Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jak zaczac ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, chcialbym stworzyc zwykla platformowke, dlatego prosze o pomoc. Jak zaczac, w jakim programie najlepiej i jakim jezykiem?

Bardzo chetnie przyjme jakis link do poradnika. Dziekuje za pomoc.

Opublikowano

Witaj :)

Na samym początku, jeśli nie potrafisz jeszcze programować w żadnym języku, rozpocznij naukę od C++. Jeżeli pojmiesz jego podstawy, naucz się programowania w C# lub JavaScript (do wyboru). Gdy nauczysz się tych języków rozpocznij tworzenie od Unity3D. Jest to proste, profesjonalne środowisko, gdzie możesz spokojnie rozwijać się pod kątem tworzenia gier oraz programowania.

Dlaczego musisz nauczyć się najpierw C++, a potem JS lub C#?

Jest to pewna konieczność, a zarazem inwestycja, ponieważ jeśli opanujesz ten prosty język programowania, to łatwiej będzie Ci opanować każdy inny język programowania.

Co jest ważne podczas tworzenia?

PAMIĘTAJ! Nigdy nie ucz się z poradników, czegoś co na chwilę obecną nie jest Ci potrzebne. Tego typu nauka jest bezcelowa, ponieważ większości rzeczy nie zapamiętasz, a w dodatku zniechęcisz się do nauki. Metoda nauki funkcji, metod itd. w programowaniu tylko wtedy, gdy akurat ich potrzebujesz nazywa się "just in time learning".

Ponadto uzbrój się w cierpliwość, początki to przede wszystkim masa popełnionych błędów i nerwów. Im więcej błędów tym lepiej! Możesz zapytać dlaczego? Już odpowiadam.

Każda rzecz, która nie będzie działać w Twojej grze, to lepsze poznanie programowania, ponieważ wchodzisz wtedy w Google, szukasz jak rozwiązać Twój problem, a następnie gdy go już rozwiążesz, pozwoli Ci zapamiętać, jak ten błąd rozwiązać. Poza tym da Ci to wiele satysfakcji.

Cierpliwość popłaca. Naukę C++ rozpocznij tutaj: https://www.youtube.com/watch?v=ErOzmh3BiXU&list=PLOYHgt8dIdoxx0Y5wzs7CFpmBzb40PaDo

Wybaczcie za pewny nieład w mojej składni, lecz jestem po całodniowym programowaniu :)

Opublikowano

@DaltooN

Czy mógłbyś wyjaśnić, dlaczego trzeba sie najpierw nauczyć C++? Dlaczego C++ jest prosty, czy jest prostszy od pozostałych wymienionych? Czemu polecasz Zelenta, czemu akurat to źródło? Jak długo programujesz, jakie języki poza C++ znasz, czy mógłbyś porównać je między sobą?

Chcesz precyzyjnej i zrozumiałej odpowiedzi? - Zadaj precyzyjne i zrozumiałe pytanie. Nie przyjmuję zleceń.
Nie odpowiadam na priv na pytania, które można zadać na forum. Chcesz mojej pomocy - oznacz mnie w poście =>  @"Hans Kloss PL" 

Opublikowano

@weilimmk2

Poczekałbym z podziękowaniami aż gość odpowie na moje pytania, bo wg mnie wszystko co napisał to bzdury, ale być może sensownie to uzasadnieni.

Tak na szybko: zapomniaj o Zelencie, ucz się C++ tylko jeśli jest Ci do czegoś potrzebny bezpośrednio.

Chcesz precyzyjnej i zrozumiałej odpowiedzi? - Zadaj precyzyjne i zrozumiałe pytanie. Nie przyjmuję zleceń.
Nie odpowiadam na priv na pytania, które można zadać na forum. Chcesz mojej pomocy - oznacz mnie w poście =>  @"Hans Kloss PL" 

Opublikowano

@DaltooN

Czy mógłbyś wyjaśnić, dlaczego trzeba sie najpierw nauczyć C++? Dlaczego C++ jest prosty, czy jest prostszy od pozostałych wymienionych? Czemu polecasz Zelenta, czemu akurat to źródło? Jak długo programujesz, jakie języki poza C++ znasz, czy mógłbyś porównać je między sobą?

Warto uczyć się C++, gdyż z nim bardzo dużo wspólnego mają wszystkie pozostałe języki. Składnia, zmienne, pętle, instrukcje warunkowe itd. Każdy język programowania ma coś z niego zaczerpnięte. C++ jest prosty, ponieważ nie ma skomplikowanej składni, bardzo dużo programistów, a szczególnie Game devów twierdzi że to najlepszy język na start, przydaję się on później zawsze. Czy jest łatwiejszy od pozostałych? Myślę że tak, ale głównie to kwestia indywidualna. Programuję od około 2 lat, znam języki takie jak C++, C#, PHP i podstawy JavaScript. Ciężko je porównać, ale myślę że najlepszym sposobem, by ujrzeć podobieństwa to np. to że w C# i C++ zmienne deklaruje się tak samo, składnia jest niemalże taka sama, pętle, instrukcje warunkowe deklaruje się identycznie. Są po prostu bardzo podobne. Z mojego doświadczenia wywnioskowałem tyle, że znając C++ łatwiej mi było nauczyć się każdego innego języka. Dlatego nie są to totalne bzdury ;) Skoro jesteś programistą powinieneś o tym wiedzieć i zapewne wiesz. Jedyna różnica jest w PHP i JS, ale tylko drobna, ponieważ w tych językach nie deklarujesz zmiennych jak w C# lub C++. Język sam przypisuje odpowiedni typ zmiennej.

Opublikowano

Z tego, co zauważyłem, to podstawy programowania wyglądają tak samo w każdym języku. Ja na początku zacząłem uczyć się Javy, a potem stwierdziłem, że warto liznąć C# i tu na chwilę obecną zostałem.

Pewnie zostanę pojechany za to, ale wskocz od razu do unity i ucz się tam programować. Jeśli zależy Ci tylko na robieniu gier. Znajdziesz sporo tutoriali do tego silnika w którym przy okazji będziesz uczył się C#. Świetną nauką może być udział w jakimś compo, nawet jeśli masz zerowe doświadczenie. 

Odwiedź mój profil aby zobaczyć adres mojego bloga o projektowaniu gier!

Opublikowano

Z tego, co zauważyłem, to podstawy programowania wyglądają tak samo w każdym języku. Ja na początku zacząłem uczyć się Javy, a potem stwierdziłem, że warto liznąć C# i tu na chwilę obecną zostałem.

Pewnie zostanę pojechany za to, ale wskocz od razu do unity i ucz się tam programować. Jeśli zależy Ci tylko na robieniu gier. Znajdziesz sporo tutoriali do tego silnika w którym przy okazji będziesz uczył się C#. Świetną nauką może być udział w jakimś compo, nawet jeśli masz zerowe doświadczenie. 

Nie będziesz "pojechany", ponieważ też można od razu programować w Unity, lecz jest to dużo trudniejsze. Lepiej zacząć od podstaw :)

Opublikowano

Warto uczyć się C++, gdyż z nim bardzo dużo wspólnego mają wszystkie pozostałe języki.

Łącznie z Lispem, Haskellem, Erlangiem, Prologiem, SQLem i setkami innych?

Składnia, zmienne, pętle, instrukcje warunkowe itd. Każdy język programowania ma coś z niego zaczerpnięte. C++ jest prosty, ponieważ nie ma skomplikowanej składni,

Nie mówisz przypadkiem o C? C++ to trudny, wymagający, zagmatwany język - mówi tak każdy kto zrobił w nim coś więcej niż przysłowiowego Tetrisa. Poza tym - czy kolejność w jakiej języki powstawały determinuje kolejność w jakiej powinno sie ich uczyć? Jeśli tak to czemu nie polecasz właśnie C, lub nawet ALGOLa, z którego C wziął wiele konceptów? Czy taki np C# nie jest samodzielnym, kompletnym w sensie Turinga językiem, że zeby go zrozumieć trzeba najpierw poznać inny język? Mówisz, że C++ jest niezbędny zanim zabierzesz się za JS, czy wiesz, że poza częścią składni (wziętej raczej z Javy niż C++) JavaScript koncepcyjnie bardziej zbliźony jest do Scheme i Self? Czy w takim razie wymagana jest nauka tych czterech języków przed dalszymi krokami w JS? Wiadomo, że łatwiej uczy się kolejnego języka, ale dlaczego gorszym pomysłem jest nauka najpierw C# a później w razie potrzeby C++?

bardzo dużo programistów, a szczególnie Game devów twierdzi że to najlepszy język na start

Nie zastanawia Cię to? Ludzie z racji branży piszący na co dzień w C++ chwalą C++? "Każda sroczka swój ogonek chwali" (swoj ą drogą cikawe jaki procent tych programistów zna też inne języki, i dla ilu z nich C++ nie był pierwszym językiem).

przydaję się on później zawsze.

C++ jest coraz rzdziej stosowany, ma swoja niszę, ze wzgledu na wydajność, ale wszędie gdzie można zastepuje się go innymi językami. jeśli pracujesz w webdevie to możesz nic o C++ nie wiedzieć i nie wpłynie to zbytnio na Twój rozwój. Oczywiście każda wiedza w jakimś stopniu nas rozwija jako programistów, natomiast duzo sensowniejsze jest wg mnie sięgnięcie po języki mocno różniace się od tego, w czym proramujemy na codzień (kompletnie inny paradygmat, inna składnia). Jeśli komuś zaleźy na poznaniu jak to się dzieje bliżej sprzętu to lepiej przerobić sobie C i asm.

Czy jest łatwiejszy od pozostałych? Myślę że tak, ale głównie to kwestia indywidualna. Programuję od około 2 lat, znam języki takie jak C++, C#, PHP i podstawy JavaScript. Ciężko je porównać, ale myślę że najlepszym sposobem, by ujrzeć podobieństwa to np. to że w C# i C++ zmienne deklaruje się tak samo, składnia jest niemalże taka sama, pętle, instrukcje warunkowe deklaruje się identycznie. Są po prostu bardzo podobne. Z mojego doświadczenia wywnioskowałem tyle, że znając C++ łatwiej mi było nauczyć się każdego innego języka. Dlatego nie są to totalne bzdury ;) Skoro jesteś programistą powinieneś o tym wiedzieć i zapewne wiesz. Jedyna różnica jest w PHP i JS, ale tylko drobna, ponieważ w tych językach nie deklarujesz zmiennych jak w C# lub C++. Język sam przypisuje odpowiedni typ zmiennej.

To co pisałem wcześniej - to, że niektóre języki sa podobne nie wymusza wcale takiej a nie innej kolejności nauki. W większości amerykańskich szkół naukę programowania zaczyna się od Pythona, dziwne, prawda?

PAMIĘTAJ! Nigdy nie ucz się z poradników, czegoś co na chwilę obecną nie jest Ci potrzebne. Tego typu nauka jest bezcelowa, ponieważ większości rzeczy nie zapamiętasz, a w dodatku zniechęcisz się do nauki. Metoda nauki funkcji, metod itd. w programowaniu tylko wtedy, gdy akurat ich potrzebujesz nazywa się "just in time learning".

Ponadto uzbrój się w cierpliwość, początki to przede wszystkim masa popełnionych błędów i nerwów. Im więcej błędów tym lepiej! Możesz zapytać dlaczego? Już odpowiadam.

Każda rzecz, która nie będzie działać w Twojej grze, to lepsze poznanie programowania, ponieważ wchodzisz wtedy w Google, szukasz jak rozwiązać Twój problem, a następnie gdy go już rozwiążesz, pozwoli Ci zapamiętać, jak ten błąd rozwiązać. Poza tym da Ci to wiele satysfakcji.

To bardzo zła rada, owszem - poszukiwanie rozwiązań na bieżąco potrafi wiele nauczyć, jest też w tym mnóstwo frajdy, natomiast pogłebianie wiedzy ogólnej (kursy, książki, wykłady) jest równie ważne. Nie skorzystasz w swoim programie z rekurencji, funkcji wyższego rzędu czy curryingu jeśli nie będziesz wiedział, że coś takiego istnieje i jakie ma zastosowanie (nie musisz pamiętać składni!). Będzie to powodować, że twoje rozwiązania będą kulawe, naiwne, czesto małow wydajne. Oczywiście możesz do wszystkieo dojść sam, ale jest to skrajnie mało prawdopodobne i bardzo nieefektywne. Także własne eksperymenty + nieustanna nuka z (dobrych!) źródeł - jedno bez drugiego nie funkcjonuje. Nie ma co się bać błędów, ale lepiej mieć wiedzę zamiast bładzić po omacku.

Naukę C++ rozpocznij tutaj: https://www.youtube....s7CFpmBzb40PaDo

Tutaj moja opinia o tych kursach: http://www.mpcforum.pl/topic/1558124-czy-symfonia-c-3-tomowa-z-1999r-jest-dobra-do-nauki/?p=13230215

Opublikowano

Widziałeś żeby ktoś dziś pisał grę w SQL, Lips, Prologu itd. ? Bo w ogłoszeniach o pracę w IT widzę póki co same wymagania: C#, C++, JS, Java. SQL owszem ale to aplikacje webowe tak jak PHP.

Jeżeli uważasz że Zelent uczy złych praktyk mówiąc że każdą linie najlepiej kończyć średnikiem lub że zmienna nie powinna nazywać się jak funkcja zarezerwowana przez język to nie wiem jakie jest Twoje doświadczenie.

Na resztę nie chce mi się wypowiadać, po prostu ja i bardzo wiele innych programistów z Twoją opinią się nie zgodzi :)

Opublikowano

Widziałeś żeby ktoś dziś pisał grę w SQL, Lips, Prologu itd. ? Bo w ogłoszeniach o pracę w IT widzę póki co same wymagania: C#, C++, JS, Java. SQL owszem ale to aplikacje webowe tak jak PHP.

Jak sie to ma do zacytowanego przeze mnie zdania?

Jeżeli uważasz że Zelent uczy złych praktyk mówiąc że każdą linie najlepiej kończyć średnikiem lub że zmienna nie powinna nazywać się jak funkcja zarezerwowana przez język to nie wiem jakie jest Twoje doświadczenie.

Po pierwsze - nie sądzę żeby nawet Zelent mówił takie bzdury, założę się, że mówił, że każda instrukcja powinna kończyć się średnikiem. Po drugie - często wciskasz ludziom w usta słowa których nie powiedzieli? Jednoznacznie wypisuję w podlinkowanym poście punkt po punkcie moje uwagi odnośnie złych praktyk.

Na resztę nie chce mi się wypowiadać, po prostu ja i bardzo wiele innych programistów z Twoją opinią się nie zgodzi :)

No cóz, jak nie masz argumentów to trudno. Jestem pewien, że znajdziesz spore grono "programistów", którzy się z Tobą zgadzają. Pozdrawiam i życzę więcej krytycznego myślenia.

Opublikowano

Widziałeś żeby ktoś dziś pisał grę w SQL

Tak, bardzo wiele, do stworzenia gry online potrzebna jest baza danych, najczęściej taka, której zapytania pisane są w sql.

Nie będziesz "pojechany", ponieważ też można od razu programować w Unity, lecz jest to dużo trudniejsze.

Wyklikanie z poradnika gry w Unity jest dużo trudniejsze niż zaprogramowanie gry w c++? ;) Nie mówię, że Unity ma małe możliwości, ale zawsze odnosiłem wrażenie, że jest to dość dobra technologia dla początkującego twórcy gier.

Warto uczyć się C++, gdyż z nim bardzo dużo wspólnego mają wszystkie pozostałe języki. [...] w C# i C++ zmienne deklaruje się tak samo, składnia jest niemalże taka sama, pętle, instrukcje warunkowe deklaruje się identycznie. Są po prostu bardzo podobne.

Pleciesz bzdury. Prawie wszystkie języki mają ze sobą wiele wspólnego to, co pisałeś. Aktualnie C++ jednak dość mocno różni się od tych stosowanych częściej dziś, chociażby zarządzaniem pamięcią. C# i C++ różnią się bardzo.

C++ jest prosty, ponieważ nie ma skomplikowanej składni

C++ ma jedną z najbardziej zagmatwanych składni. W każdym języku podstawy o jakich wspomniałeś są proste.

@weilimmk2 Jeśli masz na celu tworzenie gier, to zaczynaj od tego Unity ;)

@GnomekXVIII - Ja też zacząłem od Basica, Just Basica. Mam wrażenie, że był to jednak czas stracony. Warto wziąć się za coś, czego faktycznie możesz używać też na późniejszym etapie.

708121422388637873334.png

Opublikowano

Nie zaczynaj od niczego co pisali Panowie u góry ,_, Zacznij od programu PureBasic. Ja w nim zaczynałem. Jest the best na start. Prosty i dobry. W sam raz. Zrobisz od 2d do 3d i na serwerach www kończąc. Żadne Unity... C++. Jeżeli uznasz, że możesz zrobić praktycznie wszystko na co ten język pozwoli to przesiadaj się na języki pokroju wyższego typu C++, C lub C#. Polecam ten ostatni. Na niego przeszedłem po PureBasicu. Od razu po PB możesz wskoczyć na c# z Unity. Tyle ode mnie ;) Pozdrawiam

Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalka

WmFbO0u.png

Opublikowano

@DaltooN

Warto uczyć się C++, gdyż z nim bardzo dużo wspólnego mają wszystkie pozostałe języki. Składnia, zmienne, pętle, instrukcje warunkowe itd. Każdy język programowania ma coś z niego zaczerpnięte. C++ jest prosty, ponieważ nie ma skomplikowanej składni, bardzo dużo programistów, a szczególnie Game devów twierdzi że to najlepszy język na start, przydaję się on później zawsze. Czy jest łatwiejszy od pozostałych? Myślę że tak, ale głównie to kwestia indywidualna. Programuję od około 2 lat, znam języki takie jak C++, C#, PHP i podstawy JavaScript. Ciężko je porównać, ale myślę że najlepszym sposobem, by ujrzeć podobieństwa to np. to że w C# i C++ zmienne deklaruje się tak samo, składnia jest niemalże taka sama, pętle, instrukcje warunkowe deklaruje się identycznie. Są po prostu bardzo podobne. Z mojego doświadczenia wywnioskowałem tyle, że znając C++ łatwiej mi było nauczyć się każdego innego języka. Dlatego nie są to totalne bzdury ;) Skoro jesteś programistą powinieneś o tym wiedzieć i zapewne wiesz. Jedyna różnica jest w PHP i JS, ale tylko drobna, ponieważ w tych językach nie deklarujesz zmiennych jak w C# lub C++. Język sam przypisuje odpowiedni typ zmiennej.

co ty pieprzysz..

ten język nie jest prosty chyba za mało w nim programowałeś, i chyba skończyłeś na tutkach bo żeby skumać i napisać dobry program w jakimś języku trzeba lata praktyki ..

@topic

bierz to co cie interesuje i w tym pisz bo jeśli nauczysz się programowania to inne języki będzie ci łatwiej przyswoić

Python jest bardziej przyjazny dla początkujących 

Opublikowano

Jakiś czas temu byłem na Digital Dragons. Większość wystawianych tam gier była stworzona w Unity.

W ten weekend byłem też na Slavic Game Jam i tu też sporo gier było tworzonych na tym silniku.

To chyba też o czymś mówi :)

Odwiedź mój profil aby zobaczyć adres mojego bloga o projektowaniu gier!

Opublikowano

@Jaca777

W samym SQL'u gry nie napiszesz, potrzeba jeszcze PHP i JS ;)

A ma to się tak, że autor tematu pyta od czego zacząć w branży gier, a tych języków w branży gier raczej się nie używa, a przynajmniej nie tak często jak C++, C# czy JS.

Warto uczyć się C++, gdyż z nim bardzo dużo wspólnego mają wszystkie pozostałe języki. [...] w C# i C++ zmienne deklaruje się tak samo, składnia jest niemalże taka sama, pętle, instrukcje warunkowe deklaruje się identycznie. Są po prostu bardzo podobne.

Pleciesz bzdury. Prawie wszystkie języki mają ze sobą wiele wspólnego to, co pisałeś. Aktualnie C++ jednak dość mocno różni się od tych stosowanych częściej dziś, chociażby zarządzaniem pamięcią. C# i C++ różnią się bardzo.

C++ ma jedną z najbardziej zagmatwanych składni. W każdym języku podstawy o jakich wspomniałeś są proste.

Nie gadam bzdur, ponieważ wiele języków jest opartych w pewnym stopniu o C++, nie zaznaczyłem tutaj, że każdy inny język jest identyczny jak C++ ;) Proszę czytać ze zrozumieniem.

Co do składni, mi się tak nie wydaje, dla mnie składnia w C++ jest w miarę prosta. Oczywiście że C++ jest już starszym językiem, lecz ogłoszenia firm, dalej podkreślają że wymagana jest znajomość C++. To chyba coś oznacza.

Po pierwsze - nie sądzę żeby nawet Zelent mówił takie bzdury, założę się, że mówił, że każda instrukcja powinna kończyć się średnikiem. Po drugie - często wciskasz ludziom w usta słowa których nie powiedzieli? Jednoznacznie wypisuję w podlinkowanym poście punkt po punkcie moje uwagi odnośnie złych praktyk.

Nie sądzę... teraz to poleciałeś. W takim razie, dlaczego dyskutujesz skoro nawet nie obejrzałeś żadnej serii z programowania u Zelenta. Bo z Twojej wypowiedzi wynika że nawet nie poświęciłeś więcej niż 2 godzin na obejrzenie jakiegokolwiek materiału. Bardzo dużo osób, twierdzi że jest on bardzo dobrym nauczycielem. Potrafił wiele rzeczy dokładnie i zrozumiale wytłumaczyć i raczej wątpię by do szkół i na wykłady, brali kogoś kto nie ma o tym pojęcia i "plecie bzdury".

Temat został rozwiązany, więc kończę tutaj dyskusję z niektórymi znawcami, którzy wypowiadają się na tematy bez ówczesnego zapoznania się z nimi (np. filmy Zelenta). Pozdrawiam, a autorowi życzę miłej nauki.

Opublikowano

@Jaca777

W samym SQL'u gry nie napiszesz, potrzeba jeszcze PHP i JS ;)

A ma to się tak, że autor tematu pyta od czego zacząć w branży gier, a tych języków w branży gier raczej się nie używa, a przynajmniej nie tak często jak C++, C# czy JS.

Nie gadam bzdur, ponieważ wiele języków jest opartych w pewnym stopniu o C++, nie zaznaczyłem tutaj, że każdy inny język jest identyczny jak C++ ;) Proszę czytać ze zrozumieniem.

Co do składni, mi się tak nie wydaje, dla mnie składnia w C++ jest w miarę prosta. Oczywiście że C++ jest już starszym językiem, lecz ogłoszenia firm, dalej podkreślają że wymagana jest znajomość C++. To chyba coś oznacza.

Nie sądzę... teraz to poleciałeś. W takim razie, dlaczego dyskutujesz skoro nawet nie obejrzałeś żadnej serii z programowania u Zelenta. Bo z Twojej wypowiedzi wynika że nawet nie poświęciłeś więcej niż 2 godzin na obejrzenie jakiegokolwiek materiału. Bardzo dużo osób, twierdzi że jest on bardzo dobrym nauczycielem. Potrafił wiele rzeczy dokładnie i zrozumiale wytłumaczyć i raczej wątpię by do szkół i na wykłady, brali kogoś kto nie ma o tym pojęcia i "plecie bzdury".

Temat został rozwiązany, więc kończę tutaj dyskusję z niektórymi znawcami, którzy wypowiadają się na tematy bez ówczesnego zapoznania się z nimi (np. filmy Zelenta). Pozdrawiam, a autorowi życzę miłej nauki.

Po co ci PHP i JS do SQL? Jestem jakis dziwny bo nie umiem tych języków a SQLa używam? :)

Pomijając, na cholerę uczyć się czegos czego nie będziesz używać tylko żeby pojąć podstawy? Dlaczego nie pisać od razu w języku który chce się kontynuować i w nim działać? 

To tak jakbys się uczył najpierw JS żeby być dobrym w PHP. Bez sensu.

Wiele języków opartych na C++? Ciekawe jakie? C#, Java? pewny jestes?

Sam oglądałem filmy Zelenta, są dobre na początek ale nic więcej.

Moja oficjalna strona! :)

http://socketbyte.pl/ 

Opublikowano

Oczywiście, że Zelent dobry jest na początku :) Nie daję porad profesjonaliście tylko osobie, która próbuje rozpocząć przygodę z programowaniem :) Fakt, można rozpocząć od razu od Javy, nie bronię nikomu tego, lecz ja tylko zaznaczyłem, że programowanie było dla mnie łatwiejsze gdy pojąłem C++.

Opublikowano

Zelent jest dobry na start, ale moim zdaniem (oglądałem z jeden czy dwa filmiki)... jakoś mi się nie podoba. Nie tłumaczy on źle, ale do jego kodu można by się było czepiać.

No to lecimy z tematem:

@DaltooN 

Nigdy nie ucz się z poradników, czegoś co na chwilę obecną nie jest Ci potrzebne. Tego typu nauka jest bezcelowa, ponieważ większości rzeczy nie zapamiętasz, a w dodatku zniechęcisz się do nauki.

nie ucz się jak wygląda rekurencja albo klasa bo teraz to ci przecie niepotrzebne! W ogóle, jakiś polimorfizm na kiju, przecież tego na razie nie używam, nawet nie wiem co to to po co mam się uczyć? Tak mniej wiecej widzę twój tok myślenia, bo skoro już ktoś zajrzał w poradnik to lepiej będzie jak chociaż przeczyta go opisowo niżeli miałby wyrwać z kontekstu to co go interesuje, a potem rzucić w kąt i zastanawiać się co dalej.

Warto uczyć się C++, gdyż z nim bardzo dużo wspólnego mają wszystkie pozostałe języki.

No, na przykład Python. Albo PHP. Ewentualnie Java i C#. Dużo wspólnego. A, o SQLu bym zapomniał.

myślę że najlepszym sposobem, by ujrzeć podobieństwa to np. to że w C# i C++ zmienne deklaruje się tak samo, składnia jest niemalże taka sama, pętle, instrukcje warunkowe deklaruje się identycznie. Są po prostu bardzo podobne.

Szczerze mówiąc, jak przeczytałem to zdanie to przez chwilę miałem nadzieję że jesteś marnym trollem. Bo takich głupot od dawna nie czytałem.

Wybaczcie za pewny nieład w mojej składni, lecz jestem po całodniowym programowaniu

A ja studiuję prawo, jestem weganem i przepraszam za mój sarkazm ale właśnie byłem na crossficie.

(facepalm), marna próba odparcia merytorycznej wypowiedzi.

No ja, czytając ze zrozumieniem, zrozumiałem że mówisz o składni, patrz cytaty "Warto uczyć się C++" i niżej "w C# i C++ składnia jest niemal identyczna". Więc twój argument jest inwalidą.

W takim razie, dlaczego dyskutujesz skoro nawet nie obejrzałeś żadnej serii z programowania u Zelenta. Bo z Twojej wypowiedzi wynika że nawet nie poświęciłeś więcej niż 2 godzin na obejrzenie jakiegokolwiek materiału.

ktoś tu nie zajrzał w link Hansa... Dlaczego dyskutujesz skoro nawet nie przeczytałeś co napisał o kursach Zelenta?

Oczywiście, że Zelent dobry jest na początku

nie nie, chodziło mu raczej o to że jest dobry tylko na początku, bo programista z x lat doświadczenia znalazłby kilka miejsc w których zelent mówi nieściśle albo jego kod jest nieco dupny.

tl;dr nie zgrywaj pr0gramisty bo nie wiesz co czynisz.

@weilimmk2 Unity jest fajne i proste. Warto przeczytać conieco o C# a potem zabrać się za to. Ewentualnie Unreal Engine bo ma wyjebane możliwości, ale tutaj już musisz ogarniać C++ żeby coś sensownego napisać.

A jak chcesz zacząć od 2D to SFML jest bardzo przyjemną biblioteką, prosta i intuicyjna.

846331404756772371599.jpeg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...