Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Początki programowania ... jaki język, skąd się uczyć ?

Gość Ramzes.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jeśli zrozumiesz ideę programowania, możesz przerzucić się na język, który będzie Tobie odpowiadał i Twojej wymarzonej pracy. Jednak moim skromnym zdaniem zacznij z tym C++ już teraz, masz wiele serwisów o nim, w sumie możliwe, że najwięcej. Na tym forum jest spis takowych poradników i kursów tu.

Jeśli pomogłem Tobie zrozumieć Twój problem, nawet w obojętnie inny sposób, możesz dac mi '+', ale nie musisz, chociaż to pomoże ludziom zauważyć, że to pisze osoba, która ma dobre poważanie u innych i zaufają mu.

• Odpowiedzi 68
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

C++ to trudny język po c**j ci to (cos o operowaniu pamięcią) lepiej weź pythona prosty i przyjazny dla użytkowników.. ewentualnie zobacz sobie C# weźmiesz sobie Unity i porobisz gierki na windowsa albo też na andoida..

albo coś z webdevem czyli np. javascript + html i css

najpierw łątwiejsze żeby się nie zrazić bo w c**j nauki cie czeka

Opublikowano

"C++ jest wieloparadygmatowym językiem programowania ogólnego przeznaczenia" - tak ciężko to zapamiętać?

To nie ma znaczenia czy piszemy program do księgowości, wypełniania PITów, czy do nauki języka obcego, to zagadnienie programów okoenkowych i jest to to jedno, i to samo. Co innego z programowaniem gier, zajmowaniem się grafiką trójwymiarową. Jednak symulacja fizyczna dla agencji kosmicznej pokroju NASA, czy ESA (ja jednak jestem zwolennikiem SpaceX), jak i arkusz kalkulacyjny, w których obliczancie ile pieniędzy macie powyżej debetu, kiedy dostaniecie wypłatę, to nadal jednak obliczenia i obliczenia, z dodatkiem zajęcia się okienkiem czy wyrenderowaniem grafiki do tej symulacji. Natomiast Delphi jest językiem programowania przeznaczonym do programów użytkowych, przez co w nim łatwiej się pisze taki program do księgowości czy Excel. Zrozumcie to, bo to mi jest tak, że trzeba znać inny język na inny rodzaj programu.

Dziękuję i pozdrawiam.

Jeśli pomogłem Tobie zrozumieć Twój problem, nawet w obojętnie inny sposób, możesz dac mi '+', ale nie musisz, chociaż to pomoże ludziom zauważyć, że to pisze osoba, która ma dobre poważanie u innych i zaufają mu.

Opublikowano

@Mahometa

"C++ to trudny język"

Co jest w nim trudnego, lel? Jeśli ktoś nie potrafi przyswoić choćby c++'a, to nie powinien brać się za jakiekolwiek programowanie (a przynajmniej ja tak uważam) ;-;

Trudne może być co najwyżej określone zagadnienie, jeśli po prostu nie potrafimy na tyle "dobrze" myśleć, by zrobić odpowiednią aplikację.

JĘZYK może być trudny, jeśli to coś w guście Malbolge, bo tam zrozumienie samej składni to siódmy krąg piekła.

Po za tym, brzmisz niebywale śmiesznie, twierdząc, że c++ jest trudny, a sugerując komuś javascript, który ma od cholery podobną składnię.

jw19e8.png

Opublikowano

@MXVOL

Coś mi się zdaje, że ani C++ anie JavaScriptu nie znasz za dobrze, skoro uważasz,  że są tak podobne. 

Chcesz precyzyjnej i zrozumiałej odpowiedzi? - Zadaj precyzyjne i zrozumiałe pytanie. Nie przyjmuję zleceń.
Nie odpowiadam na priv na pytania, które można zadać na forum. Chcesz mojej pomocy - oznacz mnie w poście =>  @"Hans Kloss PL" 

Opublikowano

@Mahometa

"C++ to trudny język"

Co jest w nim trudnego, lel? Jeśli ktoś nie potrafi przyswoić choćby c++'a, to nie powinien brać się za jakiekolwiek programowanie (a przynajmniej ja tak uważam) ;-;

Trudne może być co najwyżej określone zagadnienie, jeśli po prostu nie potrafimy na tyle "dobrze" myśleć, by zrobić odpowiednią aplikację.

JĘZYK może być trudny, jeśli to coś w guście Malbolge, bo tam zrozumienie samej składni to siódmy krąg piekła.

Po za tym, brzmisz niebywale śmiesznie, twierdząc, że c++ jest trudny, a sugerując komuś javascript, który ma od cholery podobną składnię.

C++ jest trudny, na początku zawsze jest łatwo, dopiero po przyswojeniu jakiejś wiedzy widzisz jakie to jest trudne. Tak w ogóle, czemu do c**ja wszędzie polecasz tylko ten C++? Jest w c**j innych fajnych języków a ty kuźwa tylko ten C++, daj spokój już.

Opublikowano

@androidfanboy

Kultury trochę może co?

Równie dobrze możesz zadać pytanie dlaczego zalecasz chodzić do szkoły, dlaczego wszędzie zachęcają chodzenia do szkoły?

Opublikowano

@androidfanboy

Kultury trochę może co?

Równie dobrze możesz zadać pytanie dlaczego zalecasz chodzić do szkoły, dlaczego wszędzie zachęcają chodzenia do szkoły?

Bredzisz, to żadna analogia.

Analogią byłoby pytanie: "Dlaczego zalecasz chodzić do takiej szkoły a nie innej", a takie pytanie ma już sens jak najbardziej.

Chcesz precyzyjnej i zrozumiałej odpowiedzi? - Zadaj precyzyjne i zrozumiałe pytanie. Nie przyjmuję zleceń.
Nie odpowiadam na priv na pytania, które można zadać na forum. Chcesz mojej pomocy - oznacz mnie w poście =>  @"Hans Kloss PL" 

Opublikowano

@Szymon2727

Podstawowym obszarem jego zastosowań są aplikacje i systemy operacyjne.

Ekspert: https://pl.wikipedia.org/wiki/C%2B%2B

Nie pytam jakie są jego podstawowe zastosowania tylko jakie jest główne zastosowanie.

To już sobie wygooglaj.

I pojawia się niski poziom oraz gry... ja p*******.

@androidfanboy

Kultury trochę może co?

Analogią byłoby pytanie: "Dlaczego zalecasz chodzić do takiej szkoły a nie innej", a takie pytanie ma już sens jak najbardziej.

C++ jest świetny do podstaw. Tablice, (stosy, kolejki) struktury, wskaźniki, typowanie statyczne - ponadto widać, że to faktycznie jest w tym języku używane, a w innych to takie meh. Mnie ciekawi jakby się sprawił taki JS przy takiej nauce samego programowania.

pyhvh7E.png

Opublikowano

@Hans Kloss PL

http://www.poradnik-webmastera.com/kursy/javascript/

"Jest to język obiektowy , o składni wywodzącej się z języka C++. "

http://www.akonet.pl/JavaScript,41.html

"Składnia  JavaScript jest bardzo podobna do tej pochodzącej z języków Java/C++"

http://zszelapawlak.republika.pl/wyklady/JS_w1.pdf

"Język zorientowany obiektowo, składnia i podstawowa struktura wzorowana na C/C++"

Cóż, jeśli faktycznie się mylę, to zwracam honor, ale wydaje (podkreślam: wydaje) mi się, że mam rację

@androidfanboy

Skoro uważam go za najlepszy do wyboru, to logiczne, że go piszę jako najlepszy do wyboru, jakiś problem? Mam podawać słabsze języki, tylko po to, by ktoś się do mnie nie przyczepił o monotonię? To tak, jakby się przyczepić, że 2+2 to zawsze 4.

jw19e8.png

Opublikowano

C++ jest świetny do podstaw. Tablice, (stosy, kolejki) struktury, wskaźniki, typowanie statyczne - ponadto widać, że to faktycznie jest w tym języku używane, a w innych to takie meh. Mnie ciekawi jakby się sprawił taki JS przy takiej nauce samego programowania.

Wskaźniki i typowanie statyczne to cecha charakterystyczna programowania w C++ / C, a nie jakas ogólna podstawa programowania. Ciężko, żeby taki JS tego uczył, gdy jest typowany dynamicznie i ma garbage collector (co nie jest jednoznacznie ani gorsze ani lepsze, zależy od zastosowania). C++ nie nauczy cię za to konstrukcji specyficznych dla JS, ale jakie to ma znaczenie?

Jeśli za podstawy uważasz programowanie niskopoziomowe to czemu nie polecasz zacząć od kodu maszynowego, języka asemblera, C? Czemu tak arbitralnie "od środka"?

Programowanie to dekomponowanie i rozwiązywanie problemów, a nie nauka konkretnej składni, dlatego uważam, że składnia powinna na początku przede wszystkim nie przeszkadzać, dlatego proste języki typu Python są lepszą opcją na start. No chyba, że ktoś chce od razu iść w konkretne zastosowanie, to niech wtedy bierze się od razu za język docelowy jeśli chce, droga wolna.

Tu moja szersza opinia na ten temat: http://www.mpcforum.pl/topic/1547780-wyb%C3%B3r-j%C4%99zyka-jaki-j%C4%99zyk-pierwszy/?p=13094036

Opublikowano

@Hans Kloss PL

"Składnia  JavaScript jest bardzo podobna do tej pochodzącej z języków Java/C++"

"Język zorientowany obiektowo, składnia i podstawowa struktura wzorowana na C/C++"

Cóż, jeśli faktycznie się mylę, to zwracam honor, ale wydaje (podkreślam: wydaje) mi się, że mam rację

@androidfanboy

Skoro uważam go za najlepszy do wyboru, to logiczne, że go piszę jako najlepszy do wyboru, jakiś problem? Mam podawać słabsze języki, tylko po to, by ktoś się do mnie nie przyczepił o monotonię? To tak, jakby się przyczepić, że 2+2 to zawsze 4.

Ale c++ nie jest najlepszy do wyboru, może jest jednym z lepszych, lub może popularniejszych? I powiedz mi dlaczego niby inne języki są słabsze? Żaden język nie jest najlepszy, każdy jest do innych zastosowań

Opublikowano

@Mahometa

"C++ to trudny język"

myślisz że ręczne zarządzaniem pamięcią jest łatwe? dla początkującego to ten język jest najgorszy na nauke, a On nie ma się zniechęcić programowaniem...

Weźmie pythona to będzie git bo nie będzie się pierdolił czy to z pamięcią czy ze składnią , javascript jest prostszy od C++ jak nie liznąłeś to nie pierdol do k***y nędzy głupot 

Pozdrawiam

profesjonalny programista mpcforum

Opublikowano

@Hans Kloss PL

Proponuję zajrzeć raczej na Wikipedię, niż w jakieś marnej jakości kursy: https://en.wikipedia.org/wiki/JavaScript

JavaScript ma co prawda część syntaxu zaciągnietą z Javy (tudzież C/C++), ale koncepcyjnie bliższy jest językom Self (prototypowa obiektowość) i Scheme (funkcyjność).

Na klamerkach, petlach i instrukcjach warunkowych składnia się nie kończy i jest to raczej szczegół nie istota języka, dlatego pisząc:

sam brzmisz niebywale śmiesznie, kilka podstawowych różnic między JS a C++:

- JS jest dynamicznie i słabo typowany,

- podstawą w JS jest programowanie asynchroniczne oparte o pętlę zdarzeń - zdarzenia, callbacki (a także Promisy, generatory i async-await w nowszych wersjach),

- w JS można modyfikować obiekty i ogólnie kod w runtime,

- wszystko w JS (oprócz null i undefined) zachowuje się jak obiekt,

- JS to język zarządzany, nie zarządzasz pamięcią ręcznie,

- JS od swoich początków posiada wsparcie dla programowania funkcyjnego (funkcje jako obieky pierwszej kategorii, domkniecia),

- inny zasięg zmiennych (do wersji ES6 funkcyjny nie blokowy + hoisting),

- dziedzenie prototypowe a nie klasowe.

Polecam: http://www.crockford.com/javascript/javascript.html

PS

Sam raczej nie poleciłbym JSa jako pierwszy język (chyba, że ktoś chce robić rzeczy, dla których JS to naturalny wybór), dlatego, że jest dość specyficzny, ale to zupełnie inna sprawa.

Opublikowano

@androidfanboy

Kultury trochę może co?

Wybacz, faktycznie popełniłem nieprzebrany błąd z tą antologią :x

Opublikowano

@Mahometa

"Pozdrawiam, profesjonalny programista mpcforum"

Tym to mnie rozwaliłeś. Określasz się tak, a uważasz, że składnia c++ jest trudna.

Mam dla Ciebie taką radę:

Zanim uczestniczysz w wymianie zdań w kwestii języków programowania, naucz się chociaż dobrze języka ojczystego, dobrze?

@androidfanboy

A dlaczego miałbym polecić inny? Uważam go za najlepszy wybór, więc polecam ten.

jw19e8.png

Opublikowano

@Mahometa

"Pozdrawiam, profesjonalny programista mpcforum"

Tym to mnie rozwaliłeś. Określasz się tak, a uważasz, że składnia c++ jest trudna.

Mam dla Ciebie taką radę:

Zanim uczestniczysz w wymianie zdań w kwestii języków programowania, naucz się chociaż dobrze języka ojczystego, dobrze?

@androidfanboy

A dlaczego miałbym polecić inny? Uważam go za najlepszy wybór, więc polecam ten.

Proszę mnie nie obrażać ty pierwiastku ameby umysłowej co uważa że C++ jest prostym językiem, a jeśli nadal chcesz się kłócić to pokaż te swoje programy/gry napisane w tym języku :)

Chętnie zobaczymy

Pozdrawiam 

elitarno profesjonalny programista mpcforum

Opublikowano

@Mahometa

"programy/gry" - czyli uważasz, że gra nie jest programem?

Sam C++ jest prosty, co najwyżej zadania mogą być trudne.

"Pozdrawiam elitarno profesjonalny programista mpcforum" nie ośmieszaj się, drogi przyjacielu.

No i powtórnie odwołuję się do mojej rady, byś przed kłótnią na temat języków programowania, nauczył się chociaż języka polskiego.

@topic

Chciałbym jeszcze zauważyć, że do C++ jest prawdopodobnie nawet więcej materiałów do nauki, niżeli do C# :v

jw19e8.png

Opublikowano

Chciałbym jeszcze zauważyć, że do C++ jest prawdopodobnie nawet więcej materiałów do nauki, niżeli do C# :v

Ja się raczej spotykam z opinią, że dostępne po polsku kursy C++ (a widzę, że niestety tylko takie zazwyczaj interesują tutejszych użytkowników) są albo przestarzałe, albo prezentują żałośnie słaby poziom, włączając w to kursy podlinkowane przez @michal1972 .

To podobno jedyny w miarę porządny i aktualny kurs po polsku (in progress): http://fasadin.4programmers.net/?view=sidebar 

Opublikowano

@up

Właściwie, to jeśli chodzi o zagraniczne kursy, raczej na helionie są dostępne tłumaczenia (jeśli mowa o książkach), a jeśli do książek kogoś nie ciągnie, a polskie kursy internetowe są przestarzałe, zawsze pozostają dokumentacje

jw19e8.png

Opublikowano

Wskaźniki i typowanie statyczne to cecha charakterystyczna programowania w C++ / C, a nie jakas ogólna podstawa programowania. Ciężko, żeby taki JS tego uczył, gdy jest typowany dynamicznie i ma garbage collector (co nie jest jednoznacznie ani gorsze ani lepsze, zależy od zastosowania). C++ nie nauczy cię za to konstrukcji specyficznych dla JS, ale jakie to ma znaczenie?

Jeśli za podstawy uważasz programowanie niskopoziomowe to czemu nie polecasz zacząć od kodu maszynowego, języka asemblera, C? Czemu tak arbitralnie "od środka"?

Programowanie to dekomponowanie i rozwiązywanie problemów, a nie nauka konkretnej składni, dlatego uważam, że składnia powinna na początku przede wszystkim nie przeszkadzać, dlatego proste języki typu Python są lepszą opcją na start. No chyba, że ktoś chce od razu iść w konkretne zastosowanie, to niech wtedy bierze się od razu za język docelowy jeśli chce, droga wolna.

Tu moja szersza opinia na ten temat: http://www.mpcforum.pl/topic/1547780-wyb%C3%B3r-j%C4%99zyka-jaki-j%C4%99zyk-pierwszy/?p=13094036

A no takie, że przykładowo taki programista C++ może sobie ten wskaźnik modyfikować i już wie więcej o adresach, a brak kolektora nauczy chociażby przy banalnym przykładzie sprzątać w kodzie np. destruktor, funkcja delete przy wskaźnikach. A po co uczyć się tak nisko? C++ ma być wprowadzeniem do tych wyższych języków wyjaśniając podstawy, taki C jakby nie patrząc odstaje od takiej Javy czy C# np. zamiast napisać "text" + a, trzeba napisać "tekst" %d. Taki programista Pythona przesiądzie się na coś innego i będzie ze zdziwieniem patrzył na int, floaty czy zwykłego bool'a. Właśnie patrzysz na składnię i piszesz o C++, a Javy jako przykład nie podasz i odczyt z klawiatury z porównaniem do tego cin? Z resztą po co Python? Czemu nie Ruby? Tam składnia jest w ogóle elegancka i czytelna - przez co jak sam napisałeś człowiek skupi się na programowaniu, a nie na składni. A jak ktoś się chce rzucić na szeroką wodę to i takiego Kotlin czy Elixira może pouczyć.

???

Kursy C++ słabe? Był taki kurs xelon czy xelnion (nie pamiętam dokładnie) i takie cp00x - to jest słabe źródło wiedzy? Powiedziałbym, że jest co najwyżej średniawe. No chyba, że znowu mówimy o Zelencie.

@Mahometa O to ten wielki programista javascript, który poświęca się samej pasji i tylko niej, a JS jest jedną z 50 jego pasji. Normalnie obsrałbym komentarz ciepłym gównem, ale jak koleś chce zgrywać elitę to się pośmieje ^^ Dziwne, że taka elita ma tylko gold membera, a nie na przykład moda.

pyhvh7E.png

Opublikowano

@Mahometa

"programy/gry" - czyli uważasz, że gra nie jest programem?

Sam C++ jest prosty, co najwyżej zadania mogą być trudne.

"Pozdrawiam elitarno profesjonalny programista mpcforum" nie ośmieszaj się, drogi przyjacielu.

No i powtórnie odwołuję się do mojej rady, byś przed kłótnią na temat języków programowania, nauczył się chociaż języka polskiego.

@topic

jest kategoria gry i kategoria programy i nie będe ci tłumaczył tak prostych rzeczy 

nie nie jest prosty

postaram się nie ośmieszać

ja ci radzę żebyś nauczył się logicznie myśleć i poczytał słownik do j. polskiego

@topic

naucz się prostego języka bo dość że się nie zniechęcisz to szybciej zobaczysz efekty..

pozdrawiam

wyższy rangą elitarny profesjonalny programista mpcforum

@Mahometa O to ten wielki programista javascript, który poświęca się samej pasji i tylko niej, a JS jest jedną z 50 jego pasji. Normalnie obsrałbym komentarz ciepłym gównem, ale jak koleś chce zgrywać elitę to się pośmieje  ^^ Dziwne, że taka elita ma tylko gold membera, a nie na przykład moda.

js? 50 pasji?? wtf comment_P9UcRZFzzKUds3D13kFk7HhYfE0rHEt9

Opublikowano

A no takie, że przykładowo taki programista C++ może sobie ten wskaźnik modyfikować i już wie więcej o adresach, a brak kolektora nauczy chociażby przy banalnym przykładzie sprzątać w kodzie np. destruktor, funkcja delete przy wskaźnikach.

To zdanie ma tyle sensu co: "Gdy nauczysz się obsługi samochodu z ręczną skrzynią biegów będzie Ci się lepiej jeździć twoim automatem". Kompletnie nie zrozumiałeś tego co napisałem.

A po co uczyć się tak nisko? C++ ma być wprowadzeniem do tych wyższych języków wyjaśniając podstawy, taki C jakby nie patrząc odstaje od takiej Javy czy C# np. zamiast napisać "text" + a, trzeba napisać "tekst" %d.

To było z mojej strony pytanie retoryczne, podważające sensowność Twojej wypowiedzi - reductio ad absurdum.

Taki programista Pythona przesiądzie się na coś innego i będzie ze zdziwieniem patrzył na int, floaty czy zwykłego bool'a.

Serio myślisz że w takim Pythonie czy JS nie ma typów?? To, że język jest dynamicznie TYPOWANY oznacza, że to wartości a nie zmienne mają typy. Każdy proramista języka dynamicznego wie co to typy i jakie jego język udostępnia, bo musi. To, że nie musi ich jawnie wypisywać podczas deklaracji zmiennych tego nie zmienia. Zresztą każdy język ma jakieś specyficzne dla siebie rzeczy, jak czegoś nie znasz z innego języka to się w razie potrzeby douczysz - po prostu.

Właśnie patrzysz na składnię i piszesz o C++, a Javy jako przykład nie podasz i odczyt z klawiatury z porównaniem do tego cin?

Tego zdania to w ogóle nie rozumiem, do czego pijesz?

Z resztą po co Python? Czemu nie Ruby? Tam składnia jest w ogóle elegancka i czytelna - przez co jak sam napisałeś człowiek skupi się na programowaniu, a nie na składni.

Ruby też jest spoko, ale jest mniej uniwersalny, bo nie uszukujmy się, Ruby to głównie RoR i webówka, Python za to przyda się do skryptowania nawet jak docelowo wybierzesz inny język.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...