Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

EMIGRACJA - NIEMCY - warto?

Gość Risen. :#

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 82
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

2,7 tyś to nie jest dużo... no dobra, jak się mieszka z rodzicami to się tego nie odczuwa, ale jakby się wyprowadził na własne to by zobaczył ile to jest tak naprawdę 2,7 zł

W Polsce wszystko mamy europejskie, to fakt... ceny europejskie, dofinansowania europejskie, prawa po części europejskie, tylko pensji nie mamy europejskich...

Żyję z żoną i dzieciakiem w mieszkanku za 600 zł (1000 zł) z rachunkami, razem dostajemy ok. 1900 zł i na dodatek zbieramy na mieszkanie od wuja w USA, nie mamy luksusów ale da się żyć normalnie. Polecam tobie się wyprowadzić od rodziców i zacząć zarabiać.

Haahahahahahahahahaha, śmieszne

Opublikowano

W Polsce było by dobrze gdyby nie to że ceny europejskie a pensje Polskie np. Taki Niemiec który ma najniższa krajową za swoją pensję tutaj żyłby jak w raju...

Dajmy na to że mój kolega (mieszka we włoszech) ma matkę która pracuje w pizzeri (Kelnerka w sumie) I pomyślcie że on ubiera się w piątki oreo kurtki za 300ojro... A w Polsce to jego matka by co najwyżej sobie po grzebokach po chodziła ....

np. Monster u nich 2 Euro u nas prawie 4zł A zarabiają tyle samo ( nawet i więcej) tylko że w euro ...

Opublikowano

Byłam rok w Niemczech, powiem Ci, że na pewno masz lepsze perspektywy na przyszłość niż w Polsce. Jednak nie przeliczaj sobie wydatki na pln bo zawsze by Ci wyszło że jest drożej. Jeżeli chodzi o znalezienie pracy to raczej nie ma z tym problemu tylko teraz wszędzie za granicą, w każdej pracy masz obowiązek znajomości ich języka. W Norwegii też jest bardzo ładnie, fajny klimat i jeżeli chodzi o pracę szybciej znajdziesz niż w Niemczech, gdyż tam już sporo Polaków wyjechało, tak jak do Anglii, stąd te wymagania językowe. Jeżeli chodzi o wysokie warunki życia w Niemczech, teraz nie byłoby tak łatwo je osiągnąć jak 8-10lat temu, mi się w Niemczech nie podobało, nienawidzę tego kraju ;_;.

BTW. Najlepsze perspektywy jeżeli chodzi o rozwijanie umiejętności, studia jest Szkocja/Anglia. Bardzo wspierają studentów i jak dostaniesz ich papierek po skończeniu szkoły, bądź zobaczą Twoje umiejętności to pracodawcy będą uganiać się za Tobą a nie Ty za pracodawcami. Ale tak samo jak wszędzie język musisz mieć opanowany perfect.

Gb2zMZi.png

Opublikowano

Byłam rok w Niemczech, powiem Ci, że na pewno masz lepsze perspektywy na przyszłość niż w Polsce. Jednak nie przeliczaj sobie wydatki na pln bo zawsze by Ci wyszło że jest drożej. Jeżeli chodzi o znalezienie pracy to raczej nie ma z tym problemu tylko teraz wszędzie za granicą, w każdej pracy masz obowiązek znajomości ich języka. W Norwegii też jest bardzo ładnie, fajny klimat i jeżeli chodzi o pracę szybciej znajdziesz niż w Niemczech, gdyż tam już sporo Polaków wyjechało, tak jak do Anglii, stąd te wymagania językowe. Jeżeli chodzi o wysokie warunki życia w Niemczech, teraz nie byłoby tak łatwo je osiągnąć jak 8-10lat temu, mi się w Niemczech nie podobało, nienawidzę tego kraju ;_;.

BTW. Najlepsze perspektywy jeżeli chodzi o rozwijanie umiejętności, studia jest Szkocja/Anglia. Bardzo wspierają studentów i jak dostaniesz ich papierek po skończeniu szkoły, bądź zobaczą Twoje umiejętności to pracodawcy będą uganiać się za Tobą a nie Ty za pracodawcami. Ale tak samo jak wszędzie język musisz mieć opanowany perfect.

Bardzo dziękuję za rozbudowaną odpowiedź. ;-)

Jestem do tego jak najbardziej pozytywnie nastawiony!

Wszystko się dowiedziałem co chcę, ale możecie dyskutować dalej na ten temat. :-)

Opublikowano

Zapraszam do mnie Niemcy Neunburg v. Wald <- 25 polaków xD

Ale do rzeczy.

Osobiście co mi przeszkadza w mieszkaniu to trochę język bo nie chce mi się go uczyć ale jest spoko.

Warunki do mieszkania jak i pracy sa naprawde dobre, ludzie też mili. Mało kto kradnie

Jedynie kumpli z polski tu brakuje :D

No ale da się przeżyć Kasa naprawde duża. Szkoły bardziej "rozbudowane" przynajmniej większość, już masz nawet dużo szkół do nauki języka niemieckiego <-1 rok odpoczynku od "większej" nauki

Ale to ja mówię jak chcesz wyjechać to naprawdę polecam zwłaszcza po 18.

427571487345508569248.jpeg

Potrzebujesz Pomocy?Pisz śmiało PW

Opublikowano

jak umiesz niemiecki to spierdalaj bo i tak jestes bezuzyteczny

a jak nie umiesz to tez spierdalaj

i 1000euro w niemczech to malo xD szczegolnie przy pracy fizycznej

wez pod uwage to ze jedzenie jest tam drozsze, wszystko jest drozsze xD

Pozdrawiam,

Karol

Za wysoka.

Bywalec
Opublikowano

Kraj ogólnie lepiej rozwinięty, lecz jako polakowi będzie Ci trudniej znaleźć dobrą pracę.

Btw. mogłeś wybrać szkołę zawodową w Niemczech, nie dość, że byś się zaznajomił z językiem, krajem to by Ci jeszcze za to płacili.

Opublikowano

W Niemczech to wszystko darmo dajo. Nawet ogrodnik ma 10 ojro na godzinę, ot co! Tam to jest dopiero życie, wszyscy wszystko majo! Mercedesami jeżdżo. BOGACTWO!

W ogóle nawet ludzie jacyś tacy milsi, a tutaj przyjdo polaczki cebulaczki i cie zhejtujo ; (((

Bóg to twoje sumienie

Opublikowano

Kraj ogólnie lepiej rozwinięty, lecz jako polakowi będzie Ci trudniej znaleźć dobrą pracę.

Btw. mogłeś wybrać szkołę zawodową w Niemczech, nie dość, że byś się zaznajomił z językiem, krajem to by Ci jeszcze za to płacili.

Jak wygląda system nauczania w Niemczech i sam wyjazd do szkoły zawodowej, kiedy to następuje (w jakim wieku) i jak to wygląda? Dostaje się stypendium, czy coś?

Jakiś artykuł na ten temat sensowny masz może? :-)

Bywalec
Opublikowano

Jak wygląda system nauczania w Niemczech i sam wyjazd do szkoły zawodowej, kiedy to następuje (w jakim wieku) i jak to wygląda? Dostaje się stypendium, czy coś?

Jakiś artykuł na ten temat sensowny masz może? :-)

Opłacają Ci internat, wyżywienie itp., dostajesz kieszonkowe na "sprzęt szkolny" oraz kieszonkowe na własne wydatki. Tyle, że aby dostać się do takiej szkoły trzeba się dobrze uczyć :D np. szkoły wojskowe/informatyczne.

Opublikowano

Nie wiem jak w Niemczech, ale w Holandii spokojnie jako Polak znajdziesz pracę za ~2000€ miesięcznie, co starczy na:

• wycieczki - Egipt, Bahamas itp.
  • opłaty na kredyt,
  • kupno samochodu w niedługim czasie po przyjeździe (bez pożyczek).

Obywatelstwo to 5 lat zamieszkania + 2 lata pracy, więc łatwo je zdobyć. Idziesz na praktyki i wyciągasz za to 700-800€ miesięcznie, wszystko w szkole jest opłacone.

Niemcy piękny kraj (szczególnie Bawaria), ale wolę Holandię.

Opublikowano

Nie wiem jak w Niemczech, ale w Holandii spokojnie jako Polak znajdziesz pracę za ~2000€ miesięcznie, co starczy na:

• wycieczki - Egipt, Bahamas itp.
  • opłaty na kredyt,
  • kupno samochodu w niedługim czasie po przyjeździe (bez pożyczek).

Obywatelstwo to 5 lat zamieszkania + 2 lata pracy, więc łatwo je zdobyć. Idziesz na praktyki i wyciągasz za to 700-800€ miesięcznie, wszystko w szkole jest opłacone.

Niemcy piękny kraj (szczególnie Bawaria), ale wolę Holandię.

Dziękuję za odpowiedź. :-)

Właśnie tutaj pojawia się pytanie - kiedy wyjeżdżać? Skończyć jakieś technikum w Polsce i wyjeżdżać, bo studia raczej nie dla mnie, chociaż kto wie...

A może lepiej wyjechać wcześniej (nie wiem kiedy można i jak to tam wygląda) i się już tam kształcić przy okazji chodzić na takowe praktyki. ;-)

Jeśli chodzi o szkołę z praktykami jest to coś takiego jak nasze technikum i w podobnym wieku?

Opublikowano

Dziękuję za odpowiedź. :-)

Właśnie tutaj pojawia się pytanie - kiedy wyjeżdżać? Skończyć jakieś technikum w Polsce i wyjeżdżać, bo studia raczej nie dla mnie, chociaż kto wie...

A może lepiej wyjechać wcześniej (nie wiem kiedy można i jak to tam wygląda) i się już tam kształcić przy okazji chodzić na takowe praktyki. ;-)

Jeśli chodzi o szkołę z praktykami jest to coś takiego jak nasze technikum i w podobnym wieku?

Na Twoim miejscu wyjechałbym teraz, lepsze warunki do nauki.

Opublikowano

W sumie też tak myślę, ale w wieku powiedzmy 16 lat samemu w innym kraju? Coś mi tu nie gra. :-)

Są jakieś zorganizowane wyjazdy z tymi stypendiami itp., czy coś takiego?
Spróbuję zaraz coś w googlach wynaleźć, ale jeżeli ktoś wie coś na ten temat śmiało pisać, każda wiedza jest mi potrzebna. :)

Opublikowano

W Niemczech na śmieciarce masz 2k euro z tego co słyszałem od Cioci która tam mieszka

Mam większe ambicje niż "śmieciarka", uwierz mi...

Co do emigracji po gimnazjum trochę poczytałem, ale żadnych szczegółowych informacji.

Wiecie może o tym coś? ;-)

Opublikowano

Mam większe ambicje niż "śmieciarka", uwierz mi...

Co do emigracji po gimnazjum trochę poczytałem, ale żadnych szczegółowych informacji.

Wiecie może o tym coś? ;-)

Tu mi nie chodzi o twoje ambicje, ja też nie poszedłbym do tej pracy no ale to jest fajne że nawet jak jesteś w dole bez pracy to możesz na śmieciarce 2k zarobić bez wykształcenia.

Opublikowano

W Polsce było by dobrze gdyby nie to że ceny europejskie a pensje Polskie np. Taki Niemiec który ma najniższa krajową za swoją pensję tutaj żyłby jak w raju...

Dajmy na to że mój kolega (mieszka we włoszech) ma matkę która pracuje w pizzeri (Kelnerka w sumie) I pomyślcie że on ubiera się w piątki oreo kurtki za 300ojro... A w Polsce to jego matka by co najwyżej sobie po grzebokach po chodziła ....

np. Monster u nich 2 Euro u nas prawie 4zł A zarabiają tyle samo ( nawet i więcej) tylko że w euro ...

Porównuj zarobki jednego kraju po przyjeździe do drugiego, coś mi się nie wydaje, że kelnerka we włoszech ma luźne ~2000 euro ( z pewnością wszystkiego co zostało, nie oddaje dziecku... ), także nie wiem skąd ty masz takie informacje, wyssane z kolegi palca chyba...

Opublikowano

pamiętajcie że tam jedzenie kosztuje "po niemiecku", czyli gówno wam z pensji zostanie. Dla porównania paliwo w polsce jest najtańsze

Każdy kraj ma swoje plusy i minusy... Tam koszty jedzenia, ogólnie życia są dostosowane do pensji, a nie tak jak w Polsce...

Wiadomo, że nie można porównywać zarobku 5000zł i wydania ich w DE, a wydania ich w Polsce.

Bywalec
Opublikowano

Nie oszukujmy się, jak jesteś nierobem, idiotą to nawet w Niemczech będzie miał gówno, a nie życie.

W każdym kraju da się dobrze zarobić, mieć dobrą pracę, żyć na luzie. Trzeba tylko do tego dążyć i się kształcić, mieć coś w głowie.

A jeżeli ty nie zamierzasz nic robić po TECHNIKUM...to powodzenia.

Opublikowano

Nie oszukujmy się, jak jesteś nierobem, idiotą to nawet w Niemczech będzie miał gówno, a nie życie.

W każdym kraju da się dobrze zarobić, mieć dobrą pracę, żyć na luzie. Trzeba tylko do tego dążyć i się kształcić, mieć coś w głowie.

A jeżeli ty nie zamierzasz nic robić po TECHNIKUM...to powodzenia.

Nie trzeba mieć studiów zdanych na 5, żeby być kimś i zarabiać spore pieniądze.

Jest wielu ludzi, którzy nie mają studiów, a pracują w ciekawej branży i zarabiają naprawdę duże pieniądze.

Masa jest przykładów. ;-)

Opublikowano

Warto idzie ładnie zarobić a co z tą smieciarką nie prawda moja siostra zarabiała niecałe 1,5k euro na kuchni jako pomoc kuchenna.

Opublikowano

Każdy kraj ma swoje plusy i minusy... Tam koszty jedzenia, ogólnie życia są dostosowane do pensji, a nie tak jak w Polsce...

Wiadomo, że nie można porównywać zarobku 5000zł i wydania ich w DE, a wydania ich w Polsce.

Co ty pieprzysz za głupoty. Zależy po pierwsze gdzie pracujesz, jakie masz mieszkanie, i co kupujesz. Jest wiele odpowiedników w Niemczech. Są tańsze, i droższe.

Fakt, jest inne życie niż w Polsce, i? Dwa różne kraje, które opierają się na czymś innym. Wychowałem się tutaj. Jeżeli dwóch rodziców pracuje, jak to było u mnie, mieszkasz dobrze, może ja miałem w dzieciństwie bo miałem prawie wszystko co chciałem przez to że rodzice mieli dobrze. Wynieść się w młodym wieku do Niemiec? Jedyne, co będziesz mógł robić będąc tam sam, to pracować na budowie jak prawie więszość polaków. Jeżeli twoje wykształcenie jest do niczego, nie znasz języka, nie masz planów na dalsze życie, lepiej zostań w Polsce bo co masz wtedy osiągnąć w nowym państwie.

Temam pełen bullshitu.

tumblr_nrthjyZ6c31u4ug6zo1_500.gif
exMPC Media Team Lider || exMPC Graphic Team || exModerator || exMentor || VIP

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...