Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Liceum vs Technikum

Nitex

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Matematykę mieliśmy po 5 razy w tyg, (zamiast wychowawczej zawsze matematyka + potem dochodziły ,,obowiązkowe'' unijne), poziom nauczania miałem b.dobry, nawet jak nie ogarniasz jak będziesz miał dobrą nauczycielkę pochodź na wyrównawcze, ucz się z płytki i powinieneś spokojnie zaliczać kartkówki, testy.

Jeżeli zależy ci na maturze to idź po prostu do liceum i potem politechnika, na technikum będziesz tracił tylko czas jeżeli znasz już podstawy informatyki.

Tak jak up napisał, uczysz się budowy komputera, binarnego, instalacji systemu itp (no i siedzisz przy komputerze 30/40% wszystkich lekcji i przeglądasz neta w międzyczasie gdy facio tłumaczy coś co umiałeś robić już od dawna.

Zawodu po samym technikum dobrze płatnego nie znajdziesz (o ile sam nie będziesz się kształcił z programowania np, itp.),  no i statystycznie biorąc zdawalność matur w technikach jest mniejsza niż w liceach, + dochodzi ci egzamin zawodowy (chociaż podobny jest banalny, nie wiem, nie interesowałem się tym).

Po humanie, filozofii, psychologii, itp zapewne tak xD

Skończysz sobie tego inżynierka jak setki tysięcy innych ludzi i gdzie ty chcesz znaleść robote ? Nie będziesz robił za technika bo jakby to wyglądało magister robol pff. Planuje skończyć technikum potem inżyniera gdzie znajdzie się robota tam będę robił jako kierownik czy robotnik. 

Deus vult

• Odpowiedzi 55
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Co za cepy. Gościu jak masz mokro w gaciach przed maturą i nie wierzysz w swoje możliwości to idź lepiej do tego technikum abyś potem rowów nie kopał, czy nie był grabarzem. Do Liceum idziesz tylko wtedy, kiedy jesteś pewien swoich możliwości i kiedy jesteś pewien, że zdasz maturę (mature zdajesz kiedy uzyskasz 20%).

Tylko musisz sobie zadać pytanie, czy chcesz zapierdalać rok dłuzej w tym technikum, skoro potem i tak idziesz na studia.

Jak trzeba być zdesperowanym aby pytać się o takie rzeczy na forum o grach, na którym średnia wieku wynosi 15 lat?

Opublikowano

(no chyba że wolisz tak jak pan wyżej grać na lekcjach).

Pewnie chodzi o mnie bo ja napisałem, że gram B) Gram na lekcjach, ponieważ na razie nic ciekawego nie ma. Początek roku pls, narzędzia i ciuchy przy naprawie komputera, bhp, "KTÓRE TO JEST KARTA GRAFICZNA", "JAK WEJŚĆ W BIOS", "JAK ZAINSTALOWAĆ SYSTEM" :mellow: Na początku zawsze są rzeczy które 70% klasy umie, będzie coś czego nie umiem to będę uważał i się tego uczył.

3t6EGVz.png

Opublikowano

Co za cepy. Gościu jak masz mokro w gaciach przed maturą i nie wierzysz w swoje możliwości to idź lepiej do tego technikum abyś potem rowów nie kopał, czy nie był grabarzem. Do Liceum idziesz tylko wtedy, kiedy jesteś pewien swoich możliwości i kiedy jesteś pewien, że zdasz maturę (mature zdajesz kiedy uzyskasz 20%).

Tylko musisz sobie zadać pytanie, czy chcesz zapierdalać rok dłuzej w tym technikum, skoro potem i tak idziesz na studia.

Jak trzeba być zdesperowanym aby pytać się o takie rzeczy na forum o grach, na którym średnia wieku wynosi 15 lat?

20% wtf ?

Jeżeli masz pewność że zdasz maturę i następnie idziesz od razu na studia to wybierz liceum. Jeżeli chcesz zakończyć swoją naukę po LO bo nie czujesz się na siłach żeby iść na studia to technikum i następnie jakaś robota.

Jeśli ktoś nie czuje się na sile zdać matury to niech idzie do zawodówki bo w  technikum nie zda ani matury ani egzaminu zawodowego który jest w  c**j trudniejszy od matury

Deus vult

Opublikowano

A i beka z jebanych cebulaków, którzy ciągle piszą/mówia, że po liceum nic nie ma. Zostańcie w tych swoich jebanych zawodówkach, a potem do kopania rowów.

20% wtf ?

Jeśli ktoś nie czuje się na sile zdać matury to niech idzie do zawodówki bo w  technikum nie zda ani matury ani egzaminu zawodowego który jest w  c**j trudniejszy od matury

Tak, k***a. 20%+ i zdajesz, chyba, że u Ciebie we wsi jest inaczej.

Opublikowano

A i beka z jebanych cebulaków, którzy ciągle piszą/mówia, że po liceum nic nie ma. Zostańcie w tych swoich jebanych zawodówkach, a potem do kopania rowów.

o czym ty gościu pierdolisz ? matura jest od 30%

Deus vult

Opublikowano

Powiem Ci po tym co widze u mnie, ludzie po LO nie daja rady na infie na studiach, a po technikum na luzie, po za tym na po technikum masz zawód i mature ;)

tak masz racje, czlowieka z zawodem nie przyjma do pracy tylko po to aby czekac na Cb po LO z czysta matura, chyba Ci sie cos pomylilo ;)

Opublikowano

Z kim ja k***a pisze, z typem, który stawia spację przed znakiem interpunkcyjnym i czci Korwina, ja p******e, tak nisko upaść. ;______________;

Opublikowano

@Kiceł jak ty jeszcze dobrze z gimbazy nie wyszedłeś i się wymądrzasz dzieciaku

Po technikum gimbusku masz większą perspektywę (teoretycznie bo zawód+ matura/możliwość studiów)

Z tego co napisałeś drogi autorze topicu lepiej Ci iść do tech jeśli jara Cię informatyka (Po tech też możesz iśc na dowolne studia kwestia matury..)

681731482015096381754.png

Czytaj uważnie, masz Boga na linii.

Opublikowano

Z kim ja k***a pisze, z typem, który stawia spację przed znakiem interpunkcyjnym i czci Korwina, ja p******e, tak nisko upaść. ;______________;

nie dyskutuje z podludźmi.

Kolejna sprawa jest taka czy warto  być informatykiem w tym czasie,  nisza sie juz nie wyczerpała                                                                                      ??

Deus vult

Opublikowano

Na logikę.Po technikum masz zawód + maturę a po licuem tylko maturę.Ten dodatkowy rok nie robi róźnicy, bo prędziej ktoś zatrudni technika niż studenta drugiego roku wydziału x., bo technik już coś tam umie, a student nic.

Tak, w ogóle, to mam bekę z tego jak 19 latek wyzywa innych od gimbusów mimo, że sam 4/5 latemu nim był i myśli ,że przez te kilka lat zdobył całą mądrość świata i doświadczenie.

Opublikowano

Gorsza nauka ogolna pff wolne zarty

W technikum jest ten sam material co w liceum kolejny jakia belkot. Teraz liczy sie mobilnosc po liceum i studiach jestes zwykla szara masa bez doswiadczenia ktory bez plecow nie znajdzie pracy, po technikum jest wieksza mobilnosc i szersza perspektywa. Teraz nie liczy sie papierek tylko praktyka

mam znajomych z technikum i ich wiedza jest... mała

być może nie jest tak wszędzie, nie wiem

co do pracy to nie będe tego komentował :)

Opublikowano

Tak btw. zarobki grabarza są dość wysokie więc nie wiem co widzisz złego w tym zawodzie. ;)

Osobiście wybieram się to technikum pilotażu,a następnie na studia. ;) Rok więcej nauki, ale zawsze jesteś lepiej przygotowany do matury.

Opublikowano

Ale pieprzenie. Ja tam nie zmarnowałem roku na technikum, poszedłem od razu na studia i dorabiam sobie jako barman. Spokojnie moge sie utrzymać z tego i jeszcze mam na własne wydatki.

I nie potrzeba mi żadnych szkół, kursów czy innych głupot żeby jednocześnie studiować i pracować. Wystarczy po prostu ruszyć głową i rozszerzyć swoje możliwości zamiast kurczowo trzymać sie tego swojego tytułu z technikum i odmawiać pracy w innych branżach.

742611478555387739101.jpeg

Opublikowano

Tak btw. zarobki grabarza są dość wysokie więc nie wiem co widzisz złego w tym zawodzie. ;)

Osobiście wybieram się to technikum pilotażu,a następnie na studia. ;) Rok więcej nauki, ale zawsze jesteś lepiej przygotowany do matury.

Czy jesteś lepiej przygotowany do matury po technikum to bym się kłócił.. W technikum trzeba się o wiele bardziej przyłożyć żeby zdać maturę na dobrym poziomie(nie mówię tu o 50% czy 60%). W technikum nie jesteś w stanie mieć np.  7h majcy w ciągu tygodnia przez całe 4 lata bo w takim wypadku musiałbyś mieć po 40h lekcji w tygodniu.

Things have changed. Forever.

314x177-many-faces-of-aj-lee.jpg

Opublikowano

Liceum o profilu z informatyką.

Po technikum będziesz rok do tyłu. Dla niektórych może to i lepiej, bo dłużej posiedzą na utrzymaniu rodziców.

Poza tym większość ludzi w przyszłości żałuje wyboru technikum informatycznego. Nauczą Cb podstaw grafiki i może programowania, ale na takim poziomie, że nie będziesz mógł wykorzystać tego w przyszłości w żadnej pracy. Można powiedzieć, że tytuł technika w tym przypadku nic nie daje.

Nie chce mi się całego tematu przeglądać, więc jeśli ktoś już to powiedział to sorry xD

Żadna szkoła nie zrobi z Ciebie informatyka, jeśli sam nie będziesz się uczył swojego fachu, poza zajęciami, bo inaczej Ci to gówno da i tak jak mówisz będziesz żałował każdego wyboru. Czy to by było liceum + studia czy technikum czy nawet technikum + studia + studia + studia + studia. Szkoła to tylko podstawa.

Opublikowano

Ale pieprzenie. Ja tam nie zmarnowałem roku na technikum, poszedłem od razu na studia i dorabiam sobie jako barman. Spokojnie moge sie utrzymać z tego i jeszcze mam na własne wydatki.

I nie potrzeba mi żadnych szkół, kursów czy innych głupot żeby jednocześnie studiować i pracować. Wystarczy po prostu ruszyć głową i rozszerzyć swoje możliwości zamiast kurczowo trzymać sie tego swojego tytułu z technikum i odmawiać pracy w innych branżach.

Wole skończyć technikum dorabiać sobie jako technik lub pracować jako technik i studiować zaocznie i zbierać doświadczenie i mieć pewność że znajdzie sie dobra robote z tytulem inzyniera( pracodawca ma w d***e papierek, liczy sie doświadczenie min 2-3 lata) niz dalej robić w pubie z tytułem inżyniera. 

Deus vult

Opublikowano

Na razie jestem w 1 klasie technikum inf, powiem Ci, że nie narzekam, ale powiem Ci żadna SZKOŁA nie nauczy Cię dajmy na to informatyki, musisz sam nad tym przysiąść taka jest prawda, w szkole nauczycieli gówno to obchodzi, czy zdasz jakiś test, czy wszystko rozumiesz oni odpierdalają tylko ten swój zakres, resztę mają w d***e, z tego co widzę np w mojej klasie 3/4 chłopaków poszła do technikum inf, bo nie wiedzieli gdzie iść, tak naprawdę jeżeli interesujesz się informatyką powinienieś wiedzieć więcej niż ci z 3,4 klas TI, bo tak szczerze większość się opierdala na lekcjach, nawet nie słuchając tych prostych rzeczy.. Co do dziewczyn to mam jedną w klasie, ale mamy łączoną klase z TH więc jest ich sporo, IMHO myślę, że Technikum > liceum, zawsze po tym tech masz tytuł technika, i możesz pracować sobie i studiować zaocznie myślę, że to dobre rozwiązanie, a po liceum i samych studiach co masz? jakiś papierek i 0 doświadczenia nikogo to nie obchodzi.

Opublikowano

Wole skończyć technikum dorabiać sobie jako technik lub pracować jako technik i studiować zaocznie i zbierać doświadczenie i mieć pewność że znajdzie sie dobra robote z tytulem inzyniera( pracodawca ma w d***e papierek, liczy sie doświadczenie min 2-3 lata) niz dalej robić w pubie z tytułem inżyniera. 

W pubie zarabiam na nauke, po jej ukończeniu zaczne prace jako inżynier. Cieżko zrozumieć?

Pracodawca, owszem ma w d***e twoj papierek a chce doswiadczenia ale w niższych sektorach. Bez doświadczenia nie zostaniesz mechanikiem, spawaczem czy tokarzem, straszna sprawa. Po studiach twoim celem są koncerny technologiczne, biura architektoniczne i wiele, wiele innych.

Za to technikum spawaczy, tokarzy czy mechaników produkuje na peczki, nic dziwnego, że i tak idą na studia skoro wciąż c***a potrafią :)

742611478555387739101.jpeg

Opublikowano

Czy jesteś lepiej przygotowany do matury po technikum to bym się kłócił.. W technikum trzeba się o wiele bardziej przyłożyć żeby zdać maturę na dobrym poziomie(nie mówię tu o 50% czy 60%). W technikum nie jesteś w stanie mieć np.  7h majcy w ciągu tygodnia przez całe 4 lata bo w takim wypadku musiałbyś mieć po 40h lekcji w tygodniu.

Wszystko zależy od poziomu szkoły. ;)

Opublikowano

Ja jestem na elektroniku - matma jest przejebana. Cisna bardzo - noo trudno.

A na inf czasem jest jedna dziewczyna albo wgl . Takze nie wiem czy idziesz do szkoly za dziewczynami czy za nauka :)

Opublikowano

W pubie zarabiam na nauke, po jej ukończeniu zaczne prace jako inżynier. Cieżko zrozumieć?

Pracodawca, owszem ma w d***e twoj papierek a chce doswiadczenia ale w niższych sektorach. Bez doświadczenia nie zostaniesz mechanikiem, spawaczem czy tokarzem, straszna sprawa. Po studiach twoim celem są koncerny technologiczne, biura architektoniczne i wiele, wiele innych.

Za to technikum spawaczy, tokarzy czy mechaników produkuje na peczki, nic dziwnego, że i tak idą na studia skoro wciąż c***a potrafią :)

Ale ty myślisz że dopuszczą jakiegoś randoma który nie umie obsługiwać sprzętu, który jest warty miliony ?

Ale kolejna jest kwestia że teraz jakby nie spojrzeć to jest w c**j studentów i co po tym? nie będzie aż tylu miejsc pracy, chyba że zagranicą.Poziom studiów jest nagminnie zaniżany na rzecz ilości studentów i dochodzi do paradoksu gdzie technik ma większą wiedzę od inżyniera. 

Deus vult

Opublikowano

Osobiście polecam technikum, po technikum możesz iść na studia a potem wyjeżdżać z kraju. Siedzę na teleinformatyce i jak na razie po 2 latach, nic aż tak bardzo trudnego nie było. Oczywiście też dużo zależy od poziomu nauczania w twoim technikum. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...