Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

MPCforum co się stało z tym dawnym ,,domem" dla graczy? O tym dlaczego Antaris utonął, a MPC tonie.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie! :)

Jestem z tym forum już kilka dobrych lat (tak, to nie jest moje pierwsze konto) i bacznie obserwowałem całą przykrą dynamikę przemian, które dotknęły forum i doprowadziły do tego co się stało na forum. 

Kiedyś ludzie wchodząc na to forum rejestrowali się celu wolnej konwersacji w której mogli dzielić się swoim światopoglądem, wyszukać interesujących dla nich rzeczy i spędzić miło czas. 

Teraz jak można to zaobserwować, na forum zaistniała sytuacja w której podstawowy element, jakim jest wolność słowa- jest zaburzony (aby nie było, że oskarżam bez dowodów . Ludzie wchodząc na to forum nie szukają ciekawych rzeczy ponieważ forum stało się istnym śmietnikiem na którym nie ma czego szukać. Spędzanie czasu na tym forum opiera się teraz na oglądaniu farsy z @Makin 'em w roli głównej. 

Według mojej obserwacji jedną z przyczyn tego zdemoralizowania jest  niekompetencja ,,głównego zarządu" , która to sprawy własnego portfela kładzie wyżej w hierarchii niż dobro wspólne. 

Teraz mam kilka pytań- Jak można doprowadzić do tego, żeby w tych dostęp do forum był uniemożliwiony przez tydzień? Kiedyś forum nie było pod patronatem ,,profesjonalnej firmy" i jak pamiętam nie zdarzało się coś takiego. Jak można doprowadzić też do takiej wrogości do tego forum, aby było tak nękane? Dlaczego są takie spadki użytkowników online? 

Radzę się poważnie @Makin zastanowić nad przyszłością prosperowania forum- może ta rutyna i brak ,,świeżości" doprowadził do tego co się dzieje- nie wnikam, ale jak dalej to tak będzie wyglądać, to konkurencja to wykorzysta i nie zostawi suchej nitki.

Zapraszam do dyskusji- o ile temat nie zostanie usunięty. 

• Odpowiedzi 134
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Na tym forum jedyne co fajnego zostało to wyzywanie idiotów. A tak to jakoś nudno, niestety.

A Antaris czy działa na szkode forum? Sam nie wiem, z jednej strony jakaś dodatkowa promocja, ale z drugiej... widać jak to wszystko prosperuje, jak ludzie szanują administracje i jak to wszystko ogolnie działa. Zbyt amatorsko to jest zrobione, żeby działało tak jak powinno i prezentować poziom taki jak powinno. Z resztą, co ja tam wiem.

No i swoją cegiełke do tego wszystkie dorzucają oczywiście imbecyle w moderacji, którzy zamiast dodatkowo wspierać te forum, dbać o użytkowników to ich karają za byle gówno i przez to też forum traci w oczach. Poza tym to co się ostatnio dzieje na forum pozostawia wiele do życzenia, każdy wie o co chodzi.

Opublikowano

Najbardziej mnie rozpierdalają forumowe fejmy xD 

HE HE MAM CYCKI HE HE I RANGĘ BO GADAM Z NIMI NA TS  :((  :((  :((

Polecam Ci się w to po prostu nie zagłębiać olewać wszystko i już  :lenny: Zajmij się życiem a nie jakimś marnym forum które z dnia na dzień się rozpada  :yay:

175001456602037225492.gif

Opublikowano

Ehh , Wedlug mnie takie dobre forum gdzie od 5 lat znalazlem odpowiedzi na każde pytanie z jakiego by działu , dużo ludzi pomocnych jesli chodzi o skladanie kompowi nie tylko w kazdym dziale sa ludzie z wiedz.. szkoda jakby upadło.

Opublikowano

Ciekawe, że jesteś na forum "kilka lat'' i nie pamiętasz sytuacji, w których forum było wyłączone na tydzień - otóż było, wielokrotnie, czasami nawet na więcej. Do tego masa cofek, kilkudniowych i ciągłych przerw itp.

Wolność słowa zaczyna sie na poziomie admina, tak jest od początku więc nie patrz tylko przez pryzmat Antarisa, że forum jest c*****e. To wina userów, że są w gruncie rzeczy chujowi.

Opublikowano

Ciekawe, że jesteś na forum "kilka lat'' i nie pamiętasz sytuacji, w których forum było wyłączone na tydzień - otóż było, wielokrotnie, czasami nawet na więcej. Do tego masa cofek, kilkudniowych i ciągłych przerw itp.

Wolność słowa zaczyna sie na poziomie admina, tak jest od początku więc nie patrz tylko przez pryzmat Antarisa, że forum jest c*****e. To wina userów, że są w gruncie rzeczy c**jowi.

Akurat userów wartościowych na forum jest w c**j. Tylko każdy już widzi, że nawet nie opłaca się tutaj nic wnosić, bo co z tego, że zrobisz coś dla np. swojego działu, jak dzień później jakiś debil zbanuje cie za wyzwanie innego debila co ma 2 posty. 

Opublikowano

To wina userów, że są w gruncie rzeczy chujowi.

Pełna zgoda, pragnę tylko dopomnieć, że każdy admin jest userem, ale nie każdy user jest adminem.

Chyba wiadome jest, że większa odpowiedzialność spada na uprzywilejowane grono. Szaraki mogą co najwyżej drzeć ryja w postach, a i to jest bardzo mocno ukrócone względem czasów jak Kokosz był przy sterach.

Gdyby Makin wykreował antaris jako osobny twór, niezwiązany w żaden sposób z forum to wierzę, że wszystkim żyłoby się znacznie lepiej.

Jednoznacznie nie stwierdzam aby to było powodem spadku popularności forum. Składa się na to wiele innych czynników, antaris to po prostu dobry punkt zaczepienia dla plebsu, z cyklu "jak nie wiesz do czego się doczepić to śmiej się z porażki wroga" ~Paulo Coelho. Proste, nie? 846961419869130987022.png

417711489342956987022.png

Opublikowano

tl;dr

Wszystko było i jest takie same, pewne rzeczy z czasem stają się bardziej oczywiste dlatego wydaje się, że jest inaczej.

Widziałem recenzje Antarisa i wydaje mi się, że według własnego uznania jest to jeden z lepszych serwerów(przynajmniej w porównaniu do serwerów z 2k12) więc zamiast narzekać, że są jakieś przerwy, błędy czy co tam było powinna być przynajmniej cienka warstwa radości, że za jakiś czas wszystko się ustabilizuje i będzie można grać. 

oh wait, zapomniałem, że tylko ludzie o pewnym stopniu inteligencji i stopniu zdrowia psychicznego tak potrafią  :v

Co do mpc to ogólnie jest tak jak było, niewiele się zmieniło, słabo obserwowałeś widocznie :P

Opublikowano

Atmosferę na forum tworzą ludzie. Również jestem tu od dawna i zawsze się mówiło, że kiedyś było lepiej, zawsze było narzekanie, czy to na moderacje, czy administracje - kto by to nie był.  

Trzeba patrzeć na siebie i na swoje zachowanie - własną osobą starać się poprawić jakość forum i dyskusji. 

Mpc to coś więcej niż forum ;)

Mnie jako zwykłego usera, który się tylko przygląda i nie uczestniczy czynnie w tym 'wszystkim' nie dotyka jakiś brak wolności słowa, nie mam nic do moderacji, skoro wykonuje dobrze swoją prace - skoro jest porządek, to jest ok - takie jest jego zadanie, a jakim jest człowiekiem - nie obchodzi mnie to, bo dla mnie forumek nie jest od szukania kolegów, albo robienia z siebie jakiegoś fejma.

Swoją drogą zawsze mnie ciekawiły osoby, które widać było, że się wywyższają i robią z siebie fejmów, czy to przez rangę, czy znajomości - czasem odnosiłem wrażenie, że sporo 'sławniejszych osób' wchodziło tu dla sławy, znajomych, tak jakby leczyli swoje kompleksy z życia realnego.

52287137559562145640.png

Opublikowano

Wolność słowa zaczyna sie na poziomie admina, tak jest od początku więc nie patrz tylko przez pryzmat Antarisa, że forum jest c*****e. To wina userów, że są w gruncie rzeczy chujowi.

No to sorry byc moze w tych dniach nie wchodziem na Mpc :) 

Opublikowano

#diablo

jestem na tym screenie woohoo :yay: :yay:

#top

gdyby nie bezmózga moderacja która kulturalnie potrafi sie wypowiedzieć tylko na forum żeby nie stracić blasku i gówna sławy to pewnie by było ok ;D
nie robią porządku z multi kontami typu JP2GMD itp. pogaduszki były napierdalane tak zdupconymi tematami przez chyba miesiąc i też nic nie zrobili, w koncu ludzikom sie znudziło hehe TROLLOWANIE

promowanie innych troche mniej inteligentnych osob na kidmodów czy jakakolwiek range to też beczułka

ae1d1005fe.png

Opublikowano

MPCForum zawdzięcza swoją popularność głównie dzięki Metinowi. Pomimo, że ostatecznie trafiłem tutaj przez grę Minecraft, to już wcześniej słyszałem o MPC, ponieważ byłem graczem Metina. Poradniki, publikacje serwerów i pomoc w sprawie gier.

Nie mam wrażenia, że Antaris zniszczył serwer. Nie mam również wrażenia, że Dualmedia jakoś znacząco przyczyniło się do takiego przebiegu spraw na MPC. Administracja w żaden sposób nie tworzy propagandy, jakoby Antaris był najlepszy. Nie zakazują publikacji żadnych innych serwerów, pozwalają użytkownikom mówić, że inne serwery są lepsze. Jedyna kwestia usuwania statusów i wypowiedzi osób krytykujących w jakiś sposób serwer, co jest co najmniej śmieszne.

Nie wiem, czy już są świadomi, że ten serwer jest totalnym niewypałem, jednak nie jest niczym dziwnym, że DM liczy na zysk. Zdecydowali się na utworzenie serwera, zdecydowali się, że będzie on pod oficjalnym patronatem MPC - ok. Wybrali niekompetentne osoby do pracy nad serwerem i to spowodowało, że wyszło gówno, a nie nowa jakość. 

Co do tematu niekompetentnej moderacji czy też użytkowników. Na MPC jest bardzo dużo śmieszków, idiotów, trolli, nie da się tego ukryć. Udzielają się oni w tematach, a zadaniem moderacji jest pilnowanie porządku - szczególnie w większych działach, gdzie większy rygor ma na celu zmniejszenie liczby trolli, a przez ten rygor rozumiem więcej warnów - za spam, offtopic, trolling itp. Jeśli uważasz, że warn jest niesłuszny możesz się od niego odwołać u moderatora lub u GM'a. Są czasem sytuacje, że moderator może upomnieć, dać 0%, może dać 5% i to co wybierze to jego dobra wola, jednak tutaj dochodzi to o czym mówiłem wcześniej - większy rygor ma na celu zmniejszenie ilości trolli, którzy zaniżają poziom dyskusji.

U mnie w dziale warny są rzadkością i ostatecznością. Zezwalam na więcej i praktycznie zawsze upomnę (co najmniej raz) nim nadam ostrzeżenie lub bana. Wyjątkami są oczywiście rzeczy które nie podlegają dyskusji takie jak masowy spam, byle 50 postów nabić, reflinki, reklamy czy handel. Problem polega na tym, że mam mały ruch i nie chcę dodatkowo zniechęcać ludzi do udzielania się - a warny to powodują.

Część moderatorów to śmieszki - po części ja też - jednak jeśli ktoś nie potrafi się profesjonalnie zachować i godnie reprezentować forum, to rangi mieć nie powinien. Takie jest przynajmniej moje zdanie, które niezbyt liczy się w dyskusji, która miałaby coś zmienić. Łatwiej się współpracuje z ludźmi, którzy są profesjonalni i potrafią się zachować. Śmieszki często niepotrzebnie prowokują innych, a to z kolei rodzi niepotrzebne konflikty, które niszczą atmosferę.

Na koniec chciałbym powiedzieć, że Makinowi ufam i wierzę, że ogarnie to co się w ostatnim czasie wyprawia. Z panem na "M" włącznie. 

Opublikowano

Kiedyś tyle urserów było w prezentacji metina. http://screenshooter.net/102842562/btdqloj

Teraz jest tyle ogólnie na forum. Jeszcze troche i forum umrze.

Ten ss to chyba z gł strony wziąłeś xD bo nie przypominam sobie żeby makin siedział w publikacjach xD hahaha

Wolność słowa zaczyna sie na poziomie admina, tak jest od początku więc nie patrz tylko przez pryzmat Antarisa, że forum jest c*****e. To wina userów, że są w gruncie rzeczy c**jowi.

Akurat userów wartościowych na forum jest w c**j. Tylko każdy już widzi, że nawet nie opłaca się tutaj nic wnosić, bo co z tego, że zrobisz coś dla np. swojego działu, jak dzień później jakiś debil zbanuje cie za wyzwanie innego debila co ma 2 posty. 

Swoją droga @harnaś ma racje. Weźmy takiego @Misiekantos253 zrobił coś dla forum tzn. bardziej dla metina bo blokade hackshielda ludzie go za to kochali dostawał lajki i ba nawet był w topce i co zrobili Ci co mieli range wyzerowali mu lajki zbanowali na jakiś czas. Czasem to co dzieje się na forum przebija wszystko co jest możliwe.

oDYVDfv.gif
Opublikowano

W sumie, to taka przerwa od forum dobrze zrobiła niektórym, bo może wreszcie wszyli na świeże powietrze.

Co do samej dyskusji, to kłopot z funkcjonowaniem forum spowodowany atakiem, to słaby temat do dramy.

Opublikowano

@Easy.

Były takie serwery, że nawet Makin sprawdzał :D

Wiele serwerów było które miały w prezentacjach po kilka tysięcy osób online i było widać że dział żyje, tak jak i całe forum.

Nie wiem jak to się aktualnie przedstawia, ale moim zdaniem aktualnie została tylko garstka osób, która jest przyzwyczajona(?) do forum i nie przychodzi zbyt wielu nowych.

Ja na MPC trafiłem 6(?) lat temu i trafiłem tu bo Aryman miał serwer metka xD

Tu ludzie którzy serio coś wnoszą na forum nie są doceniani, znam kilka osób, które cytuję "nie dodam już nic na to spierdolone forum, niech k***a płaczą że mają bugi", bo jak zrobisz swój poradnik i pomożesz innym, to znajdzie się grono debili "na c**j wstawiałeś? dobrze się rozpierdalało serwery" "no k***a było na epvp" "umiem lepiej to zrobić", no i taka banda idiotów nie dostanie żadnego ostrzeżenia, ale autor tematu jak odpowie z lekkim wkurwem wyrwie bana na kilka dni :P

Takie już się forum stało, że nie warto zbytnio tu pomagać innym :P

Opublikowano

@Easy.

Wiele serwerów było które miały w prezentacjach po kilka tysięcy osób online i było widać że dział żyje, tak jak i całe forum.

Nie wiem jak to się aktualnie przedstawia, ale moim zdaniem aktualnie została tylko garstka osób, która jest przyzwyczajona(?) do forum i nie przychodzi zbyt wielu nowych.

Tu ludzie którzy serio coś wnoszą na forum nie są doceniani, znam kilka osób, które cytuję "nie dodam już nic na to spierdolone forum, niech k***a płaczą że mają bugi", bo jak zrobisz swój poradnik i pomożesz innym, to znajdzie się grono debili "na c**j wstawiałeś? dobrze się rozpierdalało serwery" "no k***a było na epvp" "umiem lepiej to zrobić", no i taka banda idiotów nie dostanie żadnego ostrzeżenia, ale autor tematu jak odpowie z lekkim wkurwem wyrwie bana na kilka dni :P

Akurat to jest kwestia sytuacji, bo niejednokrotnie widziałem jakiś pajaców, którzy ewidentnie prowokowali jakąś osobę, która potem obrywała za to, że nie ma nerwów ze stali. Sam jestem osobą dość impulsywną i MPC nauczyło mnie, że warto mieć w dupie to co jakiś idiota którego nigdy na oczy nie spotkam ma do powiedzenia. Oszczędza to czasu, nerwów i ewentualnie problemów. Wracając do tematu, moderator powinien brać pod uwagę, że dana osoba została sprowokowana i o ile nie zafunduje dla danej osoby wiązanki na temat całej rodziny 5 pokoleń wstecz, to może nawet bana odpuścić za coś, za co w innych warunkach byłby ban.

Sam nie uważam się za ideał moderatora, jednak dobry mod powinien być sprawiedliwy - jeśli kilka osób uczestniczy w kłótni to musi wziąć pod uwagę kto zaczął, kto pierwszy zaczął używać wulgaryzmów, obrażać rozmówcę. To że ktoś z czasem pękł jest kwestią danego człowieka, bo czasem do idioty nie da się inaczej, a nie każdy potrafi odpuścić.

O braku ostrzeżenia w przypadku posta "na c**j to wstawiałeś?" nie wspomnę, ponieważ jest post nic nie wnoszący do tematu, poradnika.

Opublikowano

@Easy.

To chyba jakis nieuzasadniony syndrom wyzszosci. Pomaganie na forum nie uprawnia cie do obrazania innych.

Jest regulamin, ktory jest dla wszystkich(prawie) i musisz sie liczyc z kara, jesli kogos obrazasz, a tu niektorzy mysla, ze ksiezniczkami sa.

Zaraz przyleci jakis idiota i mi napisze "wypierdalaj randomie"

Opublikowano

Sam nie uważam się za ideał moderatora, jednak dobry mod powinien być sprawiedliwy.

I tu masz 100% racji. Lecz pewne osoby na tym forum czy też na ts maja range i czasem odbija im na tyle że myślą " mogę wszystko bo mam rangę ". Napisał bym tu kto ale nie bd sobie robił problemów i wgl.

oDYVDfv.gif
Opublikowano

Kiedyś był klimacik wchodziłeś na forum i jakaś draka była z typem który świrował na forum. Aż pojawiał się banan na ryju gdy ktoś trollował... Tera się wchodzi tutaj zagląda przeważnie w jeden dział i patrzy co nowego, jak nie ma nic to zawijka.. ;)

Brakuje poprzedniego składu, ''x'' postów wstecz wymieniałem kogo brakuje ( te osoby już całkowicie nie wchodzą na forum albo przyglądają się z jakiegoś randomowego konta ) aż szkoda.. ;)

Opublikowano

Również uważam że to już nie to samo. Poczynając na klimacie i możliwościach do naprawdę ciekawych dyskusji, a kończąc na niedojrzałych modach.

Opublikowano

A no dlatego, że kiedyś, by się faktycznie móc porządnie wypowiadać potrzebna była wiedza programistyczna i to forum było głównie programistyczne, ale od kiedy ktoś kto nie napisał żadnego programu np. LyttylBlak to Ci porządniejsi programiści zaczęli odchodzić - w sumie nie się dziwię, piszesz o makrach i strukturach, a tutaj ktoś z dupy bez powodu ma taką samą rangę.

Co lepsze kiedyś jak Ci polecano bota to odpowiedzi pisał ktoś kto faktycznie się na tym zna. A propo - to strona narodzona z czitów, cheatów i oszustw, a teraz ludzie pytają się co zrobić, by rozwiązać trudne, życiowe problemy, czy pytają się gdzie kupić płyn do chłodnicy, ewentualnie jakie anime na wieczorek - i o ile te pytania byłby ok to jest tego tak dużo, że stronę zmieniono na forum dyskusyjne.

Zmiana tematu tej strony odwrócona o 180 stopni.

Jedyne co trzeba zmienić na forum aby było lepiej to niedojrzałą administrację

No taki jeden z głównych powodów - od kiedy moda dostał jakiś młodzik 14-letni nagle się zrobił z nią bajzel. Człowiek, który dopiero koleżanki za cycki łapie ma decydować czy coś jest dobre czy złe - no, nie bardzo.

pyhvh7E.png

Opublikowano

Ah gadacie głupoty.

Lord Makin to najlepszy admin jakiego znam i znałem. Nie bez powodu jest tyle tu z Wami. 

Kiedyś było tak, że żyło tutaj mniejsze grono ludzi (kidmodów i modów) i wszyscy żyli razem na stanowisku. Każdy wiedzieł gzie co i jak. 

To normalne że forum gdy się rozwija także się rozdziela społeczność. 

Klimat nadal został, tylko Wy już go nie czujecie  ;) 

Hah. Pamiętam jeden moment. Jak byłem Global Modem i wparowałem do jakieś afery w temacie. Było tam ponad 20 stron spamu. Dawałem 90% warny za spam i następnego dnia nie pamiętam ile ale było tego wpizdu PW od userów o nazwie

"Mou. robiłem poradnik do Metina. Zdejmiesz mi %? plz" 

:D

Dawniej Mounthains... :/

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...