Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Inne] Bukkit-Info - Zastąpienie nicków na UUID - wielka zmiana w działaniu serverów.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Jeśli UUID wejdzie w życie to...

Zmiana nie będzie miała wielkiego wpływu na serwery non-premium, głównie z racji tego, że na takim serwerze można pozostać przy logowaniu na dany nick (przecież dodanie UUID nie oznacza rezygnacji z nicków). Serwery premium będą za to miały dodatkową opcję, bo tam wykorzysta się UUID i będzie można zmieniać swój nick. Jedyny problem jest przy serwerze mieszanym (premium i non-premium na raz), bo takie połączenie będzie trudne do skonstruowania.

• Odpowiedzi 77
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Wtedy

Co z rejestracją na nicki? Załóżmy że moje obecne konto (premium) to TheMolkaPL - pod takim także jestem zarejestrowany.

Co jeżeli zmienię nick na TheMolekPL? Muszę prosić operatora serwera o migrację konta pod nowy nick...

Wtedy na premium grasz sobie na zmiennym nicku, a na launcherze non-premium dalej zostawiasz ten sam nick, żeby móc się logować na danym serwerze ;/

P.S. Chyba przeniosę swój serwer, który tworze na premium ;#

Opublikowano

Hyym, tak właściwe... nie sądze by ludzie zmieniali nicki co 3 sekundu i że będzie mozna co chwilkę zmieniać

Więc no-premium po prostu nie będzie zezwalac na taką zmianę, lub mozna napisac jakis plugin...

Podczas logowania gracza sprawdza czy ma UUID, jak tak sprawdza nick, i jeśli nie zgadza się z poprzednim... aktualizuje dane (oczywiście to każdy musi mieć autorski wtedy, bo kazdy ma co innego do zaktualizowania)

Albo serio... jak będzie sie dało to uzywając refleksji przypisać do gracza no-premium jakiejś UUID i tyle :D problem solved

To już jest koniec smerfa:

http://www.mpcforum.pl/topic/1323530-info-znikam/

GG: 48522543

PS: Na innych forach i stronach znajdziesz mnie pod nickiem: 

BukkitSmerf

Opublikowano

Hyym, tak właściwe... nie sądze by ludzie zmieniali nicki co 3 sekundu i że będzie mozna co chwilkę zmieniać

Więc no-premium po prostu nie będzie zezwalac na taką zmianę, lub mozna napisac jakis plugin...

Podczas logowania gracza sprawdza czy ma UUID, jak tak sprawdza nick, i jeśli nie zgadza się z poprzednim... aktualizuje dane (oczywiście to każdy musi mieć autorski wtedy, bo kazdy ma co innego do zaktualizowania)

Albo serio... jak będzie sie dało to uzywając refleksji przypisać do gracza no-premium jakiejś UUID i tyle :D problem solved

Według mnie, żeby funkcjonowała zmiana nicku na serwerze non-premium to wymagana jest weryfikacja przez stronę www (email, hasło), a po zalogowaniu na stronie, gdy dołączamy do gry to przez IP gracza (jak się nie zgadza to trzeba się ponownie zalogować na stronie).

Opublikowano

@up ale w tym jest problem, nie da się zmienić emailu, jedyny sposób to migrowanie konta na mojang.com i wpisanie tam twojego emaila na jakiego chcesz migrować, ale to trzeba zaakceptować na tym starym emailu.

Opublikowano

Co z rejestracją na nicki? Załóżmy że moje obecne konto (premium) to TheMolkaPL - pod takim także jestem zarejestrowany.

Co jeżeli zmienię nick na TheMolekPL? Muszę prosić operatora serwera o migrację konta pod nowy nick...

Myślisz że pluginy takie jak AuthMe, xAuth nie będą zaktualizowane na 1.8?

-

Myśle że logowanie będzie na podstawie własnego UUID, nie wiem jak to ma wyglądać z "nołpremiumami".

Jeśli nie wyjdą pluginy na autoryzacje no-premium, to po prostu administratorzy serwerów, nie za aktualizują serwerów na najnowszą wersje :D

Najlepszy serwer Wojny Gildii?

Sprawdz! - mc.proCrafters.pl

Opublikowano

No fajnie, 1.8 już niedługo i znowu sobie na bukkita poczekamy :) Dopiero co skończyłem własne essentials pisać z zapisem po nickach :c

Jezeli chodzi o UUID w Bukkicie to jest on ciagle pisany (moze nawet skonczony).

Off: to zwykly jest zly? o.O

Dlaczego MPC popiera piractwo Minecrafta...

Do moderatora: Po co Ty to usuwasz??

Opublikowano

Nie pomyśleliście o jednym. Zmiana nicku będzie z pewnością możliwa tylko przez stronę minecraft.net dla kont premium co oznacza, że w tej kwestii nic się nie zmieni.

sygnatura.png

Opublikowano

Nie pomyśleliście o jednym. Zmiana nicku będzie z pewnością możliwa tylko przez stronę minecraft.net dla kont premium co oznacza, że w tej kwestii nic się nie zmieni.

to to każdy wie...

PS: trochę info:

Servery z offlinemode po prostu tak jak przewidywałam nie obsługują UUID, tylko nicki, więc jak pluginy przejdą na UUID to będzie lipa, ale spokojne :> jak będzie trzeba to wypusze plugin który nada te UUID, jak jakiś gracz zmieni nick premium to może być problem bo server tego nie zauważy, ale tak to myśle że mój system powinien przynajmniej dać sobie mniej więcej rade

BukkitSmerf

Opublikowano

to to każdy wie...

PS: trochę info:

Servery z offlinemode po prostu tak jak przewidywałam nie obsługują UUID, tylko nicki, więc jak pluginy przejdą na UUID to będzie lipa, ale spokojne :> jak będzie trzeba to wypusze plugin który nada te UUID, jak jakiś gracz zmieni nick premium to może być problem bo server tego nie zauważy, ale tak to myśle że mój system powinien przynajmniej dać sobie mniej więcej rade

Ja już mam przygotoane rozwiązanie dla swojego serwera. Czekam tylko na pluginy bazujące na UUID.

Opublikowano

Ja już mam przygotoane rozwiązanie dla swojego serwera. Czekam tylko na pluginy bazujące na UUID.

Nadpisania UUID to naszczęście żaden problem :P

Najwygodniej zrobic to w ProtocolLib w packetach, a jak nie to refleksjami w evencie od logowania. (Packety lepsze bo UUID zaczyna "działać" szybciej)

Ale nie każdy umie to zrobić, więc pewnie coś wypuszcze dla wszystkich publicznie :P

BukkitSmerf

Opublikowano

Zacznie się era dekompilacji pluginów i tych bardziej zaawansowanych serwerów (Technicy znający jave) co z tym idzie pomysł na nową strone Cracked plugins

teraz pytanie komu chce się dekompilować 50/200/600/1200 plików class?

Koniec 10/50 slotowych serwerów które upadają po 10 dniach

Lub zostanie przy wersji 1.7.5 ;>

kwwLI6C.png

Opublikowano

Zacznie się era dekompilacji pluginów i tych bardziej zaawansowanych serwerów (Technicy znający jave) co z tym idzie pomysł na nową strone Cracked plugins

teraz pytanie komu chce się dekompilować 50/200/600/1200 plików class?

Koniec 10/50 slotowych serwerów które upadają po 10 dniach

Lub zostanie przy wersji 1.7.5 ;>

specjalnie na złość tobie, jak tylko pojawi się problem z UUID wypuszcze plugin który to naprawi <3

Wszystko przetrwa :<

BukkitSmerf

Opublikowano

Ja na swój serwer napisze plugin, dzięki któremu nie będzie można zmieniać nicków. Na chacie, tabie i nad głową będzie wyświetlał się nick, z którego gracz zalogował się po raz pierwszy. I mam na to wywalone co o tym gracze premium myślą :>

Jesli pomoglem daj Like.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...