Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Gotowiec

Dektored

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ramu więcej nie ma sensu, jak chcesz to możesz wziąć 500GB HDD + SSD 128GB (myślę że więcej Ci nie potrzeba, chyba że jakiś magazyn danych na tym będzie)

http://www.morele.net/inventory/info/zlSnQq/

Przy dysku bym został 1 TB bo teraz mam 500GB, i ostatnio ledwo co miałem miejsce. Co do SDD nie lepiej jakiś za 400 zł dołożyć? Lub ew tak jak mówiłem ram(tam chyba 200 zł droższy jest+ ew jakieś głośniki dobre, ale nie takie strasznie duże. Bo procka lepszego i karty graficznej chyba lepszej nie warto brać bo i tak pójdą mi gry na ultra spokojnie.

674071459604241683421.gif

• Odpowiedzi 153
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Dysk SSD przede wszystkim przyśpiesza programy (szybko zapisuje/wczytuje), bardzo szybko uruchamia system Windows. Zaletą SSD również jest szybsze wczytywanie map (co przyda się zapalonym graczom). SSD jest praktycznie bezawaryjny, ze względu na to, że nie pracuje on na standardowym talerzu, tylko on sam jest pamięcią. Nie da się ot tak stracić danych, żaden magnes na niego źle nie wpłynie, jedynie zaniedbanie przez samego właściciela może spowodować uszkodzenia. Również nie wytwarza hałasu.

Opublikowano

Dysk SSD przede wszystkim przyśpiesza programy (szybko zapisuje/wczytuje), bardzo szybko uruchamia system Windows. Zaletą SSD również jest szybsze wczytywanie map (co przyda się zapalonym graczom). SSD jest praktycznie bezawaryjny, ze względu na to, że nie pracuje on na standardowym talerzu, tylko on sam jest pamięcią. Również nie wytwarza hałasu.

Może i racja, ale nie wiem czy aż tak mi się bardzo przyda. Głośniki by mi się bardziej zdały+ te 200 zł na ram. SDD zawsze moge dokupić na gwiazdkę, a bez głośników długo nie pogram ;f

Opublikowano

Ale po co Ci ten RAM, to już lepiej jakąś porządną dźwiękówkę typu Xonar czy Audigy + jakieś lepsze głośniki

SSD to głównie szybsze wczytywanie gier, programów, systemu itd.

Opublikowano

Ale po co Ci ten RAM, to już lepiej jakąś porządną dźwiękówkę typu Xonar czy Audigy + jakieś lepsze głośniki

SSD to głównie szybsze wczytywanie gier, programów, systemu itd.

Ta co jest w płycie głównej nie starczy? Na SSD się instaluje system czy jak? Bo z google się nie dowiedziałem dużo.

Opublikowano

System, najczęściej używane programy, zostanie miejsce to możesz jakieś gierki online żeby szybciej się wczytywały.

Wystarczy ta z płyty, ale tak to doznania dźwiękowe będą lepsze ;p

Opublikowano

Ten dysk sobie na razie daruje. Najwyżej na gwiazdkę go kupie jak dostane kasę. Znalazłyby się się jakieś głośniki za 100-150 zł?

Opublikowano

Szukaj zestawów Microlaba/Modecoma 2.0 najlepiej, drewno może pięknie do sprzętu gamingowego nie pasuje pod względem estetycznym jednak to są jedne z lepszych w tej cenie głośników

MC-HF24 lub B73/77 jakbyś miał problemy z odnalezieniem

Opublikowano

Pierdzą po pół roku tragicznie, jakość wykonania do bani a dźwięku tym bardziej (kuzyn miał, wywalił i podłączył wieże pod kompa). Zestawy 2.1 jakieś takie w miarę dobre to 200+ zł

Jak kupujesz w tym przedziale cenowym to tylko Modecom/Microlab, wyżej to można coś z Logitechami próbować ale raczej z tymi starszymi modelami

Jeszcze zestawami Philipsa można się interesować, zbierają dobre opinie nawet po jakimś czasie użytkowania

Tu masz tańsze jak tamte byłyby za drogie:

http://www.morele.net/glosniki-komputerowe-modecom-mc-hf10-2-0-brown-g-q-0hf10-bro-2-536014/

Opublikowano

Da radę taniej znaleźć, ale tutaj masz w sumie na raty. Poczytałem trochę opinii na sklepach i youtubie, powinny się dobrze spisywać

Opublikowano

Nie brakuje już nic? http://www.morele.net/inventory/info/F2KCpH/ . Rata wyniosła 169,25 zł więc jeszcze coś można było by dokładać na czymś tylko nie wiem na czym. Ważne, że nie przekroczyło 5 tyś zł bo ta cena już by odstraszyła rodziców.

@chyba, że jeszcze jakiś mikrofon za 50 zł się by znalazł? Bo tylko tego tu brak chyba. Kartę dźwiękową i dysk SDD dokupię w grudniu lub jak nazbieram kasy.

Opublikowano

Tak na siłę to nie ma co dokładać. Pamiętaj że system nie będzie zainstalowany, powinieneś sobie poradzić z tym sam + potem pomógłbym Ci ze sterownikami itd. ewentualnie dokupisz usługę wgrania systemu na morelach lub wgra Ci ktoś znajomy

Opublikowano

Tak na siłę to nie ma co dokładać. Pamiętaj że system nie będzie zainstalowany, powinieneś sobie poradzić z tym sam + potem pomógłbym Ci ze sterownikami itd. ewentualnie dokupisz usługę wgrania systemu na morelach lub wgra Ci ktoś znajomy

Z czego się orientuję to wystarczy włożyć płytkę i potem już się sam instaluje chyba ?

Opublikowano

1. odpowiednio ustawić BIOS (dostosować parę rzeczy, szczerze od 0 nigdy nie instalowałem systemu więc nie wiem czy to konieczność jednak warto zmienić choćby kontroler SATA z IDE na AHCI)

2. odpalić bootowanie z płyty

3. zainstalować system

4. skonfigurować system, zainstalować sterowniki

Opublikowano

1. odpowiednio ustawić BIOS (dostosować parę rzeczy, szczerze od 0 nigdy nie instalowałem systemu więc nie wiem czy to konieczność jednak warto zmienić choćby kontroler SATA z IDE na AHCI)

2. odpalić bootowanie z płyty

3. zainstalować system

4. skonfigurować system, zainstalować sterowniki

W sumie będę miał jeszcze laptopa, więc w razie czego napiszę do Ciebie na GG, ew poszukam w necie pomocy jak Ciebie nie będzie.

Opublikowano

@up, zainstalować system dasz radę, to nic trudnego, po zmienieniu bootowania wkładasz płyte,zapisujesz ustawienia w biosie, f5 i instalator sam Cię pokieruje. więcej roboty będziesz miał ze sterownikami.

BOOST

CSGO

Opublikowano

@up, zainstalować system dasz radę, to nic trudnego, po zmienieniu bootowania wkładasz płyte,zapisujesz ustawienia w biosie, f5 i instalator sam Cię pokieruje. więcej roboty będziesz miał ze sterownikami.

Chodzi o sterowniki do każdego podzespołu? Sprawdzi ktoś czy czegoś nie brakuje: http://www.morele.net/inventory/info/F2KCpH/ ? I czy jak wykupiłem montaż to nie muszę dokupywać żadnych dodatkowych mocowań do napędu itd. Bo widziałem, że potrzebne są do czegoś.

Opublikowano

Nie wiem jak jest na morelach, ale powinni(pewnie tak jest) przysłać Ci pudełka wszystkich podzespołów(chyba że dany podzespół nie jest pakowany w box) i zarazem wszystkie kable,mocowania oraz sterowniki. Nic nie brakuje.

malpasyg.png

Opublikowano

Nie wiem jak jest na morelach, ale powinni(pewnie tak jest) przysłać Ci pudełka wszystkich podzespołów(chyba że dany podzespół nie jest pakowany w box) i zarazem wszystkie kable,mocowania oraz sterowniki. Nic nie brakuje.

Tylko, że ja zamawiam montaż. I pytam się czy jak są potrzebne kable to oni je tam już wezmą i zamontują.

Opublikowano

Wiem że zamawiasz montaż. Bez kabli raczej Ci nie złożą komputera, więc nie wiem o co chodzi, ale tak - użyją potrzebnego okablowania. (A we wcześniejszym moim poście chodziło mi że przyślą Ci pudełka tych podzespołów razem ze sterownikami - przynajmniej tak mi się wydaje że być powinno.)

malpasyg.png

Opublikowano

Wiem że zamawiasz montaż. Bez kabli raczej Ci nie złożą komputera, więc nie wiem o co chodzi, ale tak - użyją potrzebnego okablowania. (A we wcześniejszym moim poście chodziło mi że przyślą Ci pudełka tych podzespołów razem ze sterownikami - przynajmniej tak mi się wydaje że być powinno.)

Chodzi, o to, że dadzą mi płytki ze sterownikami do tych podzespołów i ja je muszę zainstalować czy jak?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...