Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Zmiany w szkolnictwie - jak to oceniacie?

▒Kiszka▒

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

polski na to nie stac by wprowadzic cos takiego, pomijajac sens oczywiscie tych zmian ktory jest zaden

wychowanie patriotyczne, sram. powstanie warszawskie to ciota i c**j, i ten przedmiot ma mnie nauczyc ze tak nie bylo? no k***a gnije

Gimnazjum oczywiscie ze niczego nie uczy a wrecz cofa w rozwoju. Jedynie czekam na to zeby zniesli przymus matur. Kto co chce to zdaje.

a tak przypadkiem nie jest? przeciez chyba nie ma obowiazku w przystapieniu do matury, a jak nie chcesz sredniego nikt nie kaze ci sie do niego uczyc

szczerze? popierdolony jesteś gościu... jak można tak mówić o historii? dzięki im k***a żyjesz teraz w "wolnym" i "niepodległym" państwie. Gdyby nie ludzie, którzy k***a oddawali życie za ojczyznę to by cie chamie nie było. dziękuję pozdrawiam.

i uwierz mi ze nie kazdy chce sie uczyc o porazkach tego panstwa, zacznijcie zyc przyszloscia i terazniejszoscia i przestancie sie onanizowac do historii swego panstwa. gdybym nie zyl, nie wiedzialbym co to jest zycie, problem rozwiazany
a niech se oddaje zycie, tak jak to bylo w powstaniu warszawskim, gdzie jedynie co wywalczyli to wyniszczenie doszczetnie miasta

­

• Odpowiedzi 75
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Myślę, że likwidacja gimnazjów to zły pomysł, bo ludzie w tym wieku mogą mieć zły wpływ na tych młodszych, a teraz przynajmniej są oddzieleni. 

Opublikowano

szczerze? popierdolony jesteś gościu... jak można tak mówić o historii? dzięki im k***a żyjesz teraz w "wolnym" i "niepodległym" państwie. Gdyby nie ludzie, którzy k***a oddawali życie za ojczyznę to by cie chamie nie było. dziękuję pozdrawiam.

Hahahahahahahahahahahahahaha

Niepodległym, tylko od Uni zależnym.

Wolnym? O k***a. Kaczyński u władzy, to tej wolności m.in. religii, czy też poglądów to będziemy mieć tyle, że ho ho :D

MPC Hejter Team Leader

Opublikowano

Gimnazjum oczywiscie ze niczego nie uczy a wrecz cofa w rozwoju. Jedynie czekam na to zeby zniesli przymus matur. Kto co chce to zdaje.

To jest problem programu nauczania a nie gimnazjum.Po za tym to nie prawda, że w gimnazjum ludzie się nic nie uczą.Przymus matur? A to jaki sens jest chodzenie do LO i nie przystąpienie do matury? Jak komuś matura nie jest potrzebna do idzie po prostu do zawodówki.

Ja uważam likwidację gimnazjów za dobry pomysł. Ludzie idą do gimnazjum i głupieją, bo myślą, że wyszli z podstawówki i już są dorośli.

Czy w 8-klasowej szkole podstawowej będzie lepiej? Nie wiem, miejmy nadzieję. W wielu przypadkach to i tak nie zrobi wielkiej różnicy, mam tu na myśli osoby piszące o kontaktach pierwszoklasistów z 16-latkami, gdyż teraz też są gimnazja i podstawówki w tych samych budynkach.

Dojrzewający ludzie zawsze myśleli, że są już dorośli, więc to chybiony argument.

Opublikowano

To ty jestes popierdolonym patriota wyebane mam ze oddali  zycie  zeby ten syf byl niepodległy i co? co masz? jakies malpy w sejmie? zastanow sie co napisales kk? masz wolny kraj  hoho tylko dlaczego polacy uciekaja z tego kraju? dlaczego sredni kowalski zarabia 1400-1700 a za granica z takim samym wyksztalceniem zarobi 6k euro? dlaczego ? odpowiesz mi na to wielki patrioto dlaczego tutaj zarabiaja ludzie ze ledwo starczy na oplaty a zagranica jeszcze im zostaje w uj duzo np na jakies imprezy albo na wakacje bo nie rozumiem.A historia byla minela i nigdy nie wróci wiec gon dupe i wracaj do swojego sredniowiecza jest sie chwalic historia polski co sie zabijali o wladze  :yay:

Opublikowano

To jest problem programu nauczania a nie gimnazjum.Po za tym to nie prawda, że w gimnazjum ludzie się nic nie uczą.Przymus matur? A to jaki sens jest chodzenie do LO i nie przystąpienie do matury? Jak komuś matura nie jest potrzebna do idzie po prostu do zawodówki.

Matur nie powinno być wcale, zamiast nich mogłyby być jedynie egzaminy wstępne na studia.

1398258449-U383457.png

Opublikowano

Matur nie powinno być wcale, zamiast nich mogłyby być jedynie egzaminy wstępne na studia.

Co do matur, egzaminów gimnazjalnych i innych tego typu testów jest to według mnie  bezsensowne ponieważ jest to sprawdzian wiedzy której się wyuczyłeś w szkole, a mimo to i tak powtarza się wszystko przed tym egzaminem, co jest ZŁE . Powinna być to ocena twoich umiejętności z danych przedmiotów.

Jednak jest to już temat do innego wątku.

Hahahahahahahahahahahahahaha

Niepodległym, tylko od Uni zależnym.

Wolnym? O k***a. Kaczyński u władzy, to tej wolności m.in. religii, czy też poglądów to będziemy mieć tyle, że ho ho :D

Offtopic?

,,Umysł potrzebuje książek, podobnie jak miecz potrzebuje kamienia do ostrzenia."

~Tyrion Lannister

6.jpg

Opublikowano

To ty jestes popierdolonym patriota wyebane mam ze oddali  zycie  zeby ten syf byl niepodległy i co? co masz? jakies malpy w sejmie? zastanow sie co napisales kk? masz wolny kraj  hoho tylko dlaczego polacy uciekaja z tego kraju? dlaczego sredni kowalski zarabia 1400-1700 a za granica z takim samym wyksztalceniem zarobi 6k euro? dlaczego ? odpowiesz mi na to wielki patrioto dlaczego tutaj zarabiaja ludzie ze ledwo starczy na oplaty a zagranica jeszcze im zostaje w uj duzo np na jakies imprezy albo na wakacje bo nie rozumiem.A historia byla minela i nigdy nie wróci wiec gon dupe i wracaj do swojego sredniowiecza jest sie chwalic historia polski co sie zabijali o wladze  :yay:

Jak ci tutaj tak bardzo nie podoba to wypierdalaj w podskokach za tą swoją wymarzoną granicę. Porównujesz Polskę do najzamożniejszych krajów świata. Polska nigdy nie była zamożnym państwem. A i tak w porównaniu do bardzo wielu państw jesteśmy bogaci. Pokaż mi zawód w którym w Polsce zarabia się 2k a na zachodzie 36k. W polsce jeśli ktoś umie myśleć to zarabia dużo więcej niż 2 k. A historii powinno się uczyć dlatego żeby tacy ignoranci jak ty nie wyrastali. 

Opublikowano

Jak ci tutaj tak bardzo nie podoba to wypierdalaj w podskokach za tą swoją wymarzoną granicę. Porównujesz Polskę do najzamożniejszych krajów świata. Polska nigdy nie była zamożnym państwem. A i tak w porównaniu do bardzo wielu państw jesteśmy bogaci. Pokaż mi zawód w którym w Polsce zarabia się 2k a na zachodzie 36k. W polsce jeśli ktoś umie myśleć to zarabia dużo więcej niż 2 k. A historii powinno się uczyć dlatego żeby tacy ignoranci jak ty nie wyrastali. 

Kiedys sie liczylismy w Europie. KIEDYS

Uczyc sie zeby nie wyrastali ignoranci? Co mi w życiu da wiedza co było 400 lat temu,która mnie kompletnie nie interesuje? Było mineło,teraz jest jak jest i nie rozumiem jak mozna byc z tego dumny

79160594027661829163.png

Opublikowano

Szkoda ich. Pomyśleć tylko, że 6-klasistka będzie musiała przechodzić obok 8-klasisty.

Gimnazja to się powinna w zależności od poziomu dołączać do odpowiedniego typu szkoły, jak jest to dobra szkoła, a uczniowie piątkowi to powinno się dołączać do Liceach. Jeżeli to gimnazjum dla okolicznych chuliganów to niech idą do zawodówki, odechce się dresom jak zadrą nosa 5 mechanikom. Szkoły z profilem np. informatycznym powinny być łączone z technikami - mowa o zawodach nauka-doświadczenie, gdzie szkolnictwo to nie tylko kucie na blachę.

Po co łączyć w takim wieku? W technikum część osób ma już rozum lub mięśnie wyrobione to taki gówniarz nie ma jak podskoczyć i się wykazać. Jednak jak da się takiemu gimbusowi dostęp do 2-klasisty to ten mały będzie palił papierosa i to jeszcze nie będzie jego wina. Po prostu dać wolne pole tym, którzy nie powinni go mieć, a jeszcze lepiej będzie jak taka banda debili przyczepi się do 4-klasisty. Co ma taki 4-klasista robić? Chodzić na siłkę czy może powiedzieć Pani, by po wyjściu ze szkoły dostać wpier#ol. Nie mniej rodzice w podstawówkach są czasami bardzo ogarnięci i może chociaż jeden z tych gówniarzy dostanie za swoje.

Polska nie była zamożnym krajem? Pierdolisz głupoty ;)

­

pyhvh7E.png

Opublikowano

a tak przypadkiem nie jest? przeciez chyba nie ma obowiazku w przystapieniu do matury, a jak nie chcesz sredniego nikt nie kaze ci sie do niego uczyc

Jeśli wystarczy matura z matematyki na dostanie się na uczelnie techniczne lub wyższe to chętnie nie mogę pisać gówno matury z polskiego.

Deus vult

Opublikowano

Szkoda ich. Pomyśleć tylko, że 6-klasistka będzie musiała przechodzić obok 8-klasisty.

Gimnazja to się powinna w zależności od poziomu dołączać do odpowiedniego typu szkoły, jak jest to dobra szkoła, a uczniowie piątkowi to powinno się dołączać do Liceach. Jeżeli to gimnazjum dla okolicznych chuliganów to niech idą do zawodówki, odechce się dresom jak zadrą nosa 5 mechanikom. Szkoły z profilem np. informatycznym powinny być łączone z technikami - mowa o zawodach nauka-doświadczenie, gdzie szkolnictwo to nie tylko kucie na blachę.

Po co łączyć w takim wieku? W technikum część osób ma już rozum lub mięśnie wyrobione to taki gówniarz nie ma jak podskoczyć i się wykazać. Jednak jak da się takiemu gimbusowi dostęp do 2-klasisty to ten mały będzie palił papierosa i to jeszcze nie będzie jego wina. Po prostu dać wolne pole tym, którzy nie powinni go mieć, a jeszcze lepiej będzie jak taka banda debili przyczepi się do 4-klasisty. Co ma taki 4-klasista robić? Chodzić na siłkę czy może powiedzieć Pani, by po wyjściu ze szkoły dostać wpier#ol. Nie mniej rodzice w podstawówkach są czasami bardzo ogarnięci i może chociaż jeden z tych gówniarzy dostanie za swoje.

Polska nie była zamożnym krajem? Pierdolisz głupoty ;)

­

Polska NIGDY krajem zamożnym nie była. W bardzo dawnych czasach była grupa zamożnych ludzi, magnatów i część szlachty. Ale to był raptem 1-2% społeczeństwa. I obecnie również ok . 5% społeczeństwa jest bardzo zamożne.

Zmieniło się to że pozostałe 90% nie żyje w skrajnej biedzie. W porównaniu do 20 lecia między wojennego 90% ludzi (Wsie) poprawiło się i to bardzo.

Odstajemy od zachodu i odstawać będziemy bo nie jesteśmy , nie byliśmy i nie będziemy bogatym krajem zachodnim. Zresztą zachód europy się kończy. Niedługo powstaną tam kalifaty które będą tak biedne jak Libia czy Syria bo kolorowe bydło nie umie gospodarować czymś więcej niż stadem kóz. 

Gdybyś uważał na historii to byś wiedział że Polacy emigrowali z Polski od utraty niepodległości w XVIII w. Stąd tak duża polonia w USA i Kanadzie.

Opublikowano

Nie wydaje mi się, żeby to jakoś znacznie poprawiło cały system szkolnictwa. Trochę jakby na siłę chcieli pokazać, że coś robią, że zachodzą zmiany za ich rządów. :D

c:

Opublikowano

Nie wierzę w to, że usuną gimnazjum. Przynajmniej nie chce mi się w to wierzyć, chociażby ze względu na posady innych nauczycieli.

IRcBXuaz10l20.gif

Opublikowano

­1. Wydaje mi się że big fail, małe dzieci z nastolatkami? Chociaż o tym jak to będzie dzielone nic nie wiem.

2. Przypomina mi to zacofanie w rozwoju, nie po to utworzono gimnazja żeby je potem likwidować.

3. Brak opinii.

4. Buuuulllllllshiiiit. 

Ale i tak na razie nie wiadomo jakie byłyby tego efekty w praktyce więc jest za wcześnie żeby oceniać.

Opublikowano

Polska NIGDY krajem zamożnym nie była. W bardzo dawnych czasach była grupa zamożnych ludzi, magnatów i część szlachty. Ale to był raptem 1-2% społeczeństwa. I obecnie również ok . 5% społeczeństwa jest bardzo zamożne.

Zmieniło się to że pozostałe 90% nie żyje w skrajnej biedzie. W porównaniu do 20 lecia między wojennego 90% ludzi (Wsie) poprawiło się i to bardzo.

Odstajemy od zachodu i odstawać będziemy bo nie jesteśmy , nie byliśmy i nie będziemy bogatym krajem zachodnim. Zresztą zachód europy się kończy. Niedługo powstaną tam kalifaty które będą tak biedne jak Libia czy Syria bo kolorowe bydło nie umie gospodarować czymś więcej niż stadem kóz. 

Gdybyś uważał na historii to byś wiedział że Polacy emigrowali z Polski od utraty niepodległości w XVIII w. Stąd tak duża polonia w USA i Kanadzie.

Nie tylko Polacy, tam to przedsiębiorstwa się rozwijały, kraj w którym można było faktycznie coś zrobić, a z resztą nadal tak jest. Im kraj starszy tym słabszy.

Jednak 20% ludności (coś około tego) dotykają problemy ubóstwa.

Zachód Europy się kończy no i dobrze, bo czasami trzeba się zastanowić co w ogóle wpuszcza się do kraju.

­

pyhvh7E.png

Opublikowano

@▒Kiszka▒

a co mnie obchodzi że jakiś bachor z 8 klasy zrobi dziecko 12 letniej dziwce?

rodzic powinien wytłumaczyć że współżycie w tym wieku to za wcześnie

system 8 klas jest o wiele lepszy bo dziecko zaczyna szkołę w wieku 6 lat, a w wieku 14 lat dokonuje wyboru między zawodowką, szkoła średnią, a wyższą i w wieku 18 lat kończy szkołę i może iść do pracy

Opublikowano

@▒Kiszka▒

a co mnie obchodzi że jakiś bachor z 8 klasy zrobi dziecko 12 letniej dziwce?

rodzic powinien wytłumaczyć że współżycie w tym wieku to za wcześnie

system 8 klas jest o wiele lepszy bo dziecko zaczyna szkołę w wieku 6 lat, a w wieku 14 lat dokonuje wyboru między zawodowką, szkoła średnią, a wyższą i w wieku 18 lat kończy szkołę i może iść do pracy

Nie koniecznie może, bo to się kryje. + 2 lata w podstawówce, to jak by 2 lata w gim, a 3 dochodzi od 2 strony, bo 4 lata liceum, 5 technikum. Tylko zawodówka 3. Tu akurat dobrze, bo dłużej bym się zawodu uczył, zamiast 3 i pół roku to 4 i pół roku :) A maturkę chcę to robię, nie to nie.

Ale co do tego robienia dzieci... Tak mówisz, a pomyśl jak by to Twój syn zrobił dzieciaka takiej 12 latce, lub Twoja 12 letnia córka by przyszła i powiedziała Ci tatusiu jestem w ciąży... Wszystko ma 2 strony.

MPC Hejter Team Leader

Opublikowano

Jeśli wystarczy matura z matematyki na dostanie się na uczelnie techniczne lub wyższe to chętnie nie mogę pisać gówno matury z polskiego.

Odnośnie twojej wypowiedzi faktycznie masz rację, jednak reforma powinna być przeprowadzana również na studiach - ponieważ sam nie rozumiem, dlaczego studiując informatyke na studiach inżynierskich mam więcej godzin odnośnie bhp, historii czy też aktywizacji zawodowej, zamiast samej informatyki - dramat. Podstawowa wiedza powinna obejmować podstawówkę, jak i obecne gimnazja, a dalej to już powinien być wybór, jak ktoś jest dobry z przedmiotów ścisłych to uczy się w ich kierunku, a nie traci czas na polski i pisanie jakiś bzdurnych wypracowań przez kolejne 3 lata, skoro chce zostać załóżmy matematykiem. Później się dziwią, że brakuje inżynierów w kraju.

Co do samych reform :

1. Bardzo dobra reforma, to co PO odjeb*** z 6 latkami to kompletna kpina, zabierając im resztki dziećinstwa, kompletnie bzdurna ustawa - niepoparta przygotowaniami szkół do tego.

2. Ryzykowne, ponieważ w gimnazjum jest największa patologia, w tym wieku "gimby" jeszcze się kształtują dość mocno, w mózgach niepoukładane, nie wiem czy to dobry pomysł łączyć takich z 7-8 latkami, w jednej szkole, mogą być z tym problemy według mnie - dla młodszych, uczniów.

3.Tutaj bez wyjścia, jeżeli podejmują krok 2 muszą coś zrobić z nauczycielami, przecież ich nie zwolnią

4.Według mnie bezsensu. Ktoś tutaj wcześniej pisał, że będą namawiać, aby nie wyjechali, ale czy to coś zmieni ? Tak czy inaczej, jak ktoś będzie chciał żyć bardziej godnie to wyjedzie z kraju - i nieważne czego się będzie uczył w szkole, to nie jest XX wiek, każdy widzi jak jest w kraju, szczególnie, że internet jest tak bardzo powszechny, że wątpie, aby mogli im namieszać w głowach, zresztą ilu nauczycieli to prawdziwi patrioci, nie wyobrażam sobie w ogóle takiego przedmiotu.

2d0ns76.jpg

A ci, którzy tańczyli, zostali uznani za szalonych przez tych, którzy nie słyszeli muzyki.

— Friedrich Nietzsche

Opublikowano

xD wychowanie patriotyczne, czyli stosujmy propagande w celu wychowania ogłupiałych jeszcze bardziej niż teraz pionków ( zwiększony nacisk na religie i historie), które będą za psie pieniądze do końca życia tyrać i utrzymywać tych złodzieji na górze bo przecież nie opuszczą kraju ani nie będą oszukiwać aby zarobić we własnym zakresie bo przecież trzeba kochać swoją ojczyznę i pracować, aby miała lepiej ( chociaż to oczywiście nigdy się nie stanie ale oni nie muszą o tym wiedzieć ) X-D kisne

Opublikowano

Odnośnie twojej wypowiedzi faktycznie masz rację, jednak reforma powinna być przeprowadzana również na studiach - ponieważ sam nie rozumiem, dlaczego studiując informatyke na studiach inżynierskich mam więcej godzin odnośnie bhp, historii czy też aktywizacji zawodowej, zamiast samej informatyki - dramat. Podstawowa wiedza powinna obejmować podstawówkę, jak i obecne gimnazja, a dalej to już powinien być wybór, jak ktoś jest dobry z przedmiotów ścisłych to uczy się w ich kierunku, a nie traci czas na polski i pisanie jakiś bzdurnych wypracowań przez kolejne 3 lata, skoro chce zostać załóżmy matematykiem. Później się dziwią, że brakuje inżynierów w kraju.

Jeszcze w gimnazjum można przeboleć, ale polski, historia wos itp bzdety to za wiele. Zamiast kształcić się w wybranych kierunku, muszę tracić czas na jakieś pierdoły które nigdy w życiu nie przyniosą mi pożytku czy korzyści. 

Deus vult

Opublikowano

Jeszcze w gimnazjum można przeboleć, ale polski, historia wos itp bzdety to za wiele. Zamiast kształcić się w wybranych kierunku, muszę tracić czas na jakieś pierdoły które nigdy w życiu nie przyniosą mi pożytku czy korzyści. 

Podstawówka jak sama nazwa wskazuje powinna dać wiedzę podstawową, gimnazja i licea powinny być ściśle profilowane.

Opublikowano

Ja uważam likwidację gimnazjów za dobry pomysł. Ludzie idą do gimnazjum i głupieją, bo myślą, że wyszli z podstawówki i już są dorośli.

Czy w 8-klasowej szkole podstawowej będzie lepiej? Nie wiem, miejmy nadzieję. W wielu przypadkach to i tak nie zrobi wielkiej różnicy, mam tu na myśli osoby piszące o kontaktach pierwszoklasistów z 16-latkami, gdyż teraz też są gimnazja i podstawówki w tych samych budynkach.

Głupieją? Gorzej niż głupieją, wręcz tumanieją,  brat jest obecnie w II kl technikum. Gdy on kończył gimnazjum w szkole były takie osoby które nie zdawały do następnej klasy lub miały komisa z takich przedmiotów jak muzyka, plastyka czy w-f... Żeby mieć komisa z w-f albo z muzyki to trzeba być naprawdę albo kompletnym kretynem albo kompletnie olewać naukę.

Opublikowano

1. Dzieci powinny iść do szkoły w jednakowym wieku. Później tworzy to niepotrzebne rozwarstwienia w wykształceniu.

2. Po co? Po prostu po co?

3. To nie takie proste - już to widzę jak moja mama, która przepracowała 20 lat w gimnazjum nagle się całkowicie przekwalifikuje żeby uczyć w innej szkole...

4. Czyli co? Jeszcze bardziej przekłamana historia i jeszcze więcej ukrywanych faktów?

742611478555387739101.jpeg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...