Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Dyskusja] Co sądzicie o nadchodzącym wyłączeniu gry?

kulka5010

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nigdy więcej f2p -__- podobno w mw05 można fajnie się pościgać online za pomocą nie koniecznie oficjalnych źródeł ;).

Wg. Mnie EA powinno duuuuuuużo wcześniej dać wieść o zamiarze wyłączenia gier, wtedy może jakoś bym to lepiej przyjął.

• Odpowiedzi 149
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Wg. Mnie EA powinno duuuuuuużo wcześniej dać wieść o zamiarze wyłączenia gier, wtedy może jakoś bym to lepiej przyjął.

Nie oszukujmy się - od początku mieli gdzieś graczy...

Myślisz, że bez powodu nic o tym wcześniej nie pisali? Wszystkie wyprzedaże i promocje były tylko pozorem wskrzeszenia rozgrywki. Tak naprawdę kryła się pod tym chciwość EA, która chciała wydoić społeczność do zera (i im się udało).

HB5fLf7.png

Opublikowano

Nie oszukujmy się - od początku mieli gdzieś graczy...

Myślisz, że bez powodu nic o tym wcześniej nie pisali? Wszystkie wyprzedaże i promocje były tylko pozorem wskrzeszenia rozgrywki. Tak naprawdę kryła się pod tym chciwość EA, która chciała wydoić społeczność do zera.

Widać było ,że lecą na kasę. Boost'y były bardzo drogie. Najlepszy samochód kosztował 100 zł, gdzie można mieć nfs rivals'a znacznie taniej. Nie wspominając o innych autach.  

8902314106109971000808.jpeg
Opublikowano

EA, dlaczego... :(

Prawie 4 lata z tą grą, mimo, że ostatnio w Worlda mało gram to nadal była to moja ulubiona gra online, będę bardzo tęsknił za Worldem.

Po tym w jaki sposób EA rozwiązało tą sprawę to osobiście (mówiąc delikatnie) już ich znienawidziłem.

Dawali fałszywe nadzieje na to, że World się jeszcze rozwinie i pójdzie do przodu.

Zdawałem sobie sprawę, że kiedyś World zostanie wyłączony, ale nigdy bym się nie spodziewał że nastąpi to już teraz.

Ale nie, oni musieli czekać z tym do ostatniej chwili, żeby wycisnąć z graczy jak najwięcej kasy.

Gdyby EA miało choćby odrobinę jakichkolwiek chęci to przy swoim budżecie mogliby całkowicie przeprojektować grę, przenieść ją na nowy silnik graficzny, zrobić porządne zabezpieczenia antycziterskie, zmienić ją diametralnie. Kwestią czasu byłoby wtedy przyciągnięcie dużej grupy graczy, bo sama marka Need For Speed ma dużą siłę marketingową.

A teraz nie dość, że nowe NFS'y są według mnie przeciętne, to jeszcze zamykają ostatnią grę która była duchowym spadkobiercą starych dobrych części serii z dzieciństwa.

Na szczęście jest możliwość pogrania online poprzez np. GameRangera w stare dobre NFS'y, U2 i MW 05 i chyba będzie trzeba z tej możliwości teraz skorzystać.

Opublikowano

Mimo wszystko chciałbym aby EA udostępniło ten cały silnik serwerowy hostingom...
Myślę że fajniej byłoby pograć w takiej uściślonej społeczności, z działającym chatem itp... serwery zyskały by charakter tych z MT2, MC, Wow'ów, SAMPów.

Poza tym jeśli miałyby powstać takie prywatne serwery to miło by było gdyby ich założyciele mogli dodawać od siebie nowości(auta, części), modyfikować kod oryginału(zmiana parametrów tych samochodów, tworzenie nowych tras), tworzyć własne skrypty(anty pursuit-bot) pod to itp. Serwerów byłoby multum, na szczycie za to znajdowałoby się ich niewiele, tych najlepszych i najbardziej rozwiniętych. No i tak szczerze tylko osoby mające smykałkę do programowania mogłyby to robić.

Ingeracja w kod gry... pozmieniałoby się nagrody za wyścigi(I-800 $ II-700 $ III-600 $ IV+-500 $+pakiety w normie ze zmodyfikowanymi ilościami dodatkowej kasy)

i ceny wozów z tych za SB na IGC (F1-4.000.000-5000 wyścigów, LFA-800.000-1000 wyścigów). Takie ustawienie nadawałoby cel, poza tym byłaby możliwość kupienia danego auta za SB a SB no właśnie szło by na portfel w panelu serwera, założyciel by zyskiwał, hosting by zarabiał i Tusk.
Aby gra nie była zbyt monotonna-bo jednak 5000 wyścigów to trochę jest, auta powinny być zbilansowane, nawet te głupie LFA powinno wygrywać od czasu z F1, Cinque a wszystko powinno zależeć od tego jak kto jeździ a nie co ma pod maską.

Ale to tylko snucie sobie, mi to już by pasowało gdyby World stał się singlem aby tak o sobie pojeździć, potuningować, pokolekcjonować, pozdobywać.
Szkoda gry, bo gra fajna...

Opublikowano

Wiecie co w tym wszystkim jest najśmieszniejsze?

Na Polskiej stronie Worlda jeszcze nie ma nawet wzmianki o wyłączeniu gry xD

Ro pokazuje jak bardzo mają w d***e graczy. Zawsze myślałem, że gry robi się dla pasji a nie z czystej chęci zysku. Ale cóż, ci którzy wydawali decyzję o zamknięciu, pewnie nawet nie grali ani razu w żadną z tych gier.

Opublikowano

Ro pokazuje jak bardzo mają w d***e graczy. Zawsze myślałem, że gry robi się dla pasji a nie z czystej chęci zysku. Ale cóż, ci którzy wydawali decyzję o zamknięciu, pewnie nawet nie grali ani razu w żadną z tych gier.

EA nie robi gier dla pasji xD. Ogólnie szkoda, miałem zagrać w nfsw. Wie ktoś może kiedy ten cały World of Speed wyjdzie?

Opublikowano

Ta gra umierała odkąd dodali podział na klasy S,A,B,C,D,E . Z jednej strony dobrze, że ją zamykają ( w c**j jebanych ruskich p****ów latających na SH bezkarnie ) ale z drugiej strony to żadna inna gra nie będzie posiadała takiego prowadzenia auta ( mi motoryka i dynamika gry bardzo odpowiadała ).

Zawsze jeszcze jest GameRanger i inne tytuły NFS`a...

nafson_gameplay.png
Opublikowano

Ta gra umierała odkąd dodali podział na klasy S,A,B,C,D,E . Z jednej strony dobrze, że ją zamykają ( w c**j jebanych ruskich p****ów latających na SH bezkarnie ) ale z drugiej strony to żadna inna gra nie będzie posiadała takiego prowadzenia auta ( mi motoryka i dynamika gry bardzo odpowiadała ).

Zawsze jeszcze jest GameRanger i inne tytuły NFS`a...

Widać, że dawno nie grałeś. W kwestii cheatów dużo się zmieniło i byli oni bardzo szybko banowani (nie tylko za SH/AF, ale też i różnego rodzaju boty/bugi - nawet za double shift'a).

HB5fLf7.png

Opublikowano

Ehhh...
Dawno mnie tu nie było (ostatnio 9.02.14) ale to skłoniło mnie do napisania kilku słów. Przede wszystkim nie żałuję gry (osobiście) ale jest mi przykro z Waszego powodu. Porzuciłem dział coś koło dwóch lat temu, ale regularnie go odwiedzałem i sprawdzałem jak Wam się wiedzie. Patrzyłem i z każdym miesiącem rosła we mnie duma, że mogłem być częścią tego choćby przez miesiąc. Wciąż miałem dostęp do zaplecza i czytając wszystkie plany ludźmi, którzy się tym wszystkim zajmowali byłem pod ogromnym wrażeniem. Odwalali kawał świetnej roboty, robili rzeczy, które mi by do głowy nie wpadły. Wy wszyscy sprawialiście, że za każdym razem mocno żałowałem, że mnie tu nie ma.

Dlatego też nie przejmujcie się wyłączeniem serwerów ;) Wiem, utrata pieniędzy boli, też to odczuwam... Ale społeczność jaką stworzyliście musi przetrwać więc wyczekujcie jakiejś gry i nie pozwólcie temu wszystkiemu się rozpaść!
Życzę Wam wszystkim powodzenia :)

| | | | | taniecgitara basowa

| Bez komputera. Jeśli masz jakąś sprawę i chcesz pogadać na Skype/GG napisz najpierw tutaj, wejdę.

Opublikowano

już tak nie płaczcie. Trzeba się było liczyć z tym, że gra może paść w każdej chwili, a nie teraz płakać bo "oj ja kupiłem busty i hce je spowrotem". Panowie, trochę myślenia przy płaceniu żydkom za grę. To nie Webzen Ymir, że Wam teraz potulnie oddadzą kasę i przeproszą (Ymir po zamknięciu koreańskiego serwera metina zwracał bodajże 30% wydanej gotówki). Sami widzicie, jaki content wypuszcza EA. C*****e Battlefieldy co roku, jeszcze gorsze NFSy. Bądźcie realistami. Utopia nie istnieje.

57199140501148694665.png

Opublikowano

już tak nie płaczcie. Trzeba się było liczyć z tym, że gra może paść w każdej chwili, a nie teraz płakać bo "oj ja kupiłem busty i hce je spowrotem". Panowie, trochę myślenia przy płaceniu żydkom za grę. To nie Webzen Ymir, że Wam teraz potulnie oddadzą kasę i przeproszą (Ymir po zamknięciu koreańskiego serwera metina zwracał bodajże 30% wydanej gotówki). Sami widzicie, jaki content wypuszcza EA. C*****e Battlefieldy co roku, jeszcze gorsze NFSy. Bądźcie realistami. Utopia nie istnieje.

Tutaj już nie chodzi o pieniądze. Sam wydałem gdzieś 100+ złotych i wcale tego nie żałuję. EA to gówno, niejednokrotnie się o tym przekonaliśmy. To już chodzi o samą grę. Byle nieprofesjonalny zespół by lepiej się tą grą zaopiekował, niż oni. Z każdym rokiem ich gry są coraz gorsze, każdy nowszy NFS ma gorsze możliwości, nawet jebanego spoilera w Rivals nie założysz. Teraz taką gafę strzelili, że aż głowa mała. Widziałeś co się ostatnim czasem działo? Stał się cud. Cheaterzy wyeliminowani, liczne konkursy i wyprzedaże. Aż za dużo tych wyprzedaży. 

W ostatnich tygodniach, było z 4/5 wyprzedaży. Japońskie tunery (1), Japońskie tunery (2), Weekend TH, jakieś gówniane auta Easter i Tunery vs Policja.

Ostatnimi czasy, wybulili sporo pieniędzy, bogu dzięki, że założyłem sobie konto ''bez SB''.

EA to jest gówno razem z Ubisoftem na czele.

Nawet Metin2 'miał' upaść, wszyscy tak mówili, ale się dalej trzyma.

Kasa nie ma nic do tego, tu chodzi o samą grę. 

Opublikowano

Kasa nie ma nic do tego, tu chodzi o samą grę. 

dokładnie wiem o co Ci chodzi. Grałem w to jak jeszcze była Closed Beta. Samochody nie miały kolizji, przejeżdżały przez siebie. To było 5-6 lat temu. Każda gra ma swój "termin przydatności do spożycia". Za długo nic nie robili z cheaterami, ludzie poodchodzili, a teraz oczekiwali cudów, że w dwa miesiące powrócą do dawnej formy. Ne, ne, ne. To tak nie działa. Na markę pracuje się latami, ale w jednej chwili można wszystko spierdolić, a wrócić do łask nie jest tak łatwo. Chodzi mi o sam fakt, że za każdym razem jak pada jakaś gra, to jest płacz, że "niech oddadzo moje pieniodze złodzieje". Oczywiście serwery są utrzymywane z własnych kieszeni developerów, wypłaty też sami sobie płacą. Czas zacząć myśleć logicznie.

57199140501148694665.png

Opublikowano

Chodzi mi o sam fakt, że za każdym razem jak pada jakaś gra, to jest płacz, że "niech oddadzo moje pieniodze złodzieje".

Fakt, zawsze jest taki płacz. Ludzie powinni się pogodzić z tym, że to jest P2F i płacą ze świadomością, że gra i tak kiedyś upadnie. Prędzej czy później.

Opublikowano

dokładnie wiem o co Ci chodzi. Grałem w to jak jeszcze była Closed Beta. Samochody nie miały kolizji, przejeżdżały przez siebie. To było 5-6 lat temu. Każda gra ma swój "termin przydatności do spożycia". Za długo nic nie robili z cheaterami, ludzie poodchodzili, a teraz oczekiwali cudów, że w dwa miesiące powrócą do dawnej formy. Ne, ne, ne. To tak nie działa. Na markę pracuje się latami, ale w jednej chwili można wszystko spierdolić, a wrócić do łask nie jest tak łatwo. Chodzi mi o sam fakt, że za każdym razem jak pada jakaś gra, to jest płacz, że "niech oddadzo moje pieniodze złodzieje". Oczywiście serwery są utrzymywane z własnych kieszeni developerów, wypłaty też sami sobie płacą. Czas zacząć myśleć logicznie.

Protokoły protokołami, reakcje reakcjami. Kasy żadnej zwracać nie muszą a uniesienie związane z zamknięciem projektu trzeba po prostu zrozumieć i nie hejcić go. Na szczęście na grę wydałem tylko 40 zł więc wiele mi tam nie zależy. Ktoś inny wydał 600, inny jeszcze więcej by w tej grze coś mieć. Już nie chodzi o to że ta kasa nie zostanie oddana a po prostu o to że nagłość decyzji ukazuje świństwo-świństwo... a chęć odzyskania kasy jest po prostu odreagowaniem tego. Gra funkcjonowała, funkcjonowała najlepiej od kilku lat, zbili na niej fortunę i pobudzili nadzieję połowniczej rzeszy.

Poza tym jak Worlda można nazwać darmówką... jedynie co tam możesz za darmo zrobić to pobrać ją i zanudzić się na śmierć. Aby w Worlda można NORMALNIE było grać to trzeba było wydać ponad 30 zł, wszystko w grze było ograniczone do kasy, marki, nawet głupie miejsca w garażu. Jedyne co za darmo w Worldzie było to client.

Poza tym większości nie chodzi o te 40, 100, 150 zł... chodzi o to że upada konkretna gierka, dla mnie przynajmniej NFS skończył się na Worldzie, o to żal.

Jedynie co w tej sytuacji bym chciał to jakiś emulator lub co lepsze-prywatne serwery. xD

Opublikowano

Protokoły protokołami, reakcje reakcjami. Kasy żadnej zwracać nie muszą a uniesienie związane z zamknięciem projektu trzeba po prostu zrozumieć i nie hejcić go. Na szczęście na grę wydałem tylko 40 zł więc wiele mi tam nie zależy. Ktoś inny wydał 600, inny jeszcze więcej by w tej grze coś mieć. Już nie chodzi o to że ta kasa nie zostanie oddana a po prostu o to że nagłość decyzji ukazuje świństwo-świństwo... a chęć odzyskania kasy jest po prostu odreagowaniem tego. Gra funkcjonowała, funkcjonowała najlepiej od kilku lat, zbili na niej fortunę i pobudzili nadzieję połowniczej rzeszy.

Poza tym jak Worlda można nazwać darmówką... jedynie co tam możesz za darmo zrobić to pobrać ją i zanudzić się na śmierć. Aby w Worlda można NORMALNIE było grać to trzeba było wydać ponad 30 zł, wszystko w grze było ograniczone do kasy, marki, nawet głupie miejsca w garażu. Jedyne co za darmo w Worldzie było to client.

Poza tym większości nie chodzi o te 40, 100, 150 zł... chodzi o to że upada konkretna gierka, dla mnie przynajmniej NFS skończył się na Worldzie, o to żal.

Jedynie co w tej sytuacji bym chciał to jakiś emulator lub co lepsze-prywatne serwery. xD

Szczerze? Bardziej niż po Worldzie płakałem nad TDU 1, mimo, że nie trzeba było nic płacić :D Poza tym płakanie za grą, za samochodami. Jasne, tyle czasu poszło na rozwinięcie konta, zdobycie samochodów i tak dalej, ale to tylko gra. Poza nią też jest świat, o tam, za oknem :D Co do drugiej części posta (tej o 'darmówce') - klasyczny przykład ciągu przyczynowo-skutkowego: pojawiają się cheaterzy -> gracze zaczynają odchodzić -> pojawia się dziura w budżecie, którą trzeba załatać -> ustaw więcej mikropłatności niż darmowych rzeczy -> gracze dalej odchodzą -> gra zamienia się w wylęgarnię uzależnionych gimbusów i cheaterów -> zacznij coś robić by przyciągnąć graczy ponownie -> gracze wracają, ale dalej dominacja mikropłatności -> produkt przynosi zbyt niskie wpływy w stosunku do wydatków -> koniec

Jeśli chodzi o emulator - nie ma takiej opcji. Wystarczy popatrzeć jak skończyły dotychczasowe projekty np. takich Pokemonów - prawa autorskie, wykorzystanie wizerunku postaci bez zezwolenia, walka o odszkodowanie itd.. Nie. To się nie uda. Tak samo privy. Zaraz zaczną się dochodzenia, sprawy karne od EA i/lub właścicieli marek samochodów, w szczególności, jeśli twórca serwera będzie zarabiał na nim. Byłoby grubo.

57199140501148694665.png

Opublikowano

Ja jestem ciekawy, gdzie teraz będzie grać MPC Racing Team. :D

No cóż, prosta sprawa, jeśli są pieniądze z czegoś, to utrzymuje się to - jeśli nie, nie ma o czym mówić. :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...