Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Fantasy World - Graficzna Gra MMORPG

Salur

Pytanie

Opublikowano

logo.png

Projekt  gry MMORPG 2D

Gra tworzona jest w oparciu o technolognie takie jak: PHP, AJAX, Javascript oraz JQUERY.

Wykorzystujemy kilka bibliotek Javascript a większość funkcji gry napisana jest przez nas. Za silnik odpowiada język PHP,

natomiast za stronę klienta gry w przeglądarce Javascript.

• System Sterowania - posiadamy w pełni działający system poruszania się strzałkami, myszką oraz klawiszami WSAD (tylko, gdy gracz posiada wyłączony czat). Wszystkie te systemy działają integralnie względem siebie. Chodza również bardzo płynnie.

• Interakcja z innymi graczami - w grze zaimplementowaliśmy kilka możliwości komunikowania się z innymi graczami. Najważniejszą z nich jest to, że widzimy ich dynamiczne na mapie, wraz z animacją ich ruchu. Możemy także handlować, rozmawiać na czacie lub prywatnie, a także zaprosić ich do walki.

• System walki PvP, PvM - posiadamy rozbudowany system walk między graczem, a potworem oraz gracz vs gracz. Każdy potwór ma inne zdolności bojowe, a więc może używać czarów, jest szybszy niż inne, czy też może Cię zatruć! Ale.... Gracz również posiada mnóstwo opcji, dzięki którym na odpowiednim poziomie i z odpowiednimi statystykami może wygrać z każdym przeciwnikiem!

• Opcje gracza - każdy gracz wyposażony jest w menu na dole ekranu gry. Może tam wyświetlić w każdym momencie opcje klanowe, rozpoczęte misje, czy też swój ekwipunek i statystyki. Zakładki te są ciągle rozwijane, aby były jak najbardziej intuicyjne i odpowiednio ułożone.

• Rozbudowa systemów - ciągle rozbudowujemy systemy, które znajdują się w grze. Posiadamy już rozmowy, handel oraz system aukcji z danym NPC. Rozbudujemy także system questów, który nie będzie polegał tylko na otworzeniu skrzynki, ale także na czymś bardziej złożonym, co napewno zaciekawi najbardziej wymagających graczy.

• Interfejs gracza - Dzięki rozbudowanemu systemowi interfejsu, gracz może dostosować interfejs gry i wszystkie okna do swoich potrzeb. Wszystkie zakładki interfejsu są w pełni ruchome i zapisują się po wyjściu z gry.

• System klanów - Gracz ma możliwość dołączenia do klanu, przez co staje się potężniejszy. Jako rodzina klanowa może walczyć oraz zdobywać cenne doświadczenie i jeszcze większą radość z rozrywki.

• Duża ilość rozrywki - Dużo wspaniałych lokacji oraz ciekawych questów. Rozwinięty system umiejętności oraz osiągnięć i wiele wiele więcej.

Nie będzie już więcej beta-testów. Niedługo startuje oficjalna wersja gry.

Gorąco zapraszamy na nasze forum w celu dyskusji na temat gry.

Przydatne linki:

http://fantasy-world.pl/
http://fantasy-world.pl/?page=forum

SCREENY:

1.jpg2.jpg3.jpg4.jpg

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista

"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

Potrzebujesz czegoś? Oznacz mnie @Salur

• Odpowiedzi 375
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dodany obrazek

Projekt gry MMORPG 2D

Gra tworzona jest w oparciu o technolognie takie jak: PHP, AJAX, Javascript oraz JQUERY.

Wykorzystujemy kilka bibliotek Javascript a większość funkcji gry napisana jest przez nas. Za silnik odpowiada język PHP,

natomiast za stronę klienta gry w przeglądarce Javascript.

• System Sterowania - posiadamy w pełni działający system poruszania się strzałkami, myszką oraz klawiszami WSAD (tylko, gdy gracz posiada wyłączony czat). Wszystkie te systemy działają integralnie względem siebie. Chodza również bardzo płynnie.
  • Interakcja z innymi graczami - w grze zaimplementowaliśmy kilka możliwości komunikowania się z innymi graczami. Najważniejszą z nich jest to, że widzimy ich dynamiczne na mapie, wraz z animacją ich ruchu. Możemy także handlować, rozmawiać na czacie lub prywatnie, a także zaprosić ich do walki.
  • System walki PvP, PvM - posiadamy rozbudowany system walk między graczem, a potworem oraz gracz vs gracz. Każdy potwór ma inne zdolności bojowe, a więc może używać czarów, jest szybszy niż inne, czy też może Cię zatruć! Ale.... Gracz również posiada mnóstwo opcji, dzięki którym na odpowiednim poziomie i z odpowiednimi statystykami może wygrać z każdym przeciwnikiem!
  • Opcje gracza - każdy gracz wyposażony jest w menu na dole ekranu gry. Może tam wyświetlić w każdym momencie opcje klanowe, rozpoczęte misje, czy też swój ekwipunek i statystyki. Zakładki te są ciągle rozwijane, aby były jak najbardziej intuicyjne i odpowiednio ułożone.
  • Rozbudowa systemów - ciągle rozbudowujemy systemy, które znajdują się w grze. Posiadamy już rozmowy, handel oraz system aukcji z danym NPC. Rozbudujemy także system questów, który nie będzie polegał tylko na otworzeniu skrzynki, ale także na czymś bardziej złożonym, co napewno zaciekawi najbardziej wymagających graczy.
  • Interfejs gracza - Dzięki rozbudowanemu systemowi interfejsu, gracz może dostosować interfejs gry i wszystkie okna do swoich potrzeb. Wszystkie zakładki interfejsu są w pełni ruchome i zapisują się po wyjściu z gry.
  • System klanów - Gracz ma możliwość dołączenia do klanu, przez co staje się potężniejszy. Jako rodzina klanowa może walczyć oraz zdobywać cenne doświadczenie i jeszcze większą radość z rozrywki.
  • Duża ilość rozrywki - Dużo wspaniałych lokacji oraz ciekawych questów. Rozwinięty system umiejętności oraz osiągnięć i wiele wiele więcej.

Nie będzie już więcej beta-testów. Niedługo startuje oficjalna wersja gry.

Gorąco zapraszamy na nasze forum w celu dyskusji na temat gry.

Przydatne linki:

http://fantasy-world.pl/
http://fantasy-world.pl/?page=forum
SCREENY:

Dodany obrazekDodany obrazekDodany obrazekDodany obrazek

Jest możliwość dojścia do ekipy gry?

Wysłane z mojego Viva_i7G przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Swietna giereczka będzie bardzo chętne zagram a wy tylko w php piszecie czy jakis framework? ;P

Opublikowano

Lubię różne niezależne gry. I często w nie gram i jeżeli jest sklepik premium a gra mi się podoba to coś tam zawszę wyślę, nawet jeżeli z tego czasem nic nie mam. Ale ważnym czynnikiem przy wyborze takiej gry jest dla mnie to ile osób w nią gra, to jakie są opóźnienia(dodam że komputer jak na te czasy mam przyzwoity i internet bardzo dobry). Następnie próbuje zaznajomić się z fabułą (jeżeli gra takową posiada). 

Jednak w przypadku wielu gier niezależnych (np. ta powstająca gra co) z tego że macie pomysł grafikę itd. skoro na starcie wybieracie coś co w przyszłości będziecie musieli zmienić, i nie wiadomo czy wtedy po prostu nie powiecie "a niech gra te 50 osób do końca miesiąca nie płacimy za serwer od przyszłego miesiąca, koniec projektu". I tym sposobem staniecie się ... i nowe konto nowy nick, nowy pomysł i pewnie te same błędy no chyba że będzie jakieś olśnienie.

Ale biorąc pod uwagę to że Salur twoim zdaniem ty jesteś panem gracza i ma grać w to co wy oferujecie (i nie obchodzi was jak gra działa, tu się coś dopisze tu się coś usunie bo generuje za dużo zapytań, albo powoduje za duże opóźnienie to nie jest metoda działania dobrego programisty moim zdaniem, a wy najwyraźniej idziecie tym tropem), to uwierz do gry wjedzie może dużo osób, ale na rejestracji i przejściu (czasem i nie tut-a) ich gra się skończy.

mca.png
Opublikowano

Writen "krul" masakruje gimbusów.

No dobra, to tylko taki żart. (Frozen tutaj jest najwyższy stopniem) :)

Ale nie wiem jak wy, ja juz w tą gre grałem.

Co mogę powiedzieć? Czekam na spektakularną klape.

Ale widać, że autor trochę w to pracy włożył.

Widać, że jest włożone trochę pracy, jednak jak patrzyłem odgórnie to mnie stylistyka kodu strasznie bolała i zmienne oraz funkcje po polsku. IMO tak się nie powinno programować. Jednak tak to może i w tym php coś wyjdzie, przynajmniej próbują coś robić, czy to wyjdzie czy nie jest to bardziej rozwijające zajęcie niż oglądanie kotków w internecie. Może w trakcie pisania uświadomią sobie jaką zajebistą technologią jest nodejs, a zarazem jaką łatwą do wdrożenia, ale co by nie było to życzę im powodzenia.

O błędach w C++ powie Ci kompilator, a o błędach w PHP klient..

Opublikowano

eeee. Właśnie przeczytałem na stronie gry, że Salur to grafik. Panowie zwracamy honor. Kolega mógł nie zrozumieć 90% postów w tym temacie.

gamedevmania.com

Opublikowano

Po co drążyć temat? Bo Frozen umie masakrować tych użyszkodników bardziej niż Korwin lewaków.

A ja lubię to czytać. To jest chyba najlepsza rozrywka w internecie.

A tak na serio to ludzi trzeba uświadamiać, że w temacie programowania aplikacji sieciowych i tworzenia gier mają minimalną wiedzę. I ci ludzie jeszcze śmią mówić że wiedzą lepiej/więcej.

gamedevmania.com

Opublikowano

Ale przecież twój projekt to paćka a nie gra. Forum nie masz własno-ręcznie napisanego. Wygląda tragicznie. Nawet tego nie otworzyłeś. Wszystko jest zbugowane? No i po co ty nas zapraszasz do swojego tematu?

Po co mam pisać forum jak już jest milion takich skryptów na które już poszły dziesiątki czy setki roboczogodzin. 

Różne rzeczy można mówić, ale na pewno nie, że jest zbugowane (bo mam zły nawyk poprawiać wszystko od razu) i na pewno nie, że jest paćką. Nie widziałeś kodu, nie widziałeś bug trackera, kalendarza, nie wiesz nawet pewnie co to za program p2ware planner czy microsoft project (ja korzystam z pierwszego). Nie widziałeś repozytoriów czy nawet części forum zamkniętej dla trolli.

To, że skończyły się zasoby i nie idzie dalej do przodu nie znaczy, że to co już powstało jest złe. Ale jaraj się dalej tym czymś czego autor jest nikim innym jak złodziejem. Kod pewnie też zlepiony z kilku innych aplikacji.

Opublikowano

Zadam wam jedno, proste pytanie: w jakich językach są tworzone serwery takich gier jak: Aion, Lineage2, Metin2, WoW itp?

Tak, są tworzone we wszystkich innych językach poza php. Producent danej gry tworzy projektuje serwer. Wybiera wydajną platformę, bierze tez pod uwagę czas tworzenia takiego systemu, jego wymagania, funkcjonalność itp. Kierownictwo się tam nie zastanawia, czy ludzie umieją c# czy jave, jeśli to akurat taki język zostanie wybrany. Jak ktoś nie umie to ma się nauczyć albo gtfo. Nie ma przeproś.

"Ej no słuchaj panie kierowniku, umiem tylko php, wiec zróbmy ten serwer w php" - takie akcje nie przejdą.

Generalnie da się zrobić wszystko i we wszystkim. 'Stronę www' w c++ i serwer gry mmo w php. Tylko czasami jest tak, ze przez taki głupi wybór upierdalamy sobie cały projekt albo umożliwiamy generowanie dziesiątek problemów w przyszłości.

Pewnie macie racje, ze php da się cholernie przyspieszyć, ale to, że się da nie oznacza, że każdy to umie. Czasem takie pisanie w byle czym i późniejsza paniczna optymalizacja okazuje sie być bardziej czasochłonna niż gdyby pisać od początku w języku wydajniejszym, w którym trzeba jednak troche więcej kodu naklepać.

Imho jak ktoś chce zrobic gre tak po najmniejszej linii oporu to niech k***a sobie weźmie blok szkicownik, kredki, namaluje plansze, kupi kostki i gra. PO C**J robić źle już na samym początku, pisząc pierwszą linijkę? PO C**J pisać w php coś, co powinno się pisać w czymś innym?

Nauczyłeś się php? Zajebiście mnie to cieszy, teraz idź robić strony albo klikane tekstowe gierki.

Startujesz autorze tematu w rajdzie samochodowym umiejąc jedynie jeździc na rowerku. I to takim z bocznymi kółkami. Córce ostatnio taki kupiłem. taki z ciebie programista jak z niej rajdowiec. Wyjebała się na glebę przy pierwszym większym zakręcie. Ty jeszcze nie dojechałeś do żadnego dlatego taki jesteś pewny siebie :)

pasek_4oo_6o.jpg

Aktualny poziom zła: 75 punktów ostrzeżeń.
Achievements:
  • 22 zajebiste posty oznaczone czerwonym kółeczkiem
  • 1 urażony modek - dwa razy! (Istny Diabeł)
  • 4365 userów forum, którym powiedziałem smutną prawdę
Opublikowano

Projekt umarł śmiercią naturalną ??

Nie umarł i nie umrze. To, że ja nie pisze silnika, nie oznacza, że praca nie idzie. Inna osoba z zespołu uzupełnia ciągle opisy itemów, jak i dodaje nowe :)

bannerMPC.png

Opublikowano

Swietna giereczka będzie bardzo chętne zagram a wy tylko w php piszecie czy jakis framework? ;P

Dziwne pytanie. A jeśli korzystają z frameworka w PHP?

gamedevmania.com

Opublikowano

A ja powiem tak, php może nie jest wydajne jak c++, czy tam inne języki tym podobne, ale jest możliwość przybliżenia się, a nawet zrównania z nimi po przez  różnego rodzaju kompilatory. Ja jestem za rozwiązaniami socketowymi, ale jeżeli autor chce pisać w php to nie ma żadnych przeciw wskazań, aby to robił.. 

Opublikowano

powtarzanie hasła jest zabezpieczeniem na wypadek, jeśli wpiszesz źle hasło. Dziś mam nadzieję pograć troszkę, opiszę tu i na swoim blogu pierwsze wrażenia, jeśli nie masz nic przeciwko :)

Na jakiś tydzien - dwa gra jest chwilowo wyłączona. Muszę dokończyć to co zostało do zrobienia i gra bedzie w 100% grywalna :)

Co do Twoich sugestii. mailem można się już logować, no i dodałem powtarzanie hasła. Faktycznie lepiej z tym :D, bo mozna sie pomylic wpisujac hasło.

bannerMPC.png

Opublikowano

@foxbond` już to zrobiłeś ;-) A o twoim danarroth dawno nie słyszeliśmy.

@topic

Ja dalej czekam na odpowiedź o to czy uzywać będziecie jakiś źródeł grafik z neta do ogólnego dostępu.

hcq0.png

Opublikowano

Gry flashowe tez nie są przeglądarkowymi bo musisz mieć wtyczkę, to samo z unity? Proszę cię, daruj mi swoja dziwną logikę.

tak, na tym forum i w tym dziale jestem nie wiadomo kim. Ty jeszcze nawet pryszczy nie wyciskałeś jak ja pisałem pierwsze komercyjne programy. Niestety, ale moje lata doświadczeń i brednie, które tutaj ludki wypisują na tym forum dają mi prawo do krytykowania. A wredny charakter dodatkowo nie skłania mnie do przebierania w słowach.

pasek_4oo_6o.jpg

Achievements:
Opublikowano

Jest dużo błędów na którę administracja nie może poradzić bynajmniej tak to wygląda 

http://fantasy-world.pl/?page=forum&action=temat&zakladka=5&id=58

Aha nie wiem czy on myślał że ja będę kampił na sklepie i patrzał czy się cena zmienia a pozatym post napisał20 a sklep był 18 czynny ! Gratuluję mózgu i ja nadal statystyk nie mam zresetowanych 

Jak zobaczyłęm że nie mam statystyk to odrazu napisałem na forum i wyszedłem z gry może to ja jestem głupi nie nie sprawdziłem sklepu? A może pomyślałem że admini mi zresetują .... 

Opublikowano

A poruszanie sie po mapie i cala interakcja jest zrobiona w canvasie rozumiem? Jak tak to korzystacie z jakiegos silnika, czy sami napisaliscie kod?

Wejdź w źródło strony i przekonaj się jak marnie jest to napisane. ;)

gamedevmania.com

Opublikowano

Nikt nie jest w stanie tego przewidzieć.

Kurde naprawde bardzo dlugo pracujecie nad tym projektem ile to? 2 lata? Mimo wszystko nie wazne co z tego wyjdzie gratuluje wytrwalosci i zaparcia, nie wazne na jakim poziomie gra bedzie, ale widac ze nie odpuszczacie i nie poddajecie sie, naprawde gratulacje i podziwiam! Mam nadzieje, ze tez i ja bede mial tyle wytrwalosci w moim projekcie, bacznie bede obserwowal jak prace postepuja ^^, zagrac nie zagram(nie moje klimaty).Jedyne co mi zostalo, to zyczyc powodzenia i dalszej wytrwalosci ! Obyscie skonczyli ten projekt.

Najlepszy ślepy mnich na EUNE, były challenger w s3 Strzeżcie się "krula" lasu

leesinacolythe.png

Ex-Challenger Player (TOP 23 EUW)

Opublikowano

...a sami lepszej nie napiszecie nigdy...

Tu bym się z tobą pokłócił.

pasek_4oo_6o.jpg

Achievements:
Opublikowano

Kiedy bedzie mozna zagrac w to cudo:D?

Wszystko napisane w pierwszym poście, ale przypomnę. Beta - Testy 20 luty 2015r.

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista

"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

Opublikowano

8135214042953591184019.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...