Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

PC do 3,6k

Juri.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej, wreszcie będzie hajs na normalnego kompa, także prosiłbym o złożenie czegoś do 3,6k z monitorem i klawiaturą (myszka może zostać aktualna, potem ewentualnie się dokupi). 

Zastanawiam się nad sensem brania dysku HDD. Od początku swojej przygody z PC nie chomikowałem filmów, muzyki i innych rzeczy "które kiedyś mogą mi się przydać". Aktualnie mam 40GB w tym 31GB wolnego (linux). Czy sam SSD by nie wystarczał? System, podstawowe programy + gra, więcej niż 60GB nie wyjdzie, więc 120GB powinno być ok.

• Odpowiedzi 105
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Nowicjusz
Opublikowano

1) Jeśli zamierzasz dokonać zakupu w terminie późniejszym niż 2 tygodnie od założenia tematu na forum wstrzymaj się z jego założeniem (ceny sprzętu na rynku oraz jego dostępność często ulegają zmianom).

2) W temacie umieść odpowiedzi na poniższe pytania:

- Jaki jest Twój budżet na komputer?

- Czy zestaw ma zawierać samą jednostkę centralną czy również system operacyjny, monitor, peryferia (myszka, klawiatura, głośniki, listwa zasilająca itp.)?

- Opisz zastosowanie komputera (precyzyjnie)

- Jaką rozdzielczość posiada Twój monitor?

- Czy masz zamiar podkręcać podzespoły (procesor, RAM, karta graficzna)?

- Czy posiadasz części ze starego komputera np. dysk twardy ATA lub SATA, napęd optyczny, obudowa, peryferia?

- Czy komputer będzie w niedługim czasie lub w przyszłości rozbudowywany?

- Określ priorytet komputera - wydajność/cisza/energooszczędność

- Wymagania dodatkowe

3) W przypadku modernizacji obecnego komputera odpowiedz na pytania:

- Jaki jest budżet na modernizację?

- Jakie podzespoły chcesz zmodernizować jaki efekt, chcesz uzyskać?

- Opisz zastosowanie komputera (precyzyjnie)

- Podaj dokładną specyfikację komputera w tym markę/model/moc zasilacza, posiadany system operacyjny

4) Zabronione jest podpinanie się do cudzych tematów.

Miedzy 128 a 250 często jest różnica 100zł a większe ssd są szybsze dzięki większej ilości kontrolerów

Nie lajkuj moich postów chyba że naprawdę zasłużyłem!

Kto sobie wykonał lub zamówił biurko stojące ?
Morele nie ma monopolu na podzespoły ani na najniższe ceny - np. X-KOM montuje za darmo (dla leniwych)

Opublikowano

Szukalem tego, kiedys byl osobny temat.

Komputer do gier, wymagam wydajnosci, ale w granicach rozsadku jesli chodzi o pobor energii i halas.

Bez systemu.

Monitor full hd bym prosil, najlepiej z hdmi.

Komputer pod rozbudowe, powiedzcie co w 1. Kolejnosci do wymiany.

Mozliwe podkrecanie podzespolow.

Wszystko w moim kompie ma po kilka lat, bez napedu, gdyz jest on zbedny.

Opublikowano

Skoro więcej niż 60 GB u ciebie nie będzie , to można wziąść SSD .

http://www.morele.net/inventory/info/efsThA/

Zestaw ma i5-4460 , 8GB ramu 1600MHz CL9 , Asus'a R9 290 , dysk SSD Crucial MX100 128GB , częściowo wyciszaną budę od Zalmana'a , płytę od MSI ( tutaj ci ona wystarczy ) , monitor FHD od LG 21.5 cali , zasilacz od TT 530W .

Jak nie możesz dopłacić 200 zł , to bierzesz taki zestaw z lepszą płytą główną z chłodzoną sekcją zasilania od MSI i GTX'a 960 ( z Wieśkiem 3 ) od MSI + chłodzenie Fera 2 :

http://www.morele.net/inventory/info/3gy5Gq/

Kod na darmowy montaż ( do pierwszego zestawu ) + wysyłkę : W3FHN58JFW

Montaż do drugiego zestawu .

Bądź kod na obniżenie ceny 960 do 899 zł : KF8VLAB6YS . ( możesz wtedy wzucić i5-4590 )

Także , do wyboru do koloru xD

J9rrz3v.png

Nowicjusz
Opublikowano

Informacyjnie: HDMI jest standardem telewizyjnym nie dedykowanym dla PC, DVI i DP są o wiele lepszymi złączami od tym względem, chyba że chcesz podłączać konsole ?

A jaką masz obudowę ? Jakie dyski ?

3696 zł

No i pomyślmy, co do monitora nie ma raczej co tej 100zł oszczędzać żeby zejść na 21,5" - znowu Dell będzie znowu droższy

Na SSD mozemy 100zł oszczędzić schodząc na Plextor 128GB M6S

Jeśli chcesz kręcić procka to płyta ok 75zł droższa + chłodzenie procka 140zł, i i5-4690K które będzie o 200zł droższe

Na obudowie można oszczędzić 50zł

Morele nie ma monopolu na podzespoły ani na najniższe ceny - np. X-KOM montuje za darmo (dla leniwych)

Opublikowano

Wakc skladal mi zestaw do 3,2k z gtx960 chyba 2gb, rozumiem ze ta podana przez Ciebie jst lepsza?

Edit: hdmi jako dodatkowe zlacze do konsoli. Standardowe od monitora wystarczy.

Nowicjusz
Opublikowano

Edit: hdmi jako dodatkowe zlacze do konsoli. Standardowe od monitora wystarczy.

Więc monitor musi mieć co najmniej 2x HDMI lub HDMI/DVI

LG (Matowy IPS) który zaproponowałem ma jedno HDMI, ale dobrą matrycę.

http://www.videocardbenchmark.net/compare.php?cmp[]=3114&cmp[]=2531&cmp[]=2561

Tu 960 jest lepsze

http://www.morele.ne...ry/info/dLDmWr/

Do 3,2k. Dolozyc ssd i 4gb ramu i bedzie ok.

Płyta na pewno trochę zbyt dobra więc tu można oszczędzić

No i monitor tylko TN

AOC I2369VM http://www.x-kom.pl/p/172820-monitor-lcd-led-23-aoc-i2369vm-czarno-srebrny.html?partnerid=100327593&sm12=NTI=&ts=1428154730&token=7a744a0404e83951f2d219b02f3e6303

Dell P2214H http://www.x-kom.pl/p/163763-monitor-lcd-led-22-dell-p2214h.html?partnerid=100327593&sm12=MTk=&ts=1428154738&token=d294634fc786bc4dd49b76899aaf450e

Kwestia balansowania tylko zestawu 

Opublikowano

http://www.morele.net/inventory/info/dLDmWr/

Do 3,2k. Dolozyc ssd i 4gb ramu i bedzie ok.

Obudowa dosyć słaba jak na taki zestaw , lepiej tu daj Zalman Z3 Plus / R1.

H97M jest tu zbędny , wystarczy B85-G43 , ale jak chcesz to bierz  , tylko lepszy będzie H97 PC Mate .

Monitor lepszy będzie na IPS'ie .

Dysk , jak u ciebie będzie 60 GB , to zamień WD na Crucial MX100 128GB.

No i oczwiście daj 8GB ramu + klawiaturę .

J9rrz3v.png

Opublikowano

Na co monitor za 1/6 budżetu?

H97M jest tu zbędny , wystarczy B85-G43 , ale jak chcesz to bierz  , tylko lepszy będzie H97 PC Mate .

Szybkość zapisu 150? Jakiś żart? Przecież w tym budżecie wszystko ma +/- 500.

Do tego na co mi 2x HDMI? Co za problem przepiąć monitor na konsole?

Opublikowano

Z3 to ten sam poziom co ten brutus, a nawet gorzej (gorszy kontroler wentyli, nie ma czytnika kart), a R1 to wyciszona Z3

Tak samo mu jest zbędna płytka B85 w pełnym ATX

Po co mu aż tak drogi monitor?

http://www.morele.net/inventory/info/VqCvxj/bez klawy, ale z ssd, niezła kartą , ssd, 8 GB ramu, zwykły benq 21.5 calowy full hd, reszta to wszystko co jest opłacalne w tym budżecie. 

­

Opublikowano

Z3 to ten sam poziom co ten brutus, a nawet gorzej (gorszy kontroler wentyli, nie ma czytnika kart), a R1 to wyciszona Z3

Tak samo mu jest zbędna płytka B85 w pełnym ATX

Po co mu aż tak drogi monitor?

http://www.morele.net/inventory/info/VqCvxj/bez klawy, ale z ssd, niezła kartą , ssd, 8 GB ramu, zwykły benq 21.5 calowy full hd, reszta to wszystko co jest opłacalne w tym budżecie. 

Czemu tu jest prędkość zapisu 150, kiedy przy innych jest +/- 500?

2 zasilacze :D? 4GB grafika? 

Nowicjusz
Opublikowano

Do tego na co mi 2x HDMI? Co za problem przepiąć monitor na konsole?

Dlatego zwróciłem od razu na to uwagę żeby wiedzieć czy ci nie będzie to przeszkadzało. 

Szybkość zapisu 150? Jakiś żart? Przecież w tym budżecie wszystko ma +/- 500.

A po co patrzysz na zapis ciągły, patrzy się na IOPS-y i czasy dostępu, kontroler i pamięci. 

SSD testy:

Podsumuj teraz najbardziej interesujące cię podzespoły i monitory z tych obecnie wymienionych

Opublikowano

Czemu tu jest prędkość zapisu 150, kiedy przy innych jest +/- 500?

2 zasilacze :D? 4GB grafika? 

Co do zasilaczy pomyłka :P

SSD wyjaśnione wyżej.

4 GB w nowszych tytułach się przyda (np w assasynie na 960 2 GB gra byłaby nie grywalna, na 4 GB będzie znacznie lepiej)

­

Opublikowano

Dlatego zwróciłem od razu na to uwagę żeby wiedzieć czy ci nie będzie to przeszkadzało. 

A po co patrzysz na zapis ciągły, patrzy się na IOPS-y i czasy dostępu, kontroler i pamięci. 

SSD testy:

Podsumuj teraz najbardziej interesujące cię podzespoły i monitory z tych obecnie wymienionych

To czemu w jednych jest np. 450, a w tym 150? 

Co do zasilaczy pomyłka :P

SSD wyjaśnione wyżej.

4 GB w nowszych tytułach się przyda (np w assasynie na 960 2 GB gra byłaby nie grywalna, na 4 GB będzie znacznie lepiej)

No to w takim razie można chyba coś zmienić, żeby było w tym budżecie 3600? Teraz z tymi dwoma zasilaczami jest za dużo.

Opublikowano

No to w takim razie można chyba coś zmienić, żeby było w tym budżecie 3600? Teraz z tymi dwoma zasilaczami jest za dużo.

Wystarczy wywalić 1 zasilacz xD, mój błąd, w koszyku możesz sobie to zmienić. 

­

Opublikowano

Wystarczy wywalić 1 zasilacz xD, mój błąd, w koszyku możesz sobie to zmienić. 

Tia, ale wtedy jest 200zł pod budżetem, można chyba coś zmienić. I powiedzcie mi od razu co w 1. kolejności przy rozbudowie będzie trzeba dodać/zmienić.

Opublikowano

Tia, ale wtedy jest 200zł pod budżetem, można chyba coś zmienić. I powiedzcie mi od razu co w 1. kolejności przy rozbudowie będzie trzeba dodać/zmienić.

To wymień procesor na i5 4590 + masz hajs na wybór klawiatury.

Zestaw jest na tyle mocny, że jedynie co by się tam przydało to mocniejsze GPU i odblokowane CPU (to 2gie wiąże się ze zmianą płyty)

­

Nowicjusz
Opublikowano

Różnica w kontrolerze i pamięciach.

Chcesz lepszy beż Plextora ale i tak ty będziesz odczytywał częściej dane niż je zapisywał ;-)

Na pewno żadnych na kościach TLC Kingston, SanDisk, Samsung..

Opublikowano

Różnica w kontrolerze i pamięciach.

Chcesz lepszy beż Plextora ale i tak ty będziesz odczytywał częściej dane niż je zapisywał ;-)

Na pewno żadnych na kościach TLC Kingston, SanDisk, Samsung..

Jednak skoro w tej samej cenie mam dysk o lepszej predkosci zapisu, tej samej cenie i pojemnosci, to jaki jest sens brac ten wlasnie dysk?

Opublikowano

Jednak skoro w tej samej cenie mam dysk o lepszej predkosci zapisu, tej samej cenie i pojemnosci, to jaki jest sens brac ten wlasnie dysk?

O jaki dysk ci chodzi? Plextora m6s? Jak chcesz dokładać to dokładaj, ale zbytniej różnicy w codziennym użytku nie uświadczysz.

­

Nowicjusz
Opublikowano

Z którym ci porównać ?

Opublikowano

Z którym ci porównać ?

Z dowolnym innym w budzecie do 300zl. Nie znam sie, oswiec mnie w czym tkwi roznica ;)

Nowicjusz
Opublikowano

Nie no, wskaż ten dysk 500MB/s to porównam..

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...