Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Apokalisa Zombie możliwa ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam może będziecie się śmiać / dziwić ale ostatni oglądałem the last of us u seta ( nie to nie jest reklama jego kanału) i w tej grze ludzie infekują się grzybem i zmieniają się w zombie było to dlamnie śmieszne już bardziej realna jest choroba wirus który atakuje móżdzek ( mniejsza oto) al ktoś napisał pod spodem komentarz że istnieje grzyb który zmienia mrówki w zombie a dokładnie znalazłem takie coś na pewnej stronie link podam pod spodem ;)

Grzyb Ophiocordyceps unilateralis nie rośnie sobie spokojnie
w trawie czy na drzewie. Jego strategia przetrwania i rozmnażanie się
jest dużo bardziej dramatyczna, niż grzybów, które znamy z polskich
lasów. Żywicielem pasożytniczego Ophiocordyceps unilateralis
mrówki. Jednak grzyb nie tylko pożera ich ciało, ale robi też rzecz
dużo bardziej niesamowitą – przejmuje kontrolę nad umysłem żywiciela.

24868_web.jpg

Mrówka opanowana przez pasożytniczego grzyba. Fot. David P. Hughes

Grzyb zmusza zarażoną mrówkę, by udała
się w miejsce, które jest najbardziej dogodne dla jego rozwoju i
rozmnażania się. Jak ustalił zespół badaczy, który obserwował w
Tajlandii zaatakowane przez Ophiocordyceps unilateralis mrówki,
ofiara prawie zawsze wspinała się na liść wiszący około 25 cm nad
ziemią po północno-zachodniej stronie rośliny i wgryzała się w główną
żyłkę po spodniej stronie liścia. Miejsca te miały 94-95 proc.
wilgotności i temperaturę na poziomie 20-30 stopni Celsjusza.

Tam grzyb wrastał w ciało mrówki zachowując sobie jej pancerz,
którego słabe punkty dodatkowo wzmacniał. Grzyb unikał również
konsumowania mięśni, które kontrolują szczęki. Po paru dniach z głowy
mrówki zaczynała wyrastać długa strzępka,
na której pojawiała się kula z zarodnikami. W ten sposób powstawała
zasadzka na kolejne mrówki, które miały nieszczęście przechodzić pod
liściem. Zdaniem badaczy tak ulokowane zarodniki mogą zarażać ofiary na
obszarze około metra kwadratowego.

By sprawdzić znaczenie miejsca, do którego grzyb doprowadzał mrówki,
uczeni przenosili część liści z przyczepionymi zarażonymi mrówkami w
inne miejsca. Jak się okazało, grzyb nie rozwijał się tam prawidłowo.
Badacze ustalili również, że tak doskonałą władzę grzyb ten uzyskuje
tylko nad jednym gatunkiem mrówek – Camponotus leonardi. W przypadku innych gatunków nie potrafił już tak precyzyjnie sterować żywicielem.

24869_web.jpg

Badaniami w Tajlandii kierował David P. Hughes z Uniwersytetu
Harvarda. Zaintrygowało go, czy da się znaleźć ślady takich działań
grzybów w skamieniałościach. Podczas swoich poszukiwań skontaktował się
m.in. z Conradem Labandeirą ze Smithsonian Institution. Ten pokazał mu
liść sprzed 48 mln lat (na zdjęciu), który znaleziono w Messel w
Niemczech. Labandeirę od lat dziwiły trudne do zinterpretowania ślady na
żyłkach liścia. Hughes zidentyfikował je właśnie jako ugryzienia
mrówki-zombi. A to oznacza, że ta niesamowita strategia Ophiocordyceps unilateralis ma ponad 48 mln lat. Jest to jednocześnie najstarszy dowód manipulowania przez pasożyta zachowaniem żywiciela.

Jak podkreśla Hughes, interpretacja śladów na liściu z Messel, jako
pozostałości mrówczego posiłku, jest trudna do przyjęcia, bo żyłki mają
dla mrówek małą wartość odżywczą, a czasami mogą nawet być trujące.

Wyniki badań w Tajlandii opublikowano w 2009 r. w „The American Naturalist”.

Andersen,

S., Gerritsma, S., Yusah, K., Mayntz, D., Hywel‐Jones, N., Billen, J.,

Boomsma, J., & Hughes, D. (2009). The Life of a Dead Ant: The

Expression of an Adaptive Extended Phenotype
The American Naturalist, 174
(3), 424-433 DOI:

Wyniki badań liścia z Messel opublikowano właśnie w Biology Letters.

e>

Hughes, D., Wappler, T., & Labandeira, C. (2010). Ancient death-grip leaf scars reveal ant-fungal parasitism Biology Letters DOI: 10.1098/rsbl.2010.0521

Łatwiej dostępne teksty na ten temat to m.in. świeżutki artykuł w Nature (dali dużo lepsze zdjęcie liścia), artykuł w Scientific American z 2009 r., komunikat prasowy o liściu z Messel i komunikat prasowy o badaniach w Tajlandii.

Polecam jeszcze film pokazujący mrówkę Paraponera clavata (tzw. mrówka pocisk, czyli „bullet ant”) zarażoną przez pasożytniczego grzyba Cordyceps.
Na filmie jest też m.in. scena wynoszenia zarażonej mrówki przez
robotnice daleko od mrowiska, a także zdjęcia innych ofiar grzybów (choć
niekoniecznie są to przypadki związane z manipulowaniem umysłem
żywiciela).

http://archeowiesci.pl/2010/08/20/grzyb-pasozyt-i-mrowka-zombi/

trochę się zdziwiłem czytając to ;) tylko że po tak długim czasie grzyb atakuje tylko mrówki nie atakuje innych gatunków

co nie znaczy że człowiek nie mógł by go tak zmodyfikować by atakował ludzi lub zwierzęta

a tu macie filmik

• Odpowiedzi 105
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Tylko po co człowiek miałby modyfikować tego grzyba ?

by można było tego użyć jako bombę biologiczną ;p

Opublikowano

Nie znowu bujdy jakieś żeby wywołać panika, tak jak to było z końcem świata :P.

1373415594-U477327.png

KidModerator Single Player|MPC Champion|Gold Member|Postwriter|Uczeń Pawła_CS|

Admin Cienia
Opublikowano

Jeśli zaczynasz przenosić żeby z gier do świata realnego to dzieje się coś z tobą złego.

Astra G 2.0 Turbo 247KM 351NM

Opublikowano

nie to nie jest możliwe. Człowiek bez tlenu , aktywnego mózgu , impulsów czy bicia serca nie ma kompletnie jak funkcjonować. To tak jakbyś chciał od lampy odkręcić żarówkę żeby lampa świeciła.

Opublikowano

Hmm uważam że u człowieka to nie jest możliwe bo jak by nie bylo to ludzie mają bardziej złożony organizm i mózg od mrówki i trudniej go kontrolować...

... May the odds be ever in your favour ... All you need is love ... Now boy, now you own me ...

Opublikowano

Za duzo the walking dead,

Według mnie to jedna wielka bujda.

ExTibia- without rang .. ; s ;s;s;s;s;s;s;s;s;s;;s;s;s

Opublikowano

nie to nie jest możliwe. Człowiek bez tlenu , aktywnego mózgu , impulsów czy bicia serca nie ma kompletnie jak funkcjonować. To tak jakbyś chciał od lampy odkręcić żarówkę żeby lampa świeciła.

Kto powiedział, że wtedy by jebły wszystkie inne funkcje życiowe? Wirus by np. atakował mózg, i go kontrolował. Tzn. człowiek by tracił całe człowieczeństwo (Mam wrażenie że niektorzy już stracili ._.), wszystkie wspomnienia, i by po prostu tylko łaził za żarciem. Szczerze? Wątpie żeby była, bo jeśli by wynaleźli taki wirus, to by to trzymali w jakimś w chuj strzeżonym gównie, co by dostęp miał tylko jeden człowiek. Ale czasami lubię sobie pomyśleć przed snem co by to było w trakcie zombie-apokalipsy. Jeśli wtedy będę z kumplami i oczywiście kumpelkami, rodziną, i resztą bliskich, oraz z zapasami to niech se będzie.

13759664181.jpg

' To czysty hip-hop, co będzie trwał wiecznie,

Masz tylko moment by go poczuć, więc spiesz się

Prawdziwy hip-hop, co będzie trwał wiecznie.

Do zobaczenia wkrótce u ciebie w mieście! '

Opublikowano

No, żebyś sie kiedyś nie obudził jako the last of us.

Ogólnie to niemożliwe, żeby wirus zrobił ludzi w zombie.

Opublikowano

Wyjaśnijmy sobie pewne pojęcia - zombie to są ludzie, którzy umarli, ale nadal funkcjonują. Coś, co możemy oglądać w filmach i grach, a nie realnym życiu. Ten grzyb i mrówki to rzeczywiście interesujące zjawisko przyrodnicze, ale jak zapewne każde z nas wie, przyroda to wielka księga tajemnic i wiele rzeczy jest jeszcze nie odkrytych. Działanie tej rośliny na mrówkę na pewno można w sposób naukowy wyjaśnić i bynajmniej nie jest to żadna przemiana w zombiaka czy innego stwora.

Opublikowano

Jeśli zaczynasz przenosić żeby z gier do świata realnego to dzieje się coś z tobą złego.

Gdzie ty masz tu przenoszenie swiata w filmie na swiat realny. Bo jezeli mnie wzrok nie myli to autora tematu zaciekawil komentarz pod filmem i z czystej ciekawosci pyta sie czy mozliwe jest cos takiego na czlowieku. Rozumiem ze macie ograniczone umysly ale blagam....

sstwc.jpg

Admin Cienia
Opublikowano

Gdzie ty masz tu przenoszenie swiata w filmie na swiat realny. Bo jezeli mnie wzrok nie myli to autora tematu zaciekawil komentarz pod filmem i z czystej ciekawosci pyta sie czy mozliwe jest cos takiego na czlowieku. Rozumiem ze macie ograniczone umysly ale blagam....

Widocznie zbyt płytko rozumujesz skoro nie pojełeś jaki był tego głębszy zamysł. Po tym co piszesz faktycznie można stwierdzić "ograniczony umysł" jak to ujmujesz, niema o co błagać i trzeba się ogarnąc zamiast szukając szumu ;)

Astra G 2.0 Turbo 247KM 351NM

Opublikowano

Widocznie zbyt płytko rozumujesz skoro nie pojełeś jaki był tego głębszy zamysł. Po tym co piszesz faktycznie można stwierdzić "ograniczony umysł" jak to ujmujesz, niema o co błagać i trzeba się ogarnąc zamiast szukając szumu ;)

Hah, bedziemy teraz dyskutowac jaki byl zamysl autora dot. tego tematu . Bardziej chodzilo mi o to ze ja tez mam czasem takie rozkminy podobne do autora tematu, co by bylo gdyby, dlatego wlasnie tak zareagowalem, a nie inaczej ;).

sstwc.jpg

Opublikowano

Weź się puknij w kapucynę ! Za dużo War Z

WarZ to gówno.

Nie wierzę w to jakoś.

Za dużo gier ;-;.

Opublikowano

A teraz wyobraźcie sobie - Wirus grypy łączony jest z wirusem choroby wściekłych krów i okazuje się zarażać zarówno komórki ludzkie jak i tego gatunku grzyba, który pod wpływem tego zdarzenia zaczyna się szybciej rozwijać dzięki większej ilości nosicieli i tworzy ogólnoświatową pandemię.

Scenariusz możliwy? Możliwy. A że mało prawdopodobny? No cóż, świat się nie kończy codziennie :)

1374788544-U921656.png

Opublikowano

Oj, jakby miałby się znaleźć debil , zrobiłby to, i mogło by to zadziałać na ludzi...

Po co? A po co nam była bomba atomowa?
Jakiekolwiek bronie biologiczne/masowego rażenia itp.

shoob.png

Opublikowano

Sranie w banie nie będzie czegoś takiego.

Po pierwsze pewnie nikt by nie umiał tego przerobić na człowieka, po drugie co za pojeb by się za to brał ;)

Opublikowano

Sranie w banie nie będzie czegoś takiego.

Po pierwsze pewnie nikt by nie umiał tego przerobić na człowieka, po drugie co za pojeb by się za to brał ;)

Uwierz, znalazlo by sie takich ludzi ktorzy by chcieli zaglade swiata :).

Co do pierwszego, to nie wiem jaka teraz naukowcy dysponuja technologia i czy sa zdolni by cos takiego stworzyc.

sstwc.jpg

Opublikowano

Dzięki za obronę ;)

Mi chodziło o to że natura może kontrolować mrówki zmieniając je w zombie i to nie żadne wymysły tylko tak jest

Tak jak człowiek stworzył bombę atomową tak i może stworzyć to nie wiem poco skoro zabiło by to większą część planety ale no cóż

A i nie myle świata realnego z fikcyjnym tylko wam pisze że ten fakt o mrówkach wykorzystano do gry the last of us

W grze DayZ WarZ / w The Walking Dead wirus atakował móżdżek co pozbawiało ciała ludzkich odruchów i zamieniało w zombie

Czekam na kolejne hejty ;)

Opublikowano

Myślę, że to co w grach nie przeniosło by się aż tak do świata rzeczywistego. Aczkolwiek nie wyklucza tego, że apokalipsa nie nastąpi, jestem człowiekiem wierzącym, wierzę w to co zapisane w biblii.

PS. Czekam na hejty od ateistów. (nie mam nic do nich)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...