Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

UE chce zakazać gimnazjalistom Facebooka i maili

veimiK

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Z tym fb to może jeszcze jakoś ujdzie. Ale z korzystaniem z wyszukiwarki internetowej to już przesada.

Szczerze? Jakbym miał chodzić do mojego ojca i się pytać, czy mogę sobie coś wygooglować to on by mnie chyba przez okno wyrzucił, czemu bym się mu absolutnie nie zdziwił.

W wieku -16 trzeba już korzystać z internetu w celu wyszukiwania informacji chociażby do zadania.

Z fb jak już pisałem to ten wiek jakoś ujdzie. Dzieci będą mniej zagrożone, jeżeli chodzi o pedofili. Chociaż mając 13 lat powinno się już zdawać sobie sprawę z zagrożeń. Przynajmniej ja zdawałem. Nie wiem jak to teraz jest.

Jednakże taka decyzja może mieć wpływ także na środowisko ekonomiczne; chociażby tacy producenci gier będą mieli więcej problemów. Próg 16 lat dla gier internetowych chociażby o bajkowej grafice jest nieco śmieszny. No ale za to będzie mniej nerdów. :D

Także ilość wyświetleń reklam spadnie co może poskutkować nawet upadnięciem jakiegoś portalu (raczej rzadko spotykane). Ale za to ci, którzy coś reklamują płacą mniej, a liczba klientów w usługach typu kupno mebli zostaje taka sama (gimby mebli nie kupują). Ale za to właśnie gry będą miały mniejszy wzrost graczy.

Zatem ma to swoje zarówno wady jak i zalety.

19.jpg

• Odpowiedzi 85
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Ogarnijcie coś takiego:

Wprowadzono ten przepis, zamknięto internet. Teraz żeby wejść do internetu trzeba mieć konto. Konto zakłada się w specjalnych placówkach albo nawet w urzędach. Później normalnie dziecko po urodzeniu dostaje list ze swoim loginem i hasłem.

Aby potwierdzić czy faktycznie zalogowany jest posiadacz konta co godzinę trzeba wykonywać skanowanie odcisku palca użytkownika.

Internet byłby podzielony na kategorie wiekowe.

Mam nadzieje że nie przeczyta to nikt z UE :D

Opublikowano

­Ludzie w dzisiejszych czasach są na tyle inteligentni żeby znajdywać luki na takie rzeczy, myślę że takie działanie tylko doprowadzi do większego internetowego problemu a na dodatek takie zasady pewnie wprowadzą większą restrykcję dla wszystkich i ograniczenie prywatności. Pewnie będzie protest i znów cofną pomysł.

#actav2

Opublikowano

Jak dla mnie to kolejny głupi pomysł tylko do pokazania, że cokolwiek tam robią - niekoniecznie pożytecznego.

Możliwe, że chcą za tym ukryć coś większego i być może ma to związek z napływem imigrantów.

Opublikowano

Pomysł sam w sobie nie jest zły.

Niestety wystarczy podczas rejestracji, podać zawyżony wiek i cały system, że tak ujmę leży.

Opublikowano

"Chcą tłumaczyć morderców, samobójców i gwałty

Zwalić winę na muzykę za to, że świat jest brutalny
Te klauny chcą obwiniać gry, książki i filmy
Podczas kiedy każdy z nich jest sam sobie winny"

Tyle można rzec o tym śmiesznym pomyśle :v

Opublikowano

lol xDDDD to tak jakby pare lat temu zakazali używania nk, to jest bez sensu 

wprowadza to, kraje sie nie dostosują i bedziemy płacić za to xDDD

to ma byc robota rodziców a nie ue, jak mnie matka złapała że przeglądam jakąś gówno erotyke na interii (nie, nie waliłem konia jeszcze wtedy :v) tak sie obsrałem że wybite z głowy miałem na długi czas szukanie dziwnych rzeczy 

no ale lepiej załatwić to ustawą : ]

ae1d1005fe.png

Opublikowano

Dla mnie kompletny idiotyzm. Ciekawe jak niby mieliby to wszystko kontrolować? Jeśli chodzi o kwestię internetu, youtuberów, facebooka itp. to rodzice powinni się tym zająć a nie jakieś barany na wysokich stanowiskach, które tak naprawdę nie mają pojęcia jak wygląda rzeczywistość. Najbardziej ciekawi mnie ten punkt odnośnie google. 
"Tato, mogę włączyć przeglądarkę i znaleźć materiały do pracy domowej?" No przecież brzmi to tak idiotycznie że aż szkoda gadać.

Opublikowano

Dobrze, że mam już 16 lat zaraz 17. Ale jak UE serio to zrobi to tylko wzrośnie popularność sieci TOR'a nie muszę mówić dlaczego. Jak gimbusy się dorwą do TOR'a i będzie na topie to nie chcę wiedzieć co będzie. Obstawiam wzrost CP o 2000%.

Opublikowano

Z tym fb to może jeszcze jakoś ujdzie. Ale z korzystaniem z wyszukiwarki internetowej to już przesada.

Szczerze? Jakbym miał chodzić do mojego ojca i się pytać, czy mogę sobie coś wygooglować to on by mnie chyba przez okno wyrzucił, czemu bym się mu absolutnie nie zdziwił.

W wieku -16 trzeba już korzystać z internetu w celu wyszukiwania informacji chociażby do zadania.

Z fb jak już pisałem to ten wiek jakoś ujdzie. Dzieci będą mniej zagrożone, jeżeli chodzi o pedofili. Chociaż mając 13 lat powinno się już zdawać sobie sprawę z zagrożeń. Przynajmniej ja zdawałem. Nie wiem jak to teraz jest.

Także ilość wyświetleń reklam spadnie co może poskutkować nawet upadnięciem jakiegoś portalu (raczej rzadko spotykane). Ale za to ci, którzy coś reklamują płacą mniej, a liczba klientów w usługach typu kupno mebli zostaje taka sama (gimby mebli nie kupują). Ale za to właśnie gry będą miały mniejszy wzrost graczy.

1. Nikomu nie uda się skontrolować, kto wchodzi na stronę internetową, więc nadal będzie można wejść na każdą stronę internetową beż żadnych problemów, co najwyżej trzeba będzie kliknąć przycisk "Tak, mam 16 lat".

2. O zagrożeniach w internecie dzieci powinne zostać poinformowane przez rodziców lub w szkole. Świadomości zagrożenia nie zdobędzie się automatycznie wraz z wiekiem. Jeśli dziecku nikt nic nie powie o jakimś zagrożeniu, to później nawet w wieku 16 czy 25 lat może o nim nie wiedzieć.

3. Strony nie upadną, co najwyżej przy mniejszej ilości wejść trzeba będzie zmienić serwer na tańszy. Reklamodawcy nie zapłacą mniej. W internecie dominuje reklama kontekstowa z płatnością za efekt (kliknięcie, zakup), więc koszt reklamy będzie taki sam, przy tej samej liczbie klientów.

1398258449-U383457.png

Opublikowano

No a ja jestem stanowczo przeciw... możecie hejtować, śmiało, smiało - 14 lat mam i się wcale tego nie wstydzę.

Z internetu (e-mail, google i inne) korzystam nawet w szkole, już w 4 klasie podstawówki na inf. uczył nas pan jak założyć e-mail'a i z niego korzystać bo będzie go wymagał, przesyłał tam różne ważne rzeczy dotyczące lekcji informatyki i nie tylko. Potem od klasy 5 w zwyż na informatyce korzystaliśmy z M$ PowerPoint w którym wykonywaliśmy różne prezentacje (na oceny).

UE tylko w tym wszystkim miesza :) a potem ludzie uciekają za granicę i mają ból 4 literek

Darmowe kody na 20% zniżki (WWW, VPS and MC) na lvlup.pro

Szczegóły discord: xVendrome#6074 / PW

Opublikowano

Jak dla mnie ten pomysł jest cały bez sensu :)
Kto sprawdzi wiek użytkownika? Nikt...

Pozdrawiam.

Opublikowano

Tak jak wyżej pisano, uważam że  będzie tak samo jak z stronami XXX czy z kontami na allegro. Co to za problem wpisać w profilu zamiast tam 2001 roku 1992? Tego się nie da zrobić, oczywiście przy obecnej technologii. Bez sensu, niech się lepiej uchodźcami zajmują zamiast szukać tematów zastępczych.

Opublikowano

Ich powaliło do końca, jest więcej problemów na tym dennym świecie a oni zaczęli interesować się młodzieżą po przez blokowanie im dostępu do internetu.
Nie potrafią zbombardować zgrai uchodźców,bo przeważnie to sami mężczyźni w wieku poborowego do wojska,powinni jak ruskie zrobić nie ma wstępu i tyle,i odsyłać skąd wrócili.
To samo powinni zająć się Banicją PIS-u z kraju a nie internety im po głowie chodzą,ta unia zeszła na psy,za niedługo będą się czepiać o oddychaniu nie 10 wdechów i wydechów na sek/min tylko 4 aby ekologie oszczędzać.... bo do takich pomysłów zdolni są....

0f836d5c65f1a4b0gen.png

Sygnatura by xDefQonOnex | Zakaz kopiowania.

Opublikowano

Przecież to będzie nie wypał... Będzie tak jak do tej pory z pełnoletnością. Ludzie będą oszukiwać.

Jakby nie było jutra, jakby nie istniał czas, chwila to dziś sekunda, ale zegar dawno już zgasł...

Trzyma przy sobie nas tylko wspomnienie tego, jak było tu nam na początku

4875_blue.png [*] 30.09.2016r. [*] 9368_gold.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...