Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Wolnorynkowe Królestwo Eggeru

Turpis

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No i jak to bywa z nowymi panstwami ktoś musi ogłosić ich niepodległość

Słyszeliście o Księstwie Enklawy?

Oni stworzyli swój pseudo kraj na ziemi niczyjej, a tutaj jakieś wariaty chcą kupić wyspę i ogłosić niepodległość.

Ja kończę swój udział w dyskusji, bo i tak to Królestwo nawet na mapie się nie znajdzie. xD

• Odpowiedzi 102
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Oni stworzyli swój pseudo kraj na ziemi niczyjej, a tutaj jakieś wariaty chcą kupić wyspę i ogłosić niepodległość.

Ja kończę swój udział w dyskusji, bo i tak to Królestwo nawet na mapie się nie znajdzie. xD

Może się uda :D

Dziękuję za dyskusję

Opublikowano

Królestwo Enklawy to trochę inna bajka, po rozpadzie Jugosławii tamte tereny nie były wzięte pod granice żadnego państwa, po prostu była to ziemia niczyja. Polacy wpadli na pomysł, że sobie tam pójdą i przejmą tą ziemię i założą państwo. Żaden kraj nie rościł praw do tych ziem bo swoje granice miał wyznaczone.

Zresztą ciężko brać to jako dobry przykład, ŻADNE państwo nie uznało niepodległości tego "projektu". Żeby założyć państwo i żeby inne kraje uznały je to trzeba mieć jakieś podstawy, np. mniejszość etniczna czy choćby jakiekolwiek podłoże historyczne, tak jak miało to miejsce w Kosowie.

Opublikowano

Królestwo Enklawy to trochę inna bajka, po rozpadzie Jugosławii tamte tereny nie były wzięte pod granice żadnego państwa, po prostu była to ziemia niczyja. Polacy wpadli na pomysł, że sobie tam pójdą i przejmą tą ziemię i założą państwo. Żaden kraj nie rościł praw do tych ziem bo swoje granice miał wyznaczone.

Zresztą ciężko brać to jako dobry przykład, ŻADNE państwo nie uznało niepodległości tego "projektu". Żeby założyć państwo i żeby inne kraje uznały je to trzeba mieć jakieś podstawy, np. mniejszość etniczna czy choćby jakiekolwiek podłoże historyczne, tak jak miało to miejsce w Kosowie.

No tak tu się zgodze ale poprostu chciałem  pokazać że  nie jesteśmy jedynymi którzy  myślą o nowym państwie

Choć  to  naprawdę wielkie wyzwanie  by  uznali WKE za niepodległe panstwo

Bywalec
Opublikowano

Dobra chłopczyku, idź teraz zobacz na kalendarz, przyjrzyj się jaką mamy datę i walnij się w głowę.

Niepodległe państwo w tym wieku? Może w twoim pokoju zbudowane z klocków lego.

Weź swoich kolegów z grupy i płyńcie wpław na tą wyspę już teraz, bo potem taki pracownik maca będzie przed kasą gadał, że jeszcze trochę i kupi sobie wyspę gdzie założy niepodległy kraj.

Opublikowano

Dobra chłopczyku, idź teraz zobacz na kalendarz, przyjrzyj się jaką mamy datę i walnij się w głowę.

Niepodległe państwo w tym wieku? Może w twoim pokoju zbudowane z klocków lego.

Weź swoich kolegów z grupy i płyńcie wpław na tą wyspę już teraz, bo potem taki pracownik maca będzie przed kasą gadał, że jeszcze trochę i kupi sobie wyspę gdzie założy niepodległy kraj.

Chłopczyku? Przecież mnie nawet nie znasz.... i kolejny który  upierdolił się na wiek... wyciągnij sobie  kij z dupy i posłuchaj ... nikt nie mówił że  w TYM WIEKU  chce zakładać państwo to na razie luźne rozmowy  a ty tak zaciskasz dupe że niedługo ci krew poleci ;_;

Jesli kiedyś spotkamy się w macu to będziesz dla mnie milszy bo inaczej cię wyrzucą ;)

Bywalec
Opublikowano

Chłopczyku? Przecież mnie nawet nie znasz.... i kolejny który  upierdolił się na wiek... wyciągnij sobie  kij z dupy i posłuchaj ... nikt nie mówił że  w TYM WIEKU  chce zakładać państwo to na razie luźne rozmowy  a ty tak zaciskasz dupe że niedługo ci krew poleci ;_;

Jesli kiedyś spotkamy się w macu to będziesz dla mnie milszy bo inaczej cię wyrzucą ;)

Aż tak ciężko z kontekstu wywnioskować, że chodziło mi o XXI wiek, a nie wiek waszej bandy gimbów?

To nie jest średniowiecze człowieku.

Opublikowano

Moim zdaniem ciekawa idea. Oczywiście wątpię, aby Grenlandia się zgodziła na coś takiego.... 

Choć jakiś czas temu słyszałem, że jakiś koleś założył małe królestwo na środku pustyni za pozwoleniem państwa posiadającego tą ziemię. Tylko po to, aby jego córka została księżniczką. Ciekawe, czy jest to prawdziwa historia :)

Odwiedź mój profil aby zobaczyć adres mojego bloga o projektowaniu gier!

Opublikowano

Moim zdaniem ciekawa idea. Oczywiście wątpię, aby Grenlandia się zgodziła na coś takiego.... 

Choć jakiś czas temu słyszałem, że jakiś koleś założył małe królestwo na środku pustyni za pozwoleniem państwa posiadającego tą ziemię. Tylko po to, aby jego córka została księżniczką. Ciekawe, czy jest to prawdziwa historia :)

Na tej grupie  każdy miał tą myśl "Ciekawa idea"  i każdy z nas ma jakieś zwątpienie i wie że moze się nie udać

Jak chcesz się dowiedzieć więcej to wbijaj na "Wolnorynkowe Królestwo Eggeru"  poczytasz sobie 

Opublikowano

Na moje oko szanse że ten kraj przetrwa więcej niż 5 lat są jak szanse na szóstkę w totku, już widzę np USA jak nawiązuje stosunki dyplomatyczne z 15-letnimi gimbami. Wypada życzyć powodzenia...

Opublikowano

15 latek chce przebić kilkusetletnie państwa z wielomiliardowymi budżetami. Ciekawe, czego się nawdychał?

Umiecie  czytać? Ze zrozumieniem?

Na moje oko szanse że ten kraj przetrwa więcej niż 5 lat są jak szanse na szóstkę w totku, już widzę np USA jak nawiązuje stosunki dyplomatyczne z 15-letnimi gimbami. Wypada życzyć powodzenia...

Piszę to po raz  5 chyba ze  to są plany... całą akcja zajmą się  za 10 lat?  Może  poźniej wiem na pewno ze  gdy rozpocznie się tworzenie państwa  wszyscy  będą pełnoletni

Opublikowano

Możliwe ale  podyskutować można :D

O czym? O fantazjach nastolatków nie mających podstawowej wiedzy  na temat polityki i gospodarki? Nie warto.

742611478555387739101.jpeg

Opublikowano

Jest kilka państw nie uznawanych przez ONZ a uznawanych przez ich samych. Przykład? Kosowo - Państwo częściowo uznane

DRL / ŁRL -nie uznawane lecz posiadające własną administracje.

Podziemne państwo polskie (nie istnieje od 1989) konspiracyjne państwo Polskie.

Jest jeszcze kilka państw założonych a nie posiadających uznania. Państwo może założyć sobie każdy. Wystarczy znać luki w prawie międzynarodowym i je wykorzystać.

r9wfFzB.png

Opublikowano

Jest kilka państw nie uznawanych przez ONZ a uznawanych przez ich samych. Przykład? Kosowo - Państwo częściowo uznane

Co ma wspólnego nowe państwo z podłożami historycznymi z krajem gimbusów?

Opublikowano

Co ma wspólnego nowe państwo z podłożami historycznymi z krajem gimbusów?

To że wymienione przeze mnie

DRL - Doniecka Republika Ludowa

ŁRL - Ługańska Republika Ludowa to państwa bez podłoża historycznego. Tak jak sama Ukraina to twór kilku osób.

Co do własnego państwa to polecam poczytać o mikronacjach. To państwa które założone są przez pojedyńczą lub kilka osób, posiadające własną administracje, walute itd. W polsce takich fizycznie nie ma, choć są w internecie. Lecz na świecie takich jest sporo. Np:

1. Królestwo Elleore

2. Molossia

3. Sealand

4. Liberland

r9wfFzB.png

Opublikowano

To że wymienione przeze mnie

DRL - Doniecka Republika Ludowa

ŁRL - Ługańska Republika Ludowa to państwa bez podłoża historycznego. Tak jak sama Ukraina to twór kilku osób.

DRL - Państwo założone przez terrorystów, ŁRL - Również założone przez terrorystów. Ukraina powstała przez rozpad ZSRR. Podajesz bezsensowne przykłady. Po prostu gimbusy chcą założyć państwo, ale nie uda się im to.

Opublikowano

DRL - Państwo założone przez terrorystów, ŁRL - Również założone przez terrorystów. Ukraina powstała przez rozpad ZSRR. Podajesz bezsensowne przykłady. Po prostu gimbusy chcą założyć państwo, ale nie uda się im to.

Ukraina powstała dużo wcześniej a mianowicie w 1918 roku (po 1, WŚ) i również została założona przez terrorystów ;) 

DRL i ŁRL to państwa założone przez LUDZI mikronacje to państwa założone przez LUDZI więc różnicy nie ma.

Możesz sobie powiedzieć że Twój dom jest nowym państwem i tak będzie oczywiście tylko dla ciebie, więc pod tym względem to się będzie zgadzać

r9wfFzB.png

Opublikowano

Ukraina powstała dużo wcześniej a mianowicie w 1918 roku (po 1, WŚ) i również została założona przez terrorystów ;)

DRL i ŁRL to państwa założone przez LUDZI mikronacje to państwa założone przez LUDZI więc różnicy nie ma.

Możesz sobie powiedzieć że Twój dom jest nowym państwem i tak będzie oczywiście tylko dla ciebie, więc pod tym względem to się będzie zgadzać

Początki Ukrainy* sięgają VII w. także wątpię żeby wtedy byli terroryści. Co jakiś czas biedna Ukraina znikała, a potem znowu się pojawiała. Zupełnie jak Polska, ale to nie ważne. Ja widzę dużą różnicę pomiędzy Ludźmi a terrorystami, ale okej. To nie zmienia faktu, że po części przyznaję ci rację, ALE KURDE ONI MAJĄ W TYM JAKIEŚ PODŁOŻĘ. Kosowo - historia, DRL I ŁRL - głupota i historia, a tu jakieś gimby chcą założyć kraj tak po prostu.  B)

*Istniała, ale pod inną nazwą. Tak samo jak Polska.

Opublikowano

Początki Ukrainy sięgają VII w. także wątpię żeby wtedy byli terroryści. Co jakiś czas biedna Ukraina znikała, a potem znowu się pojawiała. Zupełnie jak Polska, ale to nie ważne. Ja widzę dużą różnicę pomiędzy Ludźmi a terrorystami, ale okej. To nie zmienia faktu, że po części przyznaję ci rację, ALE KURDE ONI MAJĄ W TYM JAKIEŚ PODŁOŻĘ. Kosowo - historia, DRL I ŁRL - głupota i historia, a tu jakieś gimby chcą założyć kraj tak po prostu.  B)

A no właśnie nie, Istniała oczywiście ruś która znikła w XIII w i nie pojawiła się już NIGDY a ruski to język wymarły. Ukraina to nacja stworzona przez rosjan i niemców w XVI po to by łatwiej zniszyć Polskę m.in powstaniem chmielnickiego. Póżniej ukraińcy chcieli sobie wziąć lwów przez co w 1919 mordowali Polaków, w '41 tak samo :') Co nie zmienia faktu że są terrorystami i LUDŹMI.

A Polska znikła tylko 3 razy i pojawiła się 3 razy ;) Ukraina znikła raz w 1920 i pojawiła się w 1989 tym samym pochłaniając WOLNE PAŃSTWO PODZIEMNEJ POLSKI.

To że ktoś ma inne poglądy nie znaczy że jest od razu terrorystą. Ruscy chcą odebrać ziemie które im się  należą więc po co mieliby brudzić sobie ręcę? Oczywiście mogą stworzyć fałszywe państwo...

Gdybym ja teraz stworzył sobie państwo np Krakowskie które niby ma jakieś podłoże historyczne to kimbym był ? Gimbusem? Terrorystą?

MIKRONACJE <*-- 

Państwo może założyć sobie każdy bo tak w sumie było kiedy państwa powstawały, np taki mieszko I. Założył sobie państwo Polskie które już de facto nie istnieje jako suwerenne i wolne pańśtwo ale to jest inny temat, nazwałbyś go gimbusem czy terrorystą?

Sealand < też gimbusi?

Liberland < tak samo?

W polsce takie coś jak mikronacja to pojęcie obce, lecz za granicą jest sporo takich nacji. W samej Austrii są 3, w serbii 1, w UK 1 w USA około 20.

r9wfFzB.png

Opublikowano

A co jeśli im to wypali? Będziecie płakać po tym że mogliście mieć szansę być kimś ważnym w państwie... :C . A tak na serio to dołączyłem do tej grupy i powiem wam że myślałem o gorszej patologii. Ale poczytałem trochę i widać że mają jakieś pojęcie. A co niepodległości itd. Znam trochę Danie bo spędzam w niej większą część roku. A Grenlandia podlega administracji Danii ( z pewnymi wyjątkami). Dania to ponad 100 wysp i wysepek. Myślę że jeśli pomysłodawca złożył by wniosek o kupno czy jakoś tak, to mogłoby to sie udać. No oczywiście najpierw sprawdzili by czy może na wyspie nie ma żadnych złóż i dóbr naturalnych. Ale ze sprzedażą nie powinno być problemu. Trzeba mieć tylko pieniądze. A korona ma mniejszą wartość od złotego (ok 50%). To się może udać jeżeli tylko wezmą to na poważnie. Ciekawy jestem jak to sie wszystko dalej potoczy :)

*Nieregulaminowa sygnatura

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...