Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Liceum vs Technikum

Nitex

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć!

Stanę niedługo przed trudnym wyborem szkoły ponadgimnazjalnej i chciałem się was spytać, co byście wybrali. Lepiej iść do liceum ogólnego czy może do technikum informatycznego? Nie ukrywam, informatyką interesuję się coraz bardziej i chciałbym ją wiązać ze swoim przyszłym zawodem, ale za to za liceum przemawia do mnie to, że mogę po nim wybrać praktycznie dowolne studia. I to jest właściwie jedyny plus. Chciałbym aby ktoś kto chodzi do technikum wypowiedział się na temat ogólnego poziomu trudności przerabianego materiału, bo np. u mnie jakiekolwiek programowanie leży i kwiczy. Czy takich rzeczy nauczę się od podstaw, czy raczej muszę posiadać jakąś wiedzę/doświadczenie w tym temacie. Jak potem wygląda sprawa z pracowaniem? Gdzie mogliby mnie przyjąć po takim technikum? Jak ze studiami? Ahh, no i jeszcze jedna sprawa, to prawda, że w takim technikum informatycznym dziewczyny to rzadkość?

Mam nadzieję, że chociaż trochę mi poradzicię :D

Proponowane zestawy komputerowe na bieżący miesiąc:

KLIK!

Pomogłem? Daj lajka! Potrzebujesz mojej pomocy? Oznacz proszę mój nick w poście @Nitex

:)

• Odpowiedzi 55
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

W technikum jest wszystko od podstaw. Są takie śmieszne rzeczy, o których Ci co się interesują informatyką wiedzieli w podstawówce. Jeśli jesteś pewny, że pójdziesz na studia to najlepszym wyborem będzie liceum.

Opublikowano

jesli chcesz isc na studia nie ma sensu uczyc sie dodatkowy rok

a jak chcesz isc na informatyka i nic nie umiesz to w technikum sie wiele nie nauczysz ;d

Opublikowano

Jedynie wypowiem się co do tego.

to prawda, że w takim technikum informatycznym dziewczyny to rzadkość?

Mam jedną dziewczynę w klasie, kolega rok starszy akurat też ma jedną w klasie.

ps.

a jak chcesz isc na informatyka i nic nie umiesz to w technikum sie wiele nie nauczysz ;d

#Potwierdzam

Cały czas gram na lekcjach

3t6EGVz.png

Opublikowano

Jedynie wypowiem się co do tego.

Mam jedną dziewczynę w klasie, kolega rok starszy akurat też ma jedną w klasie.

ps.

#Potwierdzam

Ah, w sprawie dziewczyn jeszcze. Ja mam 6, coraz częściej już dziewczyny idą na tech inf. ;3

Opublikowano

Planuję studia, tylko wiadomo, chciałbym sobie trochę dorobić a raczej po liceum z pracą będzie cienko. Nie uważam się za jakiegoś eksperta z dziedziny informatyki, ale sporo rzeczy już umiem (więc pewnie jakbym poszedł do technikum to bym się wynudził trochę z początku) Tylko tak jak mówię niektórymi jej dziedzinami w ogóle się nie interesuję.

KLIK!

Pomogłem? Daj lajka! Potrzebujesz mojej pomocy? Oznacz proszę mój nick w poście @Nitex

Opublikowano

Planuję studia, tylko wiadomo, chciałbym sobie trochę dorobić a raczej po liceum z pracą będzie cienko. Nie uważam się za jakiegoś eksperta z dziedziny informatyki, ale sporo rzeczy już umiem (więc pewnie jakbym poszedł do technikum to bym się wynudził trochę z początku) Tylko tak jak mówię niektórymi jej dziedzinami w ogóle się nie interesuję.

Dobre technikum z dobrym poziomem potem duża szansa na studia i pewna wiedza która przyda się w dorobieniu

Deus vult

Opublikowano

Dobra, teraz tak trochę z innej beczki pytanie. Wiadomo informatyka i matematyka - dwie w jakimś tam stopniu powiązane nauki. No i jak to jest z tą matematyką w technikum? Trzeba ją bardzo dobrze ogarniać? W gimnazjum niestety mam strasznie słabą nauczycielkę od matematyki i w zeszłym roku skończyłem z tróją na koniec. Chodzę na korepetycje, ale jak tak patrzę na egzaminy gimnazjalne z zeszłych lat i oglądam zadania z matematyki to sobie myślę - o k***a. Właściwie najbardziej boje się egzaminów z matematyki (no bo wiadomo, źle mi pójdą to raczej mnie nie przyjmą) a w technikum boję się samego poziomu matematyki.

KLIK!

Opublikowano

Dobra, teraz tak trochę z innej beczki pytanie. [...]

Jeśli matematyka będzie rozszerzona (informatyka, logistyka) to pracy jest bardzo dużo.

Sam to aktualnie przerabiam i nie jest łatwo.

Wszystko zależy od nauczyciela - jeśli dobrze tłumaczy to luz ;).

Nie zniechęcaj się tym - od ego są zajęcia dodatkowe/praca z uczniem słabszym.

Opublikowano

Jeżeli już wiesz teraz, że chcesz iść na studia nie zapierniczaj sobie dodatkowego roku w technikum i zrób na spokojnie maturę. 

Jednak jak nie chcę Ci się uczyć i chcesz mieć same papierki to do technikum idź i tyle :D

Ja mam 2 dziewczyny w klasie informatycznej i my się akurat uczymy soft ware, C# i innych gówien. :D

k4L2ZMS.png

Opublikowano

jeden c**j w sumie

w technikum masz bez sensu rok w plecy + gorsza nauka ogólna, za to wiecej infy i matmy sie nauczysz

ja na twoim miejscu wybralbym liceum

Gorsza nauka ogolna pff wolne zarty

W technikum jest ten sam material co w liceum

jaki fach? po technikum dostaniesz taka prace jak po liceum, czyli najgorsza

przynajmniej w polandii

kolejny jakia belkot. Teraz liczy sie mobilnosc po liceum i studiach jestes zwykla szara masa bez doswiadczenia ktory bez plecow nie znajdzie pracy, po technikum jest wieksza mobilnosc i szersza perspektywa. Teraz nie liczy sie papierek tylko praktyka

Deus vult

Opublikowano

Liceum o profilu z informatyką.

Po technikum będziesz rok do tyłu. Dla niektórych może to i lepiej, bo dłużej posiedzą na utrzymaniu rodziców.

Poza tym większość ludzi w przyszłości żałuje wyboru technikum informatycznego. Nauczą Cb podstaw grafiki i może programowania, ale na takim poziomie, że nie będziesz mógł wykorzystać tego w przyszłości w żadnej pracy. Można powiedzieć, że tytuł technika w tym przypadku nic nie daje.

636451494245979649038.gif

Opublikowano

W technikum jest ten sam material co w liceum kolejny jakia belkot. Teraz liczy sie mobilnosc po liceum i studiach jestes zwykla szara masa bez doswiadczenia ktory bez plecow nie znajdzie pracy, po technikum jest wieksza mobilnosc i szersza perspektywa. Teraz nie liczy sie papierek tylko praktyka

Nie liczy się jaki masz materiał w założeniu, tylko w jaki sposób i w jakim tempie jest przerabiany. W technikum z uwagi na godziny zarezerwowane na informatykę itd. sporą część leci się pobieżnie.

Szersza perspektywa po technikum? Proszę cię...

YGsMv3q.jpg
Opublikowano

Nie liczy się jaki masz materiał w założeniu, tylko w jaki sposób i w jakim tempie jest przerabiany. W technikum z uwagi na godziny zarezerwowane na informatykę itd. sporą część leci się pobieżnie.

Chodzilo mi o mature, przedmioty zaqodowe to inna bajka. Nie jestem na informatyku wiec zbytnio nie wiem jak sie tam leci materialem.

Deus vult

Opublikowano

Cześć!

Stanę niedługo przed trudnym wyborem szkoły ponadgimnazjalnej i chciałem się was spytać, co byście wybrali. Lepiej iść do liceum ogólnego czy może do technikum informatycznego? Nie ukrywam, informatyką interesuję się coraz bardziej i chciałbym ją wiązać ze swoim przyszłym zawodem, ale za to za liceum przemawia do mnie to, że mogę po nim wybrać praktycznie dowolne studia. I to jest właściwie jedyny plus. Chciałbym aby ktoś kto chodzi do technikum wypowiedział się na temat ogólnego poziomu trudności przerabianego materiału, bo np. u mnie jakiekolwiek programowanie leży i kwiczy. Czy takich rzeczy nauczę się od podstaw, czy raczej muszę posiadać jakąś wiedzę/doświadczenie w tym temacie. Jak potem wygląda sprawa z pracowaniem? Gdzie mogliby mnie przyjąć po takim technikum? Jak ze studiami? Ahh, no i jeszcze jedna sprawa, to prawda, że w takim technikum informatycznym dziewczyny to rzadkość?

Mam nadzieję, że chociaż trochę mi poradzicię :D

Zależy czy wiesz co chcesz dalej robić i czy jesteś tego w 100% pewny.

Jeżeli chodzi o poziom trudności to o to się nie martw, wszystko jest od podstaw.

Co do "pracy" to wszystko zależy od wykształcenia/szczęścia/znajomości/odbytych jakichś kursów i co najważniejsze umiejętności w danej dziedzinie.

Gdzie mogli by Cię przyjąć? Patrz punkt wyżej, ciężko określić takie coś. ah.. no i jak już chcesz iść do pracy po technikum to wypadałoby zdać egzamin zawodowy. 

Jak ze studiami? Nie rozumiem tego pytania.. No są informatyczne..: albo kontynuujesz informatykę idąc na studia, albo idziesz do roboty, albo łączysz jedno z drugim.. No możesz zawsze iść też na inny kierunek studiów. 

Co do dziewczyn to nie wiem jak to wygląda statystycznie na całą polskę, ale w mojej szkole na informatycznym są 3 dziewczyny, jednak nie ma zbytnio na czym oka zawiesić. ;\

a tak nawiasem mówiąc: jeżeli nie jesteś tej informatyki tak w 100% pewny, biorąc pod uwagę jeszcze, że nie odnajdujesz się w językach + to, że informatyków jest od ch**a (tych dobrych dużo mniej) to idź lepiej do tego liceum, zawsze to dodatkowe 3 lata na przemyślenia, a nie będziesz rok w plecy.. 

Opublikowano

Ja na profilu technik informatyk mam 3 dziewczyny (były 4 ale gdzies w 1 klasie w środku roku jedna sie przepisała do wojskowego liceum :v

No i co, w 1 klasie bramki logiczne,systemy binarne szesnastkowe etc. 

A teraz dostajemy komputer,rozkręcamy go,składamy na nowo,odpowiadamy na pytania typu ( transfer pci express x16 2.0,czym sie różni hdd od ssd itd) 

A  na innych przedmiotach konfiguracja sieci w windows linux,serwerów dhcp. 

Szczerze mówiąc wybierając technikum informatyczne posłuchałem mamy która mówiła : Nie idź tam gdzie koledzy (czyli human) tylko idź na ten kierunek który faktycznie Cie interesuje. Teraz dużo się zmieniło,już sie nie siedze na kompie tyle co kiedyś. Ale jednak fajna perspektywa na przyszłość bo komputery to przyszłość.

Sam sobie wybierz co dla Ciebie jest ciekawsze.  

PS: Jak lubisz bawić się w stronki internetowe to w 2klasie jest przedmiot Witryny i Aplikacje internetowo którym osobiscie sie jaram :D

A co do tej matmy. No to wiadomo rozszerzona ale w 2 klasie mam 3 godziny matmy w tygodniu. Wystarczy sie systematycznie uczyć,większośc 1 klasy (chyba gdzies od konca 1 semestru do konca roku) będziesz miał funkcje kwadratowe. Polecam sie uczyć z tego tematu systematycznie.

Opublikowano

Dobra, teraz tak trochę z innej beczki pytanie. Wiadomo informatyka i matematyka - dwie w jakimś tam stopniu powiązane nauki. No i jak to jest z tą matematyką w technikum? Trzeba ją bardzo dobrze ogarniać? W gimnazjum niestety mam strasznie słabą nauczycielkę od matematyki i w zeszłym roku skończyłem z tróją na koniec. Chodzę na korepetycje, ale jak tak patrzę na egzaminy gimnazjalne z zeszłych lat i oglądam zadania z matematyki to sobie myślę - o k***a. Właściwie najbardziej boje się egzaminów z matematyki (no bo wiadomo, źle mi pójdą to raczej mnie nie przyjmą) a w technikum boję się samego poziomu matematyki.

Matematykę mieliśmy po 5 razy w tyg, (zamiast wychowawczej zawsze matematyka + potem dochodziły ,,obowiązkowe'' unijne), poziom nauczania miałem b.dobry, nawet jak nie ogarniasz jak będziesz miał dobrą nauczycielkę pochodź na wyrównawcze, ucz się z płytki i powinieneś spokojnie zaliczać kartkówki, testy.

Jeżeli zależy ci na maturze to idź po prostu do liceum i potem politechnika, na technikum będziesz tracił tylko czas jeżeli znasz już podstawy informatyki.

Tak jak up napisał, uczysz się budowy komputera, binarnego, instalacji systemu itp (no i siedzisz przy komputerze 30/40% wszystkich lekcji i przeglądasz neta w międzyczasie gdy facio tłumaczy coś co umiałeś robić już od dawna.

Zawodu po samym technikum dobrze płatnego nie znajdziesz (o ile sam nie będziesz się kształcił z programowania np, itp.),  no i statystycznie biorąc zdawalność matur w technikach jest mniejsza niż w liceach, + dochodzi ci egzamin zawodowy (chociaż podobny jest banalny, nie wiem, nie interesowałem się tym).

W technikum jest ten sam material co w liceum kolejny jakia belkot. Teraz liczy sie mobilnosc po liceum i studiach jestes zwykla szara masa bez doswiadczenia ktory bez plecow nie znajdzie pracy, po technikum jest wieksza mobilnosc i szersza perspektywa. Teraz nie liczy sie papierek tylko praktyka

Po humanie, filozofii, psychologii, itp zapewne tak xD

Opublikowano

Jeżeli masz pewność że zdasz maturę i następnie idziesz od razu na studia to wybierz liceum. Jeżeli chcesz zakończyć swoją naukę po LO bo nie czujesz się na siłach żeby iść na studia to technikum i następnie jakaś robota.

Opublikowano

Widzę sprzeczność w tym co piszecie.

Jak studia -> liceum.

Nie chcesz iść na studia -> technikum.

A teraz drodzy interesanci zajrzyjcie sobie na strony z ogłoszeniami o pracę. Niech będzie to nawet PROGRAMISTA lub ADMIN SIECI - wymagane wykształcenie: WYŻSZE. Ku*wa, jak tu się nie denerwować.

Chcesz iść do liceum - idź. Potem idziesz obowiązkowo na studia (nic normalnego po maturze nie znajdziesz). Zwykle do liceum idziesz jeżeli chcesz mieć dodatkowy czas na zastanowienie się, co chcesz robić w przyszłości. Za dużo Ci o tym nie opowiem - nie chodziłem.

Technikum - rok w plecy (boli mnie to teraz), lecz po egzaminach - masz zawód, praktyki za sobą, pojęcie o tym co robisz (no chyba że wolisz tak jak pan wyżej grać na lekcjach). Studia w tym wypadku nie są obowiązkowe, lecz jeśli chcesz mieć dobrze (naprawdę dobrze) płatną pracę, to jest mus. Gdzie nie pójdziesz, za każdym razem będą prosić o papier z wykształceniem wyższym - taki to nasz popaprany kraj, w którym chcą ze wszystkich zrobić magistrów i inżynierów. Tech to dobra podstawa, mały kop na przyszłość.

A teraz tekst do wszystkich stulejek:

Jeżeli jesteś zaradny i towarzyski - nawet brak (lub bardzo małą ilość) dziewczyn w klasie/szkole nie będzie Ci przeszkadzać. Teraz patrzycie przez pryzmat gówniarza, który tylko się ogląda za dziewczynami, a z przyszłością "jakoś to będzie". Im wcześniej zdecydujecie się co chcecie robić, tym lepsi w tym będziecie i prawdopodobnie więcej zarabiać niż ci "niezdecydowani".

To twój wybór, który będzie rzutował (mniej lub bardziej) na przyszłość.

Pozdrawiam :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...