metodzie copy-paste oprócz Ciebie xD I to można uznać za kolejny monolog xD

dawaj jakieś ss z prawidłowymi skoro takie proste xD xD xD xD xD xD xD xD xD xD xD xD xD xD xD xD xD xD xD xD xD xD

Opublikowano

@Szymon2727

???

dawaj jakieś ss z prawidłowymi skoro takie proste xD xD xD xD xD  xD xD xD xD xD  xD xD xD xD xD  xD xD xD xD xD  xD xD

???

xDD

A co chcesz przekopiować? Mówiłeś przed chwilą o copy-paste xDD

pyhvh7E.png

Opublikowano

@Szymon2727

???

dawaj jakieś ss z prawidłowymi skoro takie proste xD xD xD xD xD  xD xD xD xD xD  xD xD xD xD xD  xD xD xD xD xD  xD xD

???

xDD

A co chcesz przekopiować? Mówiłeś przed chwilą o copy-paste xDD

Wat-Meme-Old-Lady-02.jpg

Piszesz przygłupie że proste rzeczy a mimo to nie potrafisz ich zrobić ;OOOOO

i jakie copy-paste??? czytać nie umiesz, mylisz mnie z kimś ..

W ogóle masz nieźle najebane w tym berecie gimbie xD

najpierw coś o js, 50 pasji hahahahahahahah xDDDDD

@MXVOL

Jedynie wasza dwójka pierdoli głupoty przeczytajcie sobie cały wątek, piszecie takie bzdury że się płakać chce.

Żenada 

Pedałami jesteście?

Opublikowano

Zamykam, bo z tematu ze stosunkowo prostym pytaniem zrobiliście śmietnik.

@Jaca777 przecież pisałem Ci, że nie musisz brać udziału w przedsięwzięciu, więc z czym masz problem?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...