Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Zaawansowane Tworzenie Modów

karol202

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@up to że potrzebna średnia znajomość javy to prawda.

@2up funkcje trzeba dawać w klasie! A nie poza nią.

• Odpowiedzi 1,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Następnym tutorialem, bardzo przydatnym byłoby jak stworzyć broń rzucaną typu śnieżka. Opisać w nim dokładniej jak stworzyć na podstawie snowball np własną włócznię, nóż (obie rzucane). Zachowanie broni przy użyciu lewego przycisku myszy i prawego. Pokazanie jak zrobić, by po rzuceniu broń
a) niszczyła się (po trafieniu w żyjącą istotę lub bez wyjatku)

B) można ją podnieść ze zmniejszoną wytrzymałością ( tu też, jeśli trafiła w żyjącą istotę lub bez wyjątku w co trafiła)

Nigdzie nie znalazłem takiego tutoriala, edytowanie paru wartości w podstawowych itemkach i broniach to nic takiego. Jak właśnie zrobić broń innego rodzaju to byłoby coś. Poza tym wiele tutoriali nawet nie wyjaśnia i nie podejmuje, dlaczego taka wartość a nie inna i dlaczego w ogóle się znajduje, co ona oznacza.

Taki tutorial przydałby mi się do zrobienia właśnie włóczni, noża.

Opublikowano

@topic Jeśli chcesz zrobić nowy model moba/itemu lub innego "badziewia", polecam do tego program Techne ! ;) (Sam z niego korzystam).

A ten TuT jest wspaniały ! Obyś nie stracił zapału do aktualizowania TuT`a ! Masz wielkiego plusa ! :)

Opublikowano

Czy tylko ja mam problem ze zrozumieniem czegokolwiek w dziale Forge? :/

Wypieprza mi wszędzie błędy..

ModTestowy.java

package Dyszko.Test;
import cpw.mods.fml.common.Mod;
import cpw.mods.fml.common.Mod.Init;
import cpw.mods.fml.common.network.NetworkMod;
import cpw.mods.fml.common.event.FMLInitializationEvent;
@Mod(modid = "Dyszko_TestMod", name = "TestMod", version = "1.0")
@NetworkMod(clientSideRequired = true, serverSideRequired = false)
public class ModTest
{
BŁĄD public static Block blockTest;
public int idBlockHusiekore = 250;
@Init
public void init(FMLInitializationEvent e)
{
}
}

------------------------------------------------------------------------------------

BlockTest.java

package Dyszko.Test.blocks;
BŁĄD public class BlockTest extends Block
{
public BlockTest(int id)
{
BŁĄD super(id, 0, Material.rock);
BŁĄD setCreativeTab(CreativeTabs.tabBlock);
}
}

Guess Who's Back

Opublikowano

@topic Czy da się dodać efekt tych "fioletowych gwiazdek" Endermana do Zbroji / Narzędzi / Miecza / Rudy ?

Jeśli tak, to proszę o kod i podpowiedzenie gdzie mam go wkleić.

Dziękuję.

Opublikowano

@up ClientProxy zrób paczce Dyszko. Z tym błędem to wygląda na to że stworzyłeś dwie klasy moda. To prawda?

Opublikowano
2013-03-24 18:25:08 [INFO] [STDERR] net.minecraft.util.ReportedException: Ticking memory connection
2013-03-24 18:25:08 [INFO] [STDERR] 	at net.minecraft.network.NetworkListenThread.networkTick(NetworkListenThread.java:64)
2013-03-24 18:25:08 [INFO] [STDERR] 	at net.minecraft.server.integrated.IntegratedServerListenThread.networkTick(IntegratedServerListenThread.java:108)
2013-03-24 18:25:08 [INFO] [STDERR] 	at net.minecraft.server.MinecraftServer.updateTimeLightAndEntities(MinecraftServer.java:703)
2013-03-24 18:25:08 [INFO] [STDERR] 	at net.minecraft.server.MinecraftServer.tick(MinecraftServer.java:599)
2013-03-24 18:25:08 [INFO] [STDERR] 	at net.minecraft.server.integrated.IntegratedServer.tick(IntegratedServer.java:123)
2013-03-24 18:25:08 [INFO] [STDERR] 	at net.minecraft.server.MinecraftServer.run(MinecraftServer.java:497)
2013-03-24 18:25:08 [INFO] [STDERR] 	at net.minecraft.server.ThreadMinecraftServer.run(ThreadMinecraftServer.java:16)
2013-03-24 18:25:08 [INFO] [STDERR] Caused by: java.lang.IndexOutOfBoundsException: Index: 78, Size: 45
2013-03-24 18:25:08 [INFO] [STDERR] 	at java.util.ArrayList.rangeCheck(Unknown Source)
2013-03-24 18:25:08 [INFO] [STDERR] 	at java.util.ArrayList.get(Unknown Source)
2013-03-24 18:25:08 [INFO] [STDERR] 	at net.minecraft.inventory.Container.slotClick(Container.java:198)
2013-03-24 18:25:08 [INFO] [STDERR] 	at net.minecraft.network.NetServerHandler.handleWindowClick(NetServerHandler.java:908)
2013-03-24 18:25:08 [INFO] [STDERR] 	at net.minecraft.network.packet.Packet102WindowClick.processPacket(Packet102WindowClick.java:46)
2013-03-24 18:25:08 [INFO] [STDERR] 	at net.minecraft.network.MemoryConnection.processReadPackets(MemoryConnection.java:80)
2013-03-24 18:25:08 [INFO] [STDERR] 	at net.minecraft.network.NetServerHandler.networkTick(NetServerHandler.java:136)
2013-03-24 18:25:08 [INFO] [STDERR] 	at net.minecraft.network.NetworkListenThread.networkTick(NetworkListenThread.java:57)
2013-03-24 18:25:08 [INFO] [STDERR] 	... 6 more

Mam taki error, kiedy kliknę na slot w moim GUI, występuje on tylko w tedy kiedy kliknę w slot powyżej ID 45. Nie wiem od czego to zależy. Próbowałem przeróżnych rzeczy, ale żadna kombinacja nie działa :/ Piszę tu, ponieważ nie potrafię samemu sobie poradzić z tym problemem. Wszystkie kody są takie same, z wyjątkiem sposobu otwierania GUI. Otwieram GUI za pomocą keybinda. Używam Forge, na wersję mc 1.4.7. Proszę o pomoc osób, które też się borykały z tym problemem i wiedzą jak go rozwiązać.

Pozdrawiaszki.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...