Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Komputer vs Konsole - Wasze przemyślenia.

YaszczuR

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Osobiście?

Do konsol nic nie mam, ale bardziej skłaniam się ku Xboxowi niż PS'owi, gdyż kiedyś jak grałem na PS3 w Killzone 2, nie mogłem ogarnąć sterowania. Z kolei w Halo 3 na Xbox360 szło na loozie.

Osobiście to bawią mnie te wojenki między konsolowcami.

PS. Jestem PCtowcem z krwi i kości w sumie.

Taa ;D. Te wojenki PS vs Xbox są śmieszne..

A co do tego sterowania, to gałki w padzie od ps3 są zupełnie inaczej zbudowane niż w Xboxie, kwestia wyczucia i odpowiedniej czułości. (Nie mówię tu o gorsze-lepsze -.-)

Zbieracz warnów - Przetestowany w boju.

To co panowie. Kiedy warn za oczojebą sygnaturę? :P

• Odpowiedzi 126
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Hę? Wyczuwam fanboystwo.. Do padów idzie się przyzwyczaić.. Trzeba po prostu dostosować czułość, nauczyć się sterować i inne takie

Ale daj spokój. Jeszcze w FPS?

Można się przyzwyczaić, ale większość osób powie, że lepiej grać na myszce i klawiaturze.

graphic.pnggraphic.png

Opublikowano

Można się przyzwyczaić, ale większość osób powie, że lepiej grać na myszce i klawiaturze.

np ja, nienawidze padow kupilem pada pod fife kumple mowili wez kup latwiej niz na klawiaturze zagralem 2 razy i nie chce go wiecej widziec, na padzie to jakies mma, nfs cos takiego a o takim bf3/4 nie bede juz mowic xD

Opublikowano

Osobiście - Komputer. Jest to wszechstronne urządzenie, od przeglądania internetu do grania / renderowania filmów / tworzeniu grafiki. Na konsoli można jedynie pograć. Po drugie gry na konsole są strasznie drogie, na komputerze są o wiele tańsze / darmowe (torrenty). A o graniu w FPSy na konsoli to już nic nie mówię.. Wygodniejszy komputer, bardziej wszechstronny. Dobry komputer od konsoli jest droższy, lecz ceny gier dla konsoli równoważą koszty ;) Komputer możesz rozbudować, wymienić każdą część. Na konsoli tego nie możesz. Na komputerze możesz także zainstalować dowolny system operacyjny, na konsoli znajduje się tylko producenta (np. Xbox - Windows).

Co prawda mam PS2 od nowości, lecz jedynie kurzy się pod telewizorem

Od dnia 1.11.2013r. 14:17 zobaczono moje posty licznik-56-90712-stat.png razy ;)

Opublikowano

np ja, nienawidze padow kupilem pada pod fife kumple mowili wez kup latwiej niz na klawiaturze zagralem 2 razy i nie chce go wiecej widziec, na padzie to jakies mma, nfs cos takiego a o takim bf3/4 nie bede juz mowic xD

Nie no w Fifa jest lepiej.

graphic.pnggraphic.png

Opublikowano

Żeby nie rozpocząć kłótni - to kwestia przyzwyczajenia. Innym się lepiej gra na tym, a jeszcze innym - na tym ;)

Jak wyżej :D

Osobiście - Komputer. Jest to wszechstronne urządzenie, od przeglądania internetu do grania / renderowania filmów / tworzeniu grafiki. Na konsoli można jedynie pograć. Po drugie gry na konsole są strasznie drogie, na komputerze są o wiele tańsze / darmowe (torrenty). A o graniu w FPSy na konsoli to już nic nie mówię.. Wygodniejszy komputer, bardziej wszechstronny. Dobry komputer od konsoli jest droższy, lecz ceny gier dla konsoli równoważą koszty ;)

Co prawda mam PS2 od nowości, lecz jedynie kurzy się pod telewizorem.

Gry na konsole można kupić również jako używane - na PC jesteśmy skazania na nówki przez chory DRM.. ;) Dzięki za opinię.

EDIT: Wielkie Podsumowanie pojawi się jutro, dziś już nie mam siły :D

Opublikowano

Racja. Są nawet tacy co lepiej grają na konsoli niż my na kompie i nie mogą grać na PC:

http://www.youtube.com/user/yoshi7901

Wykorzystałem już dzienny limit polubień. Racja. Dobrze, piszcie dalej. Za pół godziny przeczytam, jutro zrobię Wielkie Podsumowanie. Tym czasem idę niszczyć nasz Układ Słoneczny w Universe Sandbox :D

Opublikowano

Osobiście preferuję konsole, na których osobiście gra mi się lepiej, ale wszyscy dobrze wiedzą, że komputery, pod względem obsługi grafiki, są lepsze. Jednakże, pod względem ceny, komputery nie dorównają konsolom. Obecnie, fakt - PS4 to wydatek 1700 złotych, lecz komputer o podobnej specyfikacji kosztuje jednak trochę więcej. Jak to było z ps 3, w ciągu +/- pół roku konsola spadła z ceny o ok 500 złotych. Raczej mało prawdopodobne jest znalezienie komputera za taką cenę, który spokojnie poradzi sobie z najnowszymi tytułami. Konsole są także, od niejednego komputera mniejsze oraz mamy większy wypór pomiędzy padami i innymi tego typu urządzeniami z nią kompatybilnymi.

Opublikowano

Poszło zgłoszenie. DO widzenia

Osobiście preferuję konsole, na których osobiście gra mi się lepiej, ale wszyscy dobrze wiedzą, że komputery, pod względem obsługi grafiki, są lepsze. Jednakże, pod względem ceny, komputery nie dorównają konsolom. Obecnie, fakt - PS4 to wydatek 1700 złotych, lecz komputer o podobnej specyfikacji kosztuje jednak trochę więcej. Jak to było z ps 3, w ciągu +/- pół roku konsola spadła z ceny o ok 500 złotych. Raczej mało prawdopodobne jest znalezienie komputera za taką cenę, który spokojnie poradzi sobie z najnowszymi tytułami. Konsole są także, od niejednego komputera mniejsze oraz mamy większy wypór pomiędzy padami i innymi tego typu urządzeniami z nią kompatybilnymi.

Ok, właśnie takiej osoby potrzebowałem. Skoro masz świadomość, że grafika jak i framerate są lepsze na kompie, to jakim cudem gra ci się lepiej na konsoli? Nie przeszkadza ci to?

Opublikowano

Konsole maja kijowo obnizona grafike. Lecz gdy na PC bedziemy mieli jakas dobra karte to jest genialnie.

Do xbox One i PS4 mnie nie pociaga (Bo cena i jeszcze kafelki z Windows 8 w XONE....)

Wole PC'ta jest wiecej ciekawych gier.

Od kołyski, aż po grób,
Jedno miasto, jeden klub.
Za te barwy za naszą Stolicę
Pójdą w bój Legii wierni kibice

Opublikowano

Konsole maja kijowo obnizona grafike. Lecz gdy na PC bedziemy mieli jakas dobra karte to jest genialnie.

Do xbox One i PS4 mnie nie pociaga (Bo cena i jeszcze kafelki z Windows 8 w XONE....)

No właśnie ja nie mogę się zdecydować. Mam PS3 i mam dobrego kompa który radzi sobie z najnowszymi tytułami. I nie wiem w co lepiej inwestować (Czy w nowe podzespoły do kompa a może gry na konsolę)?

Opublikowano

dla mnie jedyną zaletą konsol jest, że kupując sprzęt za te 1.7k zł gry będą ci działać przez najbliższe kilka lat, niestety komputer taki jak konsola to będzie codzienność za 1-2 lata

kolejnym + dla pc są mmo których na konsolach jest mało

pc możesz upgrade'ować, konsole nie

wadą też jest cena gier na konsole, które są technicznie gorsze na pc (limit fps, 720)

pc>konsola

­

Opublikowano

Poszło zgłoszenie. DO widzenia

Ok, właśnie takiej osoby potrzebowałem. Skoro masz świadomość, że grafika jak i framerate są lepsze na kompie, to jakim cudem gra ci się lepiej na konsoli? Nie przeszkadza ci to?

Na konsoli osobiście gra mi się wygodniej. Nie jestem zbyt wymagający. Chodzi mi głównie o to, żeby mieć zabawę z gry. Komputer służy mi do innych czynności.

Porządna karta graficzna kosztuje ponad 1000 złotych, do tego procesor itd.

Opublikowano

Na konsoli osobiście gra mi się wygodniej. Nie jestem zbyt wymagający. Chodzi mi głównie o to, żeby mieć zabawę z gry. Komputer służy mi do innych czynności.

No ale elektronika tanieje.. Ja mojego Radeona HD 7870 kupiłem za 1000zł a teraz można go znaleźć za 700zł. I to bardzo dobry zakup gdyż jest ona bardzo wydajna.

Opublikowano

dla mnie jedyną zaletą konsol jest, że kupując sprzęt za te 1.7k zł gry będą ci działać przez najbliższe kilka lat, niestety komputer taki jak konsola to będzie codzienność za 1-2 lata

kolejnym + dla pc są mmo których na konsolach jest mało

pc możesz upgrade'ować, konsole nie

wadą też jest cena gier na konsole, które są technicznie gorsze na pc (limit fps, 720)

pc>konsola

Filmy, które oglądasz na yt, w większości nie są nagrywane w nawet 30 fps. Poza tym, znacznie więcej jest używanych gier na konsole, które można zakupić nawet za 60 złotych za prawie nowy tytuł.

No ale elektronika tanieje.. Ja mojego Radeona HD 7870 kupiłem za 1000zł a teraz można go znaleźć za 700zł. I to bardzo dobry zakup gdyż jest ona bardzo wydajna.

Odpowiedz mi na pytanie, po co ci porządna karta, skoro i tak nie wykorzystasz jej potencjału. Nie znalazłem jeszcze gry, która ma w zalecanych wymaganiach kartę, np. GTX 760. Karty tego typu, są dla grafików. Nikt, przy zdrowych zmysłach, nie wymieni karty, która będzie sobie radziła spokojnie z każdym tytułem, na kartę za ponad 1000 złotych, tylko pod pretekstem "że jest lepsza". To jest głupota. Taka osoba wymienia karty co najmniej raz na rok, ponieważ co jakiś czas wyjdzie gra, która nie będzie chodziła na tym GPU na full detalach po 600 fps, tylko po 550.

Opublikowano

Filmy, które oglądasz na yt, w większości nie są nagrywane w nawet 30 fps. Poza tym, znacznie więcej jest używanych gier na konsole, które można zakupić nawet za 60 złotych za prawie nowy tytuł.

Odpowiedz mi na pytanie, po co ci porządna karta, skoro i tak nie wykorzystasz jej potencjału. Nie znalazłem jeszcze gry, która ma w zalecanych wymaganiach kartę, np. GTX 760.

Battlefield 4 - on ma 660, ale między nim a 760 nie ma bardzo dużej różnicy w wydajności.

Poza tym, ja myślę przyszłościowo. Jeszcze trochę i 760 znajdzie się w minimalnych, a wtedy można podkręcać.

Opublikowano

Battlefield 4 - on ma 660, ale między nim a 760 nie ma bardzo dużej różnicy w wydajności.

Poza tym, ja myślę przyszłościowo. Jeszcze trochę i 760 znajdzie się w minimalnych, a wtedy można podkręcać.

Może za 10 lat... Do tego czasu, zdążysz wymienić co najmniej kartę kilka razy.

Opublikowano

Odpowiedz mi na pytanie, po co ci porządna karta, skoro i tak nie wykorzystasz jej potencjału. Nie znalazłem jeszcze gry, która ma w zalecanych wymaganiach kartę, np. GTX 760. Karty tego typu, są dla grafików. Nikt, przy zdrowych zmysłach, nie wymieni karty, która będzie sobie radziła spokojnie z każdym tytułem, na kartę za ponad 1000 złotych, tylko pod pretekstem "że jest lepsza". To jest głupota. Taka osoba wymienia karty co najmniej raz na rok, ponieważ co jakiś czas wyjdzie gra, która nie będzie chodziła na tym GPU na full detalach po 600 fps, tylko po 550.

Ale co ty w ogóle chrzanisz? Co ma YT do tego? W kinie masz 24 klatki, co to ma do gier? Pokazałeś swoją niewiedzę, 760 to nawet nie high end i w wielu grach sobie nie poradzi (nie mówimy tu o marnym HD z konsol).
YGsMv3q.jpg
Opublikowano

Ta, tylko zobacz FPS i grafike na konsoli a na kompie : )

Do tego zycze powodzenia w graniu w strategie, FPS'y. Nie ma co ukrywac, ze mysz i klawiatura sa bardziej precyzyjne od pada.

1000zl za karte ? Za ~2.000zl zlozysz jednostke, na ktorej bez problemu pograsz w kazda gre, a wiekszosc bedzie miala wyzsze ustawienia graficzne niz domyslne (i jedyne ?) na konsoli.

Opublikowano

Dobra, co ja gadam... Nie wygram z fanbojami, którzy wymieniają karty za pieniądze od rodziców, tylko dlatego, że gra chodzi o 10 fps mniej.

Ale co ty w ogóle chrzanisz? Co ma YT do tego? W kinie masz 24 klatki, co to ma do gier? Pokazałeś swoją niewiedzę, 760 to nawet nie high end i w wielu grach sobie nie poradzi (nie mówimy tu o marnym HD z konsol).

Tak, bo każdy jest taki głupi, żeby wkładać GTX'a 780 Ti do Tibii...

Opublikowano

Cena gier na konsole: ok. 200zł, na PC: ok. 100zł.

Przyjmując, że zostaje Ci 1200zł rocznie, bo lepsze tytuły wychodzą co miesiąc albo częściej to tyle pieniędzy z pewnością starczy na coroczną modernizację komputera i pograsz na wysokich/ultra gdzie grafika na konsoli wygląda na niskie/średnie.

graphic.pnggraphic.png

Opublikowano

Dobrze skończcie już mówić o tej grafice. Ona nie jest najważniejsza. Na komputerach denerwują mnie gracze (cheaterzy itp.), oraz dziwnie rozplanowane niektóre gry (chory DRM od Ubisoftu, Battlefield 3, 4 włączamy przez "menu" w przeglądarce (LOL), już prawie nikt nie interesuje się komputerami (coraz więcej gier wychodzi na wyłączność na konsole, (oprócz takich smaczków jak Silent Hunter, SimCity). Na kompach dodatkowo denerwuje mnie to:

Konsola:

Kupuję grę w pudełku, wkładam płytkę do konsoli, czekam aż się coś zainstaluje/pobierze i gram.

Komputer:

Mam wybór, albo kupić klucz lub pudełko:

Klucz: kupuję często za połowę ceny ALE, czekam cały dzień na pobranie się gry (Battlefield 3 z dodatkami waży 50gb -.-), instaluje, bawię się ustawieniami, i gram...

Pudełko: Kupuję drożej, otwieram pudełko a tam: płytka, ok.. instaluję grę.. oraz: PIERDZIELONY KOD który tak samo muszę wprowadzić w utrudniacze życia (Steam, Origin)... Czyli wychodzi na to, że kupując klucze zapłacę mniej, ale czasu zmarnuję więcej, I PUDEŁKA NIE BĘDĘ MIAŁ. A pudełka od gier to ja lubię... :3

Opublikowano

Sam nie wiem, co ty chcesz udowodnić... Jesteś za, czy przeciw? Nikt nie każe ci brać najlepszej obecnie GPU do Tibii, ale sprzęt PC o wydajności PS4 nie będzie wcale droższy. Tylko po co się ograniczać, jeśli kogoś stać? My wydajemy dużo na podzespoły, a wy równie wiele na gry.

@UP

Masz rację, ale według mnie warto. Gra nie jest okrojona, zresztą na konsole chyba też wychodzą patche?

YGsMv3q.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...