Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Technikum vs Liceum

Technikum vs liceum   

66 użytkowników zagłosowało

1. 1. Technikum vs liceum

• Technikum
      49
    • Liceum
      17

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja ide do Liceum.Wyjebane na oceny byle przejść i uczyć się do matury,potem na studia i mi lache możecie ciągnąć.Taka sytuacja o.

No nie wiem czy dostaneisz na luzie prace,jak chodzę do biedronki to się prześcigają kto pierwszy do kasy doskoczy kasować.

btw. Jakiś idiota powiedział,że lepiej po technikum,bo ma się technika itd. a chuy ci po tym jak będzie zapierdalać jak rumun za 1500zł.A najlepszy argument,że lepszy jest liceum to takie,że chodzą tam przeważnie ładne laski, a w technikum to szczerbate plastiki.

Skoro dla ciebie "Laski" są ważniejsze od zarobku. pracy oraz przyszłości, to powodzenia .

@math: ty to masz jeszcze jakieś kursy, ja to całkowicie nie nie mam =_=

9368_gold.png

• Odpowiedzi 88
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Ja też był bym za tecnikum. Jestem w liceum na profilu matma-fiza i żałuje bo niczego przydatnego to się nie nauczyłem być może przepiszę się do technikum na np stolaża/budowlańca bo jestem dopiero w 1 klasie liceum czyli nie wszystko zmarnowane.Dodam że odrabiam prace domowe z matmy, facet dużo zadaje

staram sie sam to zrobić a na sprawdzianach i tak dostaje 2 i 1 :(

Opublikowano

No i po co kłamiesz -.- ?

Żeby dostać się do LO trzeba skończyć gimnazjum.

Wyobraź sobie, że żeby isć do zawodówki TEŻ trzeba mieć gimnazjum... Więc argument z dupy wzięty.

2rzc7qb.jpg

Opublikowano

Ja też był bym za tecnikum. Jestem w liceum na profilu

matma-fiza i żałuje bo niczego przydatnego to się nie nauczyłem być może

przepiszę się do technikum na np stolaża/budowlańca bo jestem dopiero w

1 klasie liceum czyli nie wszystko zmarnowane.Dodam że odrabiam prace

domowe z matmy, facet dużo zadaje

staram sie sam to zrobić a na sprawdzianach i tak dostaje 2 i 1 :(

Moja siostra była na mat-fiz,zdała maturę, i jest teraz na politechnice we Wrocławiu na bio inżynierii medycznej.

A średnie zarobki za taką prace,czyli tworzenie protez itd. jest dobrze opłacana.

cristiano_ronaldo___signature_by_manuexp

Opublikowano

@up Mój brat wybiera się na inżynierię genetyczną ale on to ma głowę :)Szczerze to boje się tej matury bo jak ją zawalę to 3 lata w plecy, jestem w wymagającym liceum ale te 2 i 1 mnie dobijają mimo że jest troche gorszych ode mnie uczniów.

Opublikowano

@up Mój brat wybiera się na inżynierię genetyczną ale on to ma głowę :)Szczerze to boje się tej matury bo jak ją zawalę to 3 lata w plecy, jestem w wymagającym liceum ale te 2 i 1 mnie dobijają mimo że jest troche gorszych ode mnie uczniów.

Jakie 3 lata w plecy? Maturę można poprawiać. Niekoniecznie w terminie poprawkowym. Siostra mojej koleżanki nie dostała się w tym roku na medycynę, w tym roku, razem z maturzystami będzie poprawiać maturę z biologii, więc zawsze można się postarać. :> Jak za pierwszym razem się nie uda, to za drugim może się udać.

2rzc7qb.jpg

Opublikowano

Ja ide do Liceum.Wyjebane na oceny byle przejść i uczyć się do matury,potem na studia i mi lache możecie ciągnąć.Taka sytuacja o.

No nie wiem czy dostaneisz na luzie prace,jak chodzę do biedronki to się prześcigają kto pierwszy do kasy doskoczy kasować.

btw. Jakiś idiota powiedział,że lepiej po technikum,bo ma się technika itd. a chuy ci po tym jak będzie zapierdalać jak rumun za 1500zł.A najlepszy argument,że lepszy jest liceum to takie,że chodzą tam przeważnie ładne laski, a w technikum to szczerbate plastiki.

W pierwszym wjebałeś oksymoron. Zdać maturę można, tylko potem chodzą takie tumany bez wiedzy podstawowej #matura to bzdura

Dwa, w dupie byłeś gówno widziałeś- co masz po LO? gówno, po technikum masz maturę i papierek na wykonywanie zawodu, możesz pracować albo iść na studia, więc nie pierdol głupot.

BTW Pierwsze gimnazjum skończ, a nie o maturze myślisz, bo z innego tematu (który ty założyłeś) widać twój brak intelektu. I nie myśl sobie że od tak zdasz wszystko i na studia pójdziesz, potem ładna robota, hajs się zgadza...

Opublikowano

możesz pracować albo iść na studia, więc nie pierdol głupot.

Pracować za 1500zł

Albo iść na studia,które ci gówno dadzą i jak coś ukończysz to bdz zarabiać 1750zł.

cristiano_ronaldo___signature_by_manuexp

Opublikowano

Pracować za 1500zł

Albo iść na studia,które ci gówno dadzą i jak coś ukończysz to bdz zarabiać 1750zł.

To już jest kwestia wyboru zawodu, jak jakiś chujowy to po studiach 1750 masz. Jak wybierzesz sobie np. strażaka (gdzie w chuj trudno się dostać) to na sam start masz dwukrotnie większą stawkę (zależne jeszcze od stopnia i ukończonej szkoły).

Opublikowano

Jak rozpoczynałem edukację w LO nie było nic czym chciałbym się zajmować. Wybrałem również takie rozwiązanie, bo byłem idiotą. Pokusiły mnie tylko 3 lata edukacji w przeciwieństwie do tech.

Powiem ci tak: Jeżeli chcesz być jakimś badaczem, naukowcem idź sobie do tego LO, zrób wyższe w twoim kierunku i się módl o pracę. Zapewne ja zrobię to samo.

Ale ludzie z technikum i smykałką, szybciej zdobędą od nas fajny zawód + więcej zarobią jak mają głowę .

Z takim podejściem płaczka i poczucia niedorajdy życiowej na pewno nie znajdziesz pracy. Jeżeli myślisz, że dzisiejszą przepustką do dobrze płatnej pracy jest tylko i wyłącznie dyplom szkolny, to grubo się mylisz. Duża część użytkowników tego forum ma większą wiedzę informatyczną niż osoba, która poszła do informatycznego, a nie miała z tym wcześniej styczności. Dlaczego? Bo dzisiaj liczy się DOŚWIADCZENIE, a nie pier*olony papier. W ogóle jestem ciekaw, czy zdajesz sobie sprawę z tego, że na polskim "rynku" zapotrzebowanie jest, ale na emigrantów. Stawianie sprawy w ten sposób, że technikum daje niemalże pewną posadę jest śmieszne.

PS: Rozwaliło mnie przede wszystkim zdanie pana od technikum z poprzedniej strony, który napisał, że tech jest dla "męższczyzn". Następnym razem radzę przeczytać coś przed napisaniem, bo już na starcie twój argument okazał się inwalidą, no chyba, że "męższyzna", to definicja analfabety.

@@Do "Kulturystax"

Przecież "analfabeta", to nie jest wyzwisko. Co tu robię? Koryguję błędy takich osób jak Ty, więc powinieneś mi raczej podziękować i na następny raz pisać poprawnie.

Jesteś najpiękniejszą kobietą, jaką widziałem na oczy. Oh! Zapomniałem! Jestem szkieletem i nie mam oczu - yohohoho! Skull joke.

mini1a.pngminigd.pngminizoro.png

Opublikowano

I siła przebicia. Bez siły przebicia, bez pomysłu na siebie to do końca życia, niezależnie po jakiej szkole jestesmy możemy płakać i użalać się nad sobą. Nikt nie daje gwarancji, że w dzisiejszych czasach po technikum masz szansę na pracę. Ludzie z liceów jakos sobie radzą, ci zaradni kończą studia, mają pracę, z której są zadowoleni, więc, kurde, nie rozumiem tej nagonki na liceum.

2rzc7qb.jpg

Opublikowano

Z takim podejściem płaczka i poczucia niedorajdy życiowej na pewno nie znajdziesz pracy. Jeżeli myślisz, że dzisiejszą przepustką do dobrze płatnej pracy jest tylko i wyłącznie dyplom szkolny, to grubo się mylisz. Duża część użytkowników tego forum ma większą wiedzę informatyczną niż osoba, która poszła do informatycznego, a nie miała z tym wcześniej styczności. Dlaczego? Bo dzisiaj liczy się DOŚWIADCZENIE, a nie pier*olony papier. W ogóle jestem ciekaw, czy zdajesz sobie sprawę z tego, że na polskim "rynku" zapotrzebowanie jest, ale na emigrantów. Stawianie sprawy w ten sposób, że technikum daje niemalże pewną posadę jest śmieszne.

PS: Rozwaliło mnie przede wszystkim zdanie pana od technikum z poprzedniej strony, który napisał, że tech jest dla "męższczyzn". Następnym razem radzę przeczytać coś przed napisaniem, bo już na starcie twój argument okazał się inwalidą, no chyba, że "męższyzna", to definicja analfabety.

Nikt się nie przyczepił do mojego błędu tylko jakiś kozak zaczął wyzywac mnie wyzywać od analfabety , Racja nie jestem dobry z polskiego ale jak Ci to nie odpowiada to co tu robisz ?

F29B5E4557F6319C29664E96FDCDD496.png

Opublikowano

Z poczuciem płaczka i niedorajdy powiem ci, że twoje zdanie mnie jakoś gówno obchodzi. A no tak zapomniałem: Nie tylko dyplom, ale znajomości, tatuś na wysokim stanowisku. Co ci z doświadczenia jak nie masz szkoły? Gdzie cię wezmą ? Nawet takiej osoby do kopania rowów w dzisiejszych czasach nie wezmą.

Przykro mi, że musisz mnie obrażać, ale taka jest prawda. Dzisiejszy świat = gówno, a nie doświadczenie = jeżeli chcesz mieć pracę musisz mieć papierek, Tyle z tego wszystkiego Panie, który, aby pokazać jakim ja to jestem koxem musi ubliżać .

9368_gold.png

Opublikowano

Tak naprawdę po liceum i po technikum nie będziecie mieć dobrej pracy. Ja chodzę do liceum, a później wybieram się na studia na politechnikę. Jeśli się idzie na jakiś niepotrzebny kierunek to wiadomo, że nie ma po nim roboty. Po co iść na jakieś kulturoznawstwo czy inny shit? Są to o wiele łatwiejsze kierunki od tych technicznych ale do niczego nie są potrzebne.

@edit

Dodam jeszcze, że jest ważna klasa do jakiej chodzimy w szkole średniej. Na politechnikę wymagana jest zazwyczaj matura z matmy i fizyki. W klasie np. artystycznej nauczycie się tylko podstaw tych przedmiotów, a niepotrzebnie będziecie zaprzątać głowę muzyką czy plastyką.

Pomogłem? Kliknij: www.pajacyk.pl

Opublikowano

Z poczuciem płaczka i niedorajdy powiem ci, że twoje zdanie mnie jakoś gówno obchodzi. A no tak zapomniałem: Nie tylko dyplom, ale znajomości, tatuś na wysokim stanowisku. Co ci z doświadczenia jak nie masz szkoły? Gdzie cię wezmą ? Nawet takiej osoby do kopania rowów w dzisiejszych czasach nie wezmą.

Przykro mi, że musisz mnie obrażać, ale taka jest prawda. Dzisiejszy świat = gówno, a nie doświadczenie = jeżeli chcesz mieć pracę musisz mieć papierek, Tyle z tego wszystkiego Panie, który, aby pokazać jakim ja to jestem koxem musi ubliżać .

Gdzie Ci ubliżyłem? Ehh... Z każdego napisanego zdania muszę się tłumaczyć, bo jest źle interpretowane, a tego nie chcę. Jeżeli poczułeś się obrażony, to wybacz, ale z Twojego sposobu pisania wywnioskowałem, że w ogóle w siebie nie wierzysz i spisujesz się na straty tylko z tego powodu, że uczęszczasz do liceum. Tak, masz rację - liczą się znajomości, ale to bardziej w pracy mundurowej. Wciąż zapominamy o tym, że istnieje coś takiego jak własna działalność gospodarcza, ale to już dla tych, co naprawdę chcą robić coś na własną rękę.

Jesteś najpiękniejszą kobietą, jaką widziałem na oczy. Oh! Zapomniałem! Jestem szkieletem i nie mam oczu - yohohoho! Skull joke.

mini1a.pngminigd.pngminizoro.png

Opublikowano

I tak jak chcesz mieć lepszą prace niż Mc czy pokojówka to idziesz na studia, więc lepsze jest liceum. W dodatku masz szersze perspektywy.

Opublikowano

Ja wybieram się do technikum .

Dlaczego ?

Coś się nauczę więcej niż tylko suchej teorii ,

Zdaję egzaminy zawodowe co daje mi jakiś tam papierek z kwalifikacjami ,

Mogę także maturę zdać ,

na Studiach inżynierskich jest mi dużo łatwiej po technikum ,

z dyplomem technika już mi jest wygodnie znaleźć pracę a co dopiero jeżeli chcę się dalej uczyć? :)

Opublikowano

liceum-

zazwyczaj idzie się tam, gdy chce się być człowiekiem wykształconym i

gdy nie chce się iść na łatwiznę. Licea demoralizują ludzi :>. W

liceum są fajni ludzie, zazwyczaj najtrudniej się tam dostać, ale zalezy

gdzie -,-.

Technikum -też jest ok, bo po technikum ma się zawód (niedośc tego możesz iść albu już do pracy otworzyć własną działalnośc albo uczyć się dalej Studia etc.) fajna sprawa jest np gdy idziesz do szkoły Budowlano-energetycznej gdzie masz dwa profile np: Technik Geodeta i Technik Budowlany i wtedy uczysz się w tech za geodete a po skonczeniu technikum możesz iśc na np studia uczyc sie ten kierunek technikk budowlany i już asz zagwarantowaną prace bo jak nie będą od cb chcieli pracy geodezyjnej jakies mapki itd to możesz iść na budowe lub zaprojektować dom. jest bardzo wieele rozwiązań w technikum i nie trzeba się duużo uczyć przyjmują kogo się da przynajmniej w moim mieście udowodniono naukowo że nie ma osoby której by nie przyjeli do technikum (każego w mieście) ale czeba lubieć np tę Geodezje czy cośa

można tez isc na studia, zazwyczaj łatwo się tam dostać. Po technikum

można byc np. fryzjerem, kucharzem, stolarzem, elektrykiem,

hydraulikiem, kosmetyczka (czyli bez polotu, ale co kto lubi) a liceum ? tylko kłujesz jak taki .... kujesz kujesz i nic z tego nie będziesz miał ani pracy ani niczego ani praktyk jednym słowem wiedze a co mi z wiedzy skoro np będziesz wiedział wszsytko o cegle a nie będzie umiał je dobrze razem zmurować :????

To tylko przykłady. kierunków budowalnych opratych an faktach (Moich oraz moich kolegów)

Myślę żę trochę pomogłęm w wyborze gimnazjalistą. ale ostatecznie jest Zawodówka :) .

Licze na ocene mojego posta.

xmMfHrm.png
Opublikowano

LO ;)

Bo tam się wiecej naucze

Czego się więcej nauczysz ? ale nie tego co chcesz w przyszłości robić .

F29B5E4557F6319C29664E96FDCDD496.png

Opublikowano

A ja idę do technikum górniczego, bo po skończeniu jestem zatrudniony na kopalni i zarabiam. Po paru latach pracy zarobki to ~4-5 tys. złocisza miesięcznie, więc chyba się opłaca. Dodatkowo po skończeniu studiów można się starać o sztygara, który zarabia już w okolicach 7 tys.

7m9a.png

Opublikowano

Jak skończysz jakieś gówniane technikum, to normalne, że nic lepszego poza kasą w biedronce nie dostaniesz .

Co innego po Logistyku czy spedytorze. 2 najbardziej pożądane kierunki na dzisiejszym rynku .

Ewentualnie technik górnictwa podziemnego, po takim technikum masz zapewnionią prace w kopalni ;)

2ufgk6u.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...