Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Japoński

Wredna

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy jest tutaj ktoś, kto uczył się lub chciałby się nauczyć j. japońskiego? ;-) jak ogólnie do niego podchodzicie? Uważacie, że jest łatwy, a może jednak na odwrót?

Taka mała dyskusja na temat nieodrębnej rzeczy w anime :P

• Odpowiedzi 83
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Uczyłem się trochę słówek z jakiś programów ale czysto dla funu do Japonii się nie wybieram póki co. Z samych anime dosyć dużo wyciągnąłem znam masę pojedynczych słówek i ewentualnie jakieś krótkie zdania ale na większe wypowiedzi raczej nie ma co liczyć. Według mnie jest to dla nas łatwy język a szczególnie dla Słowian którzy nie mają większych problemów z wymową japońskiego, zresztą słuchałem wypowiedzi polaków po japońsku i wielu z nich mówi dość płynnie i przejrzyście, ale to tylko moja opinia i spostrzeżenia mogę się mylić.

NJxbd4x.png

Opublikowano

Uczyłem się trochę słówek z jakiś programów ale czysto dla funu do Japonii się nie wybieram póki co. Z samych anime dosyć dużo wyciągnąłem znam masę pojedynczych słówek i ewentualnie jakieś krótkie zdania ale na większe wypowiedzi raczej nie ma co liczyć. Według mnie jest to dla nas łatwy język a szczególnie dla Słowian którzy nie mają większych problemów z wymową japońskiego, zresztą słuchałem wypowiedzi polaków po japońsku i wielu z nich mówi dość płynnie i przejrzyście, ale to tylko moja opinia i spostrzeżenia mogę się mylić.

Tru. My Polacy, nie koniecznie Słowianie, ale właśnie MY- Polacy, mamy najlepsze predyspozycje do nauki j. japońskiego z tego względu, że oni również posiadają w wymowie między innymi "Ć", "Ś", "DŹ" itp ;-) Amerykanie, czy Anglicy np zamieniają je w "SZ", "CZ" itp, co dla japończyków brzmi, tak jak dla nas ktoś by powiedział pocziag, zamiast pociąg :P

Opublikowano

Z drugiej strony słyszałem wypowiedzi Japończyków po polsku i przychodzi już im to o wiele trudniej, właściwie to brzmią jak większość innych narodowości próbująca mówić po polsku czyli brak wszelkich ą,ę,ł  itd dlatego dla nas może i jest to łatwy język ale dla nich już nie koniecznie.

Tutaj pojedyncze części z japonistyki poznańskiej i warszawskiej, są po dwie części ale limit video więc drugie znajdziecie gdzieś obok.

http://www.youtube.com/watch?v=PxrYweUFDZY

http://www.youtube.com/watch?v=n6RLHAWZFPM

NJxbd4x.png

Opublikowano

Z chęcią nauczyłbym się japońskiego, bo wydaje sie ciekawym językiem, pomimo dużej ilosci zapożyczeń z angielskiego. Nauczyłbym się, tylko nie bardzo wiem, od czego miałbym zacząć.

"Just because I'm weaker doesn't make you stronger".

krul | władca | mangozjeb | technik Ascarialu s2

Last.fm

Zainteresowanych fixami na source'owe game 40250 zapraszam PW.

Opublikowano

Zacząłem się uczyć na uniwerku więc jeszcze niewiele umiem bo mam dopiero semestr za sobą ale jest coraz lepiej.

Faktycznie jeśli chodzi o wymowę to Polacy mają dość dobre predyspozycje do nauki japońskiego ale jako łatwego mimo to i tak bym go nie określił.

Z racji skomplikowanego pisma jest to według mnie jeden z najtrudniejszych języków do nauki.

1373662483-U83583.png

Opublikowano

Zacząłem się uczyć na uniwerku więc jeszcze niewiele umiem bo mam dopiero semestr za sobą ale jest coraz lepiej.

Faktycznie jeśli chodzi o wymowę to Polacy mają dość dobre predyspozycje do nauki japońskiego ale jako łatwego mimo to i tak bym go nie określił.

Z racji skomplikowanego pisma jest to według mnie jeden z najtrudniejszych języków do nauki.

I te cholerne odmiany przy tonowaniu naszej wypowiedzi, to jest dopiero hardcore.

417711489342956987022.png

Opublikowano

Mnie ten alfabet chiński najbardziej przeraża gdzie jest kilka tyś znaków z czego przeciętny dorosły Japończyk nawet połowy nie zna xDDD to jest hardcore

NJxbd4x.png

Opublikowano

Z drugiej strony słyszałem wypowiedzi Japończyków po polsku i przychodzi już im to o wiele trudniej, właściwie to brzmią jak większość innych narodowości próbująca mówić po polsku czyli brak wszelkich ą,ę,ł  itd dlatego dla nas może i jest to łatwy język ale dla nich już nie koniecznie.

Tutaj pojedyncze części z japonistyki poznańskiej i warszawskiej, są po dwie części ale limit video więc drugie znajdziecie gdzieś obok.

http://www.youtube.com/watch?v=PxrYweUFDZY

http://www.youtube.com/watch?v=n6RLHAWZFPM

Japończycy w wielu przypadkach muszą zrobić dziwny ruch szczęką, by wypowiedzieć jakieś nasze słowo :P Cóz, ich szczęki sa inne niż nasze (układ), wiec nie zawsze my wymówimy coś idealnie, nawet ucząc się jap wiele lat, jak i oni rzadko kiedy wymówią idealnie jakies nasze słowo bez nadwyrężenia żuchwy :D

Mnie ten alfabet chiński najbardziej przeraża gdzie jest kilka tyś znaków z czego przeciętny dorosły Japończyk nawet połowy nie zna xDDD to jest hardcore

Chiński alfabet? xD No tego nie słyszałam :D

Masz chyba na mysli japońskie pismo :P I Fakt, jest ich ponad 120tys, z czego przecietny japończyk zna 60tys. Nie wspomne już o tym, że u nich pisanie ze słownikiem (listów, egzaminów, podan itp), czy też nawet czytanie  to niemalże codzienność, obowiązek ;-)

Opublikowano

Japończycy w wielu przypadkach muszą zrobić dziwny ruch szczęką, by wypowiedzieć jakieś nasze słowo :P Cóz, ich szczęki sa inne niż nasze (układ), wiec nie zawsze my wymówimy coś idealnie, nawet ucząc się jap wiele lat, jak i oni rzadko kiedy wymówią idealnie jakies nasze słowo bez nadwyrężenia żuchwy :D

Chiński alfabet? xD No tego nie słyszałam :D

Masz chyba na mysli japońskie pismo :P I Fakt, jest ich ponad 120tys, z czego przecietny japończyk zna 60tys. Nie wspomne już o tym, że u nich pisanie ze słownikiem (listów, egzaminów, podan itp), czy też nawet czytanie  to niemalże codzienność, obowiązek ;-)

No tak Japoński alfabet wywodzi się od chińskiego, oni nie mieli swojego rodowitego tylko zmieniony chiński.

NJxbd4x.png

Opublikowano

No tak Japoński alfabet wywodzi się od chińskiego, oni nie mieli swojego rodowitego tylko zmieniony chiński.

Nie ma czegoś takiego, jak japoński ALFABET ;-)  Sa to ideogramy, czyli znaki odpowiadające danym dźwiękom, czy rzeczom. Nie można hiragany, katakany, czy ogólnie ideogramów kanji nazwać tym, co my nazywamy alfabetem. Duzo osób to myli bo to tak naprawdę nie jest alfabet :P

I fakt. Nauczyli sie go od Chińskich buddystów stopniowo zmieniają na swój.

Opublikowano

Szczerze to z chęcią nauczyłbym się japońskiego, tylko nie wiem od czego zacząć. :/

Sprawdzałem już na busuu.com, ale tam trzeba płacić, żeby mieć dostęp do wszystkiego.

4770714280454741315510.png
Opublikowano

Nie ma ALFABETÓW :D To są dwa sylabariusze (od sylab), czyli hiragana i katakana oraz ideogramy, czyli kanji.

masz racje, przepraszam. Zawsze zapominam

1373637009-U477327.png

Opublikowano

I ja nie uważam, że japońskie pismo jest trudne ;-) Jest bardzo podobne do naszego, jeśli chodzi o nauke dzieciaczków. Przykładowo u nas, kiedy uczy się dziecko np literki "K" przedstawia się ją koło np Krówki ;)

W Japonii jest identycznie. Weźmy na przykład znak z hiragany "NE":

1391782145-U247153.png

Teraz je trochę zmodernizujmy.............

1391782179-U247153.png

A jak jest po japońsku kotek? ^^

Opublikowano

Znowu czas na hipsterstwo.

Zupełnie nie obchodzi mnie japoński i nigdy nie mam zamiaru się go uczyć.

Neko ?

s2c77Oa.png

Opublikowano

I ja nie uważam, że japońskie pismo jest trudne ;-) Jest bardzo podobne do naszego, jeśli chodzi o nauke dzieciaczków. Przykładowo u nas, kiedy uczy się dziecko np literki "K" przedstawia się ją koło np Krówki ;)

W Japonii jest identycznie. Weźmy na przykład znak z hiragany "NE":

1391782145-U247153.png

Teraz je trochę zmodernizujmy.............

1391782179-U247153.png

kanji jest trudny.

@up

no bo w sumie po co tracić czas skoro znajomość tego języka ci się nie przyda, uważam tak samo

1373637009-U477327.png

Opublikowano

kanji jest trudny.

@up

no bo w sumie po co tracić czas skoro znajomość tego języka ci się nie przyda, uważam tak samo

Nie przyda? ;-) Ja bakcyla na anime i Japonie złapałam od mojej sąsiadki (juz aktualnie nie mieszka koło mnie). Aktualnie mieszka w Olsztynie i pracuje w firmie Toshiba. Jest odpowiedzialna za kontakt z Azjatyckimi (Korea, Chiny, Japonia) oddziałami. Zarabia około 15tys + wyjeżdża często służbowo do Azji ;-) Każdy zna ang, czy niemiecki, ale bardzo mało jest osób, którzy znają inne jęyki. Ja np mam wpisane w CV, ze znam ten język i kiedy szukałam pracy, to potencjalni pracodawcy byli zawsze zachwyceni ;-)

Opublikowano

Nie przyda? ;-) Ja bakcyla na anime i Japonie złapałam od mojej sąsiadki (juz aktualnie nie mieszka koło mnie). Aktualnie mieszka w Olsztynie i pracuje w firmie Toshiba. Jest odpowiedzialna za kontakt z Azjatyckimi (Korea, Chiny, Japonia) oddziałami. Zarabia około 15tys + wyjeżdża często służbowo do Azji ;-) Każdy zna ang, czy niemiecki, ale bardzo mało jest osób, którzy znają inne jęyki. Ja np mam wpisane w CV, ze znam ten język i kiedy szukałam pracy, to potencjalni pracodawcy byli zawsze zachwyceni ;-)

To jeśli znasz ten język, to z czego się uczyłaś? :D

Opublikowano

Benkyo ma dobry kurs jeśli chcesz się uczyć samodzielnie. Jednakże na dłuższą metę to się nie sprawdzi i jeżeli chcesz się uczyć na poważnie to prędzej czy później będziesz musiał zapisać się na kurs języka japońskiego. Możesz też zapisywać się na darmowe obozy językowe. Swego czasu z tego co pamiętam było kilka takich sponsorowanych przez Japończyków i nie tylko.

1373662483-U83583.png

Opublikowano

To jeśli znasz ten język, to z czego się uczyłaś? :D

Uczęszczałam do PJWSTK:

http://www.pjwstk.edu.pl/

Na profilu Kultura Japonii. Uczyła mnie między innymi (była opiekunką mojej grupy) Pani Ewa Krassowska-Mackiewicz. Jak poszukacie np w empiku książek o j. japońskim to w 90% ona będzie ich autorką ;)

Edit: Dodatkowo tłumaczy/tłumaczyła (nie mam juz tego kanału) anime na Hyperze ;)

Opublikowano

Szkoda, że u mnie nie ma takiej szkoły :/

Będę musiał sprawdzić to benkyo.

Tylko nie wiem, czy u mnie w Zamościu były by jakieś kursy japońskiego. :/

Opublikowano

Szkoda, że u mnie nie ma takiej szkoły :/

Będę musiał sprawdzić to benkyo.

Tylko nie wiem, czy u mnie w Zamościu były by jakieś kursy japońskiego. :/

No to jest uczelnia ;-)

i jeśli chodzi o naukę japońskiego, to nie polecam jakiś stron typu "Benkyo"<-- "Nauka" :D, tylko kurs. Wręcz wymogiem jest dyskusja po japońsku i uczenie się wymowy. Co z tego, ze znasz znaki, co z tego, ze umiesz zapisać większość zdań, jak nie będziesz potrafił nawet sie przedstawić, czy poprawnie wymówić jakiegoś słowa ;-)

PS. U mnie w Warszawie jest szkoła oferująca kursy i wyjazdy do Japonii, która nazywa się KOTONOHA. Ponoć ma kilka placówek, zobacz, czy gdzieś w Twojej okolicy również nie gości.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...