Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

EMIGRACJA - NIEMCY - warto?

Gość Risen. :#

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Hrabia

I dobrze.Skoro taśmowa robota daje im życie na dobrym poziomie, to niech ją dalej wykonują, co za problem? Praca jest po to, żeby zarobić pieniądze.Życie zaczyna się po pracy kiedy możemy wydać zarobione pieniądze.Oczywiście dla kogoś praca może być pasją, np. nauczyciel lekarz itd, ale zazwyczaj ludzie zaczynają żyć dopiero po pracy.Po za tym np. te miliony kobiet i mężczyzn w garnitrukach siędzących z kawą i Macbookami, to też robotnicy? Nie, to właściciele firm, którzy zarabiają jeszcze więcej od tych robotników i żyją na jeszcze wyższym poziomie.

Heh, szkoły czy to podstawówki czy politechiki zawsze będą płatne.Zawsze ktoś za to płaci.Albo podatnicy, albo osoby prywatne.Nie ma nic za darmo.Nie finansują ich kosmici.Student jak idzie na państwową uczelnie, to nie płaci za nią nawet z podatków, bo nie pracuje, ale uczy się w niej na koszt tego, kto ją finansuje.

Po zawodówce nie można zdawać matury, ale już po technikum tak i potem iść na politechnikę np, więc licea i technika są sobie równe,a technikum jest nawet lepsze, bo w technikum masz praktyki zawodowe.Jakby pracodawca miał 2 gości, jeden po tech. budowlanym drugi po licuem mat - fiz, to napewno wziąłby tego po technikum, bo ma juz jakiś tam fach.

• Odpowiedzi 82
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

1000zł w fabryce chyba w Polsce kurwa w niemczech w fabryce płacą od 2000 do 3500 euro + premie kurwa. 

chyba jak jestes po studiach, srednia placa w fabrykach przy naciskaniu przycisku na pelen etat to jakes 1200 1300 euro, na magazynach zarobisz tyle samo w dhl ups a nawet mniej, na budowach jest juz lepiej duzo lepiej , ale jak to na budowie trzeba sie napracowac, ale nie tak jak u nas oczywiscie. ktos pisal ze skrzydlowi maja po 2k euro, nieprawda, kierowca do 2 tysiecy zarobi skrzydlowi maja do 1600.

Tez w szwabi wazne jest jaka mas grupe podatkowa, np przed slubem zarabilem 1720 euro netto, po slubie mam 2015 czy cos takiego.

srednio zarabiajacy niemiec, po zawodowce zarabia 1700 euro. jezeli nie masz zawodu zadnego 1200 1300.

Ktoś tam up mówił, że paliwo w Niemczech jest droższe. Co z tego, skoro dla nich 1,70€ (przykład) to tak jak dla nas 1,70 zł? Nie można przekładać EUR <> PLN.

wrocilem pol h temu ze stacji i benzyne super 98 tankowalem za 1.58, normalna 1.45 a dizel chyba 1.28 byl, i tak jak piszesz tego nie mozna przekladac.

Cpu i7 4790k : Mobo Msi Gaming 5 Z97 : Gpu GF980 Msi Gaming : Ram Ripjaws 2133 8gb : Buda Zallman HF1 : CpuKuler Zalman Reserator 3 Max Dual SSD: Crucial 100BX 500gb : Monitor AGON AG241QX +2x LG23MP65

Klawa MadCatz S.T.R.I.K.E : TE : Steel Series Rival 300 Podkładka Razer Goliathus : Słuchawki Corsair Void RGB Wirless + Syberia v2

Opublikowano

A ja nie mówiłem o ludziach po studiach, czytaj uważnie. Mówiłem o ludziach, których największym jebanym osiągnięciem w życiu było ukończenie zawodówki po czym zapierdalają te 50 lat na zawszonej budowie. No po prostu kurwa raj na ziemi.

Co z tego, że największa gospodarka, jeśli jednostka jest tam gównem? Całe życie na jednym, jebanym stanowisku w fabryce za miskę ryżu. Nasz świat opiera się na wyzysku najbiedniejszych. Chuj mnie strzela jak widzę, że coraz więcej polaków, nie ma jakiejkolwiek ambicji, żeby zrobić w życiu coś więcej niż tylko zarobić hajs na budowie po czym go przepić. Dlatego jeśli jeszcze utrudnić edukację, to naprawdę mamy przejebane.

W Polsce studia płatne to absurd. Studiuję we Wrocławiu, mieszkam u rodziny więc hajs za mieszkanie odpada a i tak studia to wydatek rzędu 2500 miesięcznie. Jakbym jeszcze miał płacić za sam fakt uczenia to bym się chyba obsrał.

I mam prośbę, rozróżnij studia politologiczne, po których będziesz kolejnym pokoleniom ładował do główki jebany układ rymów abba, bo jest to najprzydatniejsza rzecz na świecie. Odróżnij je od studiów inżynierskich, medycznych, prawniczych itd. itp., które są niezbędne i zawsze potrzebne, ok? Więc bezrobocie mi raczej nie grozi...Tak sądzę.

2500 zł za miesięczne utrzymanie na studiach ? ładnie  odleciałeś .

Maksymalny koszt utrzymania się na studiach to 1k zł  , akademik  300 zł  reszta na żarcie i materiały .

Chyba że chcesz żyć w luksusie to przepraszam że uraziłem twoją dumę hrabiego . 

Doświadczenia szuka się w pracach, w których się ono przydaje. Prace fizyczne, mechaniczne itp.

Są też z kolei prace, w których liczy się wykształcenie, bo spierdolenie czegoś może kosztować miliony. I do takich właśnie prac przystosowani są ludzie po studiach inżynierskich, technikum pozwoli ci tylko na to pierwsze.

A takie miejsca pracy są zawsze. Nie wiem na ile znasz ten rynek ale w erze komputeryzacji i automatyzacji firmy zatrudniają ile się da.

Roboty nie ma dla ludzi po studiach bezużytecznych jak filologia czy filozofia na przykład. I stąd wziął się mit o bezrobociu po studiach.

PS: Nie chcę cię obrażać ale jak ty masz zamiar iść na studia nawet nie zaczynając zdania z dużej litery?

1. Na razie marzę aby skończyć najbardziej popierdoloną szkołę techniczną w Polsce, potem będzie się myślało o studiach.

2.W internecie nie mam zamiaru męczyć się i przestrzegać zasad ortograficznych, staram się nie popełniać błędów ale nie zwracam szczególnie na to uwagi.

Doświadczenia szuka się w pracach, w których się ono przydaje. Prace fizyczne, mechaniczne itp.

Są też z kolei prace, w których liczy się wykształcenie, bo spierdolenie czegoś może kosztować miliony. I do takich właśnie prac przystosowani są ludzie po studiach inżynierskich, technikum pozwoli ci tylko na to pierwsze.

A takie miejsca pracy są zawsze. Nie wiem na ile znasz ten rynek ale w erze komputeryzacji i automatyzacji firmy zatrudniają ile się da.

Roboty nie ma dla ludzi po studiach bezużytecznych jak filologia czy filozofia na przykład. I stąd wziął się mit o bezrobociu po studiach.

PS: Nie chcę cię obrażać ale jak ty masz zamiar iść na studia nawet nie zaczynając zdania z dużej litery?

Tak 90% wiedzy po studiach się zapomina . tzw zasada 3z   zakuć  ,zaliczyć ,zapomnieć .

Ale co Ci z wiedzy  jak nie umiesz obsłużyć tego komputera , Jesteś na  mechatroniku np  obrabiarki a wiesz jak jest zbudowana ? 

facebook%20tlo%20Polska%20glosem-kopia%2

Pomniki powinno się stawiać bohaterom którzy oddali życie za wiarę, bliźniego czy ojczyznę, a nie homotęczę dla pedałów.

Opublikowano

2500 zł za miesięczne utrzymanie na studiach ? ładnie  odleciałeś .

Maksymalny koszt utrzymania się na studiach to 1k zł  , akademik  300 zł  reszta na żarcie i materiały .

Chyba że chcesz żyć w luksusie to przepraszam że uraziłem twoją dumę hrabiego . 

1. Na razie marzę aby skończyć najbardziej popierdoloną szkołę techniczną w Polsce, potem będzie się myślało o studiach.

2.W internecie nie mam zamiaru męczyć się i przestrzegać zasad ortograficznych, staram się nie popełniać błędów ale nie zwracam szczególnie na to uwagi.

Tak 90% wiedzy po studiach się zapomina . tzw zasada 3z   zakuć  ,zaliczyć ,zapomnieć .

Ale co Ci z wiedzy  jak nie umiesz obsłużyć tego komputera , Jesteś na  mechatroniku np  obrabiarki a wiesz jak jest zbudowana ? 

Nie wszyscy dostają miejsce w akademiku, wiesz?

Policz sobie koszta gazu, prądu, internetu, dolicz jedzenie, dolicz wachę na powrót 200km do domu 2 razy w miesiącu, policz wydatki własne, policz korepetycje i jak zmieścisz się w mniej niż 2000 to po prostu kurwa medal :D

A i jak mówiłem o braku pracy, to zapomniałem wspomnieć o tym, że idioci lecący na "zasadzie 3z" też jej nie dostaną. Out.

Nieprzestrzeganie zasad ortografii podczas zwracania się do drugiej osoby jest wyrazem braku szacunku. Nie możesz prowadzić poważnej dyskusji pisząc jak 12-latek.

742611478555387739101.jpeg

Opublikowano

Nie wszyscy dostają miejsce w akademiku, wiesz?

Policz sobie koszta gazu, prądu, internetu, dolicz jedzenie, dolicz wachę na powrót 200km do domu 2 razy w miesiącu, policz wydatki własne, policz korepetycje i jak zmieścisz się w mniej niż 2000 to po prostu kurwa medal :D

A i jak mówiłem o braku pracy, to zapomniałem wspomnieć o tym, że idioci lecący na "zasadzie 3z" też jej nie dostaną. Out.

Nieprzestrzeganie zasad ortografii podczas zwracania się do drugiej osoby jest wyrazem braku szacunku. Nie możesz prowadzić poważnej dyskusji pisząc jak 12-latek.

No to pisałem jak chcesz żyć jak hrabia to płać te 2k .

Studia w Krakowie kosztują maksymalnie 1k zł .

Mnie uczono że nie należy upominać żadnych osób z popełnionych błędów bo to świadczy o poziomie inteligencji , kultury i szacunku do drugiej  osoby . 

Pomniki powinno się stawiać bohaterom którzy oddali życie za wiarę, bliźniego czy ojczyznę, a nie homotęczę dla pedałów.

Opublikowano

dm-KTA8.gif

Uwielbiam patrzeć jak Wy się kłócicie. To jest kwintesencja takich pogaduszek.  ^_^

Według mnie mało się opłaca. Może dlatego, że jestem patriotą  -.-

Opublikowano

No to pisałem jak chcesz żyć jak hrabia to płać te 2k .

Studia w Krakowie kosztują maksymalnie 1k zł .

Mnie uczono że nie należy upominać żadnych osób z popełnionych błędów bo to świadczy o poziomie inteligencji , kultury i szacunku do drugiej  osoby . 

Może, przynajmniej po tym jak cię upomniałem starasz się pisać normalnie więc czuję się usprawiedliwiony.

I mylisz się. To nie życie jak hrabia. Jeśli chcesz zwyczajnie wyżyć, zdać i mieć zalążek jakiegoś życia towarzyskiego to 2k schodzi. Jak pójdziesz na studia to pogadamy, na razie z naszej dwójki nieco lepiej wiem jak to jest :)

742611478555387739101.jpeg

Opublikowano

Może, przynajmniej po tym jak cię upomniałem starasz się pisać normalnie więc czuję się usprawiedliwiony.

I mylisz się. To nie życie jak hrabia. Jeśli chcesz zwyczajnie wyżyć, zdać i mieć zalążek jakiegoś życia towarzyskiego to 2k schodzi. Jak pójdziesz na studia to pogadamy, na razie z naszej dwójki nieco lepiej wiem jak to jest :)

Wiadomo że lepiej wiesz jak jest na studiach bo na nich jesteś, ale z opowieści znajomych i rodziny koszty związane z akademikiem , ogólnie ze studiami to wydatek 1k zł. Za pewnie podobnie będzie na zaocznych. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...