Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Wolnorynkowe Królestwo Eggeru

Turpis

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na facebooku na pewnej grupie ktoś dał pomysł by założyć własne  panstwo... pomysł to nie żaden troll

Powstała specjalna grupa na fb  nazywa się tak jak tytuł tematu... zainteresowanych odsyłam na fb

a na pytania odpowiem tutaj...

Pomysł na założenie nnowego panstwa nie mój

• Odpowiedzi 102
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

I co tam będą robić? Bawić się w policjantów i złodziei? Z czego takie państwo miałoby się utrzymywać? Zabawa ludzi którzy najwyraźniej chcą żeby było o nich głośno.

Opublikowano

Wykształcenie jakie posiada pomysłodawca?

Wiek pomysłodawcy?

Średnia wieku ludzi na grupie?

Odkupione? Już? Skoro tak to temat nie ma sensu

Imigranci będą przyjmowani?

Powierzchnia wyspy?

Średnia temperatura i amplituda na wyspie?

Koszty transportu surowców na wyspe? (z portu w Danii)

Czekam na odpowiedzi.

ae1d1005fe.png

Opublikowano

Ja rozumiem, że jakiś cywil tak po prostu wykupił od Danii wyspę 20x20km ? Okej niech zbuduję sobie dom, bo państwa raczej nie może założyć, chyba że ma zamiar zrobić "państwo w państwie". Grenlandia może i ma 25k mieszkańców, a jej wielkość to połowa stanów to jednak wątpię że pozwoli tak po prostu zabrać sobie niepodległość w pewnym sensie. No bo jak można nazwać założenie kraju w kraju? To jak jakbym chciał poznań nazwać Królestwem Marcela i odgrodzić je drutem kolczastym. 

Opublikowano

I co tam będą robić? Bawić się w policjantów i złodziei? Z czego takie państwo miałoby się utrzymywać? Zabawa ludzi którzy najwyraźniej chcą żeby było o nich głośno.

Mieszkać

Wykształcenie jakie posiada pomysłodawca?

Wiek pomysłodawcy?

Średnia wieku ludzi na grupie?

Odkupione? Już? Skoro tak to temat nie ma sensu

Imigranci będą przyjmowani?

Powierzchnia wyspy?

Średnia temperatura i amplituda na wyspie?

Koszty transportu surowców na wyspe? (z portu w Danii)

Czekam na odpowiedzi.

Wiek 15

Srednia wieku hmm 16-17

Narazie wszystko w planach

308,8 km²

Klimat subpolarny

Dużo surowców jest na wyspie

Ja rozumiem, że jakiś cywil tak po prostu wykupił od Danii wyspę 20x20km ? Okej niech zbuduję sobie dom, bo państwa raczej nie może założyć, chyba że ma zamiar zrobić "państwo w państwie". Grenlandia może i ma 25k mieszkańców, a jej wielkość to połowa stanów to jednak wątpię że pozwoli tak po prostu zabrać sobie niepodległość w pewnym sensie. No bo jak można nazwać założenie kraju w kraju? To jak jakbym chciał poznań nazwać Królestwem Marcela i odgrodzić je drutem kolczastym. 

To Jest wyspa na południu grenlandii jest bezludna

Opublikowano

Szczerze ? Widząc średnią wieku mogę śmiało stwierdzić, że to nie ma najmniejszej szansy powodzenia.

Jakieś szanse by były tylko wtedy, gdyby grupę tworzyli specjaliści z różnych dziedzin z dokładnymi planami.

A tak to tylko bajania małego Jasia.

Retro PC:

MB: BEK-TRONIC BEK-3708 | CPU: AMD Am386 DX-40 40MHz | GPU: Trident 8900CL 1MB | Sound: SoundBlaster Vibra 16 | RAM:16MB(4x4) FPM SIMM Hyundai | HDD: 1.08GB Quantum Fireball | OS: DOS 6.22/Win 3.1

Opublikowano

Wiek pomysłodawcy? Wiek 15

Chyba mozna zamknac temat

Jaki jest koszt wyspy?

Szacunkowo  to kawałek tundry bezludny  10 mln?

Tropikalne wyspy  kosztują kilka milionów 3 - 4 a to tundra

Szczerze ? Widząc średnią wieku mogę śmiało stwierdzić, że to nie ma najmniejszej szansy powodzenia.

Jakieś szanse by były tylko wtedy, gdyby grupę tworzyli specjaliści z różnych dziedzin z dokładnymi planami.

A tak to tylko bajania małego Jasia.

Narazie to Tylko plany kazdy kiedys dorosnie po za tym pomysł ma 3 dni dopiero

Opublikowano

To Jest wyspa na południu grenlandii jest bezludna

I co w związku z tym? Tak czy siak. Ta wyspa należy do Grenlandii. Myślisz, że tak po prostu dadzą im kawałek swojego kraju?

Opublikowano

I co w związku z tym? Tak czy siak. Ta wyspa należy do Grenlandii. Myślisz, że tak po prostu dadzą im kawałek swojego kraju?

Właśnie od tego  wszystko zalezy ^^ czy odsprzedają to czy nie

Autor kaleka, pomysłodawcy gimbusy. Czegoś więcej?

https://www.facebook.com/groups/464820627011310/?fref=ts

Nie no tak ogółem to gl w zbieraniu x mln na kupno wyspy przez gimbusów.

Ciekawe od kogo ją kupicie. xD

IQ Ameby

Ale te kuce mają wyobraźnię xD

Właśnie takie gówno wrzuca pietnastolatkom do głowy Korwin.

Możliwe... Ja za korwinem nie przepadam  denerwuje mnie ten człowiek.... ale skoro oni mają jakiś pomysł to czemu by nie pomóc?

Nawet jak nie wyjdzie to sama rozmowa na ten temat jest ciekawa ^^

Tak myślałem  że na  tym forum będą takie  odpowiedzi... typowego polaczka

Opublikowano

Szacunkowo  to kawałek tundry bezludny  10 mln?

Tropikalne wyspy  kosztują kilka milionów 3 - 4 a to tundra

Narazie to Tylko plany kazdy kiedys dorosnie po za tym pomysł ma 3 dni dopiero

czyli tak, pewna grupka gimnazjalistów wymyślila sobie ,że, chce kupić ziemie na południu Grenlandii za ileś tam mln, zrekrutować innych gimnazjalistów w wieku 16-17 i utworzyć własne państwo tak? śmieszki z was

Opublikowano

czyli tak, pewna grupka gimnazjalistów wymyślila sobie ,że, chce kupić ziemie na południu Grenlandii za ileś tam mln, zrekrutować innych gimnazjalistów w wieku 16-17 i utworzyć własne państwo tak? śmieszki z was

ummm tak dokładnie tak tylko ze dużo osób na grupie nie jest z gimnazjum ^^

Po za tym to tylko planowanie każdy kiedyś dorosnie a jesli pomysł przetrwa to kto wie

Opublikowano

Właśnie od tego  wszystko zalezy ^^ czy odsprzedają to czy nie

Pewnie, że odsprzedają. Będą mogli zbudować sobie domek, sklep, magazyn, plac zabaw i wszystko co zapragną, ale nie będą mogli nazwać swojej "działki" niepodległym państwem to by wywołało aferę. Przyjechałaby policja. Skuła ich i zabrała do paki. Na pewno w konstytucji Danii jest unormowane ile lat grozi za próbę pozbawienia niepodległości ich kraju.

Według twojego toku rozumowania. Mogę kupić działkę na wsi i założyć tam własny kraj? xD

Opublikowano

Pewnie, że odsprzedają. Będą mogli zbudować sobie domek, sklep, magazyn, plac zabaw i wszystko co zapragną, ale nie będą mogli nazwać swojej "działki" niepodległym państwem to by wywołało aferę. Przyjechałaby policja. Skuła ich i zabrała do paki. Na pewno w konstytucji Danii jest unormowane ile lat grozi za próbę pozbawienia niepodległości ich kraju.

Według twojego toku rozumowania. Mogę kupić działkę na wsi i założyć tam własny kraj? xD

Teoretycznie możesz stworzyć kraj powstańczy. Praktycznie jest to niemożliwe szczególnie w państwach z armią. Akty powstańcze są traktowane jako bunt więc wojsko będzie interweniować. Ponadto co takie gimbusy wiedzą o polityce. Taki kraj szybko zbankrutuje lub zostanie napadnięty przez inny kraj. No i taki kraj nie będzie miał armii (taaa gimbusy z kałachami + doświadczenie z csa) i nawet Eskimosi albo Murzyni z oszczepami będą stwarzać ogromne problemy.

Opublikowano

Dlaczego dania miała by nie odsprzedać wyspy na której nic nie ma i jest bezludna?

Teoretycznie możesz stworzyć kraj powstańczy. Praktycznie jest to niemożliwe szczególnie w państwach z armią. Akty powstańcze są traktowane jako bunt więc wojsko będzie interweniować. Ponadto co takie gimbusy wiedzą o polityce. Taki kraj szybko zbankrutuje lub zostanie napadnięty przez inny kraj. No i taki kraj nie będzie miał armii (taaa gimbusy z kałachami + doświadczenie z csa) i nawet Eskimosi albo Murzyni z oszczepami będą stwarzać ogromne problemy.

Dlaczego  uparliscie sie na tych gimbusów? Czy ja gdzieś napisałem ze TERAZ to panstwo powstanie?

Ugh. Ja tylko przekazuje pomysł ...

Opublikowano

Dlaczego dania miała by nie odsprzedać wyspy na której nic nie ma i jest bezludna?

Pewnie ją sprzedadzą 10 milionów drogą nie chodzi, ale jeśli tylko te gimbusy narażą niepodległość ich kraju to zrobi się nie ciekawie. Czy jak ja kupię działkę to mogę ją nazwać własnym państwem? Niezbyt prawda? Mogą sobie zbudować co najwyżej miasteczko.

Opublikowano

Wydaję mi się, że nawet jakby ta wyspa została sprzedana to i tak w dalszym ciągu należy ona do Danii, to działa jak z działkami, kupujesz działkę w Polsce to jest ona na terytorium Polski i do Polski w jakimś stopniu należy. Jeżeli założenie takiego państwa byłoby łatwe to każdy Kowalski mógłby swoje podwórko ogłosić niepodległym państwem.

Opublikowano

Pewnie ją sprzedadzą 10 milionów drogą nie chodzi, ale jeśli tylko te gimbusy narażą niepodległość ich kraju to zrobi się nie ciekawie. Czy jak ja kupię działkę to mogę ją nazwać własnym państwem? Niezbyt prawda? Mogą sobie zbudować co najwyżej miasteczko.

No i jak to bywa z nowymi panstwami ktoś musi ogłosić ich niepodległość

Dania miała by duży zysk z nowego panstwa

monopol na sprzedaż zboża

Korona Duńska jako waluta na wyspie daje profit Dani

No i 10 mln za tundre

Wydaję mi się, że nawet jakby ta wyspa została sprzedana to i tak w dalszym ciągu należy ona do Danii, to działa jak z działkami, kupujesz działkę w Polsce to jest ona na terytorium Polski i do Polski w jakimś stopniu należy. Jeżeli założenie takiego państwa byłoby łatwe to każdy Kowalski mógłby swoje podwórko ogłosić niepodległym państwem.

Chodzi o to by stworzyć niepodległe panstwo

Słyszeliście o Księstwie Enklawy?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...