Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Zaawansowane Tworzenie Modów

karol202

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mój problem jest nieco inny niż wsyzstkie zaprezentowane wcześniej,

Tak, kiedyś już miałem błędy "zwykłe" ale to przy ModLoaderze

Teraz kiedy chciałem się zabrać <kolejny raz> za tworzenie modów pod Forge'a zrobilem wszystko wedlug instrukcji i... kicha!

A to dlatego, że nie mam wspomnianej paczki src|common|net|minecraft|src. Co więcej wszystko się kończy na paczce common ponieważ w paczce src (tej pierwszej - głównej) paczki common nie mam... Jedyne co tam mam to paczki cpw|mods|fml|... , paczki net|minecraft|... , kilka pojedynczych paczek, z ktorych zadna nie jest tym common. Poza tym jest jeszcze kilka plików. JEDYNY foldder common jaki udało mi się namierzyc to takowy w głównym folderze Minecraft. Ale on sam jest pusty. I nie za bardzo mogę iść dalej bo, no... nie wiem gdzie co i jak. Bardzo proszę o pomoc.

P. S.: Mógłbyś wyłożyć nieco teorii na temat stosowania tych modów na serwer oraz zależności miedzy wersjami (przynajmniej tymi ostatnimi, bo wiem, że 1.4.6 sie łączy z 1.4.7 i nie ma niekompatybilności, ale np. 1.4.5 z 1.4.6 - o tym nic nie wiem).

• Odpowiedzi 1,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Właśnie udało mi się zrobić moda na 1.4.7. Kto ma z tym problem(np. @up) przeczytać jeszcze raz część 1.Klasa moda. Robię mojego moda na nowy wymiar i mam problem. Po wejściu do niego nic się nie generuje, jest pusto. ChunkProviderNAZWA skopiowałem z wymiaru The End. Jak uda mi się zrobić nowy wymiar to prawdopodobnie niedługo będzie o tym tut.

Opublikowano

Mam pytanie czy ma ktoś poradnik jak zrobić własne płyty ze swoja muzyka w minecraft ? Bo stare dźwięki mi się znudziły a lubię słuchać muzyki. A może tutaj kiedyś będzie poradnik jak zrobić ? Chociaż nie chce mi się czekać wiec wolałbym jak by ktoś kto wie niech napisze jak zrobić albo wyśle link. I może przy okazji (niekoniecznie potrzebuje) jak zrobić nowy blok do odtwarzania tej muzyki.

Opublikowano

Witam,

Właśnie zacząłem obczajaćsobię tego tuta. Jest zarąbisty, tego od dawna szukałem.

Niestety już przy tworzeniu pierwszego blocka mam problem...

W żadnym z plików nie mam żadnych błędów, lecz w klasie głównej , gdy wprowadzam do funkcji Init te dwie linijki:

GameRegistry.registerBlock(blockCoal);

LanguageRegistry.addName(blockCoal, "Coal Block");

Mam przy nich błąd (tą żarówkę z X z boku). Próbowałem już wielu rzeczy, ale cały czas to mam.

Podobnie jest ze zmiennymi:

public static Block blockCoal;

public int idBlockCoal = 401;

Nie wiem czy może trzeba napisać coś z dużej lub z małej litery, czy coś...

Proszę o pomoc :mellow:

Opublikowano

@up no przecież jest napisane w tucie jak ten problem rozwiązać. Chyba w części 1.Klasa moda.

@3xup to bardzo dziwne. Daj screen z Eclipsa.

Opublikowano

mógł byś podać źródło/a z jakich korzystałeś jeżeli chodzi o tworzenie modów jeżeli takie istnieją ?

Opublikowano

Gdzie mam błąd? Przesyłam kod. POMOCY!!!

package net.minecraft.src;

import java.util.Random;

public class mod_Lead extends BaseMod

{

public static Block Lead = new BlockLead(201, 0).setBlockName("Lead").setHardness(3F).setResistance(20F);

public String getVersion()

{

return "1.0";

}

public void load() {}

public mod_Lead()

{

lead.blockIndexInTexture = ModLoader.addOverride("/terrain.png", "/modTextures/LeadOre.png");

ModLoader.registerBlock(Lead);

ModLoader.addName(Lead, "Ołów");

}

}

public void generateSurface(World world, Random random, int i, int j)

{

int value = random.nextInt(12);

for (int k = 0; k < value; k++)

{

int x = i + random.nextInt(16);

int y = 0 + random.nextInt(40);

int z = j + random.nextInt(16);

(new WorldGenMinable(Lead.blockID, 6)).generate(world, random, x, y, z);

}

}
Opublikowano

Witam

Mam pewien problem a mianowicie nie wiem gdzie wkleić poniższy kod ( Chodzi mi o to że nie wiem w którym miejscu w kodzie bloku.)

public int getBlockTextureFroMPCforum(int par1)
{
if (i == 0)
{
//DOL
return ModLoader.addOverride("/terrain.png", "SCIEZKA");
}
else if (i == 1)
{
//GORA
}
else if (i == 2)
{
//BOK
}
return 0;
}

Opublikowano

Próbuje stworzyć block, ale mam jakieś błędy i nie wiem co zrobić :(

Mógłby ktoś dać tutaj cały kod klasy głównej moda na etapie, gdy jest już wprowadzony nowy block?

Opublikowano

@up jaki masz błąd?

@2xup to jest funkcja, więc gdziekolwiek w klasie bloku. Może być na końcu przed }.

@3xup chyba się nie zrozumieliśmy. Swoją paczkę z modem trzeba dodać do folderu src, a ty go masz już nawet otwartego.

Opublikowano

Możliwe, że źle zrozumiałem, ja poprostu im bardziej czegoś nie rozumiem tym bardziej dopartuję się jakichś tekstów między wierszami... jednak w opisie instalacji piszesz, żeby wrzucać paczki do folderu src|common|net|minecraft|src, ale nigdzie ne znalazłem ani słowa o tym, że ten czwarty folder to ten główny w Eclipsie, więc w tym folderze minecraft szukał CAŁEJ tej ścieżki bo nigdzie NAD tym nie było poprzednich folderów (Minecraft to główny folder) i chyba stąd nieporozumienie ^^

Nie warto byłoby się zastanowić czy inni nie będą mieć problemów z załapaniem innych rzeczy?

Opublikowano

Witam.

To znowu ja porzuciłem robienie modów po modloader i zabrałem się za forge i wszystko idzie ładnie i nagle błąd. Czy mógłby ktoś powiedzieć co w tym kodzie jest źle?

Oto kod :

package kacper022.test.common;

import net.minecraft.block.Block;
import cpw.mods.fml.common.Mod;
import cpw.mods.fml.common.Mod.Init;
import cpw.mods.fml.common.network.NetworkMod;
import cpw.mods.fml.common.event.FMLInitializationEvent;

@Mod(modid = "1212", name = "test", version = "0.0.0")
@NetworkMod(clientSideRequired = true, serverSideRequired = false)

public class ModTest
{
@Init

public static Block blockTest;
public int idBlockTest = 765;
blockTest = new BlockTest(idBlockTest).setBlockName("blockTest").setHardness(1F).setResistance(1F);
GameRegistry.registerBlock(blockTest);
LanguageRegistry.addName(blockTest, "testowy");

public void init(FMLInitializationEvent e)
{

}
}

Opublikowano

@up

Część kodu - tak jak jest napisane w tucie - ma być w funkcji init(). I zanim patrzycie na błędy, zróbcie wszystko do końca z całej części tuta.

Halo!

Opublikowano

@4xup nie pisałem tak. Podaje cytat z pierwszej części tuta:

Najpierw udaj się do src w folderze Minecraft.

Paczkę ze swoim modem trzeba wrzucać więc do folderu src w folderze głównym Minecraft.

Opublikowano

@up

Część kodu - tak jak jest napisane w tucie - ma być w funkcji init(). I zanim patrzycie na błędy, zróbcie wszystko do końca z całej części tuta.

zrobiłem to co ma byc w init() ale dalej wyświetla błąd

Opublikowano

@up to trzeba czytać dokładnie. Dobra, dam ci już ten kod:

package kacper022.test.common;

import net.minecraft.block.Block;
import cpw.mods.fml.common.Mod;
import cpw.mods.fml.common.Mod.Init;
import cpw.mods.fml.common.network.NetworkMod;
import cpw.mods.fml.common.event.FMLInitializationEvent;

@Mod(modid = "1212", name = "test", version = "0.0.0")
@NetworkMod(clientSideRequired = true, serverSideRequired = false)

public class ModTest
{
public static Block blockTest;
public int idBlockTest = 765;

@Init
public void init(FMLInitializationEvent e)
{
blockTest = new BlockTest(idBlockTest).setBlockName("blockTest").setHardness(1F).setResistance(1F);
GameRegistry.registerBlock(blockTest);
LanguageRegistry.addName(blockTest, "testowy");
}
}

Opublikowano

Kochany autorze tego posta oświeć mnie i powiedz mi czy da się na podstaie tego tuta zrobić skiny na graczy np. gracz ma do wyboru skin wieśniaka i żołnierza lub coś w tym stylu ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...