Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Dlaczego nie grać tankiem?

EternalMt2

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Temat ten napisałem by nie robić offtopa w Malphite czy Rammus

Zaciekawiła mnie tam bardzo odpowiedź eMode, w której twierdzi:

Człowieku, teraz się nie gra pod tanka. Robienie postaci pod tanka, to tak jakbyście grali 4vs5. Jesteś kompletnie bezużyteczny.

Ponieważ każdy z nas chce być lepszym graczem i ciągle się uczymy chętnie poznam Wasze zdanie na ten temat (no i oczywiście proszę o rozwinięcie wypowiedzi samego eMode'a).

Przeglądam regularnie wyniki topa rankingowego i widzę, że jednak tankami gra się nadal (ot chociażby popularny ostatnio Alistar).

Czy tank faktycznie traci na wartości w obecnym metagame?

• Odpowiedzi 71
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Jeśli gramy z kolegami premade 5vs5 zawsze bierzemy tanka, ZAWSZE. To on właśnie zaczyna teamfighty i to właśnie on zgarnia początkowy focus. Jak dla mnie tank to bardzo ważny pick w każdym teamie.

Opublikowano

nie wiem jak z rammusem ale malphite skladasz abyssala, bierzesz runki tak zeby wycisnac z 40 ap z nich i reszta pod hp, armor czyli sunfire, HoG(przemianiamy na końcu buildu w omena) egide i GA/ frozen heart. Jest to postać specyficzna poniewaz jego atak skaluje się z pancerzem, przez co zbiera wrogiego carry na combo ^^

Opublikowano

Jak dla mnie nie. Tank to osoba która ma zainiciować, i przyjąć np. te 2 spelle od AP Carry żeby po dobrze zainicjowanym Team fightcie nie miał co przez chwile rzucić. Warto też zaznaczyć że pod tanka często buduje się itemy pomocne całej drużynie takie jak np. Omen raduina/ Shurelyja (czy jak to się tam pisze). I najważniejsze, najlepiej niech tank kupi oracla, trochę ciężej jest ubić tanka niż jakiegoś innego playera z oraclem :D

Uczeń
Opublikowano

Tanki wygineły, dlaczego? To proste, champa robionego pod tanka po prostu możemy nie atakować a on sam nie będzie miał ataku żeby być dla nas zagrożeniem dlatego robi się offtanków, którzy są wytrzymali i mają dużo dmg.

Opublikowano

Jebłem .... W lolu tak naprawdę nie ma za dużo tanków a postaci o których mówicie to zwykłe offtanki.Natomiast tank taki jak maplhite ma dmg. Ech wspominam tryndę który musiał ode mnie uciekać na ulti gdy ja straciłem 10% hp. Ramus jak złapie ad carry to ten ma małe szanse na przetrwanie.A by zabic tanka wszyscy przeciwnicy muszą się namęczyć. Ale z drugiej strony dobija mnie jak dobieramy picki a koleś pisze że potrzeba nam tanka .... np zamiast supporta.

graphic.png

Opublikowano

emode zawsze musi coś dojebać :D.Zadaniem tanka jest obronić cię od wrogów i przeżyć samemu.Tanki moim zdaniem to podstawa, np. dziś grałem z alistarem i 5 win pod rząd.

"Czy tank faktycznie traci na wartości w obecnym metagame?"

Traci tylko dla tych co liczą na kille, lecz w tej gierce nie chodzi o nie, tylko o wina.

Opublikowano

Emode nie ma racji w każdym teamfighcie potrzebny jest tank ! Powiedzmy iż ap carry lux z ap 400 ma hp 1300 idzie na 4 spelle i po dużym dmg w teamie wiec teamfight przegrany. Tank zaczyna i kończy teamfighty! Ostatnio popularny jest alistar zarówno jak i malaphite ponieważ alistar ma dość sporą ilość stunów a malaphite można iść od off tanka na AP i też swoje dmg ma;P Ramus jest świetnym junglem i nie zapominajmy o tym swoje dmg ma wiec też bez użyteczny nie jest -.- Jest także dobrym tower pushem ze względu na swoje ulti! W zasadzie gdy ktoś ramussa ogarnia przynajmniej 1 przeciwnik padnie przy ganku;P

Tyle ode mnie na ten temat!

Opublikowano

Tank i Offtank teraz to prawie to samo :D zazwyczaj rożni się to 1 itemem wits end lub trinity... itd pickniesz tanka jest ok pickniesz offtank jest jeszcze lepiej :D Lecz najlepszym rozwiązaniem jest jungle offtank i top offtank :)

Opublikowano

Gdy wybieramy championów z kolegami to zawsze mówią żebym brał voliego bo mam go wyszkolonego do perfekcji.Kwestia gustu ale dla mnie najlepiej grać tankami :]

@up Prawda że off tank na jungle i na solo są najlepsi ;)

Gram w: League of legends,tf2,duel of champions

Opublikowano

O widzę dyskusja na wysokim poziomie. Serio gracie tankami? Ale mam na myśli takich full tanków. I pewnie to jest bardzo opłacalne, bo każdy was bije tak? Serio?

Lepiej zrobić postać pod offtanka. Wytrzyma dużo, a przy tym wyciśnie ładny dmg. Jak będziecie grać tankiem, to wybiją wam cały team i zostawią was na koniec. Bo poco bić kogoś, kto nie robi kompletnie dmg, a jego trzeba bić przez 10 sek?

I gdzie Wy tymi tankami chodzicie? Na jaką linię?

Mam dla was kolejną zagwozdkę: dmg czy wytrzymałość nie wygrywają gier.

Bóg to twoje sumienie

Opublikowano

Ja grałem i nadal czasem gram Malphite, tank z duża regeneracją hp i sporym armorem daję rade. Ale fakt, ostatnio wolę grać Jarvan IV pod off tanka i nieźle bić. Te 3k HP I około 250dmg można wyciągnać.

stasiu956.png

Nick z Battlefield 3: Stachu956

Nick w League of Legends: Cv8j

Nick z Need for Speed World: Cv8l

Nick z Call of Duty 4: Modern Warfare: Stachu956

Opublikowano

właśnie że Alistarem nie opłaca się iść pod tanka bo on w czasie ulti jest unkillable...

Opublikowano

eMode - teoretycznie wygrywa się dzięki TONS of DAMAGE.

Teoretycznie. Wiele gier jednak konczy sie po udanej obronie jednym kontratakiem. LoLa nie da się tak łatwo zaszufladkować.

Generalizowanie nie ma sensu. Wystarczy prześledzić co ważniejsze rozgrywki na wysokim poziomie. Wszystko zależy od układu sił i tego co wybierze przeciwnik.

Gdyby LoLa dało się łatwo usystematyzować, stwierdzić kim grać by wygrać to gra ta nie miałaby sensu bo w każdym meczu widzielibyśmy dokładnie te same picki.

Opublikowano

No ja panowie czarno to widzę gre bez tanka...już nie mówie o offie bo czasem tak bywa.

Moim zdaniem tank nie traci na wartości, ale czasem go poprostu brak, nie wiem czemu czy ludzie grać nimi nie umieją czy jak.

Dla mnie granie takimi tankami to dobra zabawa ;)

+ Dobry team.

Opublikowano

Tu nie chodzi o dobrą zabawę. Mówimy o skuteczności.

O tym, czy postać stricte tankowa jest potrzebna.

Czy lepiej zamiast budować pure tanka nie lepiej poświęcić trochę jego "tankowalności" na rzecz zwiększenia DMG?

Czy może wogóle decydować się na "tanky DPS" a nie tanka?

Ja rozumiem o czym pisze eMode. Zastanawiam się tylko czy to jest gereralna reguła. Czy ta "kompletna bezużyteczność" nie jest przesadzona. ;)

Opublikowano

Tanki wyginęły jakiś czas temu, bo ludzie ogarnęli, że w teamfightach po prostu powinno się mieć ich gdzieś. Lata sobie takie z 4k hp i po 300 resów - to niech lata, przecież łatwiej zdjąć stojącą trochę dalej ankę na 3 hity.

No to zaczęto budować "twardsze" postacie pod survi i pod dmg. Przecież trudno jest zignorować takiego dariusa czy yoricka, który przyklei się do ad carry i w kilka sekund zje mu hp do 1/4.

Opublikowano

Wiecie, ostatnio ludzie przestali kompletnie używać full tanków. Jestem po części za, ponieważ można użyć takiej Leony jako tank/support na bot lane, albo Jerry'ego IV w jungle, oszczędza się jedno miejsce dla carry, a jungla czy rola supportu jest już obstawiona. Ale tank jako fulltank będzie zawsze ważny i potrzebny.

Opublikowano

2x UP

Jerry'ego IV ? mówisz o League Of Legends? :D

Nie ma w lolu Jerrego .. , jest Jarvan, mała różnica ale jest

BTW : Tanki już nie są tak potrzebne, bo tylko się poniewierają, tak czy tak ogarnięty team ominie tego tanka i zfocusuje ad carry albo kogoś słabszego ..

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...