Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Technikum vs Liceum

Technikum vs liceum   

66 użytkowników zagłosowało

1. 1. Technikum vs liceum

• Technikum
      49
    • Liceum
      17

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czego się więcej nauczysz ? ale nie tego co chcesz w przyszłości robić .

Więc podaj mi, drogi kolego, gdzie nauczę się zawodu biologa, chemika, biochemika. Wiem, że są technika ratownictwa medycznego, ale gdzie nauczę się na przykład na medycynę? Jakie technikum?

2rzc7qb.jpg

• Odpowiedzi 88
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Technikum = Więcej wiedzy na temat zawodu, Od razu możesz iść do roboty, Więcej wiedzy teoretycznej.

Liceum = Brak zawodu po ukończeniu, Mało wiedzy - trzeba iść na studia,

Polecam technikum.

1391961391-U712132.jpg

ExMod | Best Member | Gold Member |Black Member

Opublikowano

Liceum 3 lata, Technikum 4 lata.

Jeśli jesteś dobrze ułożony finansowo to nie opłaca się iść do technikum, lepiej liceum, i potem od razu pójść na studia.

1363701576-U247153.jpg

Opublikowano

Ja aktualnie jestem w 2kl. liceum na kierunku przyrodniczym, ale tak jak pare osób już pisało że poszło do liceum i nadal nie wiedzą co chcą robić to współczuje im trochę, ponieważ było to branie w ślepo. Ja po skonczeniu szkoły mysle nad Zoologią/Medycyną/Farmacją, odkąd byłem w gimnazjum wiązałem swoją przyszłość z biologią i chemią.

@edit: moim zdaniem myślenie nad informatyką jest jebnięte, ponieważ 3/4 ludzi których znam idzie do technikum i coś tam z informatyką a za 3 lata będzie pewnie po 500 osób na 1 miejsce pracy i takie osoby będą siedzieć i płakać że ich nie przyjęto

Tylko Lucyfer

Jestem Hujston

Opublikowano

liceum-

zazwyczaj idzie się tam, gdy chce się być człowiekiem wykształconym i

gdy nie chce się iść na łatwiznę. Licea demoralizują ludzi :>. W

liceum są fajni ludzie, zazwyczaj najtrudniej się tam dostać, ale zalezy

gdzie -,-.

Technikum -też jest ok, bo po technikum ma się zawód (niedośc tego możesz iść albu już do pracy otworzyć własną działalnośc albo uczyć się dalej Studia etc.) fajna sprawa jest np gdy idziesz do szkoły Budowlano-energetycznej gdzie masz dwa profile np: Technik Geodeta i Technik Budowlany i wtedy uczysz się w tech za geodete a po skonczeniu technikum możesz iśc na np studia uczyc sie ten kierunek technikk budowlany i już asz zagwarantowaną prace bo jak nie będą od cb chcieli pracy geodezyjnej jakies mapki itd to możesz iść na budowe lub zaprojektować dom. jest bardzo wieele rozwiązań w technikum i nie trzeba się duużo uczyć przyjmują kogo się da przynajmniej w moim mieście udowodniono naukowo że nie ma osoby której by nie przyjeli do technikum (każego w mieście) ale czeba lubieć np tę Geodezje czy cośa

można tez isc na studia, zazwyczaj łatwo się tam dostać. Po technikum

można byc np. fryzjerem, kucharzem, stolarzem, elektrykiem,

hydraulikiem, kosmetyczka (czyli bez polotu, ale co kto lubi) a liceum ? tylko kłujesz jak taki .... kujesz kujesz i nic z tego nie będziesz miał ani pracy ani niczego ani praktyk jednym słowem wiedze a co mi z wiedzy skoro np będziesz wiedział wszsytko o cegle a nie będzie umiał je dobrze razem zmurować :????

To tylko przykłady. kierunków budowalnych opratych an faktach (Moich oraz moich kolegów)

Myślę żę trochę pomogłęm w wyborze gimnazjalistą. ale ostatecznie jest Zawodówka :) .

Licze na ocene mojego posta.

Ja w LO miałem (pierwsza i druga klasa) "praktykę". Chodzę do Liceum Pożarniczego i miałem przedmiot pożarniczy na którym mieliśmy zajęcia praktyczne w straży i dodatkowo robiliśmy różne kursy do straży OSP (które też przydają się w straży zawodowej)- da się :D

Opublikowano

teraz wszyscy ida i ciesza ryja ze maja cos po technikum, a tak naprawde gowno maja, jak ludzie wyzej napisali, takim papierkiem teraz mozesz sie podetrzec, dostaniesz taka sama prace jak i bez niego, jesli znajdziesz cos innego niz kasa biedronka kopanie rowow albo budowy na czarno to jestes zajebisty. technikum i te praktyki to takie nic, wg kolegow z technikum, to takie gapienie sie jak inni cos robia, albo infa, oni maja chyba 2-3 godziny w tygodniu i robia jakies bzdety takie pierdolenie o kompach, obsluga worda, etc, poczatki html, a my robimy c++ juz , a mamy 1h (liceum mat fiz inf). technikum to teraz zmarnowany rok wg mnie

4ieVbpu.png
Opublikowano

Ja ide do Liceum.Wyjebane na oceny byle przejść i uczyć się do matury,potem na studia i mi lache możecie ciągnąć.Taka sytuacja o.

No nie wiem czy dostaneisz na luzie prace,jak chodzę do biedronki to się prześcigają kto pierwszy do kasy doskoczy kasować.

btw. Jakiś idiota powiedział,że lepiej po technikum,bo ma się technika itd. a chuy ci po tym jak będzie zapierdalać jak rumun za 1500zł.A najlepszy argument,że lepszy jest liceum to takie,że chodzą tam przeważnie ładne laski, a w technikum to szczerbate plastiki.

Nie pisz bzdur kiedy nie wiesz nawet co piszesz.1500zl?Tyle to ty nawet nie zarobisz po liceum.Po studiach tez jest ciezko prace znalesc,wiem bo mam takich w rodzinie.Ja poszedlem do technikow handlowego i nie zaluje,zawsze to o 1rok dluzej ale mam przynajmniej zawod dodatkowy.

sstwc.jpg

Opublikowano

W dzisiejszych czasach jak sie mysli to nawet po zawodowce mozna zarabiac wiecej niz Ci co po doktoratach sa czy innych

Oczywiscie ze technikum, po technikum masz juz zawod, po 2 szkola jest 3000 razy lepsza, w sensie ludzie w niej i nauczyciele, jest luzno w technikum,

w liceum trzeba zawsze chodzic, byc ą/ę i w ogole cud miod i orzeszki. A w tech tego nie ma

Co Ci po liceum / studiach masz lata w plecy a nawet i po studiach mozna malo zarabiac

Po tech pojdziesz do roboty i w tym czasie co inni kuja na studiach ty robisz sobie lata pracy + do tego staz i co za tym idzie szukasz roboty ktora wiecej hajsu da

Tymbardziej ze teraz emerytyura po 67 latach ( hahaha co za kur idiota to wymysli, to trzeba byc skur*ysynem zeby zdzierac kase z ludzi, frajerzy )

Opublikowano

Jestem w liceum. I trochę żałuję, ponieważ będę pisał tylko maturę. Po technikum lub zawodówie realniejsza szansa na pracę. - Oczywiście tytuł technika otrzyma się po zdaniu egzaminu zawodowego. Nie zdając go wyjdzie się z niepełnym średnim.

Opublikowano

Idź technikum ja jestem w zawodówce i powiem Ci że każdy profesor jakiego znam mówił o technikum i zawodówce bo jest zapotrzebowanie na ludzi po tych szkołach, ja skończę szkołę zdam egzamin zawodowy i mam od razu zapewnioną robotę w firmie PIOMA jeśli ktoś zna... ale myślę potem nad technikum uzupełniającym. W tych czasach ludzie po studiach nie mają roboty to wiem od starszych no ale robisz technikum masz to samo co w LO tyle że masz do tego zawód + matura a w LO masz samą maturę i żeby zdobyć potem tytuł technika musisz się dodatkowo 2 lata męczyć, po technikum idziesz na studia i masz magistra inżynierii i tu masz na 100% pewną robotę, idź technikum ale wybierz takie które Cie zainteresuje bo potem wszystko byle zdać. Pozdrawiam

1377774857-U369478.png <<<CIEKAWE KURFA DLACZEGO?

Opublikowano

Technikum nie pożałujesz, ponieważ po skończonej szkole możesz mieć Maturę i tytuł Technika. Kierunek wybierasz pod własne zainteresowania.

Opublikowano

bla bla bla, takie pierdolenie

zawodowka od chyba roku trwa 3 lata to juz lepiej isc do liceum (po liceum i tak predzej znajdziesz prace niz po zawodowce po ktorej wezma cie tylko w okreslonym zawodzie i nie mysl ze bedziesz od razu jakims majstrem tylko zwyklym robolem za ochlap)

po technikum i matura i technik ale chuj z tego? nadal jestes zwyklym szarakiem bez koneksji i dostaniesz tyle samo lub niewiele wiecej niz po liceum czy zawodowce (jedynym plusem jest wlasnie to ze mam i zawod i mature i LATWIEJ o prace niz po liceum i zawodowce ale NIE ZNACZY ZE LEPSZY ZAROBEK)

CO WAM RADZE GIMBUSY I PRZYSZLY KREGOSLUPIE NASZEGO KRAJU: najlepiej isc do liceum i po ukonczeniu 18 roku zycia przeniesc sie na zaoczne liceum i isc do pracy, dlaczego? pracodawca za uczniow i studentow ponosi mniejsze koszta, tak samo za ludzi z grupa inwalidzka (zobaczcie np. na gumtree, poszukuja uczniow, studentow lub kogos z doswiadczeniem [powodzenia nabywac doswiadczenie w takim razie :D]) - to nie jest mit, przyklad z zycia moja znajoma po technikum kelnerskim poszla do pracy do hotelu i dostala bodajze 7zl/h, jej znajoma pracujaca w tym samym hotelu dostala 8zl/h, bo chodzila na studia zaoczne.

ponadto sa rozne kursy np. tani na wozek widlowy albo troche drozszy ale oplacalny na spawacza (slyszalem ze po tym kursie spokojnie 1500+ sie wyciagnie)

no ale jak jestes jebanym leniem albo masz pojebanych rodzicow to idz do bylejakiej szkoly - i tak czeka cie ciezka praca za psie pieniadze, no chyba ze masz znajomosci (ale takie prawdziwe) albo twoj ojciec/wujek/chomik ma wlasna firme

Opublikowano

bla bla bla, takie pierdolenie

zawodowka od chyba roku trwa 3 lata to juz lepiej isc do liceum (po liceum i tak predzej znajdziesz prace niz po zawodowce po ktorej wezma cie tylko w okreslonym zawodzie i nie mysl ze bedziesz od razu jakims majstrem tylko zwyklym robolem za ochlap)

po technikum i matura i technik ale chuj z tego? nadal jestes zwyklym szarakiem bez koneksji i dostaniesz tyle samo lub niewiele wiecej niz po liceum czy zawodowce (jedynym plusem jest wlasnie to ze mam i zawod i mature i LATWIEJ o prace niz po liceum i zawodowce ale NIE ZNACZY ZE LEPSZY ZAROBEK)

CO WAM RADZE GIMBUSY I PRZYSZLY KREGOSLUPIE NASZEGO KRAJU: najlepiej isc do liceum i po ukonczeniu 18 roku zycia przeniesc sie na zaoczne liceum i isc do pracy, dlaczego? pracodawca za uczniow i studentow ponosi mniejsze koszta, tak samo za ludzi z grupa inwalidzka (zobaczcie np. na gumtree, poszukuja uczniow, studentow lub kogos z doswiadczeniem [powodzenia nabywac doswiadczenie w takim razie :D]) - to nie jest mit, przyklad z zycia moja znajoma po technikum kelnerskim poszla do pracy do hotelu i dostala bodajze 7zl/h, jej znajoma pracujaca w tym samym hotelu dostala 8zl/h, bo chodzila na studia zaoczne.

ponadto sa rozne kursy np. tani na wozek widlowy albo troche drozszy ale oplacalny na spawacza (slyszalem ze po tym kursie spokojnie 1500+ sie wyciagnie)

no ale jak jestes jebanym leniem albo masz pojebanych rodzicow to idz do bylejakiej szkoly - i tak czeka cie ciezka praca za psie pieniadze, no chyba ze masz znajomosci (ale takie prawdziwe) albo twoj ojciec/wujek/chomik ma wlasna firme

Gowno prawda moze i pracodawcy chetniej przyjmuja licealistow/ osoby na studiach do pracy bo pracuja na pol etatu i dostaja miesiecznie marne pareset zlotych dochodzace do 900 zl max. Juz typ ktory zrobi gimnazjum i bedzie mial papiery na wozek widlowy bedzie zarabial ponad 1500+ a przy dobrej robocie i stazu nawet 1700+. Co mnie rozwalilo " troche " drozszy kurs na spawacza. Wez idz jebnij barana w sciane. Kurs na wozki widlowe kosztuje pareset zlotych a kurs na mig/mag ( najlepszy kurs pod wzgledem pensji miesiecznej ) kosztuje okolo 2k , i co troche drozszy kurs? Po 2 z tym kursem mozna spokojnie zarabiac 2000+ a jak wyjedzie sie za granice to mozna miec minimum 3k pln za miecha tylko oczywiscie jezyk i jakis tam staz.

Na to wyglada, ze pojebanych rodzicow masz ty, bo puscili takiego glupka do liceum...

Dowod na to, moja Cioca po studiach jest nauczycielka i zarabia ponad 2 tysie, moj wujek po technikum na migomacie ( kurs mig / mag ) zarabia okolo 3k, drugi wujek po zawodowce ma wlasne 3 sklepy i po 3 latach ma wszystko.

Liceum jest gowno warte, szkoda zachodu...

Opublikowano

ja mam zamiar iść do LO Wojskowego bo będę miał dodatkową umowę że mnie wezmą do szkoły oficerskiej jeżeli zdam maturę, ale tak to bym wolał Technikum ze względu że się ma zawód + maturę

Opublikowano

ja mam zamiar iść do LO Wojskowego bo będę miał dodatkową umowę że mnie wezmą do szkoły oficerskiej jeżeli zdam maturę, ale tak to bym wolał Technikum ze względu że się ma zawód + maturę

zawód dużo nie daje , ale jest jakiś start no nie ? Można iść na studia zaoczne a w dzień powszedni przez 5 lat zdobywać doświadczenie . taka sytuacja

F29B5E4557F6319C29664E96FDCDD496.png

Opublikowano

zawód dużo nie daje , ale jest jakiś start no nie ? Można iść na studia zaoczne a w dzień powszedni przez 5 lat zdobywać doświadczenie . taka sytuacja

jeżeli nie masz zamiaru iść na studia to zawód daje na pewno więcej niż same LO.

Opublikowano

w tych czasach największym problemem jest to, że ludzie myślą tylko o tym aby skończyć technikum czy zawodówke i zarabiać w byle jakiej robocie zamiast pomyśleć o zostaniu jakimś prawnikiem lub doktorem i mieć kilka tysięcy.

I tak najlepszy rozwiązaniem jest wyjazd za granice np. do USA możesz wyjechać jeśli jesteś wystarczająco dobry i twoja uczelnia ci pozwoli ;)

xxxxxxx

Opublikowano

w tych czasach największym problemem jest to, że ludzie myślą tylko o tym aby skończyć technikum czy zawodówke i zarabiać w byle jakiej robocie zamiast pomyśleć o zostaniu jakimś prawnikiem lub doktorem i mieć kilka tysięcy.

I tak najlepszy rozwiązaniem jest wyjazd za granice np. do USA możesz wyjechać jeśli jesteś wystarczająco dobry i twoja uczelnia ci pozwoli ;)

10 mln polaków jest w USA więc prosta i jasna odpowiedź , wszyscy uciekają ? a dla czego ? Nasz piękny premier obiecywał irlandie , a co mamy ??

Opublikowano

10 mln polaków jest w USA więc prosta i jasna odpowiedź , wszyscy uciekają ? a dla czego ? Nasz piękny premier obiecywał irlandie , a co mamy ??

to nie wina premiera tylko samych ludzi którzy zamiast przygotować sobie jakiś plan biznesowy aby potem założyć firmę i zaczynać np. od samego kupienia samochodu-taksówki i jeżdżenia nim po dużych miastach i zarabiania to czekają aż ktoś ich zatrudni tylko że nie dziwota że nie ma pracy bo nie ma kto zakładać tych fabryk itd.!

xxxxxxx

Opublikowano

Chodze do technikum a dlaczego ? A dlatego ze po skonczeniu szkoly mam zawod a po ogolniaku trzeba na studia bo gowno sie ma .

BUM

Opublikowano

Jakby u mnie był taki patent to byłoby zajebiście.

to nie wina premiera tylko samych ludzi którzy zamiast przygotować sobie jakiś plan biznesowy aby potem założyć firmę i zaczynać np. od samego kupienia samochodu-taksówki i jeżdżenia nim po

dużych miastach i zarabiania to czekają aż ktoś ich zatrudni tylko że nie dziwota że nie ma pracy bo nie ma kto zakładać tych fabryk itd.!

Do tego dochodzi to że państwo wpierdala duży hajs na edukację młodych (w tym mnie), a Ci spierdalają i państwo traci pieniądze, bo jeśli taki Polak pracowałby w Polsce to zwracałoby się to,a tak NI CHUJA...

Opublikowano

Jakby u mnie był taki patent to byłoby zajebiście.

Do tego dochodzi to że państwo wpierdala duży hajs na edukację młodych (w tym mnie), a Ci spierdalają i państwo traci pieniądze, bo jeśli taki Polak pracowałby w Polsce to zwracałoby się to,a tak NI CHUJA...

Do czego ma zostać ? jedno zasadnicze pytanie , Taka norwegia tylko 5 mln ludzi , a sto razy bogatsze od polski , inwestują to mają . Jaki rząd taki kraj. Te obiboki po 30k targają a by te 25 tys przeznaczyli na biednych bo więcej im nie trzeba .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...