Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

EMIGRACJA - NIEMCY - warto?

Gość Risen. :#

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dobry wieczór!

Przychodzę dziś do Was z pewnym być może nietypowym pytaniem, bo forum jest o zupełnie odmiennej tematyce... ale!
Od pewnego czasu interesuje mnie temat emigracji za zachodnią granicę, do Niemiec. Latka lecą, w tym roku 16-tka, więc wypadałoby pomyśleć o przyszłości, a jako, że w Polsce zbytnio warunków do rozwoju nie ma, oraz naszego kraju nie lubię z wielu przyczyn myślę o emigracji. Kocham Niemcy, mentalność ludzi, poziom rozwinięcia kraju, kocham ich język i teraz pytanie. Jak myślicie? Warto emigrować jeszcze do Niemiec, czy lepsza jakaś ponura Norwegia? Życie chcę przeżyć jak najlepiej w miejscu, w którym dobrze się czuję, ale nie chcę zapierniczać w Niemczech w fabryce za 1000 EURO jak część Niemców. Można tam znaleźć dobrą pracę, ogólnie można zagwarantować sobie wysoki poziom życia? ;-)
Czekam na odpowiedź Vanosza. XDDDD

Pozdrawiam,

Michał.

• Odpowiedzi 82
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Ja może sie na tym nie znam , ale chyba nie chcesz teraz tego zrobic tylko jak skonczysz szkole? bo 16 lat to mało na wyjazd za granice a co do pracy to mam tam chrzesnego i zarabia pewnie ok 3-4 k euro

Opublikowano

Obecnie tam jest sytuacja piękna. Mój ojciec pracuje tam jako ogrodnik i ma lekko 10 eutro/h więc kozacko. Znajdz w Polsce prace za około 40zł/h :]

Sam jak dorosnę, niedługo chcę tam pracować.

Opublikowano

W Polsce są warunki do rozwoju i pracy, ale jedynym warunkiem jest wzięcie sprawy we własne ręce (wielu myśli że jak zrobią studia to będą mieli wszystko na tacy i biernie czekają aż robota za 10 tysi spadnie jak manna z nieba).

Opublikowano

ty skurwysynu, naród cie wychował, dał tradycje, nauczył, wyłożył skurwielu pieniądze na ciebie a ty spierdalasz ? KURWA mać, migruje się z innych przyczyn , ty jesteś jebanym gówniarzem który powinnien zostać tutaj bo jesteś przyszłością tego kraju

Opublikowano

nie ma sensu wyjeżdżać i pracować u hitlerów

w Polsce masz w chuj wolnych miejsc pracy

np. Zbieracz :)

zbierasz puszki, miedź i wszystko co metalowe potem jedziesz do skupu i masz 5 zł na wino

lub zawód Kryminalista ( kradne co popadnie co w rączki wpadnie )

ja już mam plany na przyszłość :)

będę zbieraczem :)

Opublikowano

ty skurwysynu, naród cie wychował, dał tradycje, nauczył, wyłożył skurwielu pieniądze na ciebie a ty spierdalasz ? KURWA mać, migruje się z innych przyczyn , ty jesteś jebanym gówniarzem który powinnien zostać tutaj bo jesteś przyszłością tego kraju

Między innymi przez osoby takie jak Ty chcę wyjechać. Płytkie, nieznające życia, nieszanujący drugiego człowieka. ;-)

Każdy ma prawo do własnej opinii, jeżeli jest ona uzasadniona, każdy ma prawo mieszkać gdzie chce, być patriotą lub nie. Mnie naród nie wychował, wychowali mnie rodzice. ;-)

Nie jestem negatywnie nastawiony do naszego kraju od tak. Polityka, gospodarka w Polsce leży i kwiczy, tak samo jak wiele innych rzeczy.

Jeżeli rząd nie potrafi zarządzać sensownie krajem, to młode pokolenie chce wyjeżdżać i chwała im za to. ;-)

Pozdrawiam.

Opublikowano

Gnoje po 15/16 lat nie znają życia ,a już uciekać chcą.

Jak to pokolenie dojdzie do władzy to dopiero mamy przejebane.

Taki Tusk i Kaczyński w porównaniu do takich idiotów to pikuś.

Opublikowano

Gnoje po 15/16 lat nie znają życia ,a już uciekać chcą.

Jak to pokolenie dojdzie do władzy to dopiero mamy przejebane.

Taki Tusk i Kaczyński w porównaniu do takich idiotów to pikuś.

Kolejny. Zapytałem tylko, czy się opłaca, a nie pytam o Waszą opinię. Mylisz tematy Glinka.

Chcesz podyskutować o emigracjach, to napisz sobie osobną dyskusję i piernicz od rzeczy ile chcesz, ale nie rób mi tutaj syfu.

Opublikowano

żeby tak na prawdę mieć pracę, nie musisz wcale wyjeżdżać i polska to nie jest taki zły kraj, jeśli chodzi o mentalność to zależy w jakim towarzystwie się obracasz i o to jaki jesteś w stosunku do innych ludzi.

Jakbyś chciał porozmawiać coś więcej to pisz na GG. Sam zastanawiam się nad wyjazdem po skończeniu studiów lecz na pewno nie na całe życie lecz na rok czy dwa by lepiej zacząć żyć i po zarobieniu odpowiedniej sumy wrócić, zainwestować i żyć w Polsce z rodziną

Tylko Lucyfer

Jestem Hujston

Opublikowano

Między innymi przez osoby takie jak Ty chcę wyjechać. Płytkie, nieznające życia, nieszanujący drugiego człowieka. ;-)

Każdy ma prawo do własnej opinii, jeżeli jest ona uzasadniona, każdy ma prawo mieszkać gdzie chce, być patriotą lub nie. Mnie naród nie wychował, wychowali mnie rodzice. ;-)

Nie jestem negatywnie nastawiony do naszego kraju od tak. Polityka, gospodarka w Polsce leży i kwiczy, tak samo jak wiele innych rzeczy.

Jeżeli rząd nie potrafi zarządzać sensownie krajem, to młode pokolenie chce wyjeżdżać i chwała im za to. ;-)

Pozdrawiam.

masz 16 lat, gospodarka w kraju jest dobra. Człowieku przejrzyj na oczy powtarzasz to co ci mówią w internecie, że wszystko złe. Przykro mi, jesteś debilem

Opublikowano

masz 16 lat, gospodarka w kraju jest dobra. Człowieku przejrzyj na oczy powtarzasz to co ci mówią w internecie, że wszystko złe. Przykro mi, jesteś debilem

Kurwa mać, jak mnie wkurwia takie pierdolenie cebulackich patriotów. Poland stronk, chusaria najlepsza hehe. Oczywiście, gospodarka jest dobra, zawsze to będę powtarzał, Polska nie jest biednym państwem. Problem polega na tym, że prywaciarz, który ma dobrze prosperujący sklep i weźmie co mięsiąc 10k w łape, swoim przykładowo dwóm pracownikom da minimalną. Dlaczego? Pierdolona pazerność, ale to się da zrozumieć, jeżeli mamy najwyższe podatki w stosunku do poziomu życia. Politycy, którzy otwierają granicę, aby przetarg wygrała zagraniczna firma komputerowa, a sami dostaną w łapę pokaźne pieniądzę. Niewyjaśniona samobójstwa o których nidzie się nie mówi, a ludzie zapominają po miesiący. Miliony wydane na budowę autostrad, które nigdy nie powstaną. Witamy w Polsce, w kraju absurdu i kwitnącej cebuli. Gardzę tym państwem.

Pomogę z matematyki, PW.

Opublikowano

Ja troszkę z innej beczki zacznę...Kumpel pół roku temu skończył szkołe zawodową, ogólnie wszyscy tak jadą po tych szkołach zawodowych, że tylko sami idioci tam idą, którzy nie mają pomysłu na życie itd. Po dwóch miesiącach dostaje 2.7k na rękę, a czemu? bo ma zajebisty fach wyuczony. Mieszka z rodzicami, więc nie płaci

za prąd, wodę... ma powód do narzekania, że w Polsce jest chujowo? nie sądze. Trzeba tylko mieć głowę na karku, spiąć dupe i skończyć porządną szkołe, która otworzy nam furtkę do lepszego życia.

Opublikowano

Koniami na czołgi !
Jakbym miał wybrać swoją przyszłość wybierając między polską a innymi krajami pokroju niemcy, bez wahania emigrowałbym z kraju. Ba nawet mógłbym zmienić obywatelstwo aby odciąć się od tego gówna i typowej mentalności polaków. Może i gospodarka jest "dobra" ale co z tego jak nikt nigdy tych pieniędzy na oczy nie widział.... Poza paroma partiami politycznymi :))
Boje się o swoją przyszłość w tym kraju, patrzę i widzę jak młode społeczeństwo się uwstecznia i jak te młode pokolenie jest co raz głupsza. Strach pomyśleć co będzie za 20lat jak wyłączą komputer i wybiorą się do "pracy".

Pamiętajcie także Polska piłka nożna < San Marino.

http://www.youtube.com/watch?v=wXpfsk6BQ9o

Opublikowano

Dobry wieczór!

Przychodzę dziś do Was z pewnym być może nietypowym pytaniem, bo forum jest o zupełnie odmiennej tematyce... ale!

Od pewnego czasu interesuje mnie temat emigracji za zachodnią granicę, do Niemiec. Latka lecą, w tym roku 16-tka, więc wypadałoby pomyśleć o przyszłości, a jako, że w Polsce zbytnio warunków do rozwoju nie ma, oraz naszego kraju nie lubię z wielu przyczyn myślę o emigracji. Kocham Niemcy, mentalność ludzi, poziom rozwinięcia kraju, kocham ich język i teraz pytanie. Jak myślicie? Warto emigrować jeszcze do Niemiec, czy lepsza jakaś ponura Norwegia? Życie chcę przeżyć jak najlepiej w miejscu, w którym dobrze się czuję, ale nie chcę zapierniczać w Niemczech w fabryce za 1000 EURO jak część Niemców. Można tam znaleźć dobrą pracę, ogólnie można zagwarantować sobie wysoki poziom życia? ;-)

Czekam na odpowiedź Vanosza. XDDDD

Pozdrawiam,

Michał.

Dlaczego ponura Norwegia? Tam łatwiej rodzinę założysz bo państwo pomaga itp. porządny kraj to jest.

Opublikowano

@Shield: napisałeś że 2,7tys zł na 2 miesiące no to na prawde dużo w chuj zarabia, żyje jak tylko chce. Nie wiem czy umiesz dzielić ale jest to 1350zł na miesiąc i jest to strasznie malutko. Tak na prawdę jest to nic !

Tylko Lucyfer

Jestem Hujston

Opublikowano

TuFast: Fakt, Norwegia jest niezwykle rozwiniętym krajem i bardzo bogatym, ale czy ja wiem, czy widzi mi się patrzenie na fiordy...

Jestem zwolennikiem szybkiego życia. :-)

Oczywiście w Oslo itp. życie kwitnie, ale i tak Norwegia jest inna klimatycznie itp., zimna nie trawię. :>

Co do zakładania rodziny nie planuję tego robić. Po prostu to nie dla mnie. Żona, dwoje dzieci i ta powtarzalność...

Życie mam tylko jedno i wolę z niego korzystać, bawić się, a nie zostać do końca życia z tą samą kobietą wychowując dzieci. To nie dla mnie. ;-)

Zaraz ktoś mi tutaj powie "tak myślisz, go gimbusem jesteś", więc już teraz zasadzam mu kaktusa w dupę za taką odpowiedź.

Co do samego wyboru kraju mocno przesadzam, wiem, ale po prostu jakoś lubię bardzo kraj Niemcy, mam z nim naprawdę sporo wspólnego w pewnym sensie.

Nie dyskutujmy tutaj o tym jaki kraj, bo wiadomo, że jeżeli w Norwegii znajdzie się dobrze płatna praca, która będzie gwarantowała mi stabilność finansową, to nie będę wymyślał, bo w życiu nie zawsze można mieć wszystko co się chce.

Chodzi mi o samą opinię na temat Niemiec.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Moim zdaniem warto, sam chciałbym wyemigrować ale nie tylko ode mnie to zależy, tym bardziej że już nie ma czasu na emigracje całej rodziny, dlatego na przyszłość i tak planuję emigracje, tyle że nie do Niemiec. W Polsce nauka nie jest zacofana, Polskie uczelnie wyższe są dobre i na to naprawdę nie można narzekać.

Mimo wszystko jeśli chcesz wyemigrować, nie zapominaj kim jesteś, w tym wieku nie możesz jeszcze narzekać na kraj bo nie masz pewnie najmniejszego pojęcia o jego strukturze i funkcjonowaniu, a to co słyszysz od innych nie do końca musi być prawdą. Ja sam mam dziadków mieszkających w Niemczej, i sam spędziłem w tym kraju kilka lat (miałem wtedy ok 5/6 lat więc dużo nie pamiętam) ale zawsze jak ich odwiedzam z przyjemnością wychodzę na Berlin, i pokazując Niemcom że jestem Polakiem, poprzez zwykłe ubranie koszulki czerwonej z wielkim orłem na plecach, albo raz włączyła mi się piosenka, Sabaton 40-1 :D miny Niemców w metrze-bezcenne ! :D

1363095337-U286162.png
Opublikowano

@Shield: napisałeś że 2,7tys zł na 2 miesiące no to na prawde dużo w chuj zarabia, żyje jak tylko chce. Nie wiem czy umiesz dzielić ale jest to 1350zł na miesiąc i jest to strasznie malutko. Tak na prawdę jest to nic !

Źle mnie zrozumiałeś, 2.7tys dostaje normalnie co miesiąc. ( pracuje jako lakiernik samochodowy )

Opublikowano

Źle mnie zrozumiałeś, 2.7tys dostaje normalnie co miesiąc. ( pracuje jako lakiernik samochodowy )

2,7 tyś to nie jest dużo... no dobra, jak się mieszka z rodzicami to się tego nie odczuwa, ale jakby się wyprowadził na własne to by zobaczył ile to jest tak naprawdę 2,7 zł

W Polsce wszystko mamy europejskie, to fakt... ceny europejskie, dofinansowania europejskie, prawa po części europejskie, tylko pensji nie mamy europejskich...

1363095337-U286162.png
Opublikowano

Smutne jest patrzenie na szczury uciekające z tonącego statku. Chwała tym, którzy mimo to pozostają na tym statku i próbują go jakoś załatać.

W kraju dzieje się źle, więc postaram się to zmienić.

W kraju dzieje się źle, więc emigruję do innego państwa.

Opublikowano

Smutne? Po prostu ktoś celuje ambicjami wyżej, nie chcą tkwić w tym szambie bez perspektyw. Może za rok się dużo rzeczy pozmienia, bo jak na radzie "rząd przeciw ludu".

Z tymi dofinansowaniami bym się kłócił, bo nie jest tak kolorowo jak kreują to media. Unia wcale nie jest krainą miodem i mlekiem płynąca. :)

Opublikowano

Ja za pare lat spierdalam do NYC <3. Lepsze warunki. Klimat... czego chciec wiecej <3

Zajebiste warunki, nic tylko czekać aż będziesz w niewłaściwym miejscu o niewłaściwej porze, NY to duże miasto i dużo się tam dzieje.

Polska gospodarka się rozwija, zostań i wspomóż kraj, nawet pomyśl sam o sobie, że podtrzymasz tradycję, zawsze możesz zmienić miasto zamieszkania, nie oceniaj kilku ludzi pod względem 36 milionów.

P.S. Nie chcesz oglądać takich kobiet na ulicy :Dz13735720Q.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...