Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Wymarzony RPG wśród graczy minecraft

adi19820

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam nazywam się Adrian niedawno mogliście zauważyć na mpcforum mój temat dotyczący jaki serwer robić zainteresowanie było oczywiste czyli 100% autorski serwer tak więc i po to jest ten temat aby to gracze stworzyli serwer na którym by grali,

a nie admini na którym grało by mało osób :) Tak więc proszę o sugestie.

Liczba Postów wbijamy osiągniecie:

- 25, 50, 75100, 150, 200, 300, 400, 500, 600, 700, 800, 900, 1000,1250, 1500, 2000.

• Odpowiedzi 57
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Witam nazywam się Adrian niedawno mogliście zauważyć na mpcforum mój temat dotyczący jaki serwer robić zainteresowanie było oczywiste czyli 100% autorski serwer tak więc i po to jest ten temat aby to gracze stworzyli serwer na którym by grali,

a nie admini na którym grało by mało osób :) Tak więc proszę o sugestie.

Uwaga!

Inne odpowiedzi niż sugestie dotyczące serwera będą zgłaszane jako offtopic

Jeśli chodzi o sugestię to polecam ci odwzorować jakiś tryb gry np. z CS'a, FIFY lub jakiejś innej gierki (z FIFY to tylko przez moda Sports Mod).

2x%20zakazana%20sygnatura.png

76561198266836735.png

Opublikowano

@jacekssj Fifa i cs to nie gry fabularne ;) A serwer ma być bez modów

Dzięki za opinię

- 25, 50, 75100, 150, 200, 300, 400, 500, 600, 700, 800, 900, 1000,1250, 1500, 2000.

Opublikowano

@zoiomalo3000 ja jestem tym kolesiem :) i będę pisał od 0 pluginy i dlatego zbieram info o serwerze tak aby móc to napisać :)

a co byście powiedzieli na ponad 200h grania ??

PS. Jak ktoś ma kontakt do dobrych budowniczych mógłby napisać na pw bo jedynie czego brak mi w mojej ekipie to bobów;/

Opublikowano

200H powiadasz tylko szkoda że assasin ma ponad 80h a pewnie dobre pół roku robili...

@Topic

Szczerze to mnóstwo nowych itemów, zbrój miecz itp. Jeśli chcesz zrobić takiego dobrego rpg na pewno nie w pojedynke i napewno nie będzie to kosztowało 10 zł.

Opublikowano

Ehhhh. kolejny który idzie za ciosem, pisałem to ostatnio i znów piszę, jakiś czas temu wraz z 2/3 osobami wpadliśmy na pomysł żeby ożywić RPG w Minecrafcie, od pory gdy pokazaliśmy co robimy masa dzieciaków zaczęła tworzyć RPG jak plaga.

Pierworodne pomysły są dawno w publikacjach ale dzieciakom nie wystarcza żeby pomyśleć 10minut i wymyślić coś czego nie ma ;)

Jak ktoś tworzy isihc to ch** idę za nim stworzę też będę najlepszy isihc, ktoś tworzy RPG to ja za nim a co będę lepszy.

1. RPG to nie isihc gdzie pobierasz paczkę i dodajesz kilka rzeczy, tutaj zaczynasz z pustym silnikiem, nie ma żadnej paczki RPG więc nikt nie podpowie Ci jak to zrobić

2. Tworzenie RPG to nie isihc tutaj wszystko musi grać ze sobą dobrze, nie ma że dodasz działki, świniarkę i gitara ;)

3. Pomysł musi być dobry, nie ma szans na pomyłkę, ponieważ prócz Ciebie startują 3 duże serwery jak Smuth**** (chyba nie pomyliłem początkowej nazwy) który jest RPG'iem na najwyższym poziomie i sam uważam że stoję z swoim dobrym RPG niżej niż on.

4. Nikt nie poda Ci gotowego pluginu, wszystko trzeba tworzyć samemu, McMMO też Ci nie pomoże bo to tylko marne dodatki które mają dać początek RPG

5. RPG tworzy się miesiącami a nie dniami, nie skończysz tego przed wakacjami chyba że zrobisz szajs.

6. Pamiętaj, prócz Ciebie płyną osoby które są w tym już od kilku miesięcy więc zjedzą Cię przy pierwszej okazji jak ja staram się teraz.

7. Jeżeli nie masz sił ani nie zaczynaj, bo będziesz jak 80% tutaj "Co wy na mój nowy serwer" a po tygodniu zapomniał już że wgl robi serwer i porzucił to bo nie miał jak dodać tego co chciał bo na necie tego nie było.

8. W RPG widać gołym okiem który plugin jest twojej roboty a który tylko przetłumaczony więc radzę uważać ;)

Jeżeli uda Ci się przetrwać do kolejnych zapowiedzi to powodzenia bo będziesz silniejszy niż cała ta reszta baranów która idzie za stadem ;)

Antywarnik aby nie dostać kolejnych pkt

Dodaj misje, to podstawa RPG

Należy też dobrać dobrą fabułę dzięki której serwer powstanie, bez niej będziesz tworzył coś co nie ma szans na wystartowanie.

Serwer powinien działać pod fabułę a nie że wymyślisz ją a serwer pójdzie w innym kierunku

Musisz dodać sporo alternatywnych przedmiotów a nie że dodasz miecze z nazwami, przedmiot musi mieć nazwę i zastosowanie w grze

Potwory, nie mogą to być podstawowe moby ani moby z innymi nazwami, muszą się wyróżniać różnymi aspektami

TEMAT

Opublikowano

200H powiadasz tylko szkoda że assasin ma ponad 80h a pewnie dobre pół roku robili...

@topic

Szczerze to mnóstwo nowych itemów, zbrój miecz itp. Jeśli chcesz zrobić takiego dobrego rpg na pewno nie w pojedynke i napewno nie będzie to kosztowało 10 zł.

tak 200h a może i nawet więcej zależy już od mojej ekipy jak bardzo fajnie będzie się wymyślać questy itp ;) ja nie nastawiam się na to że to będzie 10 zł kosztowało bo znam się na maszynach i wiem jaką kupić skąd oraz ile to kosztuje także nie pokrywam kosztu za pluginy bo sam je tworze razem z moja księgowa(tak zwana piximini) :)

Ehhhh. kolejny który idzie za ciosem, pisałem to ostatnio i znów piszę, jakiś czas temu wraz z 2/3 osobami wpadliśmy na pomysł żeby ożywić RPG w Minecrafcie, od pory gdy pokazaliśmy co robimy masa dzieciaków zaczęła tworzyć RPG jak plaga.

Pierworodne pomysły są dawno w publikacjach ale dzieciakom nie wystarcza żeby pomyśleć 10minut i wymyślić coś czego nie ma ;)

Jak ktoś tworzy isihc to ch** idę za nim stworzę też będę najlepszy isihc, ktoś tworzy RPG to ja za nim a co będę lepszy.

1. RPG to nie isihc gdzie pobierasz paczkę i dodajesz kilka rzeczy, tutaj zaczynasz z pustym silnikiem, nie ma żadnej paczki RPG więc nikt nie podpowie Ci jak to zrobić

2. Tworzenie RPG to nie isihc tutaj wszystko musi grać ze sobą dobrze, nie ma że dodasz działki, świniarkę i gitara ;)

3. Pomysł musi być dobry, nie ma szans na pomyłkę, ponieważ prócz Ciebie startują 3 duże serwery jak Smuth**** (chyba nie pomyliłem początkowej nazwy) który jest RPG'iem na najwyższym poziomie i sam uważam że stoję z swoim dobrym RPG niżej niż on.

4. Nikt nie poda Ci gotowego pluginu, wszystko trzeba tworzyć samemu, McMMO też Ci nie pomoże bo to tylko marne dodatki które mają dać początek RPG

5. RPG tworzy się miesiącami a nie dniami, nie skończysz tego przed wakacjami chyba że zrobisz szajs.

6. Pamiętaj, prócz Ciebie płyną osoby które są w tym już od kilku miesięcy więc zjedzą Cię przy pierwszej okazji jak ja staram się teraz.

7. Jeżeli nie masz sił ani nie zaczynaj, bo będziesz jak 80% tutaj "Co wy na mój nowy serwer" a po tygodniu zapomniał już że wgl robi serwer i porzucił to bo nie miał jak dodać tego co chciał bo na necie tego nie było.

8. W RPG widać gołym okiem który plugin jest twojej roboty a który tylko przetłumaczony więc radzę uważać ;)

Jeżeli uda Ci się przetrwać do kolejnych zapowiedzi to powodzenia bo będziesz silniejszy niż cała ta reszta baranów która idzie za stadem ;)

Antywarnik aby nie dostać kolejnych pkt

Dodaj misje, to podstawa RPG

Należy też dobrać dobrą fabułę dzięki której serwer powstanie, bez niej będziesz tworzył coś co nie ma szans na wystartowanie.

Serwer powinien działać pod fabułę a nie że wymyślisz ją a serwer pójdzie w innym kierunku

Musisz dodać sporo alternatywnych przedmiotów a nie że dodasz miecze z nazwami, przedmiot musi mieć nazwę i zastosowanie w grze

Potwory, nie mogą to być podstawowe moby ani moby z innymi nazwami, muszą się wyróżniać różnymi aspektami

@pablos11

dziękuje za pomysły, ale aj nie daje prawie żadnego pluginu z internetu może jedynie worldguard, worldedit aby nie męczyć się w pisanie ich bo nie ma kompletnego sensu ale kto mówił o poddawaniu się. Powiem tak, ja nigdy się nie poddaje jeżeli coś zaczynam to robię to do końca nawet jak zajmie mi to 3miechy to będę pisał nadal serwer aby przynajmniej wystartował a jeżeli nie będzie na nim graczy to postaram się o dobrą reklamę. Ja to rozumiem że każdy może teraz pluć mi w twarz bo robię serwer RPG ale ja się nie dam bo się nie poddaje tak łatwo. Nie jestem dzieciakiem jak większość grających w mc może i mam te swoje 16lat ale czuję się na siłach aby taki poważny projekt poprowadzić. Podsumowując, także ci życzę powodzenia w prowadzeniu projektu bo jak to się mawia każdy może zrobić to samo tylko aby nie ściągał od siebie :) nie patrze na inne publikacje serwerów aby nie zgapić czegoś co już jest i liczę się z opinią graczy

Opublikowano

Zbiłeś mnie trochę z toru, myślałem że będzie pojazd w odpowiedzi a jednak takie zaskoczenie.

Skoro twierdzisz że nie zgapiasz pomysłu od osób które tygodniami go szukały.

Dobrym pomysłem jest dodanie:

1. Misja na konia - zablokować konie i dać je tylko w misji + mogą być nieśmiertelne aby ktoś nam go nie zabił
  2. Jakaś fabuła, byleby mądrze przemyślana
  3. Ukryte miejsca które gracz sam musi odkryć
  4. Ukryte receptury których nie zdradzisz ale dodasz drop papieru z ich opisem do mobów

TEMAT

Opublikowano

Zrób Serwer RPG na modach, poszukaj różnych modów technicznych(np. Tinker's Construct), Dodających nowe biomy(np. Biomes'O Plenty) i utrudnij Craftingi.

I oczywiście jakieś Historie! Pooglądaj różne reklamy serwerów RPG i zobacz jak tam to wygląda.

Opublikowano

RPG Minecraft. Kolego coraz mniej osób gra w mc, więc moim zdaniem rpg się przejada nie lepiej zrobić coś nowego? mi się to nie podoba. 

Pomogłem ? Daj LAJK Motywuje!

Opublikowano

Zbiłeś mnie trochę z toru, myślałem że będzie pojazd w odpowiedzi a jednak takie zaskoczenie.

Skoro twierdzisz że nie zgapiasz pomysłu od osób które tygodniami go szukały.

Dobrym pomysłem jest dodanie:

1. Misja na konia - zablokować konie i dać je tylko w misji + mogą być nieśmiertelne aby ktoś nam go nie zabił
  2. Jakaś fabuła, byleby mądrze przemyślana
  3. Ukryte miejsca które gracz sam musi odkryć
  4. Ukryte receptury których nie zdradzisz ale dodasz drop papieru z ich opisem do mobów

No cóż lubię zaskakiwać ludzi pozytywnie, dzięki na pewno coś się pojawi takiego

Zrób Serwer RPG na modach, poszukaj różnych modów technicznych(np. Tinker's Construct), Dodających nowe biomy(np. Biomes'O Plenty) i utrudnij Craftingi.

I oczywiście jakieś Historie! Pooglądaj różne reklamy serwerów RPG i zobacz jak tam to wygląda.

raczej ograniczę używanie modów na serwerze ponieważ nie każdy ma dobrego kompa aby ogarnąć jakieś super wymagające mody poza tym wydaje mi się że nie miło się gra z 15FPS.

RPG Minecraft. Kolego coraz mniej osób gra w mc, więc moim zdaniem rpg się przejada nie lepiej zrobić coś nowego? mi się to nie podoba. 

Ostatnio widziałem pewien cytat ale nie pamiętam już kogo ale brzmiał "Gra nie upadnie dopóki ktoś w nią gra" a jak wiemy grają duże ilości osób

A na zakończenie, dziękuje za kolejne opinie :) A takie jedno małe pytanie do was jak sądzicie jest lepiej robić polski serwer tego typu czy też wielojęzykowy??

PS. Mam kolegę który potrafi niemiecki oraz angielski wiec nie było by problemu w przetłumaczeniu.

Opublikowano

Pomijając gości, którzy przyszli tutaj się poreklamować...

Serwery RPG przyciągają specyficzną grupę ludzi. Nie dla wszystkich RPG oznaca to samo. Ten typ jest zbyt skomplikowany dla typowych dzieci Surv+Frakcje. Znowu starsze społeczeństwo graczy nie lubi zamieszania tworzonego przez pierwszą część. I w ten sposób starsi odchodzą bo nie tolerują rozwydrzonych bachowór na serwie a młodym się nudzi bo nie mają kogo klepać mieczem.

Jeśli nie stworzy się społeczność graczy to będziesz serwerem "most na rzece" gdzie sporo ludzi dziennie wchodzi, ale jedynie co po nich zostaje to nick w bazie danych

Opublikowano

@ratifah Myślę że jeżeli dobrze się zrobi serwer i będzie się panowało nad kulturą to nie będzie problemu a sądzę że będą mieli ci "bachorzy" z kim się pojedynkować

Opublikowano

Wg mnie olałbym dzieciaków którzy nie panują nad słowami, kulturą i oczywiście hackami

Sporo ich jest więc ban dla 3/4 nie stanowi różnicy a dla innych ogarniętych osób lepiej się będzie grać

TEMAT

Opublikowano

@pablos11 Oczywiście że tak ale będę się starał napisać plugin sprawdzający przed jakimikolwiek hackami aby nikt nie musiał dostawać bez potrzeby bana a wulgarnych słów nie będzie można używać oczywiście nie gwarantuje że w fabule nic takiego nie będzie ale co o tym wy sądzicie?? Powinna być tzw krwawa fabuła czy też ubarwiona w piękne słowa i rzyganie tęczą??

Opublikowano

Zależy jaki RPG robisz, ja mam fabułę określoną do trybu gry, ważne żeby była opisana do trybu.

Czyli jak dasz zemstę to gracz musi stawiać się silniejszy aby pokonać finalnego bossa

Jak dasz ucieczkę z świata np to musisz dać przedmioty które to umożliwią w grze

TEMAT

Opublikowano

rozumiem, rozumiem ale chodzi mi jak sądzicie czy bardziej ograniczać przekleństwa czy też nie ale też nie chodzi mi o to aby co drugie słowo pisać k***a czy pierdol się

Opublikowano

pablos przepatrzyłem twoja prezke i nic mi tam fabuły nie przypomina. Żaden z tych tekstów przy fabule nawet nie stał...

@adi19820 - słownictwo zależy od tego w jakim czasie i klimacie osadzisz fabułę serwera. Słownictwo zależy także od tego w jaką postać gracz się wczuje. Chyba, że celujesz w nabijanie skilli i wspinaczkę w rankingach...

Opublikowano

Ogólnie

ja staram się ograniczyć każde przekleństwo ale przekleństwo a nie złe słowo, nie blokuję słowa np dupa o to nie przekleństwo, ale słowa Ku*wa już tak.

Najlepiej dodać zamiast tego * tylko jedną, wtedy nie będzie tak że podamy **** zamiast ch*j bo gracze będą wiedzieć co tam jest

TEMAT

Opublikowano

Przede wszystkim istotne jest finansowanie planowanego serwera. Co tu dużo mówić, serwery które zakładają amatorzy na zasadzie "jakoś to będzie" szybko upadają z braku środków. I nie pomoże tu kiedy admin dokłada z własnej kieszeni, bo wcześnie czy później mu się to znudzi. Dlatego na początku trzeba zaplanować rozsądny system dotacji, najlepiej oparty na mikropłatnościach i kontach VIP. Tylko to gwarantuje stabilność serwera. Gracze nie lubią tracić wielu godzin spędzonych na robieniu zadań czy stawianiu budowli. A tracą, bo robione przez dyletantów serwery upadają po dwóch miesiącach. Przykładów jest kilka ostatnimi czasy ale nie podam ich, bo zaraz jedna osoba by dostała emocjonalnego rozwolnienia i pojechała spamem, co by skutkowało kolejnym warnem dla niej. W każdym razie tak jak jak mówiłem, finansowanie serwera to podstawa. Dalej, różnorodność zadań, a nie tylko idź przynieś coś, zabij moby. Następnie organizowane regularnie eventy i konkursy. Zwłaszcza wtedy kiedy zaczyna wiać nudą.

images.jpg

Opublikowano

pablos przepatrzyłem twoja prezke i nic mi tam fabuły nie przypomina. Żaden z tych tekstów przy fabule nawet nie stał...

@adi19820 - słownictwo zależy od tego w jakim czasie i klimacie osadzisz fabułę serwera. Słownictwo zależy także od tego w jaką postać gracz się wczuje. Chyba, że celujesz w nabijanie skilli i wspinaczkę w rankingach...

Okey dzięki za podpowiedź co do tego :)

Ogólnie

ja staram się ograniczyć każde przekleństwo ale przekleństwo a nie złe słowo, nie blokuję słowa np dupa o to nie przekleństwo, ale słowa Ku*wa już tak.

Najlepiej dodać zamiast tego * tylko jedną, wtedy nie będzie tak że podamy **** zamiast ch*j bo gracze będą wiedzieć co tam jest

okey w sumie to dobry system bo jak każdy wie w minecraft'a też grają młodsi ludzie którzy może i przeklinają jak to już nastało niestety na te czasy, ale i tak raczej zrobię coś w tym kierunku aby serwer nie był w wprost wulgarny.

Przede wszystkim istotne jest finansowanie planowanego serwera. Co tu dużo mówić, serwery które zakładają amatorzy na zasadzie "jakoś to będzie" szybko upadają z braku środków. I nie pomoże tu kiedy admin dokłada z własnej kieszeni, bo wcześnie czy później mu się to znudzi. Dlatego na początku trzeba zaplanować rozsądny system dotacji, najlepiej oparty na mikropłatnościach i kontach VIP. Tylko to gwarantuje stabilność serwera. Gracze nie lubią tracić wielu godzin spędzonych na robieniu zadań czy stawianiu budowli. A tracą, bo robione przez dyletantów serwery upadają po dwóch miesiącach. Przykładów jest kilka ostatnimi czasy ale nie podam ich, bo zaraz jedna osoba by dostała emocjonalnego rozwolnienia i pojechała spamem, co by skutkowało kolejnym warnem dla niej. W każdym razie tak jak jak mówiłem, finansowanie serwera to podstawa. Dalej, różnorodność zadań, a nie tylko idź przynieś coś, zabij moby. Następnie organizowane regularnie eventy i konkursy. Zwłaszcza wtedy kiedy zaczyna wiać nudą.

Serwer nie jest planowany od dziś czy od wczoraj już wcześniej planowałem zrobienie serwera RPG, ale ze względów prywatnych nie miałem czasu na to, a że wakacje idą to czas się zrobił. Co do finansów będzie raczej maszyna dedykowana tylko jeszcze nie wiem ile gb ram  ale na pewno z OVH. Na pewno nie będą robione eventy z nudów czy po przekroczeniu 10 osób na serwerze, fabuły jeszcze nie ułożyłem ale od jutra będę się tym zajmował.

Opublikowano

Moim wymarzonym RPG'iem na minecrafcie byłoby coś takiego, że albo odgrywamy realne życie czyli RP w tym questy jakieś, otwarty świat, najlepiej różne rasy lecz bez żadnych skili pasywnych dla klas, w ogóle żadnych skilli. Otwarty świat. 

Jeżeli chcesz jednak robić typowego RPG'a to powinna być dobra fabuła, texture pack, jakieś dobre pluginy, które by naprawdę pokazywały, że jest to RPG. Fajnie by było jakby były jakieś rasy, wiele questów i nie tylko takie questy idź tam i zanieś to tamtemu, zabij kogoś itp. tylko jakieś inne, detektywistyczne, które potrzebują myślenia. Otwarty świat, rozwój postaci. Dużo tego jest, kiedyś chciałem zrobić taki serwer ale po prostu nie dałem rady, myślę, że ty temu podołasz. Powodzenia!!!!

Opublikowano

Moim wymarzonym RPG'iem na minecrafcie byłoby coś takiego, że albo odgrywamy realne życie czyli RP w tym questy jakieś, otwarty świat, najlepiej różne rasy lecz bez żadnych skili pasywnych dla klas, w ogóle żadnych skilli. Otwarty świat. 

Jeżeli chcesz jednak robić typowego RPG'a to powinna być dobra fabuła, texture pack, jakieś dobre pluginy, które by naprawdę pokazywały, że jest to RPG. Fajnie by było jakby były jakieś rasy, wiele questów i nie tylko takie questy idź tam i zanieś to tamtemu, zabij kogoś itp. tylko jakieś inne, detektywistyczne, które potrzebują myślenia. Otwarty świat, rozwój postaci. Dużo tego jest, kiedyś chciałem zrobić taki serwer ale po prostu nie dałem rady, myślę, że ty temu podołasz. Powodzenia!!!!

Dziękuje za opinie na pewno coś dodam z tych rzeczy :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...