Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Powiedź nam o jakim serwerze marzysz RPG/RP

Kacper.Plazma

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hejka, na wstępie już piszę, iż nie reklamuję żadnego z serwerów, ani to nie jest temat "zrób mi serwer". Jak już to badanie rynku... 

Sam czasem szukam serwera RPG/RP, który byłby tak przystępny, jak Skyrim, ale mający taką fabułę i klimat, który posiada Wiedźmin 2. Niestety... Obecnie widzę serwery naprawdę słabe lub projekty skoncentrowane na tym, by gracz żył w klatce... Prawdą jest, iż jest kilka dobrych serwerów, ale jednak lekko mijających się z moim gustem... 

Więc Was pytam społeczności www.mpcforum.pl, czego chcecie. Jakbyście wygrali w totolotku i mogli zaprojektować od najmniejszych szczegółów serwer to jaki by był? Na czym by się skupiał? Może zaś postawicie na solidne i niezawodne wykonanie? Czyli scenariusz i już dostępne pluginy, bez udziwniania i dodawania różowych jednorożców latających w powietrzu?

Ten temat jest tworzony z czystej ciekawości... no może odrobinkę by mieć nikłą nadzieję, że jakoś pomysły i przemyślenia stąd zebrane pójdą w świat. 

Proszę o pisanie treściwe i zrozumiałe, lecz obszerne. 

Tutaj kilka pytań(i sugerowanych odpowiedzi), które pomogą Wam się zastanowić:

1 Ilość ras/nacji/frakcji/królestw od górnie dannych. 

• Im więcej ras tym lepiej, to różnorodność sprawia, iż serwer RPG jest taki cudowny *-* 
  • Bez podziału odgórnego stanie się serwer bezbarwny, lecz dzielenie na kilkanaście części społeczności jest bezsensowne i zgubne w skutkach, niech będzie 2-4 królestwa walczące z sobą. 
  • Podziały? Nie... to mocno ogranicza graczy, a nic nie wprowadza prócz wymuszonej wojny. Jeśli ma wystąpić jakiś podział to później i tylko na gruncie politycznym.

2 Magia, jak ma być powszechna i silna?

• Magia to jestestwo RPG, serwer bez magii nie jest serwerem RPG tylko survival. Nawet Orkowie mają swe magiczne napoje i szamanów, a ludzie magów i bogów, królestwo czerwonych zajmuje się ogniem, a niebieskich wodą. Gracz powinien na wstępnie móc wybrać kilka zaklęć.
  • Magia powinna być w profesji, możesz zostać wojownikiem lub magiem, cieślą albo kapłanem błyskawic. Powinna mieć swoje ograniczenia i wady, tak by niemagiczne postacie mogły brać udział w grze.
  • Magia jest dlatego wyjątkowo, że jej nie ma. Nie powinno być magii, a jak już to powinna być najmniej dziedziną serwera, ma być to mały smaczek, być może wzmianką w fabule albo mocno ograniczona i tylko dla specjalnych postaci, które dużo osiągnęły. 
  • Magia? Mówisz o chłopczykach biegających w szatach i gadających o tym, jak są mroczni i źli? Niech posmakują mojego topora! Hahaha! Bez litości, magia i Ty zaraz umrzesz! 

3 Ekonomia

• Gra jest grą, nie będziemy prowadzili wykresów i badań ekonomicznych. Dajmy adminshopy i pewny zysk z nich, by handel ciągle się odbywał i gracz mógł się bogacić. Oczywiście wyjątkowe przedmioty będzie można zdobyć jedynie za handle z graczami lub po astronomicznych kwotach. 
  •  Powinniśmy dać różne waluty, ba banki i różnego rodzaju grunty, manufaktury w które gracz by mógł zainwestować. Dzięki temu gracze będą mogli wcielić się w sklepikarzy, handlarzy oraz przedsiębiorców, czy też bankierów. Serwer RPG/ RP jest skomplikowany, nie powinniśmy upraszczać ekonomii. 
  • Ludzik sprzedający nieistniejące marchewki lub skupujący tony kamienia do skrzynki malutkiej? Co za bzdury! Różne banki i waluty, oraz możliwość założenia trzydziestu gildii, okej... ale kto się w to będzie bawił? Dajmy im trochę inny teren oraz możliwości, czy też zdolności, a gracze zaraz zaczną handlować sami z sobą. Administracja nie musi w tej gestii za dużo robić, ba może nie powinna nawet, jedynie dać uprawę zboża na pustyni, a ziemniaków na biomach zimnych.

(Resztę pytań może później dopiszę ;p Czy nawet ankietę zrobię? :D )

Inaczej... dostajesz pracę w firmę, która zatrudnia 20 programistów. Nie masz stworzyć serwera który stwarza dochody, ani pisać pluginy itd., ale dać ogólnikowo zarys tego serwera. Serwer ma przede wszystkim bawić Ciebie, nie skupiasz się na tym by każdy grał, czy też nie tworzyć serwera, by trzech pasjonatów się zachwyciło, ale taki twój wymarzony serwer. 0 zobowiązań i tylko twój pomysł, twoja utopia, ideały serwera, nic więcej. 

Nova    tnXkN4Y.png    Regna

Opublikowano

Wszystko ładnie, pięknie, ale tylko na opisie. Kiedy zdecydujesz się na to, okaże się, że pracy jest zbyt dużo i nie dasz najzwyczajniej rady wykonać tego wszystkiego sam i koniec końców porzucisz projekt. Mimo wszystko, życzę powodzenia. Chciałbym wiedzieć jak masz zamiar to wszystko zrealizować tzn zamawiać/ pisać pluginy czy też wszystko w skript. Jeżeli serwer ujrzy światło dzienne to z pewnością na niego wejdę. Możesz dodatkowo wprowadzić system wierzchowców.

Opublikowano

@Mavai. potwierdzam jego zdanie ;) mimo że chęci możesz mieć cały karton to RPG oraz RolePlay (serwer o prawdziwym życiu) są najtrudniejszymi do zrobienia, trzeba pomyśleć nad, dobry rpg daje nam sporo do wyboru jak i dużo zakazuje więc trzeba mądrze to rozegrać.

Jest coś czego nie wymieniłeś a mienowicie PvP, mimo że jest to "najlepszy" tryb teraz to na RPG nie ma ostatecznego PvP jak w MC, w 99.9999999% w RPG gracz wybiera czy chce walczyć z innym graczem nawet w strefie PvP.

Dodatkowo trzeba wprowadzić unikalny system broni, questów postaci itp itd, dodam że nie możesz zrobić tego pobierając wszystkeigo z neta (o dziwo nie wszystko jest na licencji CCO czyli po prostu do użytku komercyjnego (inaczej zarabiania co właśnie będzie twój serwer robił aby się utrzymać))

Nie można zabrać nazw mieczy z Metin2 czy nazwy postaci z Gothic bo jest to po prostu kradzież pomysłu (najłatwiej wyjaśnić)

Poza postaciami mieczami oraz questami gracz musi czuć się jak w RPG czyli mieć tutaj nasz wybór:

• Tworzenia postaci
  • Jeżeli są klany wybór przystąpienia do wybranego
  • Wybór ścieżki jaką chce (drobro, zło / czarodziej , tank, wojownik)
  • Wybór gdzie chce być a gdzie nie (np expowiska na których chce nabijać lvl)

Dodatkowo RPG charakteryzuje się broniami na wymagany poziom (a jak ktoś ma dosyć czasu to nawet zrobi statystyki na miecz że można używać od danego poziomu siły czy od pewnych zasoób many)

Co do many masz rację (magia) jest to naturalny aspekt RPG i musi być lecz jak z wszystkim gracz powinien mieć wybór czy ma to być dobra czy zła magia, czy ma leczyć czy zabijać czy ma latać czy chodzić po wodzie

Jeżeli zaczniesz to robić to musisz patrzeć na różne akcje, jeżeli coś zablokujesz musisz pomyśleć 10krokó w przód czy aby nie ma innego obejścia danego elementu abo czy jest takie coś potrzebne

Nie zniechęcam Cię tutaj, rób jak uważasz ale jak masz narobić nadzieję jak 70% osób/programistów/grafików/techników na tym forum to odpuść bo napiszesz temat a za 2tyg mając poważny problem który zajmie Ci 2/3h do rozwiązania spowoduje że usuniesz wszystko i olejesz to ;)

Powodzenia życzę i nawiasem:

Tak zakładam swój RPG i to niestety NIE jest antyreklama twojego pomysłu (bo potem są jakieś głupie posty dzieci forum ;) typu 'gadas bo sam zakładasz swoj serwer dzieciaku' ;) )

TEMAT

Opublikowano

"Powodzenia życzę i nawiasem:

Tak zakładam swój RPG i to niestety NIE jest antyreklama twojego pomysłu (bo potem są jakieś głupie posty dzieci forum ;) typu 'gadas bo sam zakładasz swoj serwer dzieciaku' ;) )"

Napisałeś co będzie miał twoj serwer a nie co potrzebuje. Zakładasz, że na tym forum są sami idioci bez mózgu?

Opublikowano

Tak, a jednym jesteś Ty :)

Skoro tworzę serwer znaczy że robię coś co mi się podoba, ale jak każdy wie Właścicielowi na jego serwerze gra się najgorzej, więc jeżeli podam mu coś co mi siępodoba to będę mógł zagrać na swoim pomyśle na innym serwerze, trzeba użyć troszkę mózgu

A dopisek był żeby takie dzieciaki się nie rzucały jak Ty ;)

TEMAT

Opublikowano

Nie znasz mnie i twierdzisz, ze jestem dzieckiem. A to nie ja pod tematem gdzie powinni się wypowiadać gracze wrzucam nędzną próbę reklamy

Opublikowano

O czym Wy gadacie? o_O 

Nie zrozumieliśmy się troszku :D Ja nie chce (na pewno sam) stawiać serwera z wszystkimi tymi rzeczami. Ja nawet nie proponuje tutaj jakiegoś serwera(okej gatunek serwera, ale tylko to!). Nie pisze, czy będziemy jeździć na smokach, czy też skupimy się na brutalnym rycerstwie, albo zagrajmy na serwerze post-apokaliptycznym... Ja się pytam co jest dla Was ważne w takim serwerze, o wasz wymarzony serwer RPG/RP. Macie tutaj raczej opisać swoje marzenie i tylko to. (inaczej zarabiania co właśnie będzie twój serwer robił aby się utrzymać))  Myśl jak niepoprawny marzyciel częściowo. Wygrałeś w totka i Cię nie obchodzi kasa, ba możesz zatrudnić nawet kilku programistów za 3k każdy ;p 

Okej pablos dał już kilka rzeczy:

• PvP, by po prostu było.
  • PvP do wyboru, gracz decyduje kiedy chce walczyć.
  • Bogaty asortyment zbrojeniowy.
  • Questy/zadania
  • Tworzenie postaci
  • Wybór frakcji (opcjonalnie)
  • "Wybór ścieżki jaką chce (drobro, zło / czarodziej , tank, wojownik)" Chyba personalizacja i rozwój postaci.
  • Otwarty świat
  • Statystyki + lvl przydatne do noszenia rynsztunku
  • Rozbudowana magia + różne gatunki/rodzaje magii

"Jeżeli zaczniesz to robić to musisz patrzeć na różne akcje, jeżeli coś zablokujesz musisz pomyśleć 10krokó w przód czy aby nie ma innego obejścia danego elementu abo czy jest takie coś potrzebne" Nie rozumiem o co ci chodzi, o to by programować z głową i widzieć swoje konsekwencje w tym, czy też dotyczy to zachowań gracza? 

Jeszcze raz powtarzam, że to nawet nie są przymiarki do tworzenia serwera :D Raz się za to próbowałem zabrać... Efekt był taki, że walnąłem twarzą w ogromny mur i rozpłakałem się pod nim, jak małe dziecko... 

Jak możesz daj mi linka (na pw) do twojego tematu na temat serwera, bo chciałbym zobaczyć jaka jest twoja wizja serwera w pełnej okrasie. (Nie mam zamiaru tworzyć, więc i nie mam zamiaru kopiować pomysłów, jak na razie :D

Co jeszcze... to co wyżej napisałem dotyczące magii itd. to są tylko pytania pomocnicze, żeby wprowadzić rytm. Np.

rasy... okej chciałbym rasy (tu opisuje, jak widzę rasy i podziały na serwerze.

o magia... te pierwsze i trzecie rozwiązanie mi pasuje ale... (opisuje tutaj jak widzi aspekt magii na serwie)

itd. 

ratifah, ja osobiście myślę, że to co napisał pablos jest zbyt mało konkretne na reklamę. Cóż... to może trochę dziwne położenie... nie mniej jestem zadowolony z jego opinii, a to iż trochę się rozreklamuje tutaj to mam na to wylane, nie obchodzi mnie On, ani jego serwer, jedynie jego zapatrzenie na fajną zabawę w stylu RPG/RP. Nawet jakby tutaj się wypowiedział P. to bym raczej nie miał tego za złe... o ile by nie trzaskał głupimi tekstami typu "RPG to są mody i serwer bez modów nie jest serwerem RPG..."

Po prostu chce zobaczyć, jak ludzie zapatrują się na rozgrywkę i czego oczekują. Wtrącę tylko słowo, że dużo osób uznaje RPG/RP za statystyki i walkę lub zapatruje się na juz stworzony przez kogoś świat. Oraz dużo osób mówi questy, questy, ale tylko to mówią... jakby im radość sprawiało bieganie od jednego gościa do drugiego. Przepraszam, ze tak krytycznie i negatywnie wypowiedziałem się w tych aspektach. Nie mniej zachęcam do odpowiadania. No i ta nieszczęsna magia, którą wszystko jest przesiąknięte... 

Opublikowano

To może:

• zmieniony system alchemii,
  • system zielarstwa,
  • możliwość okradania graczy,
  • drzewka umiejętności np. zwiększenie ataku, życia,
  • system wierzchowców.
Opublikowano

Odp 1: Dwie silne frakcje (państwa) zarządzane przez administrację. Z czasem gracze, którzy coś już osiągnęli, powinni mieć możliwość tworzenia własnych. Rasy są czymś tak powszechnym i banalnym, wręcz wtórnym na serwerach RPG, że odradzam pomysły wprowadzania ich. Najczęściej dodawane są na serwery przez twórców bez własnych pomysłow, którzy nieudolnie starają się kopiować charakterystyczne trendy i liczących na dodatkowe "punkty" u miłośników fantasy. To błędne rozumowanie. Chyba, że targetem są osoby w wieku 10-12 lat jarające się elfami i krasnoludami. Bardziej ambitne projekty serwerów powinni koncentrować się na oprawie związanej ze starannie opracowaną fabułą i względnym realizmem.

Odp 2: Dla początkującego gracza magia powinna być dostępna tylko w postaci trudnych do zdobycia artefaktów, które może zakupić za duże pieniądze u graczy-magów albo odkryć w jakichś sekretnych lokacjach.

Odp 3: Ekonomia powinna być zamknięta, aby symulować stały obieg pieniądza. Najlepiej aby była oparta po części na walucie fizycznej, służącej do handlu pomiędzy graczami, oraz walucie wirtualnej, która symbolizowałaby stan posiadania na koncie bankowym. Oczywiście kategoryczne nie dla adminshopów generujących nieskończone zyski. Tym sposobem gracz może nienaturalnie szybko się wzbogacić, osiągnąwszy taki stopień majątku, który spowoduje nudę i odejście z serwera. Adminshop powinien wypłacać graczom pieniądze do limitu własnego stanu posiadania.

Co do reszty, przede wszystkim nie należy zapominać, że to Minecraft. Ta gra ma już kilka lat i najnormalniej w świecie się przejadła. Ludzie szukają jakiejś odmiany. Dlatego też serwery oparte na pluginach i skryptach są z góry skazane na porażkę, po krótkotrwałym zrywie towarzyszącym wprowadzeniu kolejnego serwera. Jedynie mody dają gwarancję stabilności i trwałości serwera, gdyż zachęcają społeczność do zainteresowania się czymś nowym.

Wszystkie moje tezy nie są wyssane z palca ale potwierdzone kilkuletnim prowadzeniem własnego serwera, który z powodzeniem się rozwija i generuje coraz większe zyski - to informacja dla tych, którzy zakładając solidny serwer chcieliby nieco zarobić na swojej ciężkiej pracy i pomysłach. Pomysłach niestety, często bezczelnie kradzionych przez tych, którzy mają nadzieję taki sukces powtórzyć.

images.jpg

Opublikowano

Mapa z gothica 1 no i oczywiście taka fabuła :) Dużo ciekawych mpc i questów związanych z tą grą. Nie muszą być to takie same zadania ale nawiązujące do tegoż tematu, myślę, że jeszcze trochę kasy nazbieram i poszukam ludzi do zrobienia takiego serwera. Mapę da się zrobić nie jest SUPER DUŻA.

Niespodzianka

<

Opublikowano

To może takie luźne pomysły - jakieś rodzaje transportu innego niż zwykły (nie wiem, jakieś wozy?), kilka różnych miast pełnych npc które za sztuczny tłum by robiły, jak również różne ceny na różne przedmioty w owych miastach, w każdym inne zmieniające się co jakiś czas o czym u owych npc można by sie dowiedzieć, czy nawet z plotek w innych miastach np. "słyszałem że miasto x nawiedziła susza i po wysokich cenach żywność skupują", jakieś inne moby, całkiem inne, co by była ich duża różnorodność, pewno jakieś ukryte lokacje czy też nie ukryte, Co by mapa była pełna, dosłownie pełna różnych budowli, pozostawiając oczywiście miejsce na własną budowę. I rozwinięty system magii, jak i klas i może pomocników, umiejętności, losowych zdarzeń no i oczywiście rasy. Fantasy bez ras może się obejdzie, ale zwykle jak są rasy to jest bajecznie, krasnoludy ponad wszystko :) Nie wiem co tam jeszcze, ale to takie tam pomysły co mi się może tylko marzą. 

Opublikowano

Mavai możesz troszku rozwinąć:

To może:

• zmieniony system alchemii,
  • system zielarstwa,
  • możliwość okradania graczy,
  • drzewka umiejętności np. zwiększenie ataku, życia,
  • system wierzchowców.

System zielarstwa wnioskuje, że ma być więcej zbierania roślinek i innych składników, tak? 

Okradanie graczy...Trudna sprawa tak naprawdę :D

drzewka umiejętności... możesz rozwinąć to bardziej? Bo jak na razie wiem to jest plugin na zwiększanie ilości pkt życia i mnożnik ataku. Dodatkowo samo przez się nie wydaje mi się to niezwykłe. 

System wierzchowców, a co byś powiedział na dorzucenie do tego wilków i ewentualnie innych jednostek itd? 

---------------------------------------------------

Galador nie boisz się, że dwie wielkie państwa zarządzane przez administrację będzie prostackim rozwiązaniem nudy na serwerze, oraz będą zbyt bierne i mdławe? Dodatkowo te nowo utworzone państwa nie będą niknąć między tymi dwoma? Jednym słowem prostolinijność i brak dynamiki oraz realizmu w tym dla mnie. Kontruje twą wypowiedź, by się czegoś więcej dowiedzieć i dokładniej prześledzić twój tok rozumowania. 

Co masz na myśli pisząc artefakty? Magiczne przedmioty, czy raczej rynsztunek natchniony przez jakieś tam siły, innymi słowy unikalne rzeczy. 

Co do reszty, przede wszystkim nie należy zapominać, że to Minecraft. Ta gra ma już kilka lat i najnormalniej w świecie się przejadła. Ludzie szukają jakiejś odmiany. Dlatego też serwery oparte na pluginach i skryptach są z góry skazane na porażkę, po krótkotrwałym zrywie towarzyszącym wprowadzeniu kolejnego serwera. Jedynie mody dają gwarancję stabilności i trwałości serwera, gdyż zachęcają społeczność do zainteresowania się czymś nowym. 

A czyli wynocha z tego tematu... Jak już mówiłem, nie reklamuje się tutaj żadnych serwerów. Poza tym napisałeś czegoś co tutaj uznałem za spam/offtopic. 

---------------------------------

Mapa z gothica 1 no i oczywiście taka fabuła  :) Dużo ciekawych mpc i questów związanych z tą grą. Nie muszą być to takie same zadania ale nawiązujące do tegoż tematu, myślę, że jeszcze trochę kasy nazbieram i poszukam ludzi do zrobienia takiego serwera. Mapę da się zrobić nie jest SUPER DUŻA.

Niestety odpowiedź niby dobra, ale jednak nie chciałbym się skupiać na tworzeniu wyobrażenia serwera o istniejącej grze. Btw. kiedyś był taki zamysł i szczerze mówiąc mogło fajnie wyjść na pewno są teksturki do tego :D

Diukes

• Różne rodzaje transportu
  • miasta z wieloma NPC i do tego różne
  • różne ceny -Możesz określić co by kstałtowało te ceny? Gracze i uwarunkowania czy adminshopy, a może adminshopy, ale z bardzo rozbudowanym kodem, który my symulował tą prawdziwą? (np. kupuje jabłka, jako szewc, ktoś ma kasę na buty itd.) Co do NPC którzy dają porady takie to świetny pomysł!
  • Ukryte lokacje/ w sumie dużo lokacji/ budowli itp. Wielki dobrze zbudowany świat z przeszłością
  • Nowe moby.
  • Własna budowa -podoba mi się te założenie :D Nie mniej, jak by to funkcjonowało? Działka w mieście, czy jak? 
  •  I rozwinięty system magii, jak i klas i może pomocników, umiejętności, losowych zdarzeń no i oczywiście rasy. 

• Możesz rozwinąć to co jest powyżej w cytacie? To bardzo szeroka kwestia i naprawdę chciałby chociaż odrobinę bardziej skonkretyzowane myśli. 

O takie własne pomysły i odpowiedź chodziło mi w tym temacie! 

Opublikowano

Pisząc o drzewkach umiejętności miałem na myśli to, że od początku gracz nie może ingerować ze wszystkimi blokami, ekwipunkiem, można je odblokować np. za serwerową walutę lub poprzez wykonywanie zadań dobrym przykładem jest np. statyw alchemiczny, można go użyć dopiero po odblokowaniu umiejętności Alchemik.
System wierzchowców - głównie chodziłoby tu o zróżnicowanie transportu graczy czyli np. możliwość zakupu wilka, na którym porusza się szybciej niż pozostałe wierzchowce, slima na którym można wyżej skakać.

Opublikowano

​Jeśli chcesz zrobić projekt na skalę krajową, to samemu nic nie zdziałasz ;) ­Ale chciałbym zobaczyć na Nim kilka rzeczy:
- System wpłacania pieniędzy na %,
- System dzielnic,
- Bronie dostępne od danej ilości czasu online. 

|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||­

​|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||

​|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||

Opublikowano

Gdzie jest dużo graczy,  +20 minimum, z klasami, lvl'ami klasy, rasami, z rozbudowaną w c**j magią, hmm.., żeby pustki nie były na serwerze, by nie było pisiont npc w jednym mieście, były bosy z jakimiś fajnymi umiejętnościami, balans klas, nie nerfienie late postaci w late game, gdy ssą w early, a ktoś musiał się namęczyć by w late game ta postać była naprawdę dobra, zrobienie tak, by nikt nie był samowystarczalny, ograniczenie w miastach np. 2-4 na miasto, stabilny serwer, gdzie dane nie zapisują się co 2 tygodnie, tylko np. co 3 dni.

Opublikowano

Możesz rozwinąć to co jest powyżej w cytacie? To bardzo szeroka kwestia i naprawdę chciałby chociaż odrobinę bardziej skonkretyzowane myśli. 

@Kacper.Plazma różne rodzaje tej magii - od takiej co pozwala niszczyć wrogów potężną siłą ofensywną, czy leczyć a nawet wskrzeszać (o tak, to by się przydało  w mc, taki kapłan co wskrzesić może, każdemu by się przydał), po jakieś magie blokujące, bariery oraz  zwiększające siłę, czytaj ulepszające własne ciało  jak również pozwalające tworzyć magiczne przedmioty które zwykli ludzie mogli by używać. Różne receptury takich zaklęć czy różne formuły, może zwoje dla tych co magią parać się nie chcą? Przez pomocników miałem na myśli że np. Dostałeś zadanie wybicia obozu rozbójników, ale sam nie dasz rady a masz trochę gotówki to idziesz do gildii poszukiwaczy przygód załóżmy w mieście x i najmujesz graczy a jak nie ma graczy to npc zwykłych którzy by przez określoną ilość czasu (ilością zapłaconej gotówki) chodzili za tobą i pomagali ci w  walce. System losowych zdarzeń - tu mi jeszcze przyszedł jeden pomysł połączę to razem - możliwość ustawienia transportu jakiegoś towaru z miast x do miast y za pośrednictwem np. gildii kupieckiej czy też własnych npc jeżeli prowadzi się jakiś biznes/posiada się ziemię z towarem do miasta x w którym skupowany jest on drożej a samemu nie chce się fatygować taki kawał. Taka karawana przeszła by spokojnie 5x a za 6 została by zaatakowana przez npc/graczy . I tu znowu zatrudnianie npc/gracz/najemników do ochrony. Inne losowe zdarzenie - idziesz 2x sobie ścieżką nic nie widzisz za 3 zauważasz jakiś właz, pojawia się informacja i znajdujesz labirynt/ziemiankę/cokolwiek ze skarbem/zwłokami/tajemniczymi przedmiotami które to są związane z jakimś npc w najbliższym (lub nie) mieście. Innym razem np. jesteś w lokacji gdzie spawnią się słabe moby i 3x są tam one za 4 razem pojawia się jakiś silniejszy mob który np. wybił je wszystkie i czyha na podróżnych i trzeba go wybić. I właśnie - różne rejony gdzie pojawiają się różne moby, nie tylko te rodzaje co w zwykłym mc bo one się już przejadły chyba każdemu, ile można bić kwadratowe zombie czy szkielety. Nie mówię że mają zniknąć ale dobrze by było mieć przynajmniej 50 różnych gatunków tych mobów (przesadzam? mieliśmy puścić wodze wyobraźni :D)

Opublikowano

Bronie dostępne od danej ilości czasu online. 

Tego nie rozumiem SeterN. Przypominam, że chciałbym, abyście za pomocą wyobraźni stworzyli najlepszy serwer. Jeśli coś bym miał już robić, to najpewniej bym zebrał te wszystkie pomysły, zastanowił się odrzucił jakieś zbyt skomplikowane, wybrał najfajniejsze i przeczyścił listę z tych pomysłów które się kłócą. Nie mniej z drugiej strony to robiąc, czyli co możemy zrobić powstaje według mnie słaby serwer. Tak, czy siak to jest temat do marzeń! Do niczego więcej, jak na razie. 

Steper 

z klasami, lvl'ami klasy

Co masz na myśli? Klasy gospodarcze, do walki, czy jakie? 

--------------------------------------------------------

Diukes nie przesadzasz, o to mi chodziło. 

Podsumowując troszku i dając coś od siebie.

Wizja 1

Wnioski początkowe najważniejsze rzeczy:

• system wierzchowców/transport
  • PvP i bronię
  • zadania raczej rozbudowane
  • klasy
  • statystyki
  • rozbudowana gospodarka

Rzeczy nieważne, niechętne, a proponowane:

• rasy

Ogólnie: Serwer by witał nowego gracza z otwartymi ramionami, ale by stawiał wyzwania w kreowaniu postaci, gospodarcze i być może w przeżyciu pierwszych chwil. Nie mniej, by mógł bez problemu jakoś doczłapać do jakiegoś spokojnego miasta, czy chociażby dzielnicy. Gracz by musiał zainwestować w siebie i wybrać jakąś drogę, czy chce być z czerwonymi, czy ma być magiem, a jak tak to czy z szkoły krwi, czy też z szkoły wody? Nie mniej najpierw by musiał zarobić na utrzymanie się, być może niebezpieczna podróż do innego miasta w celu sprzedania ziół? A może wstąpienie do jakiejś gildii gdzie by mógł rozwinąć jakąś z statystyk? Nie mniej w połowie drogi, by znalazł lub dostał ogłoszenie, ze ktoś potrzebuje pomocy przy czymś. Pierwsza znajomość, spotkany kolega? Podczas specjalizowania się za uzyskaną nagrodę z jakiegoś zadania by spotkał tajemnicą postać w lesie, lecz jego znajomy by usłyszał plotkę, iż zadanie jest trudniejsze od wszystkich innych. Automatycznie by gracz wysłał powóz do miasta X, ale z mniejszą ochroną, gdyż sam by potrzebował najemników, biorąc konia i zapas jedzenia na koniu, czy wilku by udał się do kryjówki skąd pochodzi zadanie... Tam by znalazł nową broń, ale jednocześnie kolega by zdradził go dla łupu. Nie mniej po potyczce by zwrócił się do bractwa z prośbą o zgładzenie swojego byłego kolegi. Tak, by mógł stworzyć unikalną historię swojej postaci i w końcu po długich godzinach odebrać artefakt, który akurat by pasował na niego(wymaganie poziomu/czasu w grze/statystyk). Idąc do maga z szkoły żelaza nie spodziewał się, że dostanie się w wir wydarzeń dotyczących... 

Zapchałem się pizzą... chciałem bardziej szczegółowo napisać, ale... *zasypia na klawiaturze z pełnym brzuszkiem* 

Martwi mnie troszku, ze nie przywiązujecie dużej wagi do samego klimatu/fabuły 

Opublikowano

Fabuła taka, jak na serwerze na którym grasz, dziwne, fabułą w RP można skłócić graczy w '' realnym '' życiu.

Może przychodzi taki zły x i coś tam zły jest, a potem jest jego powrót, gdy gracze będą mocniejsi itd. gra bardziej rozbudowana, jest silniejszy.

Szczerze nie mam pomysłu na fabułę, gdy serwer już wystartuje, a nie przed.

Co do klas, to po prostu bardzo dużo zajęć, a do tego trzeba 20+ graczy, by było co robić, bo wiecie.. samo RP 24/7 nie jest fajne, samo zabijanie też nie.

Dodanie statków, by serwer się nie wyłączał co trzy dni.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...