Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

EMIGRACJA - NIEMCY - warto?

Gość Risen. :#

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

pamiętajcie że tam jedzenie kosztuje "po niemiecku", czyli gówno wam z pensji zostanie. Dla porównania paliwo w polsce jest najtańsze

To że paliwo jest w Niemczech droższe to nic nie znaczy... mimo tego że paliwo jest tam droższe to za minimalną pensję i tak przejedziesz o wiele więcej kilometrów niż w Polsce :(

1363095337-U286162.png
  • 3 miesiące temu...
  • Odpowiedzi 82
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Zapraszam do mnie Niemcy Neunburg v. Wald <- 25 polaków xD.

Ja takie nieśmiałe mam pytanie... w jaki sposób mogę dostać się z Berlina do Neunburga v.W.? Poza tym, że własnym samochodem.... Jest jakaś komunikacja między tymi miastami...? :)

Admin Cienia
Opublikowano

Trzeba mieć w głowie, choć papier też się przydaje.

Astra G 2.0 Turbo 247KM 351NM

Opublikowano

Bez "języka szatana" nie dasz sobie rady. Nawet po angielsku trudno się z nimi dogadać. Bez wykształcenia też będzie trudno. Musiałbyś mieć farta by trafić na robotę jaką sobie chcesz. I jeszcze jedno: Niemcy? Pfff....

yiWCsl1.png
Opublikowano

jeśli chcesz coś zarobić i wrócic do polski to jedynie praca zbiorowa

facebook%20tlo%20Polska%20glosem-kopia%2

Pomniki powinno się stawiać bohaterom którzy oddali życie za wiarę, bliźniego czy ojczyznę, a nie homotęczę dla pedałów.

Opublikowano

pamiętajcie że tam jedzenie kosztuje "po niemiecku", czyli gówno wam z pensji zostanie. Dla porównania paliwo w polsce jest najtańsze 

ty sie kurwa nadajesz.

siedze juz 5 lat w szwabi zarabiam 2k eurocha moja poltora, mieszkanie 500

plus internety raty itp 250, jedzenia na miecha dla 2 osob 400- 500 euro, reszta do przejebania, 2 lata temu bylem na malediwach, w tamtym roku na kanarach, teraz slabiej z kasa ale i tak jade na na 2 tygodnie do egiptu.

Cpu i7 4790k : Mobo Msi Gaming 5 Z97 : Gpu GF980 Msi Gaming : Ram Ripjaws 2133 8gb : Buda Zallman HF1 : CpuKuler Zalman Reserator 3 Max Dual SSD: Crucial 100BX 500gb : Monitor AGON AG241QX +2x LG23MP65

Klawa MadCatz S.T.R.I.K.E : TE : Steel Series Rival 300 Podkładka Razer Goliathus : Słuchawki Corsair Void RGB Wirless + Syberia v2

Opublikowano

Niby odkop ale mnie serce zabolało gdy powiedziałeś, że kochasz Niemców i ich język.

Ty wiesz w ogóle co robili Niemcy z Polską ?

Napisałeś, że kochasz owy język Niemców. Tym samym językiem wydawano rozkazy by mordowali Polaków !

Zapewne Twój dziadek walczył o to byś teraz nie był pierdol**** Niemcem, o to by Polska była wolna...

Mentalność... wiesz co okupanci niemieccy zrobili w mojej miejscowości ? Przykładowo rozstrzelali ręce figurze Najswietszej Maryi Panny.

Nie podoba tobie ci sie w ojczyźnie ? Nie dziwie się skoro rządzą Nami hipokrycii. Ale ja kocham swoją Ojczyzne, choćby za język, historie i przyjaciół.

W sumie to czego możesz oczekiwać od "kolesia" ktory ma Dawida Kwiatkowskiego w awatarze.

Bez-nazwy_nrsrana.png

Opublikowano

Polska taka piękna, 5 lat studiów, praca za 1800zł po odjebaniu półrocznego stażu za 1/2 pensji. A potem się dziwią ,że młodzi wolą uciec na zachód i za ch8jwą prace fizyczną zarabiać 2/3k euro.

Nazwij mnie jebanym leniem, ale za 1200-2kzł to nie chce mi się marnować tych 8h dziennie. Wolę być robotnikiem w kraju ,który pozwoli mi ,żyć jak człowiek niż "wykształconym fachowcem" w Polsce i żyć od wypłaty do wypłaty.

@UP x kilka: Nakarm i zapewnij znośny standard życia swojej rodzinie dumą z chlubnej historii naszego "pięknego kraju".

Opublikowano

Polska taka piękna, 5 lat studiów, praca za 1800zł po odjebaniu półrocznego stażu za 1/2 pensji. A potem się dziwią ,że młodzi wolą uciec na zachód i za ch8jwą prace fizyczną zarabiać 2/3k euro.

Nazwij mnie jebanym leniem, ale za 1200-2kzł to nie chce mi się marnować tych 8h dziennie. Wolę być robotnikiem w kraju ,który pozwoli mi ,żyć jak człowiek niż "wykształconym fachowcem" w Polsce i żyć od wypłaty do wypłaty.

@UP x kilka: Nakarm i zapewnij znośny standard życia swojej rodzinie dumą z chlubnej historii naszego "pięknego kraju".

no to na chuj pasożycie studiujesz 5 lat w polsce i potem emigrujesz , okradasz uczciwych ludzi .  Dlatego  trzeba to zlikwidować . Wy innym kraju studia nie będą wyglądały tak tanio.

Pomniki powinno się stawiać bohaterom którzy oddali życie za wiarę, bliźniego czy ojczyznę, a nie homotęczę dla pedałów.

Opublikowano

1000zł w fabryce chyba w Polsce kurwa w niemczech w fabryce płacą od 2000 do 3500 euro + premie kurwa. 

iron_man_signature_v_2_by_harukaquinn-d5

|Fan Iron Man'a :)|Fan Avengers :)|

Opublikowano

"Kocham Niemcy" WTF?

@Ludzie zainteresujcie się płacą za zawody, wtedy piszcie takie bzdury jak pan up...

Idę na przód, lecz niedługo spojrzę wstecz.

Opublikowano

"Kocham Niemcy" WTF?

@Ludzie zainteresujcie się płacą za zawody, wtedy piszcie takie bzdury jak pan up...

Nom, jako przeciętny informatyk-programista w Niemczech/Anglii mogę zarobić od 2k ojro do 15 k ojro (przeciętny programista, przypominam).

qxv1fr.jpg

by NovusOrdo

It is better to keep your mouth closed and let people think you are a fool than to open it and remove all doubt. ~Mark Twain

Opublikowano

no to na chuj pasożycie studiujesz 5 lat w polsce i potem emigrujesz , okradasz uczciwych ludzi .  Dlatego  trzeba to zlikwidować . Wy innym kraju studia nie będą wyglądały tak tanio.

Lol, nie wiem czy jesteś tego świadom ale szkoły wyższe to w 90% instytucje zupełnie suwerenne od państwa i nie dostają od niego żadnych pieniędzy. Co więcej, pieniądze na uczelnie nie idą z "twoich podatków" (Bo pewnie w życiu ich jeszcze nie płaciłeś) tylko z pieniędzy władz lokalnych miast, w których się znajdują.

Polski system edukacji w szkołach wyższych jest za-jeb-isty. Tylko, oczywiście polaczkowata mentalność nie pozwala, żeby ktoś miał łatwiej więc "Do zmiany!".

Mówię oczywiście tylko o szkołach wyższych bo reszta systemu kuleje.

Studia to kolosalny wydatek. Wprowadzenie opłat za edukację byłoby zabójstwem wykształcenia. A bez wykształcenia stalibyśmy się kolejnym, szarym krajem robotników jak Chiny.

Niektórzy mają większe ambicje niż zdać zawodówkę/technikum i zapierdalać na jednej posadzie do końca życia, bez cienia możliwości czy kreatywności.

Niby odkop ale mnie serce zabolało gdy powiedziałeś, że kochasz Niemców i ich język.

Napisałeś, że kochasz owy język Niemców. Tym samym językiem wydawano rozkazy by mordowali Polaków !

Zapewne Twój dziadek walczył o to byś teraz nie był pierdol**** Niemcem, o to by Polska była wolna...

Mentalność... wiesz co okupanci niemieccy zrobili w mojej miejscowości ? Przykładowo rozstrzelali ręce figurze Najswietszej Maryi Panny.

Nie podoba tobie ci sie w ojczyźnie ? Nie dziwie się skoro rządzą Nami hipokrycii. Ale ja kocham swoją Ojczyzne, choćby za język, historie i przyjaciół.

W sumie to czego możesz oczekiwać od "kolesia" ktory ma Dawida Kwiatkowskiego w awatarze.

Dzisiejsze Niemcy to zupełnie inny kraj, inni ludzie, inne obyczaje. Kochać powinno się świat a nie skrawek lądu, na którym przez przypadek się urodziłeś.
Ale to znowu typowe polskie myślenie, to samo z ukraińcami. Jeśli 50 lat temu grupa ludzi coś zrobiła to dzisiaj cały kraj składa się z morderców i gwałcicieli, tak?

742611478555387739101.jpeg

Opublikowano

A kto to zmieni, Korwin z 4% poparciem ? haha

Opublikowano

A kto to zmieni, Korwin z 4% poparciem ? haha

TOWAŻYSZÓ !

Nawet w 4% nie pracuje twoja galareta w deklu którą nosisz na szyi . 

Korwin jest jedynym wyjściem dla polski jak i europy

Lol, nie wiem czy jesteś tego świadom ale szkoły wyższe to w 90% instytucje zupełnie suwerenne od państwa i nie dostają od niego żadnych pieniędzy. Co więcej, pieniądze na uczelnie nie idą z "twoich podatków" (Bo pewnie w życiu ich jeszcze nie płaciłeś) tylko z pieniędzy władz lokalnych miast, w których się znajdują.

Polski system edukacji w szkołach wyższych jest za-jeb-isty. Tylko, oczywiście polaczkowata mentalność nie pozwala, żeby ktoś miał łatwiej więc "Do zmiany!".

Mówię oczywiście tylko o szkołach wyższych bo reszta systemu kuleje.

Studia to kolosalny wydatek. Wprowadzenie opłat za edukację byłoby zabójstwem wykształcenia. A bez wykształcenia stalibyśmy się kolejnym, szarym krajem robotników jak Chiny.

Niektórzy mają większe ambicje niż zdać zawodówkę/technikum i zapierdalać na jednej posadzie do końca życia, bez cienia możliwości czy kreatywności.

Dzisiejsze Niemcy to zupełnie inny kraj, inni ludzie, inne obyczaje. Kochać powinno się świat a nie skrawek lądu, na którym przez przypadek się urodziłeś.
Ale to znowu typowe polskie myślenie, to samo z ukraińcami. Jeśli 50 lat temu grupa ludzi coś zrobiła to dzisiaj cały kraj składa się z morderców i gwałcicieli, tak?

TOWAŻYSZÓ !

szarym krajem robotników jak Chiny ?  Te chiny to największa gospodarka na świecie. 

No i co  z tego że skończysz studia jak będziesz na bezrobociu siedział i wykorzystywał państwo .

Zapierdalać na jednej posadzie ?   no tak po studiach   

Po technikum i studiach mam 2 zawody i jestem ceniony na rynku pracy . 

Opublikowano

O chuj, zgonuje.

Ktoś tam up mówił, że paliwo w Niemczech jest droższe. Co z tego, skoro dla nich 1,70€ (przykład) to tak jak dla nas 1,70 zł? Nie można przekładać EUR <> PLN.

Opublikowano

TOWAŻYSZÓ !

TOWAŻYSZÓ !

szarym krajem robotników jak Chiny ?  Te chiny to największa gospodarka na świecie. 

No i co  z tego że skończysz studia jak będziesz na bezrobociu siedział i wykorzystywał państwo .

Zapierdalać na jednej posadzie ?   no tak po studiach   

Po technikum i studiach mam 2 zawody i jestem ceniony na rynku pracy . 

A ja nie mówiłem o ludziach po studiach, czytaj uważnie. Mówiłem o ludziach, których największym jebanym osiągnięciem w życiu było ukończenie zawodówki po czym zapierdalają te 50 lat na zawszonej budowie. No po prostu kurwa raj na ziemi.

Co z tego, że największa gospodarka, jeśli jednostka jest tam gównem? Całe życie na jednym, jebanym stanowisku w fabryce za miskę ryżu. Nasz świat opiera się na wyzysku najbiedniejszych. Chuj mnie strzela jak widzę, że coraz więcej polaków, nie ma jakiejkolwiek ambicji, żeby zrobić w życiu coś więcej niż tylko zarobić hajs na budowie po czym go przepić. Dlatego jeśli jeszcze utrudnić edukację, to naprawdę mamy przejebane.

W Polsce studia płatne to absurd. Studiuję we Wrocławiu, mieszkam u rodziny więc hajs za mieszkanie odpada a i tak studia to wydatek rzędu 2500 miesięcznie. Jakbym jeszcze miał płacić za sam fakt uczenia to bym się chyba obsrał.

I mam prośbę, rozróżnij studia politologiczne, po których będziesz kolejnym pokoleniom ładował do główki jebany układ rymów abba, bo jest to najprzydatniejsza rzecz na świecie. Odróżnij je od studiów inżynierskich, medycznych, prawniczych itd. itp., które są niezbędne i zawsze potrzebne, ok? Więc bezrobocie mi raczej nie grozi...Tak sądzę.

Opublikowano

Tata pracuje w Niemczech. Na budowie, ale żyjemy bardzo dobrze. Nie wiem ile zgarnia, ale wystarczająco. Jeśli chodzi o język to zna "Dzień dobry" i takie tam rzeczy podobne. Ma polskiego szefa. 

Oglądałem ostatnio w telewizji o Polakach mieszkających w Anglii. Każdy z nich powiedział takie zdanie - "W Polsce liczą się znajomości, a w Anglii umiejętności". Coś w tym jest.

Opublikowano

A ja nie mówiłem o ludziach po studiach, czytaj uważnie. Mówiłem o ludziach, których największym jebanym osiągnięciem w życiu było ukończenie zawodówki po czym zapierdalają te 50 lat na zawszonej budowie. No po prostu kurwa raj na ziemi.

Co z tego, że największa gospodarka, jeśli jednostka jest tam gównem? Całe życie na jednym, jebanym stanowisku w fabryce za miskę ryżu. Nasz świat opiera się na wyzysku najbiedniejszych. Chuj mnie strzela jak widzę, że coraz więcej polaków, nie ma jakiejkolwiek ambicji, żeby zrobić w życiu coś więcej niż tylko zarobić hajs na budowie po czym go przepić. Dlatego jeśli jeszcze utrudnić edukację, to naprawdę mamy przejebane.

W Polsce studia płatne to absurd. Studiuję we Wrocławiu, mieszkam u rodziny więc hajs za mieszkanie odpada a i tak studia to wydatek rzędu 2500 miesięcznie. Jakbym jeszcze miał płacić za sam fakt uczenia to bym się chyba obsrał.

I mam prośbę, rozróżnij studia politologiczne, po których będziesz kolejnym pokoleniom ładował do główki jebany układ rymów abba, bo jest to najprzydatniejsza rzecz na świecie. Odróżnij je od studiów inżynierskich, medycznych, prawniczych itd. itp., które są niezbędne i zawsze potrzebne, ok? Więc bezrobocie mi raczej nie grozi...Tak sądzę.

ale ty nie rozróżniasz tego że ludzie z wykształceniem są potrzebni od tego że nie ma dla nich roboty bo jest ich za dużo , a jeśli już szukasz roboty to tylko z wieloletnim doświadczeniem którego na studiach nie zdobędziesz. 

Opublikowano

ale ty nie rozróżniasz tego że ludzie z wykształceniem są potrzebni od tego że nie ma dla nich roboty bo jest ich za dużo , a jeśli już szukasz roboty to tylko z wieloletnim doświadczeniem którego na studiach nie zdobędziesz. 

Doświadczenia szuka się w pracach, w których się ono przydaje. Prace fizyczne, mechaniczne itp.

Są też z kolei prace, w których liczy się wykształcenie, bo spierdolenie czegoś może kosztować miliony. I do takich właśnie prac przystosowani są ludzie po studiach inżynierskich, technikum pozwoli ci tylko na to pierwsze.

A takie miejsca pracy są zawsze. Nie wiem na ile znasz ten rynek ale w erze komputeryzacji i automatyzacji firmy zatrudniają ile się da.

Roboty nie ma dla ludzi po studiach bezużytecznych jak filologia czy filozofia na przykład. I stąd wziął się mit o bezrobociu po studiach.

PS: Nie chcę cię obrażać ale jak ty masz zamiar iść na studia nawet nie zaczynając zdania z dużej litery?

Opublikowano

Wyjechać do Niemiec i tam pracować zawsze można, a potem głosować na partie wolnorynkowe i je wspierać ze swoich pieniędzy.Przecież w czasie zaborów istaniała tzw. Wielka Emigracja, ale mówienie, że się kocha Niemców, ich język i kulturę jest co najmniej niepoważne.Można powiedzieć, że podoba mi się u Niemców ich solidność, że łatwiej mi się uczy niem. od ang. i tak dalej.

@Hrabia

Za miskę ryżu to oni pracowali do 76 roku i gdyby nie garstka mądrych ludzi nadal by tak było.Dzisiaj taki Chinol zarabia od 300 do 1000 dolarów i może za to kupić dużo więcej niż inżynier w Polsce, bo mają niskie koszta produkcji poszczególnych towarów.W ubiegłym roku kupili sobie 18 mln samochodoów, biorąc pod uwagę, że w Chinach rodzina składa się z 3-4 osób, to z tych 18 mln korzysta 51 - 72 mln ludzi.

Lepiej być wyzyskiwanym za 1000 dolców niż dostać zasiłek 200.Chinczycy z roku na rok co raz bardziej się bogacą, a Europejczycy i Amerykanie biednieją.

I lepiej mieć skończoną samą zawodówkę czy dobre technikum niż liceum i jakiś kierunek z dupy typu europejstyka.

Opublikowano

Wyjechać do Niemiec i tam pracować zawsze można, a potem głosować na partie wolnorynkowe i je wspierać ze swoich pieniędzy.Przecież w czasie zaborów istaniała tzw. Wielka Emigracja, ale mówienie, że się kocha Niemców, ich język i kulturę jest co najmniej nie poważne.Można powiedzieć, że podoba mi się u Niemców ich solidność, że łatwiej mi się uczy niem. od ang. i tak dalej.

@Hrabia

Za miskę ryżu to oni pracowali do 76 roku i gdyby nie garstka mądrych ludzi nadal by tak było.Dzisiaj taki Chinol zarabia od 300 do 1000 dolarów i może za to kupić dużo więcej niż inżynier w Polsce, bo mają niskie koszta produkcji poszczególnych towarów.W ubiegłym roku kupili sobie 18 mln samochodoów, biorąc pod uwagę, że w Chinach rodzina składa się z 3-4 osób, to z tych 18 mln korzysta 51 - 72 mln ludzi.

Lepiej być wyzyskiwanym za 1000 dolców niż dostać zasiłek 200.Chinczycy z roku na rok co raz bardziej się bogacą, a Europejczycy i Amerykanie biednieją.

I lepiej mieć skończoną samą zawodówkę czy dobre technikum niż liceum i jakiś kierunek z dupy typu europejstyka.

Tak czy siak nie zmienia to faktu, że to państwo robotnicze. 90% ludzi robiąca codziennie dosłownie taśmową robotę.

Cała ta dyskusja wyszła z tego, że Comeback chciałby płatnych studiów. U nas by to nie przeszło i skończylibyśmy tak samo.

Zgadzam się ale zwróć uwagę na to, że liceum jest po to by naukę kontynuować, technikum daje taką możliwość a zawodówka to już w ogóle.

Więc gdyby kończyło się naukę po szkole średniej to technikum i zawodówka owszem dają najwięcej. Ale po liceum nauki się nie kończy więc nie ma porównania.

A o gównianych kierunkach już mówiłem. Są gówniane.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...