Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Samoobrona nosicie coś przy sobie?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A więc, trochę poszperałem i znalazłem:

W rozumieniu USTAWY z dnia 21 maja 1999 r. o broni i amunicji, bronią jest: 

1) broń palna, w tym broń bojowa, myśliwska, sportowa, gazowa, alarmowa i sygnałowa, czyli każdy rodzaj broni palnej, 
2) broń pneumatyczna, czyli wszelkiego rodzaju wiatrówki, gładkolufowe i z lufą gwintowaną 
3) miotacze gazu obezwładniającego, czyli wszelkiego rodzaju miotacze gazowe nie będące bronią palna gazową, 
4) narzędzia i urządzenia, których używanie może zagrażać życiu lub zdrowiu: 
a) broń biała w postaci: 
- ostrzy ukrytych w przedmiotach niemających wyglądu broni, czyli na przykład ostrze ukryte w lasce czy też parasola, 
- kastetów i nunczaków, nic dodać, nic ująć, 
- pałek posiadających zakończenie z ciężkiego i twardego materiału lub zawierających wkładki z takiego materiału, czyli pałki teleskopowe, pałki typu tonfa posiadające wkładkę z metalowej rurki (tzw policyjne) oraz inne, 
- pałek wykonanych z drewna lub innego ciężkiego i twardego materiału, imitujących kij bejsbolowy, 
B) broń cięciwową w postaci kusz, 
c) przedmioty przeznaczone do obezwładniania osób za pomocą energii elektrycznej,czyli wszelkiego rodzaju paralizatory (tzw. elektroszokery), Air Tasery itp. 

W rozumieniu ustawy bronią palną jest niebezpieczne dla życia lub zdrowia urządzenie, które w wyniku działania sprężonych gazów, powstających na skutek spalania materiału miotającego, jest zdolne do wystrzelenia pocisku lub substancji z lufy albo z elementu zastępującego lufę, a przez to do rażenia celów na odległość. 

W rozumieniu ustawy bronią pneumatyczną jest niebezpieczne dla życia lub zdrowia urządzenie, które w wyniku działania sprężonego gazu jest zdolne do wystrzelenia pocisku z lufy lub elementu ją zastępującego i przez to zdolne do rażenia celu na odległość, a energia kinetyczna pocisku opuszczającego lufę lub element ją zastępujący przekracza 17 J. 

Pozwolenia na broń nie wymaga się w przypadku: 
1) posiadania broni palnej wytworzonej przed rokiem 1850 lub replikę tej broni, 
2) gromadzenia broni w zbiorach muzealnych na podstawie odrębnych przepisów, 
3) dysponowania bronią przez przedsiębiorców dokonujących obrotu bronią i amunicją na podstawie koncesji lub świadczących usługi rusznikarskie na podstawie odrębnych przepisów, o ile jest to związane bezpośrednio z prowadzeniem działalności gospodarczej, 
3a) dysponowania bronią przekazaną w celu pozbawienia lub potwierdzenia pozbawienia cech użytkowych, 
4) używania broni w celach sportowych, szkoleniowych lub rekreacyjnych na strzelnicy działającej na podstawie zezwolenia właściwego organu, 
5) posiadania broni alarmowej o kalibrze do 6 mm, 
6) posiadania ręcznych miotaczy gazu obezwładniającego, 
7) posiadania przedmiotów przeznaczonych do obezwładniania osób za pomocą energii elektrycznej o średniej wartości prądu w obwodzie nieprzekraczającej 10 mA, 
8 ) używania broni palnej sygnałowej i alarmowej do celów wzywania pomocy, ratowniczych, poszukiwawczych oraz przez osoby uprawnione do sygnalizacji zawodnikom rozpoczęcia konkurencji sportowej w trakcie zawodów sportowych, jeżeli wymaga ona takiej sygnalizacji, 
9) posiadania broni palnej pozbawionej cech użytkowych, 
10) posiadania broni pneumatycznej. 

Jak widać powyżej, NIE MA OGRANICZEŃ CO DO ZWYKŁEJ BRONI BIAŁEJ!!! Brak jest ograniczeń co do jej rozmiarów, więc nie piszcie, proszę, że na posiadanie katany potrzebne jest pozwolenie. 

Tak więc wnioskując z powyższego tekstu mogę mieć przy sobie nawet miecz krzyżacki.  :rolleyes:

• Odpowiedzi 137
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

po za tym zasada jest jedna jak ktos podskakuje bo szuka zaczepki to wtedy macie dwie opcje albo kupa w gaciach albo ryzyk fizyk czyli luja na morde albo jakikolwiek przejaw agresywnego zachowania zeby pokazac ze pizda nie jestes i ze tak latwo nie bedzie wtedy agresor automatycznie traci zainteresowanie bo zazwyczaj ale to zazwyczaj jest tak ze szuka sie slabych ofiar ja tak mam w dziale anime a jesli sprawy przybiora nieoczekiwany obrot czyli ktos sie zabawi w ramsaya boltona  sadyste ktory zgwalcic sanse startk z rodu startkow z winterfel to wtedy faktycznie przydaje sie jakas maczeta #krakow albo kosa z csa bo wiadomka kosa hype pzdr a jak nie masz narzedzi to zawsze pozostaje kung fu ktore w dziecinstwie kazdy trenowal

wyjebac sie na mordzie przy pol obrocie z zastosowaniem nauk wycwiczonych na pilce noznej rownoleglej to zaden wstyd gdy chodzi o godnosc i zycie

Opublikowano

Nic nie nosze, nikt mnie nigdy nie napadl i pewnie nie napadnie.

Miałaś szczęście ^^ Mi też się nigdy to jeszcze nie przytrafiło, ale nie mówię hop. Nigdy nic nie wiadomo. Dużo to trzeba, żeby dzisiaj dostać po pysku? Człowiek znajdzie się w nieodpowiednim miejscu o nieodpowiednim czasie i boom. Różne oszołomy chodzą po tym świecie :P

Opublikowano

A więc, trochę poszperałem i znalazłem:

Tak więc wnioskując z powyższego tekstu mogę mieć przy sobie nawet miecz krzyżacki.   :rolleyes:

ech, przeczytaj to jeszcze raz, racji nadal nie masz xD

Opublikowano

hej, powiedź gdzie spacerujesz ;]

Po dzielnicy, ktora wyglada jak wies no i w centrum miasta, tam zazwyczaj z kims jestem. Po dzielnicy spaceruje najczesciej z moja mala bestia (owczarek bernenski), wiec powiedzmy, ze to moj stroz. xD w moim miescie rzadko jakies napady a juz szczegolnie na mojej spokojnej dzielnicy

Opublikowano

tyle razy chodziłem po nocach i ciągle się szwędam, ale jakoś bardzo rzadko ktoś podbija, raz tylko typek w sylwestra, a tak to jest spokój. nic nie nosze(no chyba, że klucze do domu...).

Opublikowano

Ja sam nigdy nic nie nosiłem prz­y sobie i nie zamierzam.

ale lepiej aby dziewczyny nosiły coś przy sobie,z reguły są bardziej narażone na niebezpieczeństwo.

Opublikowano

Nie ma ograniczeń co do rozmiarów.

No i widzisz c***a sie znasz a mówisz, każde ostrze powyżej 12cm długośći jest zakazane dla zwykłego Kowalskiego.
Opublikowano

Jeśli ktoś jest za przeproszeniem ''ciota'' i nie umie sie obronić to faktycznie lepiej cos nosić, ja sie do takich osob nie zaliczam.

Ale dziewczyne też ciotą nazwiesz? :p Dziewczyny z reguły są słabsze i jak się rzuci facet/faceci na nią, będą ją chcieli zgwałcić czy coś, to już będzie kiepsko. :p

­VeIMQWU.png

Opublikowano

Szczerze to nic nie noszę, aczkolwiek nie mam nic przeciw osobom, które robią przeciwnie do mnie. Jeśli chodzi o dziewczyny to dla nich lepiej żeby coś miały, bo wiadomo są bardziej narażone. Mnie ani moich znajomych nigdy nic nie spotkało przez wiele lat, mimo iż chodziliśmy również i w nocy po dzielnicy, ale nie twierdzę że nic się nie może stać. A jak nie masz broni, nie znasz samoobrony itp. to w razie czego przypominasz sobie wszystkie ruchy z mortal kombat i jedziemy xD

Opublikowano

Myślałem sobie nad tym i stwierdziłem, że tylko i włącznie kobiety powinny miec prawo do noszenia gazu czy tam jakiejs kosy, w większości są to kobity bezbronne, spokojne opanowane, facet to facet, najebie się i nikt nie wie co mu odwali jeszcze by komus sprzedał kose za friko. 

OQqSOv4.png

Opublikowano

Nic nie nosze. Chociaz to zalezy od tego gdzie kto mieszka a ja mieszkam w spokojnej okolicy gdzie kazdy sie zna.

Opublikowano

Noszę miecz bojowy+9 z kd+4 na kiboli

A tak na serio nie noszę nic.1n1 może dam radę a jak będzie więcej to mam mocne nogi + kondycha ;)

21f0dgn.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...