Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Wymarzony RPG wśród graczy minecraft

adi19820

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@ref

Liczba Postów wbijamy osiągniecie:

- 25, 50, 75100, 150, 200, 300, 400, 500, 600, 700, 800, 900, 1000,1250, 1500, 2000.

• Odpowiedzi 57
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Pozwole sobie wkleić link do mojego tematu, gdzie masz już częściowe odpowiedzi. http://www.mpcforum.pl/topic/1402231-powied%C5%BA-nam-o-jakim-serwerze-marzysz-rpgrp/

Jak dla mnie fabuła, fabuła, fabuła i jeszcze raz fabuła, no może jeszcze fabuła, i poza tym fabuła oraz rozbudowanie pewnych rzeczy. Tak naprawdę zastanawiam się, czy nie za mało fabuły podałem. Do tego jeszcze plastyczny świat. 

Ja osobiście zakochałem się chyba w meumcrafcie (serwer nie istnieje, wiec przytaczam nazwę). Oczywiście mało było tam fabuły, ale...

Klasy, rasy itp. tylko ograniczają rozgrywkę w moim mniemaniu. Niech gracz od 0 tworzy swoją postać, ewentualnie żeby zapoczątkować rywalizację i skupic graczy stworzyć 3 frakcji/ras/nacji/królestw czy co tam chcecie, ale posiadający takie same możliwości. Jednocześnie dodać im coś co będzie mocno ich wyróżniało. Jednym słowem stwórz białego człowieka, murzyna i czerwonoskórego. Wszyscy są mniej więcej równi co nie? Jednak jak spoglądasz na nich to widzisz diametralna różnicę. 

Możliwość kreowania polityki od... 0 Niech gracze zdecydują, czy tworzą królestwo, czy demokracje, komu i jak po czym nadadzą tytuł rycerski itd. 

Skryta administracja i wybory. Niech stawienie klocka będzie zauważalne przez serwer! Jak ktoś napisze konstytucje to to jakoś odziałuje na jego miasto/siedzibę czy coś. Jak ktoś legalizuje niewolnictwo to jest szansa na pojawienie sie buntu (respi się 20 botów w mieście) ale każdego dnia za to otrzymuje 20 złota, dodatkowo iż są niewolnicy jest też bród, a to podwyższa szansę na epidemię. Stworzyć kilkadziesiąt statystyk, jak dobro, chaos, choroby, przestępcość, zaludnienie itd. 

Ekonomię rozbudować

Dać możliwość walki lepszej

Inaczej. Połącz papierowe RPG, czy wyobraźnie z diablo II, Faraon, Democracy, książkę i masz najlepsze RPG na świecie. 

Weź kumpla i powiedź mu tak. Jesteś w innym świecie, masz wiedzę mniej więcej taką, jak chłop europejski z 1000 roku i przy tobie jest 1000 ludzi, co robisz? To kumpel mówi, że 300 ma pracować w kamiołomach, 200 w wyrąbie, 400 na farmach, a 100 rzemieślnicy. Zapomniał o policji, okazuje się, że ktoś kradnie itd. nastało 5 morderstw. Ma 995 ludzi co robi? itd. itd. i np. wynajmuje policje, ale 900 jest niezadowolonych bo policja robi samowolkę, wtem musi ustanowić prawo itd. itd. 

Nova    tnXkN4Y.png    Regna

Opublikowano

@Kacper.Plazma dało mi do myślenia twoja wypowiedź ze względu na to że podałeś tak prosty przykład ale praktyczny kumpel z którym robię ten projekt RPG patrzy czasem na ten temat i gada mi nad uchem ;) Więc i pewnie tej wypowiedzi nie pominie. Oczywiście można połączyć 4-5girer, książek itp w jedno ale też można i własną grę stworzyć od 0 co właśnie próbujemy zrobić, mój wspólnik zna się dobrze na historii więc coś na pewno będzie z historii ale zobaczymy jeszcze jakiej czy może Polski czy też i nie

- 25, 50, 75100, 150, 200, 300, 400, 500, 600, 700, 800, 900, 1000,1250, 1500, 2000.

Opublikowano

A TY chamie! Nie dałeś like :C 

Ja miałem z tym połączeniem na myśli co gracze często oczekują. Jak wcześniej wspomniałem fabuła najważniejsza. 

1 września 1939 roku pańskiego, państwo niemieckie pod przewodnictwem Adolfa Hitlera zaatakowało Polskę. Ich celem nie było wygranie wojny, czy też zdobycie korzyści materialnych, lecz wyeliminowanie narodu polskiego i żydowskiego. Hitler przeznaczał wiele tysięcy marek na finansowanie badań (w tym okultystycznych), które były przeprowadzane między innymi przez gestapo w obozach koncentracyjnych. Alianci i ZSRR pokonali oś w 1945, ale to co odkryli na popiołach Rzeszy Niemieckiej przeraziło ich. Akta w tej sprawie były trzymane, aż do 2050 roku... w 2051 wybuchła III wojna światowa i ostatecznie Adolf Hitler z nazistami wygrał druzgocząc współczesny świat... Jednak Polacy nie są narodem, którego łatwo pokonać. Odkryli coś, co by zdumiało nazistowskich naukowców i odtworzyli całą historię III Rzeszy po 1945 roku pańskiego... Niestety mogli tylko uwolnić w piekle kajdany dosyć losowym osobom i tylko nielicznym. Na tej garstce 30 lub 40 osobowej leży los świata, są to Polacy z okresu 1939-1945. Niech Bóg ma ich w swojej opiece, gdyż przez te dziesiątki lat w niewoli nazistowskiej i piekielnej stracili siebie. Muszą odnaleźć siebie, zbadać tajemnice piekła i Rzeszy, oraz wygrać z demonami, a jedyną broń, którą posiadają to wolność...

Okej na górze jest fabuła, trochę chyba przesadziłem xD

Tutaj na dole będzie mechanika, o co mi chodzi. 

Tworzymy 41 postaci. 40 postaci będzie ludźmi, którzy poruszają się w jakimś świecie Krypty/tajne podziemia korporacji pracującej nad zombi/piekło/świat/cube post-apokaliptyczny/inne. Każda z tych osób będzie miała określoną historię, wady, zalety, wygląd itd. Innymi słowy mamy do gry 40 różnych postaci, od k***y poprzez dziewczynkę, aż do opasłego mnicha i kastrata. Gracz ma za zadanie wcielić się w tą postać i odgrywać ją zamkniętą w dziwnym świecie. Od czasu do czasu może coś stworzy, zbuduje, ale rozgrywka ma opierać się na odgadywanie tajemnic, chodzeniu i rozmowie z innymi. zaś 1 postać będzie skopiowana z 40 razy i będzie to po prostu demon. Każdy będzie mógł wbić na konta demonów i na jedno swoje konto (ewentualnie wybiera jedną wolną postać na godzinę i się zmieniają postacie co jakiś czas). Gra ma być lekkim odzwierciedleniem F.E.E.R.'a i Amnesia oraz cube(film) . 

Innymi słowy. Gracz wybiera już od nas zrobioną postać i wciela się. Odkrywa swoją zapomniała przeszłość dokonuje wyborów, bada zniszczony świat i robi w gacie, jak coś biegnie za jego plecami. 

Mogę rozwinąć i ładniej opisać ten pomysł. 

Opublikowano

Dobra reklama, balans, dużo questów, nie banalne questy, równouprawnienie, jasny regulamin, dobry system antycheat, administracja dostępna na serwerze codziennie, to tylko kilka rzeczy nad którymi warto się zastanowić, a i nie może być w regulaminie, albo chociaż administracja, że administracja może stosować coś typu

,, Zastrzega sobie prawo do bycia hipokrytą '', ,, Administracja ma zawsze rację '' czy też zbanuję cię, nie ma dowodów, ale wydaje mi się, że to ty, to jest właśnie Polska, kraj kwitnącej cebuli, powinniśmy się nawet w grach wzorować jeśli chodzi o regulamin Zachód.

Mam nadzieję, że wiesz o co mi chodzi, życzę powodzenia.

Opublikowano

A TY chamie! Nie dałeś like :C 

Ja miałem z tym połączeniem na myśli co gracze często oczekują. Jak wcześniej wspomniałem fabuła najważniejsza. 

1 września 1939 roku pańskiego, państwo niemieckie pod przewodnictwem Adolfa Hitlera zaatakowało Polskę. Ich celem nie było wygranie wojny, czy też zdobycie korzyści materialnych, lecz wyeliminowanie narodu polskiego i żydowskiego. Hitler przeznaczał wiele tysięcy marek na finansowanie badań (w tym okultystycznych), które były przeprowadzane między innymi przez gestapo w obozach koncentracyjnych. Alianci i ZSRR pokonali oś w 1945, ale to co odkryli na popiołach Rzeszy Niemieckiej przeraziło ich. Akta w tej sprawie były trzymane, aż do 2050 roku... w 2051 wybuchła III wojna światowa i ostatecznie Adolf Hitler z nazistami wygrał druzgocząc współczesny świat... Jednak Polacy nie są narodem, którego łatwo pokonać. Odkryli coś, co by zdumiało nazistowskich naukowców i odtworzyli całą historię III Rzeszy po 1945 roku pańskiego... Niestety mogli tylko uwolnić w piekle kajdany dosyć losowym osobom i tylko nielicznym. Na tej garstce 30 lub 40 osobowej leży los świata, są to Polacy z okresu 1939-1945. Niech Bóg ma ich w swojej opiece, gdyż przez te dziesiątki lat w niewoli nazistowskiej i piekielnej stracili siebie. Muszą odnaleźć siebie, zbadać tajemnice piekła i Rzeszy, oraz wygrać z demonami, a jedyną broń, którą posiadają to wolność...

Okej na górze jest fabuła, trochę chyba przesadziłem xD

Tutaj na dole będzie mechanika, o co mi chodzi. 

Tworzymy 41 postaci. 40 postaci będzie ludźmi, którzy poruszają się w jakimś świecie Krypty/tajne podziemia korporacji pracującej nad zombi/piekło/świat/cube post-apokaliptyczny/inne. Każda z tych osób będzie miała określoną historię, wady, zalety, wygląd itd. Innymi słowy mamy do gry 40 różnych postaci, od k***y poprzez dziewczynkę, aż do opasłego mnicha i kastrata. Gracz ma za zadanie wcielić się w tą postać i odgrywać ją zamkniętą w dziwnym świecie. Od czasu do czasu może coś stworzy, zbuduje, ale rozgrywka ma opierać się na odgadywanie tajemnic, chodzeniu i rozmowie z innymi. zaś 1 postać będzie skopiowana z 40 razy i będzie to po prostu demon. Każdy będzie mógł wbić na konta demonów i na jedno swoje konto (ewentualnie wybiera jedną wolną postać na godzinę i się zmieniają postacie co jakiś czas). Gra ma być lekkim odzwierciedleniem F.E.E.R.'a i Amnesia oraz cube(film) . 

Innymi słowy. Gracz wybiera już od nas zrobioną postać i wciela się. Odkrywa swoją zapomniała przeszłość dokonuje wyborów, bada zniszczony świat i robi w gacie, jak coś biegnie za jego plecami. 

Mogę rozwinąć i ładniej opisać ten pomysł. 

Dzięki za fabułę lecz nie musiałeś jej pisać. Zobaczymy co da się zrobić jak coś możemy porozmawiać na PW i zobaczyć co i jak :) No i już już spokojnie łap tego like :P

Dobra reklama, balans, dużo questów, nie banalne questy, równouprawnienie, jasny regulamin, dobry system antycheat, administracja dostępna na serwerze codziennie, to tylko kilka rzeczy nad którymi warto się zastanowić, a i nie może być w regulaminie, albo chociaż administracja, że administracja może stosować coś typu

,, Zastrzega sobie prawo do bycia hipokrytą '', ,, Administracja ma zawsze rację '' czy też zbanuję cię, nie ma dowodów, ale wydaje mi się, że to ty, to jest właśnie Polska, kraj kwitnącej cebuli, powinniśmy się nawet w grach wzorować jeśli chodzi o regulamin Zachód.

Mam nadzieję, że wiesz o co mi chodzi, życzę powodzenia.

Co do regulaminu to nie będzie u nas takiego czegoś, ponieważ chcemy zrobić serwer nie tylko polski ale i niemiecki oraz angielski z dynamicznymi zmianami treści dopasowanej do gracza, a co do regulaminu jeszcze mogę nawiązać że tu akurat masz racje w Polsce przyjęło się coś takiego jak "Admin ma zawsze racje... Nawet gdy jej nie ma" ale u nas możesz być pewien nie znajdziesz cebulaka w teamie.

, ale zobaczymy skonsultuję to z moją kochaną księgową i zobaczymy co da się zrobić :) A poza tym jak byś chciał możemy na pw porozmawiać czy coś nie uda się ogarnąć

Opublikowano

ja serwer RPG widzę miej więcej tak (Ekonomia+PvP+PvE)

• Brak klas , gracz wraz z grą zdobywa nowe poziomy , co z kolei przekłada sie na nowe umiejętności
  • Terytoria : Miasta Państwa - każde miasto jest niezależne , każdy gracz może założyć miasto (cena każdego nowego miasta jest większa) <właściciel miasta dba o jego rozwój , nowe budowle , działki , poszerzanie granic , obrona granic> , miasto zobligowane jest do płacenia podatku , do miasta mogą dołączać Osady (najbliższa) które podlegają pod miasto
  • Gildie - gildie są to zrzeszenia graczy mających podobny *styl grania (np gildia płatnerzy <- zrzesza graczy którzy pałają tym rzemiosłem ) - każdy gracz może założyć Gildie , gildie mogą posiadać własne budowle , celem gildii jest ułatwienie handlu / rozwoju postaci / wymiany informacji / wypraw
  • całkiem nowy mechanizm tworzenia przedmiotów . tzn aby zrobić chleb musisz    posadzić zborze -> zebrać zborze -> zmielić -> zrobić ciasto -> upiec  i dopiero mamy gotowy produkt takie utrudnienie aby zdobyć pożywienie jest wręcz konieczne aby ruszyć z gospodarką serwera , ponieważ każdy gracz musi uzupełniać pasek głodu a tak dajemy możliwość zarabiania rolnik -> właściciel młyna -> piekarz -> handlarz lub jeden gracz :) , itp.
  • dodatkowe rynki zbytu ' aby był sens w tworzeniu coraz to większych ilości przedmiotów gracz musi mieć gdzie je sprzedawać . jedną z możliwości jest adminshop który by działał na zasadzie skupu tzn. skup przyjmuje 100 szt towaru x . gdy ilość w skupie przekroczy 80% czyli będzie 80+/100 cena w skupie zaczyna drastycznie spadać .Lub coś bardziej wykwintnego , drugi serwer PvP+PvE w którym to gracze kupowali by towary z serwera rpg (co też nie jest do końca dobrym rozwiązaniem bez cen minimalnych oraz podatku)
  • Rolnictwo/wydobycie - powinien być uzależniony od biomu , nie wszędzie wszystko urośnie tak jak nie wszędzie będzie tyle samo dobra pod ziemią . dodatkowo system pór roku oraz szansa na to że roślinka która rośnie zwiędnie - ot tak dla utrudnienia gry
  • wyprawy - większość przedmiotów gracz może zrobić sam niestety po niektóre musi udać się na odległe wyspy w poszukiwaniu skarbów ( cena wyprawy musiała by być adekwatnie duża aby pojedynczy gracz nie był w stanie za nią zapłacić , dlatego wyprawy organizowało by miasto/gildia)
  • budowle - miasto / gildia może budować budowle , w których gracz może uczyć się nowych umiejętności , wytwarzać przedmioty . np budynek Skup towarów umożliwia skupowanie /  sprzedaż przedmiotów przez gildię

no i to by był taki ogólny zarys serwer RPG według mnie

Opublikowano

@damianq20 hmm ciekawy pomysł co do całego systemu tworzenia przedmiotów, oczywiście rynek zbytu w rpg jest również ważny jak i fabuła, ale nie jestem przekonany czy na pewno system gildii byłby dobry na RPG bo gildia to nie miała by takiego większego zastosowania ale oczywiście zobaczymy co da się zrobić, może jakieś prace dodamy na serwer co ty na to?? Co do wypraw to na pewno podróżowaniem statkiem czy coś w tym rodzaju musi być.

Opublikowano

Podstawą jest rozwinięta fabuła. Według mnie zamiast skupiać się na jakiś średniowiecznych potyczkach lepiej oprzeć serwer o motyw apokaliptyczny. Nie narzucanie odgórnych cen poprzez AdminShopy bo to strasznie psuje rozgrywkę, gracze wolą kupić coś z takiego sklepu zamiast od drugiego gracza, co najwyżej jakiś kantor ze zmiennym kursem, gdzie będzie można zamienić walutę w postaci $ na złoto. Może jakiś system rozwoju postaci, w którym można zwiększyć życie postaci, czy też możliwość używania coraz lepszych narzędzi.

Opublikowano

z gildiami chodzi o to że są to swego rodzaju "firmy" np ta nieszczęsna gildia kowali , która zrzesza głównie kowali , członkowie takiej gildii mogą korzystać z zasobów uw gildii tzn. (gildia posiada budynek "huta" który umożliwia m.in wytapianie stopów / naukę umiejętności  i tylko członkowie mogą z niego korzystać )  każda gildia aby funkcjonować potrzebuje siedziby <- siedziba może być tylko jedna i tylko w mieście , a miasto narzuca podatek ... dodatkowo gildie skupują wyroby swoich rzemieślników -> potem transportują do skupu Serwera / lub po miastach na sprzedaż . co teoretycznie może skutkować monopolem -> a aby taką gildię usunąć , gracze musieli by trochę pokombinować (np przejęciem ich dostawców co na dłuższą metę by zmniejszyło obrót, choć trudno powiedzieć co by się stało na tak małej skali jaką jest minecraft)

Ekonomia to cholernie trudna rzecz do ogarnięcia dlatego wcześniej pisałem o serwerze PvP który by warunkował sztuczny rynek zbytu + skup Serwera jako datki niewielki dodatek

Opublikowano

Podstawą jest rozwinięta fabuła. Według mnie zamiast skupiać się na jakiś średniowiecznych potyczkach lepiej oprzeć serwer o motyw apokaliptyczny. Nie narzucanie odgórnych cen poprzez AdminShopy bo to strasznie psuje rozgrywkę, gracze wolą kupić coś z takiego sklepu zamiast od drugiego gracza, co najwyżej jakiś kantor ze zmiennym kursem, gdzie będzie można zamienić walutę w postaci $ na złoto. Może jakiś system rozwoju postaci, w którym można zwiększyć życie postaci, czy też możliwość używania coraz lepszych narzędzi.

Oczywiście także uważam że fabuła musi być najbardziej rozwinięta,  a co do adminshpu/skupu czy rynku to też dobry pomysł ze zmiennymi cenami możliwe że dodamy ten jakże dobry pomysł

z gildiami chodzi o to że są to swego rodzaju "firmy" np ta nieszczęsna gildia kowali , która zrzesza głównie kowali , członkowie takiej gildii mogą korzystać z zasobów uw gildii tzn. (gildia posiada budynek "huta" który umożliwia m.in wytapianie stopów / naukę umiejętności  i tylko członkowie mogą z niego korzystać )  każda gildia aby funkcjonować potrzebuje siedziby <- siedziba może być tylko jedna i tylko w mieście , a miasto narzuca podatek ... dodatkowo gildie skupują wyroby swoich rzemieślników -> potem transportują do skupu Serwera / lub po miastach na sprzedaż . co teoretycznie może skutkować monopolem -> a aby taką gildię usunąć , gracze musieli by trochę pokombinować (np przejęciem ich dostawców co na dłuższą metę by zmniejszyło obrót, choć trudno powiedzieć co by się stało na tak małej skali jaką jest minecraft)

Ekonomia to cholernie trudna rzecz do ogarnięcia dlatego wcześniej pisałem o serwerze PvP który by warunkował sztuczny rynek zbytu + skup Serwera jako datki niewielki dodatek

Nie przekonuje mnie ogólny zarys tych gildii/firm raczej nie znajdzie zastosowania ale zobaczymy co do pvp myślałem aby zrobić bardziej coś typu pojedynków niż możesz każdego bić gdzie chcesz i jak chcesz

Opublikowano

Wiesz fabułę napisałem od tak xD Jeśli chcesz zrobić serwer Polsko-Niemiecki-Angielski to jest problem. Jak rozwiążesz problem z komunikacją między graczami? Osobiście bym tutaj polecał jakiś inny tryb RPG, chodzi mi o to by nie dało się budować miast itd. tylko coś bardziej w stylu chodzenia po mapie itd. bo niestety nie widzę tutaj dobrej komunikacji między graczami, a to sprowadza się do zbagatelizowania rozgrywki do poziomu Ty idź zabij, Ty zarób, I am Kacper, Ich bin... 

Co do administracji. Niech trzyma się swoich zasad tylko to. + Może niech idzie w kierunku administracja ma zawsze rację. Uważam, ze osoba, która ma łeb na karku i będzie trzymała się zasad może mieć wolną rękę. Jeśli administrator jest fajfusem to jest nim i koniec... Jeśli nie trzyma się zasad to się gubi, jak ma wolną rękę to pracuję. Ja jestem od 3 lat na pewnej stronie gdzie poleciał tylko jeden ban bez uzasadnienia przez 8 lat? Znam też taką administrację, która rozdaje bany na lewo i prawo a później debilnie się tłumaczy... Znam też taką administrację, która spędza 50% swojego czasu na tłumaczenie kretynom regulaminu... Ja jestem za wolną ręką, bo Ty sam sobie nie zaszkodzisz przecież co nie? 

Administrator i/lub moderator może Cię oczywiście ukarać za inne złe uczynki nieujęte w regulaminie, celowe i szkodliwe dla strony lub innych użytkowników działania oraz tłumaczenia "tego nie było w regulaminie" nie są dla nas wytłumaczeniem. Za pouczanie administratora za wykonywanie swoich obowiązków kara także obowiązuje.

Co do Ekonomii... 

Gracz na początku wybiera jeden zawód do wyuczenia się za darmo. Ścinanie drzew, kopanie lub uprawa pól. Następnie może się nauczyć czegoś innego, to czego nie wybrał lub czegoś nowego, jak np. górnictwo. Jeśli wybrał ścinanie drzew to może ścinać drzewa w mc, zaś nie może sadzić zboża i wykopywać glinę/kamienia/węgla. Po prostu gracz uczy się robić coś nowego. 

Dodatkowo dochodzi biegłość w zawodzie. 1000pkt potrzeba by wyuczyć się dalszego zawodu np. ścinanie drzew(drwal) na cieśle. kopacza na górnika, rolnika na hodowce. a od 1000-11000 za każde 100pkt dostaje 1% szansy na dodatkowy drop, czy coś innego. 

By wyuczyć się zawodu trzeba wykonać czasem zadanie, zbudować szkołę, rozwinąć miasto lub dotrzeć do innego i nazbierać pieniądze, czy też reputację

Każda gracz będzie reprezentował 100 ludności. Np. jeśli mamy jakąś osadę z 3 graczami to możemy powiedzieć, ze w tej osadzie mieszka 300 ludzi. Każdy człek niech będzie dawał 0.1 denara co dzień. Więc osada z 3 graczami co dzień będzie produkowała 30 denarów (denar=zł=waluta). Jeśli zbudujemy ratusz to wołamy admina (dajemy na forum informację że ratusz otwarty) i zyski z podatków zwiększają się o 10% czyli zarabiamy już 33 denarów. Budujemy tartak. Dostajemy co dzień 90 drewna, ale tartak kosztuje nas 3 żelaza i 3 denary(mogą być podatki co 7 dni lub 5, tak samo, jak zyski). Koleś do nas dochodzi i zwiększa się populacja z 300 na 400. Dochód z podatków z 33 do 44, produkcja drewna z 90 do 120 i koszty tego z 3 żelaza na 4 i 3 denary na 4 denary. Niestety zauważamy, że nasza kasa miasta co dzień pustoszeje o około 1% powodem tego moze byc ludność lub jeden z graczy wykonał kilka zadań dla złodziei i dlatego ludzie, którzy go reprezentują kradną 1% z skarbca miasta. 

Każdy gracz będzie miał atrybuty takie jak np. siła która będzie zwiększała szybkość kopania np. kamienia. Podstawowa szybkość kopania kamienia będzie np. 10 razy wolniejsza niż w klasycznym mc! 

sztabka złota = 9 denarów.

Drop z mobów zombi = 0.1 denara. 

starcia zbrojne by miały koszt w tysiącach sztuk zboża, drewna, wełny itd. 

10x10 kratek kosztuje dziennie 0.1 denara teren 100x100 koszt 10 denarów analogicznie

Bonus za ładne budowle. Np. zbudowanie dużego kościoła da wszystkim mieszkańcom regenerację na terenie miasta. 

Więcej itemów, takich jak kolczugi, czy bukłaki z wodą, winem, piwem lub gorzałą. 

Zbroje i oręż będą miały jakość. Początkowy zbrojmistrz będzie mógł wykonać np. miecz z atrybutem 3 obrażenia sieczne i 2 kłute z 2 sztabek żelaza. Jednak najbardziej zaawansowany będzie mógł zrobić miecz z 6 obrażeniami siecznymi z 3 kłutymi z 1,5 sztabki żelaza oraz odrobinę lżejszy miecz. 

Questy różne. Z nagrodami pieniężnymi lub posiadającymi tak trudne zadania, ze trzeba wydać ładny grosz między innymi na uzbrojenie.

Dużo surowców, jak srebro, czy płyty metalowe do zbroi płytowej. 

Nie na każdym biomie może rosnąć coś tak samo korzystnie. Np. w górach będzie o 10% więcej surowców, ale za to plony będą o 80% słabsze, zaś na równinach będzie -10% surowców +20% węgla i +50% plonów. Handel musi być. 

Proponować graczom robienie samym sobie zadań, jak ochrona karawany, by przewieść zboże z jednego krańca mapy na drugi.

Gigantyczna mapa.

itd. Przepraszam, ze tak myślnikami pisałem, ale tego jest dużo... 

Co do gildii to robione od dolnie. cZyli jeśli gracz powie do gracza "Hej zróbmy gildie" to czemu nie, ale niech nie będzie miał żadnych bonusów w związku z tym (no może, jak wybuduje rezydencję gildii gdzieś.

Opublikowano

Wiesz fabułę napisałem od tak xD Jeśli chcesz zrobić serwer Polsko-Niemiecki-Angielski to jest problem. Jak rozwiążesz problem z komunikacją między graczami? Osobiście bym tutaj polecał jakiś inny tryb RPG, chodzi mi o to by nie dało się budować miast itd. tylko coś bardziej w stylu chodzenia po mapie itd. bo niestety nie widzę tutaj dobrej komunikacji między graczami, a to sprowadza się do zbagatelizowania rozgrywki do poziomu Ty idź zabij, Ty zarób, I am Kacper, Ich bin... 

Co do administracji. Niech trzyma się swoich zasad tylko to. + Może niech idzie w kierunku administracja ma zawsze rację. Uważam, ze osoba, która ma łeb na karku i będzie trzymała się zasad może mieć wolną rękę. Jeśli administrator jest fajfusem to jest nim i koniec... Jeśli nie trzyma się zasad to się gubi, jak ma wolną rękę to pracuję. Ja jestem od 3 lat na pewnej stronie gdzie poleciał tylko jeden ban bez uzasadnienia przez 8 lat? Znam też taką administrację, która rozdaje bany na lewo i prawo a później debilnie się tłumaczy... Znam też taką administrację, która spędza 50% swojego czasu na tłumaczenie kretynom regulaminu... Ja jestem za wolną ręką, bo Ty sam sobie nie zaszkodzisz przecież co nie? 

Co do Ekonomii... 

Gracz na początku wybiera jeden zawód do wyuczenia się za darmo. Ścinanie drzew, kopanie lub uprawa pól. Następnie może się nauczyć czegoś innego, to czego nie wybrał lub czegoś nowego, jak np. górnictwo. Jeśli wybrał ścinanie drzew to może ścinać drzewa w mc, zaś nie może sadzić zboża i wykopywać glinę/kamienia/węgla. Po prostu gracz uczy się robić coś nowego. 

Dodatkowo dochodzi biegłość w zawodzie. 1000pkt potrzeba by wyuczyć się dalszego zawodu np. ścinanie drzew(drwal) na cieśle. kopacza na górnika, rolnika na hodowce. a od 1000-11000 za każde 100pkt dostaje 1% szansy na dodatkowy drop, czy coś innego. 

By wyuczyć się zawodu trzeba wykonać czasem zadanie, zbudować szkołę, rozwinąć miasto lub dotrzeć do innego i nazbierać pieniądze, czy też reputację

Każda gracz będzie reprezentował 100 ludności. Np. jeśli mamy jakąś osadę z 3 graczami to możemy powiedzieć, ze w tej osadzie mieszka 300 ludzi. Każdy człek niech będzie dawał 0.1 denara co dzień. Więc osada z 3 graczami co dzień będzie produkowała 30 denarów (denar=zł=waluta). Jeśli zbudujemy ratusz to wołamy admina (dajemy na forum informację że ratusz otwarty) i zyski z podatków zwiększają się o 10% czyli zarabiamy już 33 denarów. Budujemy tartak. Dostajemy co dzień 90 drewna, ale tartak kosztuje nas 3 żelaza i 3 denary(mogą być podatki co 7 dni lub 5, tak samo, jak zyski). Koleś do nas dochodzi i zwiększa się populacja z 300 na 400. Dochód z podatków z 33 do 44, produkcja drewna z 90 do 120 i koszty tego z 3 żelaza na 4 i 3 denary na 4 denary. Niestety zauważamy, że nasza kasa miasta co dzień pustoszeje o około 1% powodem tego moze byc ludność lub jeden z graczy wykonał kilka zadań dla złodziei i dlatego ludzie, którzy go reprezentują kradną 1% z skarbca miasta. 

Każdy gracz będzie miał atrybuty takie jak np. siła która będzie zwiększała szybkość kopania np. kamienia. Podstawowa szybkość kopania kamienia będzie np. 10 razy wolniejsza niż w klasycznym mc! 

sztabka złota = 9 denarów.

Drop z mobów zombi = 0.1 denara. 

starcia zbrojne by miały koszt w tysiącach sztuk zboża, drewna, wełny itd. 

10x10 kratek kosztuje dziennie 0.1 denara teren 100x100 koszt 10 denarów analogicznie

Bonus za ładne budowle. Np. zbudowanie dużego kościoła da wszystkim mieszkańcom regenerację na terenie miasta. 

Więcej itemów, takich jak kolczugi, czy bukłaki z wodą, winem, piwem lub gorzałą. 

Zbroje i oręż będą miały jakość. Początkowy zbrojmistrz będzie mógł wykonać np. miecz z atrybutem 3 obrażenia sieczne i 2 kłute z 2 sztabek żelaza. Jednak najbardziej zaawansowany będzie mógł zrobić miecz z 6 obrażeniami siecznymi z 3 kłutymi z 1,5 sztabki żelaza oraz odrobinę lżejszy miecz. 

Questy różne. Z nagrodami pieniężnymi lub posiadającymi tak trudne zadania, ze trzeba wydać ładny grosz między innymi na uzbrojenie.

Dużo surowców, jak srebro, czy płyty metalowe do zbroi płytowej. 

Nie na każdym biomie może rosnąć coś tak samo korzystnie. Np. w górach będzie o 10% więcej surowców, ale za to plony będą o 80% słabsze, zaś na równinach będzie -10% surowców +20% węgla i +50% plonów. Handel musi być. 

Proponować graczom robienie samym sobie zadań, jak ochrona karawany, by przewieść zboże z jednego krańca mapy na drugi.

Gigantyczna mapa.

itd. Przepraszam, ze tak myślnikami pisałem, ale tego jest dużo... 

Co do gildii to robione od dolnie. cZyli jeśli gracz powie do gracza "Hej zróbmy gildie" to czemu nie, ale niech nie będzie miał żadnych bonusów w związku z tym (no może, jak wybuduje rezydencję gildii gdzieś.

Ciekawe pomysły oraz sugestie dajesz za które bardzo dziękuje:) Byłbyś zainteresowany miejscem w moim teamie?? I by się obgadało co i jak

Opublikowano

Patrząc na twoje posty widzę że naprawdę się starasz :) jako iż ostatnio ktoś mi pomógł tak z czystej duszy mogę zrobić to samo :p

Tak więc, masz jakiś team?

Albo kogoś do pomocy w systemie pluginów czy skryptów

Mogę Ci pomóc stworzyć serwer i podać więcej pomysłów ponieważ wszystkiego do siebie nie dodam bo mi FPS spadną z powodu zbyt dużej ilości dodatków ;)

Tak więc jak co pisz na PW albo tutaj chętnie Ci pomogę

Dodatkowo możesz dodać dungeony typu Metin czyli osobna mapa jakiś kanion a w nim silniejsze moby jakiś creeper który po swoim wybuchu nie ginie i idzie dalej w gracza aż ten go nie zabije

Zombie który się leczy albo mnoży po śmierci i trzeba zabić "głównego zombie" aby zabić wszystkie jego kopie

Questy - najważniejsze nie mogą być "idź zabij" tylko dodaj jakieś idź tam zanieś to . osoba tam każe nam wykonać zaś inny quest za ten item i tak 2/3 razy i quest od razu jest lepszy ;)

TEMAT

Opublikowano

@pablos11 Dzięki że doceniasz mój wkład,  tak więc:
- Mam ekipę ale każda pomoc się przyda, ale tak jak by nie patrząc robisz mi konkurencje i to wiesz troche cięzko podiąc mi decyzje samemu jak będzie piximini to wtedy dam ci znać.

Opublikowano

raczej stawiamy na renesans :)

Opublikowano

Nie martw się.

Przy temacie byłem lekko zdenerwowany bo sam siedziałem tydzień myśląc jaki serwer zrobić a gdy się pojawił widzę duplikaty tego

Po  kilku postach pokazałeś że nie jst to do końca duplikat więc pomogłem

Jeżeli Ty nie zagrozisz mi to nie martw się o mój serwer, będę sobie gdzieś tam działał sam bez wyrządzania szkód Tobie, nie jestem dzieckiem żeby szkodzić komuś kto nie zaszkodził mi ;)

Tak więc póki co jestem po twojej stronie i nie zamierzam w żaden sposób Ci szkodzić ;)

Dodaj ostatni mój pomysł, jest on niby lekki bo to tylko pomysł ale zawsze dodaje + do serwera

Gracz w onlineRPG wiesz jak tam trwają eventy po 24h.

Wprowadź to u siebie, wtedy dodasz wielkiego plusa bo każdy zdąży wejść i coś wygrać ;)

TEMAT

Opublikowano

Nie martw się.

Przy temacie byłem lekko zdenerwowany bo sam siedziałem tydzień myśląc jaki serwer zrobić a gdy się pojawił widzę duplikaty tego

Po  kilku postach pokazałeś że nie jst to do końca duplikat więc pomogłem

Jeżeli Ty nie zagrozisz mi to nie martw się o mój serwer, będę sobie gdzieś tam działał sam bez wyrządzania szkód Tobie, nie jestem dzieckiem żeby szkodzić komuś kto nie zaszkodził mi ;)

Tak więc póki co jestem po twojej stronie i nie zamierzam w żaden sposób Ci szkodzić ;)

Dodaj ostatni mój pomysł, jest on niby lekki bo to tylko pomysł ale zawsze dodaje + do serwera

Gracz w onlineRPG wiesz jak tam trwają eventy po 24h.

Wprowadź to u siebie, wtedy dodasz wielkiego plusa bo każdy zdąży wejść i coś wygrać ;)

Ja się nie martwię tylko wiem jak to już jest wprowadzać kogoś do projektu a potem się na nim przejechać a ten projekt ma być znakomity :) Ale też nie jestem dzieckiem wiec nie pisze np: wypier*** mi z tego tematu i nie ściągaj pomysłów bo nie ma to sensu jak sam dajesz nam pomysły oraz rady na dobry serwer, co do eventów to już mamy plany które na pewno spodobają się graczom serwera ale i tak dzięki za pomysł z eventami typu 24h, aaa i jeszcze co do tego szkodzenia to i dobra jest taka rywalizacja ;)

A jak sadzicie ile slotów powinien mieć serwer?? 300? 500?

Opublikowano

Na start kup 50 po co płacić za 300 jak będzie 20 graczy :p

Rywalizację można zrobić, lecz pod kątek funkcji serwera :D bo jak wiadomo nie każdy zna setki for z publikacjami to mogę od startu przegrać :D

TEMAT

Opublikowano

Na start kup 50 po co płacić za 300 jak będzie 20 graczy :P

Rywalizację można zrobić, lecz pod kątek funkcji serwera :D bo jak wiadomo nie każdy zna setki for z publikacjami to mogę od startu przegrać :D

heh ale my nie będziemy wkupywać serwera na hostingu... Tylko maszynę dedykowaną bądź VPS lecz jestem za tym aby kupić dedyka więc nam nie różnica czy będziemy mieli 300 slotów czy 50 :) No wiesz nie każdy za setki for ;) Ale wiesz czas pokaże bo nie jest powiedziane że szybciej ty wystartujesz czy my

Opublikowano

Jak VPS to bez różnicy sloty  bo na 1 wyjdzie tak czy siak.

Tylko że ja serwer mam tylko a 3 forach zareklamowany :D więc rozgłosu nie mam a YT się nie odzywa więc w graczach możesz mnie przegonić

TEMAT

Opublikowano

Jak VPS to bez różnicy sloty  bo na 1 wyjdzie tak czy siak.

Tylko że ja serwer mam tylko a 3 forach zareklamowany :D więc rozgłosu nie mam a YT się nie odzywa więc w graczach możesz mnie przegonić

no wiesz nie chwaląc się pracujemy nad zebraniem pomysłów 2dzien... a do czwartku musi być co pokazać ;) Ale to już nie ważne jak na razie dla społeczności

Opublikowano

Wybaczcie że tak wam się jako tako wtrącę w dyskusję, ale też chciałbym się wypowiedzieć w temacie (Korciło mnie, ale chyba nie powinienem ^^) Wypowiem się jako gracz i tyle.

Dobrze by było znaleźć taki uniwersalny środek, albo się do niego zbliżyć chociaż. No tego typu serwery to przyciągają dość nietypowych ludzi, oraz tych co szukają czasem czegoś nowego. Myślałeś może coś na styl actionRPG? Dobrze by też byłoby postawić na kooperację z innymi graczami, dobrze jest gdy powiedzmy jest kilka miast gdzie jedno się specjalizuje w fachowym oskórowaniu zombie i późniejszej obróbki jego skóry na przydatny pancerz, drugie przygotowuje przepyszny gulasz z pająków by gracz nie był głodny, a trzecie wykorzystuje kości szkieletów do produkcji perfekcyjnych narzędzi oraz broni, trzeba się jakoś nawzajem dopełniać ale też przy małej ilości graczy to nie wypali. Też nie koniecznie wszyscy lubią grać w stylu pokopiesz 10minut / połazisz tu i tam i nagle wszystko masz. Nie może być za prosto ale też nie powinno się nudzić, no i też nie można przesadzić w drugą stronę, że nie będzie się dało wyjść poza teren spawnu/miasta etc. Wiem że mówię o tych oczywistych oczywistościach ale o nich najczęściej się zapomina. 

Też trzeba utrzymać klimat ze gramy w świecie o danej fabule. np. jest rok 2015 ery kopanego klocka dirtu 400 lat po katastrofie w świecie itd... itp... Tu już dużą rolę by gało wykorzystanie odpowiedniego texture pack, lub/i modów, odpowiednie budowle, misje, kreatury...  Dobra, pisze jak jakiś natchniony więc to wszystko z mojej strony ^^ Pewnie powtórzyłem to co wcześniej powiedzieli i zrobiłem z tego masło maślane ^^

GRAJ PO SWOJEMU !!! ;)

Opublikowano

Wybaczcie że tak wam się jako tako wtrącę w dyskusję, ale też chciałbym się wypowiedzieć w temacie (Korciło mnie, ale chyba nie powinienem ^^) Wypowiem się jako gracz i tyle.

Dobrze by było znaleźć taki uniwersalny środek, albo się do niego zbliżyć chociaż. No tego typu serwery to przyciągają dość nietypowych ludzi, oraz tych co szukają czasem czegoś nowego. Myślałeś może coś na styl actionRPG? Dobrze by też byłoby postawić na kooperację z innymi graczami, dobrze jest gdy powiedzmy jest kilka miast gdzie jedno się specjalizuje w fachowym oskórowaniu zombie i późniejszej obróbki jego skóry na przydatny pancerz, drugie przygotowuje przepyszny gulasz z pająków by gracz nie był głodny, a trzecie wykorzystuje kości szkieletów do produkcji perfekcyjnych narzędzi oraz broni, trzeba się jakoś nawzajem dopełniać ale też przy małej ilości graczy to nie wypali. Też nie koniecznie wszyscy lubią grać w stylu pokopiesz 10minut / połazisz tu i tam i nagle wszystko masz. Nie może być za prosto ale też nie powinno się nudzić, no i też nie można przesadzić w drugą stronę, że nie będzie się dało wyjść poza teren spawnu/miasta etc. Wiem że mówię o tych oczywistych oczywistościach ale o nich najczęściej się zapomina. 

Też trzeba utrzymać klimat ze gramy w świecie o danej fabule. np. jest rok 2015 ery kopanego klocka dirtu 400 lat po katastrofie w świecie itd... itp... Tu już dużą rolę by gało wykorzystanie odpowiedniego texture pack, lub/i modów, odpowiednie budowle, misje, kreatury...  Dobra, pisze jak jakiś natchniony więc to wszystko z mojej strony ^^ Pewnie powtórzyłem to co wcześniej powiedzieli i zrobiłem z tego masło maślane ^^

Dzięki za pomysł z tymi miastami które zajmują się daną czynnością :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...