Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Japoński

Wredna

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 83
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Nazwy własne chyba też, nie?

Fakt. Trochę źle to określiłam. Nie tylko słowa zapożyczone z j. ang, ale również ogólnie "nie japońskie" nazwy, np firm, samochodów itp.

Edit: No i imiona nie japońskie, jak i nazwiska.

Opublikowano

Katakaną zapisuje się tylko słowa zapożyczone z j. ang ;-)

Ah, dobrze wiedzieć. :p No ja się tyle uczyłam, że naprawdę nie mogę się niczym pochwalić. xD

Opublikowano

jezyk japonski to jak wiecie ciezki bardzo do nauczenia jezyk, lecz gdyby sie pojechalo do japoni i posiedzialo pare lat to sam by wplynal nam do glowy :P

Opublikowano

Romaji to akurat nie są znaki tylko ich zapis za pomocą alfabetu łacińskiego. Stąd też cała ta nazwa (Roma - Rzym :P).

Sylabariusze są  dwa: Hiragana i Katakana + znaki Kanji.

1373662483-U83583.png

Opublikowano

Dokładnie wymawianie jest proste,wielu słów można się nauczyć oglądając chociażby anime.Trudniej jest z  pisaniem tych kanji czy czego.Wiele razy próbowałem się za to zabrać,ale tylko wymawianie wychodzi mi dobrze,bo z kanji jest u mnie bardzo kiepsko ;_;

Opublikowano

Wierzcie mi, że nauka pisma japońskiego wcale nie jest taka trudna. Fakt, moje pierwsze lekcje, to była swego rodzaju katorga. Dla mnie wyglądało ono, jak ślaczki, które robią dzieci w zeszycikach. Ale po nauczeniu się hiragany i katakany oraz kilku kanji, jak np odpowiadającym cyfrą, czy dniom tygodnia, to poszło już z górki. Po prostu, do tego trzeba się przyzwyczaić.

Na roku miałam koleżankę w grupie, która nie oglądała anime, nie interesowała się zbytnio Japonią itp. Poszła na taki kierunek bo po prostu wydało jej się to bardzo interesujące, niecodzienne. I również, pierwszy miesiąc uczenia się pisma było zmorą. Później, kiedy już się do tego przyzwyczaiła, zapamiętywanie znaków było wyjątkowo proste.

PS. Uczycie się słownictwa Japońskiego z anime bo oglądacie je z oryginalnym dubingiem i polskimi napisami. Gdyby odwrócić sytuacje, czyli gdybyście oglądali z polskim dubingiem i japońskimi znakami, to inaczej byście na to patrzyli ;) Wtedy wydawało by si wam, że wymowa jest cholernie trudna, a pismo łatwiutkie.

• 1 rok później...
Opublikowano

Odświeżę.

Uczy się ktoś tu dżapańskiego?

Ja w sumie próbowałem ze 3 lata temu, ale jakoś nie mogłem się przemóc żeby chociaż nauczyć się hiragany, udało mi się jedynie zapamiętać z 20 znaczków i tyle.... Przerażało mnie to, że tych znaków jest zbyt wiele w SAMEJ KANIE, a do tego dochodzi jeszcze około 2000 znaków kanji... :D

52126142219396245817.jpeg

Opublikowano

Według mnie nauka japońskiego może być łatwa pod kątem mówienia, ale za to trudna pod kątem pisania.

dokładnie :D

mówienia to nawet z chińskich bajek można się nauczyć w jakimś tam małym stopniu

52126142219396245817.jpeg

Opublikowano

Ja tam się nie uczę - japonią (poza rzeczami dla których jesteśmy w tym dziale) się nie ineteresuję, a do wiadomo-których-rzeczy jego znajomość jest mi niepotrzebna. Już prędzej chiński czy koreański, to na pewno znalazłoby o wiele większe zastosowanie z prostego powodu - przerażająco małej ilości tłumaczy

Opublikowano

Ja tam się nie uczę - japonią (poza rzeczami dla których jesteśmy w tym dziale) się nie ineteresuję, a do wiadomo-których-rzeczy jego znajomość jest mi niepotrzebna. Już prędzej chiński czy koreański, to na pewno znalazłoby o wiele większe zastosowanie z prostego powodu - przerażająco małej ilości tłumaczy

Niektórzy uczą się dla samej przyjemności. 

• 10 miesięcy temu...
Opublikowano

­Od siebie mógłbym polecić: 

- Kurs językowy + studia (japonistyka) Najlepsza opcja, aczkolwiek niestety nie każdy może sobie na to pozwolić.

- ScribeOrigins Aplikacja na fona za 3 zł. Zawsze przed spaniem można się nauczyć te 5-10 znaków (chociażby wzrokowo na pamięć, jakby już komuś nie chciało się tego rysować) rano powtórzyć i tak w kółko. 

- Książka od Ewy Krassowskiej Mackiewicz (chociaż np. w niej "Ona" to jest "Kanojo" a gdzieś indziej słyszałem, że "Kanojo" używa się w 95% jak chcemy powiedzieć do kogoś o swojej dziewczynie, wtedy mówimy "Kanojo" i teraz sam nie wiem. Takich podobnych przypadków jest kilka)

- Oglądanie anime

- Poradinki na YOUTUBE i nie tylko

https://www.youtube.com/watch?v=eSrpkd8X4MQ&list=PLF97A549D60C2EBA4

https://www.youtube.com/watch?v=rGrBHiuPlT0&list=PL4071737C12790477

http://www.punipunijapan.com

2,000 znaków Kanji w sam by wystarczyło na początek. Na chwilę obecną może umiem z 5 xD + Hiragana i Katakana. Hiraganę akurat się nauczyłem, nie spiesząc się w 5 dni. 

1 dzień: a, i, u, e, o 

2 dzień: ka, ki, ku, ke, ko (+ ga, gi, gu, ge, go. Te same znaki tylko, że z kreseczkami na górze) ......

Opublikowano

Cóż z oglądania anime, to zauważyłem, że gramatycznie japoński wygląda jak angielski (tak pi razy drzwi), więc gramatyka to raczej żaden problem, inaczej z tymi znaczkami... Sama wymowa i zrozumienie słów też raczej nie należy do najtrudniejszych, trzeba się osłuchać z wyrazami, choć oczywiście samo to nie wystarczy.

Kiedyś tam chciałem się nauczyć (naprawdę xD), ale poddałem się po 2 dniach..

gfgdf

Opublikowano

Odnośnie japońskiego to spodobała mi się różnica pomiędzy shoujo, a shojo.

Wiele osób nie wie czym te dwa słowa się różnią.

Opublikowano

Ja tam bym nie chciał się uczyć japońskiego. Według mnie jest bardzo irytującym językiem, dlatego już wolę oglądać anime z dubbingiem albo lektorem.

Opublikowano

@Frezer212

No to mnie teraz rozbawiłeś z tym dubbingiem, lektorem xD ale co kto woli.

@indywidualistaA

Nieważne jak brzydkie miałbyś pismo to chyba hiraganę, katakanę zawsze druga osoba rozpozna, co tam nabazgrałeś. Trochę gorzej z kanji jak trzeba zrobić o wiele więcej kresek. Grunt, żeby w jak największym stopniu przypominało oryginalny znak.  ­

PS. http://bezuzyteczna.pl/static/content/e03843928288670bc5a0.jpg

Jakby wszystkie takie znaki były, to byłoby super :)

Opublikowano

@Frezer212

No to mnie teraz rozbawiłeś z tym dubbingiem, lektorem xD ale co kto woli.

@indywidualistaA

Nieważne jak brzydkie miałbyś pismo to chyba hiraganę, katakanę zawsze druga osoba rozpozna, co tam nabazgrałeś. Trochę gorzej z kanji jak trzeba zrobić o wiele więcej kresek. Grunt, żeby w jak największym stopniu przypominało oryginalny znak.  ­

PS. http://bezuzyteczna.pl/static/content/e03843928288670bc5a0.jpg

Jakby wszystkie takie znaki były, to byłoby super :)

Ta, kresek, tu wieżowce się buduje xD Ale dzięki za odpowiedź, jednak i tak wolę swój biedny rosyjski xD

5izrt6u.png?2      

gfgdf

Opublikowano

Ja tam bym nie chciał się uczyć japońskiego. Według mnie jest bardzo irytującym językiem, dlatego już wolę oglądać anime z dubbingiem albo lektorem.

Japoński to jeden z najprzyjemniejszych języków, ale głównie w grach czy anime (poza tym koncerty, piosenki).

Do japońskich gier (na przykład Final Fantasy) pasuje tylko język japoński. Te angielskie dubbingi są ohydne.

Jednak głos zwyczajnych Japończyków (wywiady, teleturnieje czy inne programy w telewizji) już nie jest najczęściej przyjemny. Chociaż to zależy kto mówi i w jaki sposób.

Poza tym warto wiedzieć, że japoński należy do tak zwanej grupy języków miękkich, a angielski do twardych.

To całkowite przeciwieństwo.

U Japończyków nie ma wyraźnej wymowy litery "L". Dlatego zamiast "loli" mówią jakby "rori".

Również podczas czytania należy częściowo pomijać literę "u".

Na przykład imię "Asuka" czyta się jak "Aska".

Podobnie "Asuna", czyli "Asna".

Z tym, że nie do końca bo to "u" istnieje, ale nie jest wyraźne.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...