Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Zmiany w szkolnictwie - jak to oceniacie?

▒Kiszka▒

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

z19131939Q,Reforma_oswiatowa_PiS.jpg

Więcej informacji dot. tych zmian znajdziecie w tym artykule. Proszę o w miarę normalne wypowiedzi co o tym sądzicie.

http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,19132334,reforma-oswiatowa-pis-w-pigulce-jakie-zmiany-czekaja-uczniow.html?utm_source=facebook.com&utm_medium=SM&utm_campaign=FB_Gazeta

No więc tak - 6 latki w pdst. to był głupi pomysł PO. Oni za wszelką cenę robili, aby człowiek dłużej pracował. Robili to na górnej granicy, zwiększając wiek emerytalny, ale wpadli na pomysł, że jak dzieci szybciej pójdą do szkoły, to i szybciej zaczną pracę. Tutaj jak najbardziej popieram decyzję.

Gimnazja będą usunięte, niby dobry pomysł, ale nie bezpieczny jeśli chodzi o podstawówki. Gimnazjalny wiek, to czas kiedy buzują hormony, chce się próbować życia i takie tam. Teraz zobaczmy podstawówkę... Jak tacy z 8 klasy będą chcieli spróbować współżycia i będzie wpadka, a chodzą do 1 szkoły z 6 latkami... Już się zadają pytania. Alkohol i papierosy w kiblu? Potem te dzieci będą musiały to wdychać. Uważam, że jeśli tak chcą zrobić, to powinni w szkołach oddzielić części. 1-3 4-6 7-8 No sorry ale niektórym nie wytłumaczysz, że nie wolno palić w wc.

Odnoście nauczycieli, to oni na prawdę myślą, że to takie łatwe? 25 lat w gimnazjum, gdzie nauczyciel drze się na dzieci. Przychodzi taka 4 klasa maluszków trochę krzyczą i ona z przyzwyczajenia się wydziera. Albo idzie do takiej zawodówki, gdzie jak sama nazwa mówi, uczniowie mają nauczycieli w dupie, ona każdemu postawi 1 na koniec, bo nie wie, że zawodówka to nie gimnazjum.

No i ten patriotyzm co mnie rozwalił. Moim zdaniem, jest to tylko taki myk, by wpajać dzieciom, że nie powinny wyjeżdżać za granicę, że powinny tutaj robić dla Polski na więcej wakacji dla polityków. Faktycznie, historia Polski jest ciekawa, ale jak ktoś ma zainteresowanie np. dlaczego w Egipcie są piramidy, a w Rzymie rozwalone koloseum, to co mu o tym powie historia wojen Polskich? Historia powinna być przedmiotem wyboru, tak jak technika. Np. wybór "Historia Polski" "Historia Europy" "Historia Starożytności" i tak dalej, kogo co interesuje, to wybiera. Jak kogoś Polski interesuje, to ma cały rok, 2 godziny w tygodniu o 1 i 2 wojnie, o potopie szwedzkim, o tych wszystkich królach. Jak kogoś historia europy interesuje to ma cały rok o tym jak np. kolumb odkrył amerykę i innych pierdołach co się działy. Starożytność? Proste, o bogach Grecji, Rzymu, Egiptu...

Ogólnie przedmiot Historia to takie zmuszanie trochę bo podejdź do takiego gimbusa, ze smartphonem w ręku i pytaj go z historii...

Proszę o odpowiedzi na poziomie. Szanowną moderację, proszę o karanie spamu w tym temacie.

MPC Hejter Team Leader

• Odpowiedzi 75
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Gimnazjum tylko ogłupia i niczego nowego nie uczy, powtórka z podstawówki. A potem przychodzą tacy na to forum i zakładają tematy typu "idę na studia, nie wiem jak jeździć tramwajem" lub "proszę mi powiedzieć jak zacząć rozmawiać z dziewczyną"

Opublikowano

Usunięcie gimnazjii to zły pomysł bo gimbusy będą miały zły wpływ na podstawówkę. Aczkolwiek jak ja chodziłem do gimbazy to i tak byliśmy w jednym budynku z podstawówką , oddzielały nas tylko szklane drzwi, i nigdy nie było żadnych problemów. Ale prywatne gimnazja jednak się nieco różnią od publicznych. Natomiast wątpię żeby to wprowadzono. Dlaczego? Pis ma tylko 4 lata do 2019.

Opublikowano

Wychowanie patriotyczne :D jeblem ze smiechu po uj to komu? po co sie uczyc tego co juz byly i nigdy nie wróci? po co sa lekcje histori? skoro to bylo juz i nigdy ale to nigdy nie wroci?.Te smieszne daty np 1939? po co ? ale po co to zapamientywać ? uczymy sie histori a w wieku 60 lat nie bedziemy pamietać tych wszystkich dat jedynie to date urodzenia bedzie pamietać :D.Moim zdaniem szkoly za poyebane i to calkowicie zapewne zaraz hejt poleci no ale taka jest prawda :D po co sie uczyc angielskiego i niemieckiego naraz?  powinno byc do wyboru albo niemiecki albo angielski zeby bylo mozna sie uczyc 1 jezyka zeby go ogarnąć do perfekcji a nie 2 na raz.Historia Wos Muzyka Plastyka wychowanie fizyczne no ale po co? skoro po szkole mozna wyjsc i pograc w pilke :D.W szkolach powinni uczyc TYLKO  Matematyki Fizyki Chemi J.Polskiego Informatyki Techniki i 1 dodatkowy jezyk do wyboru a nie na sile wpierdalaja 2 albo wiecej jezykow no w mojej szkole jeszcze byl rosyjki to 5 osob w klasie sie uczylo sie a okazalo sie ze ten przedmiot sie nie zaliczal do sredniej XDD i tak te 5 osob sie uczylo a 25 osob tracilo godzine zycia.

Juz widze tą podstawówke :D 3 klasista idzie do wc sie zalatwic a tam pseudo gimby pala fajki czy elektryki albo wciągaja tabake xDD i GANG ALBANIII LOO GANG ALBANI YEE PIZDA NAD GLOWA PPPIII ZDA NAD GLOWA xD

Jak usuną gimnazja to zakończy się pewna era w internecie. To już nie będzie to samo. 

XDDD?? jaka era czlowieku :D? to co zamiast gimbus bedziesz  pisal podstawowkarz? 

Opublikowano

gimnazjum mi się nie podoba i to kompletnie nie wiem jak wy ale według mnie to zjebany wiek, ludzie świrują to zamiast gimbazy powinna być izolatka, aby przetrzymać wiek, a nie że z młodszymi bedą chodzić te dzikusy..

punkt 4 mi się podoba

Opublikowano

Wychowanie patriotyczne :D jeblem ze smiechu po uj to komu? po co sie uczyc tego co juz byly i nigdy nie wróci? po co sa lekcje histori? skoro to bylo juz i nigdy ale to nigdy nie wroci?.Te smieszne daty np 1939? po co ? ale po co to zapamientywać ? uczymy sie histori a w wieku 60 lat nie bedziemy pamietać tych wszystkich dat jedynie to date urodzenia bedzie pamietać :D.Moim zdaniem szkoly za poyebane i to calkowicie zapewne zaraz hejt poleci no ale taka jest prawda :D po co sie uczyc angielskiego i niemieckiego naraz?  powinno byc do wyboru albo niemiecki albo angielski zeby bylo mozna sie uczyc 1 jezyka zeby go ogarnąć do perfekcji a nie 2 na raz.Historia Wos Muzyka Plastyka wychowanie fizyczne no ale po co? skoro po szkole mozna wyjsc i pograc w pilke :D.W szkolach powinni uczyc TYLKO  Matematyki Fizyki Chemi J.Polskiego Informatyki Techniki i 1 dodatkowy jezyk do wyboru a nie na sile wpierdalaja 2 albo wiecej jezykow no w mojej szkole jeszcze byl rosyjki to 5 osob w klasie sie uczylo sie a okazalo sie ze ten przedmiot sie nie zaliczal do sredniej XDD i tak te 5 osob sie uczylo a 25 osob tracilo godzine zycia.

Juz widze tą podstawówke :D 3 klasista idzie do wc sie zalatwic a tam pseudo gimby pala fajki czy elektryki albo wciągaja tabake xDD i GANG ALBANIII LOO GANG ALBANI YEE PIZDA NAD GLOWA PPPIII ZDA NAD GLOWA xD

XDDD?? jaka era czlowieku :D? to co zamiast gimbus bedziesz  pisal podstawowkarz? 

o k***a, oby to był troll, jak nie to pokaż to swoim rodzicom to może Ci wytłumaczą co i jak XDD no chyba że oni też sa tacy jak Ty... to już problem ;/

#top

11 lat niby to ma trwać... moim zdaniem dobry pomysł, ale mega kosztowny: rozbudowa szkół które teraz istnieją/budowa nowych (i to w c**j dużych) 

nie rozumiem tych liceów 4 letnich, jeżeli to wprowadzą to większośc osób pójdzie do techników gdzie masz mniejszy "poziom" nauczania (w większości) i zdobędą zawód + mature, teraz pójście do liceum ma jeszcze jakiś sens bo jest 3-letnie ale po tym to tak średnio bym powiedział

taka sama sytuacja ze studiami, 5 lat to za dużo, te liczby aż zniechęcają do pójścia

PiS stawia w swoim programie na sprawdzanie wiedzy opisowe, nie testowe. Dlatego chce skończyć z testami i na szkolnych sprawdzianach i na maturze.

jeżeli dobrze to rozumiem (brak zadań z odpowidziami a) B) c) d)) to to jest mega +, bo tępaki nauczą sie jak sklejać zdania 

wychowanie patriotyczne:

XDDDDDDDDDDDDD

ae1d1005fe.png

Opublikowano

o k***a, oby to był troll, jak nie to pokaż to swoim rodzicom to może Ci wytłumaczą co i jak XDD no chyba że oni też sa tacy jak Ty... to już problem ;/

#top

11 lat niby to ma trwać... moim zdaniem dobry pomysł, ale mega kosztowny: rozbudowa szkół które teraz istnieją/budowa nowych (i to w c**j dużych) 

nie rozumiem tych liceów 4 letnich, jeżeli to wprowadzą to większośc osób pójdzie do techników gdzie masz mniejszy "poziom" nauczania (w większości) i zdobędą zawód + mature, teraz pójście do liceum ma jeszcze jakiś sens bo jest 3-letnie ale po tym to tak średnio bym powiedział

taka sama sytuacja ze studiami, 5 lat to za dużo, te liczby aż zniechęcają do pójścia

PiS stawia w swoim programie na sprawdzanie wiedzy opisowe, nie testowe. Dlatego chce skończyć z testami i na szkolnych sprawdzianach i na maturze.

jeżeli dobrze to rozumiem (brak zadań z odpowidziami a) B) c) d)) to to jest mega +, bo tępaki nauczą sie jak sklejać zdania 

wychowanie patriotyczne:

XDDDDDDDDDDDDD

Co do wychowania patriotycznego,jak ja widze gimbopatriotów to sądze że Ci co za nas walczyli,wlasnie sie przewracają w grobach widząc miliony naklejek,żerowanie sprzedawaniem koszulek z ich wizerunkami gimbusom itd. Patriotom nie jestem,czyli miałbym mieć jedynke na koniec tylko dlatego że nie czuje sie dumny z bycia Polakiem ? Ehh...

Chdze do 3 gimnazjum,dobrze ze to chca usunac. Najwieksze gówno,patologia itd

79160594027661829163.png

Opublikowano

Dlaczego nie warto likwidować gimnazjów?

1. PiS chce zlikwidować gimnazja i zmienić programy nauczania w bardzo krótkim czasie. Można sobie wyobrazić chaos, który nam grozi - chaos również na rynku podręczników i związany z egzaminami. Żadne gwałtowne zmiany nie są dobre. Wymagają dyskusji i zastanowienia się nad skutkami.

2. Polski system edukacji już przeszedł gwałtowne zmiany 16 lat temu (1999 rok). Chociaż teraz możemy się zastanawiać, czy zmiany te były naprawdę potrzebne, to cofanie reform jest co najmniej ryzykowne, kosztowne i destabilizuje polskie szkolnictwo (postęp poprzez regres - http://polska.newsweek.pl/likwidacja-gimnazjum-nie-ma...).

3. Przeciwnicy gimnazjów zarzucają, że od czasu ich wprowadzenia obniżył się poziom edukacji uczniów. Wyniki badań mówią jednak co innego. Od czasu wprowadzenia gimnazjów w Polsce umiejętności uczniów poprawiły się w praktycznie każdej dziedzinie (PISA - http://polska.newsweek.pl/wyniki-badan-pisa-2012-rok...).

4. Utrzymujący się od 16 lat stały system edukacji w Polsce pozwolił na rozbudowanie trwałej infrastruktury edukacyjnej. Budynki szkół są dostosowane do potrzeb zadań placówek oświatowych konkretnego rodzaju. Nagłe przenoszenie roczników wymusiłoby albo rozbudowę szkół, albo ich podział, a we wszystkich przypadkach zmianę wyposażenia oraz pomocy naukowych. Idą za tym znów olbrzymie pieniądze.

5. Likwidacja gimnazjów skutkowałaby w najlepszym wypadku nie tylko przenosinami nauczycieli do innych placówek, ale także koniecznością przekwalifikowania się wielu z nich. Na pewno mielibyśmy też do czynienia ze zwolnieniami. Po raz trzeci na pierwszy plan wchodzą pieniądze, duże pieniądze - wydane np. na dokształcenie kadr.

6. Trójszczeblowy system edukacji istnieje w wielu krajach europejskich i się w nich sprawdza. Pozwala na zwiększenie szans dla młodzieży ze wsi i z małych miast na lepsze wykształcenie oraz izolację dwóch wbrew pozorom odmiennych grup o innych potrzebach - dzieci w wieku lat 6 oraz dojrzewających 14-15 latków.

7. Podstawówka przecież i tak przecież skupia w sobie osoby w różnym, często skrajnym wieku - od szóstego do dwunastego roku życia. W przypadku dzieci jest to kolosalna różnica. Dobrze jest, gdy nie dochodzi do mieszania się grup dzieci najmłodszych i najstarszych. Niestety, często bywa odwrotnie. Pomyślmy, co byłoby, gdybyśmy "dorzucili" szkole podstawowej dodatkowe dwa roczniki do "obsłużenia".

8. Gimnazjaliści to osoby w szczycie okresu dojrzewania. Od zawsze ta grupa wiekowa charakteryzowała się inną specyfiką; wymagała innego podejścia, być może bardziej indywidualnego. Po to stworzono gimnazja - a to, jak ta doktryna jest realizowana, to zupełnie inna sprawa. Powinniśmy zająć się szeroką reformą, a nie likwidacją.

9. "Patologia" (bardzo często jest to po prostu zgromadzenie energii osób w szczytowym okresie dojrzewania i jego skutki) w wielu gimnazjach istnieje - również w tym najgorszym wydaniu. Ale czy likwidacja gimnazjum coś zmieni? Ci sami ludzie będą chodzili do podstawówki lub szkoły ponadgimnazjalnej. Badania wykazały, że poziom agresji uczniów dawnych klas VII i VIII podstawówki nie różnił się niczym od obecnego wskaźnika dla uczniów z gimnazjów. Likwidacja instytucji szkoły nie oznacza likwidacji tych zachowań. Potrzebne są lepsze działania w tej sprawie, chociażby reforma wspomniana wyżej systemu nauczania i wychowania w gimnazjach, a nie wyrzucanie problemu na śmietnik.

Opublikowano

No więc tak - 6 latki w pdst. to był głupi pomysł PO. Oni za wszelką cenę robili, aby człowiek dłużej pracował. Robili to na górnej granicy, zwiększając wiek emerytalny, ale wpadli na pomysł, że jak dzieci szybciej pójdą do szkoły, to i szybciej zaczną pracę. Tutaj jak najbardziej popieram decyzję.

no to pochwal się gdzie pracujesz i jakie masz z tego kokosy, że tak zachwalasz xDD

Alkohol i papierosy w kiblu? Potem te dzieci będą musiały to wdychać. Uważam, że jeśli tak chcą zrobić, to powinni w szkołach oddzielić części. 1-3 4-6 7-8 No sorry ale niektórym nie wytłumaczysz, że nie wolno palić w wc.

to jest świetny argument!!! xDDD

Odnoście nauczycieli, to oni na prawdę myślą, że to takie łatwe? 25 lat w gimnazjum, gdzie nauczyciel drze się na dzieci. Przychodzi taka 4 klasa maluszków trochę krzyczą i ona z przyzwyczajenia się wydziera. Albo idzie do takiej zawodówki, gdzie jak sama nazwa mówi, uczniowie mają nauczycieli w dupie, ona każdemu postawi 1 na koniec, bo nie wie, że zawodówka to nie gimnazjum.

na Ciebie się darli, że upośledzony troszkę skończyłeś xDD

No i ten patriotyzm co mnie rozwalił. Moim zdaniem, jest to tylko taki myk, by wpajać dzieciom, że nie powinny wyjeżdżać za granicę, że powinny tutaj robić dla Polski na więcej wakacji dla polityków. Faktycznie, historia Polski jest ciekawa, ale jak ktoś ma zainteresowanie np. dlaczego w Egipcie są piramidy, a w Rzymie rozwalone koloseum, to co mu o tym powie historia wojen Polskich? Historia powinna być przedmiotem wyboru, tak jak technika. 

drugi raz nie wypada w tym samym poście pisać, że jesteś upośledzony xD

76561198093115115.pngAddFriend.png

Opublikowano

no to pochwal się gdzie pracujesz i jakie masz z tego kokosy, że tak zachwalasz xDD

Nie bardziej od ciebie.

Bardzo dobry pomysł z tym zlikwidowaniem gimnazjum, a co do

Pedagodzy powinni mieć przywilej dać po łapach niesfornym gówniarzom.

805491408806070489277.png

Opublikowano

Co za różnica, kiedy dzieci pójdą do szkoły? Przecież w pierwszej klasie uczą się tego samego co w zerówce. Moim zdaniem, 6 latki w szkołach jak najbardziej na +.

Brak gimnazjum - na cholerę kolejny wydatek? Komu to przeszkadza? Skoro zostało to już zmienione, to nie rozumiem sensu wracania do systemu sprzed 15 (?) lat. Wszelkie argumenty przyćmiewa jeden kontrargument - koszta.

Ogółem to beka z PiS, którzy przeprowadzają rewolucję nikomu nie potrzebną za pieniądze, które wyczarują. Moja wiedza o polityce jest ujemna, ale nawet debil zauważy, że to nie ma sensu... No ale tak, konserwatyści... Na c**j zostawiać to co jest dobre? Zróbmy na przekór PO! A polacy? A c**j z nimI! 

Opublikowano

aaa.... czy przypadkiem gimnazja i szkoła podstawowe to nie przypadkiem (prawie zawsze)  ten sam budynek? Nie widze więc zbyt wielkiej różnicy.

+wyobraźcie sobie 8 lat z tymi samymi znajomymi...

Co do lekcji "patrodiotycznych" -to niby będzie oddzielna lekcja? Każdy polak powinien kochać swój kraj, ale czy to nie jest mała przesada?

,,Umysł potrzebuje książek, podobnie jak miecz potrzebuje kamienia do ostrzenia."

~Tyrion Lannister

6.jpg

Opublikowano

Według mnie zamiast wychowania patriotycznego powinni zrobić obowiązkowy przedmiot dla wszystkich klas podstawówek pod nazwą np. "wychowanie do życia w społeczeństwie". Uczyli by tam szacunku do drugiego człowieka i jak się wypowiadać bez używania przekleństw.

Niestety wszystkie pokolenia, które są aktualnie w ostatnich klasach podstawówki i wszystkie starsze już są zjebane i nie do odratowania. U dzieci można jeszcze wszczepić kulturę, żeby nie podało co chwilę słowo "k***a", "spierdalaj" itp. i żeby szanowali innych ludzi. Plus nie powstawałyby takie strony jak karachan i inne nieśmieszne gówna tworzone przez gimbaze. Jeśli teraz by to wprowadzić to myślę, że jak już nasze pokolenie wymrze to Polacy mogą uchodzić za bardzo miły naród i już nie było by chamstwa w tym kraju.

Opublikowano

Po 1. Napisałem, że dobry pomysł z tym, by przywrócić od 7 lat. Ja się jeszcze uczę, ale pracuję w internecie na projektach. Zysk wystarczający, zależy ile zamówień i jakie to projekty.

Po 2. Twierdzisz, że jestem upośledzony. Ale to nie ja mam braki w umiejętności czytania ze zrozumieniem, co jest na prawdę proste dla zdrowej umysłowo osoby.

Nie bardziej od ciebie.

Bardzo dobry pomysł z tym zlikwidowaniem gimnazjum, a co do

Pedagodzy powinni mieć przywilej dać po łapach niesfornym gówniarzom.

Może i powinni mieć, ale porównaj czasu dzisiejsze z tymi co były kiedyś. Wiesz jak ja to widzę? Ogólnie jeśli chodzi o moją szkołę. Nauczyciel komuś przywali. Yyy poprawka, chce przywalić. To ten łobuz, bo podejrzewam, że na takim by tylko stosowali taką karę, raz, że się nie daje, a po 2, podejrzewam, że ten nauczyciel prędzej by ucierpiał. Taka prawda, bo jak ktoś ma wyjebane, czeka aż 18 lat skończy by wyjechać na jakiś gówniany zawód za granicę, gdzie zarobi więcej niż tutaj na wysokim stanowisku, nie miał by pohamowań. Pewnie by przypieprzył temu nauczycielowi prędzej niż On by zdążył podejść by zastosować tą karę cielesną. Dlatego nie wprowadzą. Co innego podstawówka i gim, ale to są te czasy, że zaś rodzice by przychodzili do szkoły że nauczyciel pobił im dziecko, bo kiedyś to uczeń bał się przyznać w domu, że go nauczyciel pobił, bo by jeszcze raz od rodziców dostał. Nie mówiąc, że w pdst. miałem tak kiepowatych nauczycieli, że jak moja mama raz poszła, to się bali i mnie i jej, koniec końców stwierdziłem, że pójdę do szkoły z wyższym poziomem. Tej decyzji nie żałuję do dziś, bo tak to pewnie w gim bym sobie nie poradził.

MPC Hejter Team Leader

Opublikowano

Według mnie zamiast wychowania patriotycznego powinni zrobić obowiązkowy przedmiot dla wszystkich klas podstawówek pod nazwą np. "wychowanie do życia w społeczeństwie". Uczyli by tam szacunku do drugiego człowieka i jak się wypowiadać bez używania przekleństw.

Niestety wszystkie pokolenia, które są aktualnie w ostatnich klasach podstawówki i wszystkie starsze już są zjebane i nie do odratowania. U dzieci można jeszcze wszczepić kulturę, żeby nie podało co chwilę słowo "k***a", "spierdalaj" itp. i żeby szanowali innych ludzi. Plus nie powstawałyby takie strony jak karachan i inne nieśmieszne gówna tworzone przez gimbaze. Jeśli teraz by to wprowadzić to myślę, że jak już nasze pokolenie wymrze to Polacy mogą uchodzić za bardzo miły naród i już nie było by chamstwa w tym kraju.

No nie jestem pewien czy gimbaza zrobiła cos takiego :v

79160594027661829163.png

Opublikowano

aaa.... czy przypadkiem gimnazja i szkoła podstawowe to nie przypadkiem (prawie zawsze)  ten sam budynek? Nie widze więc zbyt wielkiej różnicy.

+wyobraźcie sobie 8 lat z tymi samymi znajomymi...

Co do lekcji "patrodiotycznych" -to niby będzie oddzielna lekcja? Każdy polak powinien kochać swój kraj, ale czy to nie jest mała przesada?

U mnie w mieście jest 7 gim, 2 połączone, reszta oddzielne.

Mówisz, że każdy Polak powinien kochać swój kraj? Nie! To jest wolność, mogę, ale nie muszę. Nie powinienem tylko mogę. Osobiście wstyd mi i nie chciał bym uczęszczać na tego typu zajęcia, bo to zmuszanie do czegoś, mające na celu korzyści państwa, a nie korzyści dla nas. Co nie zmienia faktu, że nie chciałbym się wyprowadzić z Polski. Lubię ten kraj, ale nie kocham go. Nie umiem kochać go, za to, że Państwo ma mnie za idiotę, okrada i śmieje się w twarz. Nie zrobiło to państwo nic za co mógłbym je kochać, czy też być dumny. Bo jak na razie do tylko okrada i ośmiesza się na tle nie tylko europy ale i świata.

MPC Hejter Team Leader

Opublikowano

No nie jestem pewien czy gimbaza zrobiła cos takiego :v

Umysłowa na pewno. Faktycznie siedzi tam dużo osób 30+ lat. Wiem, bo kiedyś głębiej w tym siedziałem jak sam byłem w gimnazjum.

Nie wiem czy znasz taki twór jak uczuciopedia? Wszystko zajebane z karachana z tą różnicą, że admin ma 19 lat, a większa część tej "społeczności" ma ok. 14 lat.

Opublikowano

Likwidacja gimnazjum jest bezsensownym pomysłem.Z ludźmi w wieku 13 - 16 lat zawsze były problemy, ale wielu ludzi myśli, że zaczęły się wraz z utworzeniem gimnazjów.Wcześniej dzieci chodziły do jednej szkoły z młodzieżą w najtrudniejszym wieku.Po wprowadzeniu gimnazjów te dwie skrajne grupy uczniów zostały rozdzielone i słusznie.Jeżeli chodzi o poziom, to Polscy gimnazjaliści wypadają bardzo dobrze w międzynarodowych testach.Oczywiście program nauczania jest zły i wymaga zmiany.Właśnie w programie nauczania jest problem a nie w gimnazjach.Powrót do dawnego systemu byłby bardzo kosztowny, ale o to właśnie chodzi, żeby wydać ogromne pieniądze i zrobić jakąś reformę, żeby ludzie myśleli, że coś zmieniają na "lepsze".

Co do wychowania patriotycznego, to w wersji PiSowskiego będzie to po prostu indoktrynacja dzieci i młodzieży w jedynych, słusznych poglądach.Ludzie powinni się uczyć historii obiektywnej a nie pisanej pod zamówienie dla pseudo - patriotów.Już tak było w PRL a PiS chce zrobić to samo tylko, że w drugą stronę.A najbardziej mnie rozwalił pomysł wprowadzenia "elementów wychowania" na lekcjach biologi, chemii i fizyki, WTF?! serio?

Opublikowano

Gimnazjum oczywiscie ze niczego nie uczy a wrecz cofa w rozwoju. Jedynie czekam na to zeby zniesli przymus matur. Kto co chce to zdaje.

Deus vult

Opublikowano

Ja uważam likwidację gimnazjów za dobry pomysł. Ludzie idą do gimnazjum i głupieją, bo myślą, że wyszli z podstawówki i już są dorośli.

Czy w 8-klasowej szkole podstawowej będzie lepiej? Nie wiem, miejmy nadzieję. W wielu przypadkach to i tak nie zrobi wielkiej różnicy, mam tu na myśli osoby piszące o kontaktach pierwszoklasistów z 16-latkami, gdyż teraz też są gimnazja i podstawówki w tych samych budynkach.

Opublikowano

szczerze? popierdolony jesteś gościu... jak można tak mówić o historii? dzięki im k***a żyjesz teraz w "wolnym" i "niepodległym" państwie. Gdyby nie ludzie, którzy k***a oddawali życie za ojczyznę to by cie chamie nie było. dziękuję pozdrawiam.

ZBIERAM PLUSY +

Opublikowano

szczerze? popierdolony jesteś gościu... jak można tak mówić o historii? dzięki im k***a żyjesz teraz w "wolnym" i "niepodległym" państwie. Gdyby nie ludzie, którzy k***a oddawali życie za ojczyznę to by cie chamie nie było. dziękuję pozdrawiam.

Prawde powiedział ;)

79160594027661829163.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...