Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

A ty, w co wierzysz?

burok  

78 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jeste?:

• Ateist?
      49
    • Teist?
      20
    • Deist?
      9
  2. 2. Wierzysz (jeste? pewny), ?e po ?mierci:

• Twoja ja?n znika (Zjadaj? ci? robaki, jeste? jak sprzed stanu narodzin).
      36
    • Odradzasz si? jako kto?/co? (lub jako debil).
      21
    • Latasz na chmurce z Bogiem / szatan molestuje ci? w piekle.
      21
  3. 3. Je?eli wierzysz w boga, to jakiego?

• Tego co zes?a? Jezusa
      25
    • Lataj?cego potwora sphagetti
      25
    • Pucha?ke
      23
    • Raptojesusa
      5

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ale tak na serio wiara to jest duzo cos innego , to sa zjawiska naprzyrodzone ktore nigdy nie beda mogly byc sprawdzone.

Zjawiska nadprzyrodzone nie istnieją. Są tylko rzeczy, których nie rozumiemy, lecz z biegiem czasu i postępu technologicznego uda nam się je wyjaśnić.

"Wiara/bóg" jak napisałeś, nigdy nie będą mogły być sprawdzone, dlaczego? Bo nic takiego nie istnieje. Gdyby istniało, to prędzej, czy później byśmy mogli to zbadać naukowo.

hejter naczelny | aktywny od 2k6 | król forumka | gold member | blue member | mpc champion | best member | exmod | exvip
Km5iG.png

• Odpowiedzi 82
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Zjawiska nadprzyrodzone nie istnieją. Są tylko rzeczy, których nie rozumiemy, lecz z biegiem czasu i postępu technologicznego uda nam się je wyjaśnić.

"Wiara/bóg" jak napisałeś, nigdy nie będą mogły być sprawdzone, dlaczego? Bo nic takiego nie istnieje. Gdyby istniało, to prędzej, czy później byśmy mogli to zbadać naukowo.

Zjawiska nadprzyrodzone czyt. cuda to nie pic na wode . Tez zalezy jak rozumiemy slowo "cuda". Bo jesli to nie sila nad przyrodzona to jeden wielki fikus zycia . Ciezko okreslic .

To tutaj ciekawe pytanie na ktore nikt ci nie odpowie . Dlaczemu naukowcy nie moga stworzyc zycia od zera ? Nie wliczajmy klonow , wyciagania sampli DNA , oraz artyficznego zycia (np. wirusow).

Co wyjaśnia biblia, czego nie wyjasnia nauka?

Juz nie bede opieral sie na tym ze biblia mowi jak powstal swiat , bo jakby nie patrzec kazda religia ma rozne wersje . Ale religia napewno ksztaltuje i kieruje czlowieka. Tak samo religia wyksztaltowala nasze sumienia itp itd.

Nauka nie wyjasnia wielu rzeczy.

wakow9.png
Opublikowano

Zjawiska nadprzyrodzone czyt. cuda to nie pic na wode . Tez zalezy jak rozumiemy slowo "cuda". Bo jesli to nie sila nad przyrodzona to jeden wielki fikus zycia . Ciezko okreslic .

To tutaj ciekawe pytanie na ktore nikt ci nie odpowie . Dlaczemu naukowcy nie moga stworzyc zycia od zera ? Nie wliczajmy klonow , wyciagania sampli DNA , oraz artyficznego zycia (np. wirusow).

Już napisałem, że to żadne cuda, tylko zjawiska których JESZCZE nie potrafimy wyjaśnić.

Co do tworzenia życia od zera, tak jak u góry, nie ten poziom zaawansowania technologicznego.

hejter naczelny | aktywny od 2k6 | król forumka | gold member | blue member | mpc champion | best member | exmod | exvip
Km5iG.png

Opublikowano

Już napisałem, że to żadne cuda, tylko zjawiska których JESZCZE nie potrafimy wyjaśnić.

Co do tworzenia życia od zera, tak jak u góry, nie ten poziom zaawansowania technologicznego.

Jestes w bledzie bo sa cuda potwierdzone przez nauke . ( Tzn. zle troche ujalem , bo naukowcy wypieraja sie cudow mimo iz niektore zostaly potwierdzone ...) Nie chce mi sie robic researchu bo mam to gdzies.

A co do "poziomu technologicznego" to jest troche bezsensu bo to moze byc odpowiedz na wszystko . Ale w tym nie ma zadnej teori . To tak jakby opierac sie na niczym bo co jesli nauka potwierdzi biblie ? A nauka tez sie myli .

[A tak off topic to nie ze jestem jakims zachlannym katolikiem , czy wierzycielem bibli poprostu stawiam jakies argumenty]

wakow9.png
Opublikowano

Jestes w bledzie bo sa cuda potwierdzone przez nauke .

Cud – zjawisko paranormalne lub zdarzenie z różnych przyczyn nieposiadające wiarygodnego, naukowego wytłumaczenia, w kontekście religijnym przypisywane interwencji istot nadprzyrodzonych lub nadprzyrodzonej mocy.

Jak mogło zostać potwierdzone przez naukę, skoro nauka nie ma dla niego naukowego wytłumaczenia?

Tzn. zle troche ujalem , bo naukowcy wypieraja sie cudow mimo iz niektore zostaly potwierdzone ...)

Co zostało potwierdzone? Że "bóg kogoś uleczył"? Jak można to potwierdzić, bo to ciekawa kwestia?

A co do "poziomu technologicznego" to jest troche bezsensu bo to moze byc odpowiedz na wszystko . Ale w tym nie ma zadnej teori . To tak jakby opierac sie na niczym bo co jesli nauka potwierdzi biblie ? A nauka tez sie myli .

Nie rozumiem sensu tego zdania. Poziom technologiczny cały czas pnie się w górę, wiemy coraz to więcej, z każdym dniem odkrywamy coś nowego, więc siłą rzeczy, kiedyś dojdziemy do rozwiązania wszystkich zagadek i niejasności.

Km5iG.png

Opublikowano

Wiecie co? wypowiem sie jeszcze raz w tym temacie.

Otoz.

Bóg istnieje! w Naszej glowie i glowach kosciola. Nawet Gdyby istnial nie bylo by tego, co jest na swiecie.

Wiem ze to co teraz napisze wyklucza kolejna teze ale mniejsza o to.

Ja osobiscie po czesci wierze w boga, poniewaz jak czegos sobie nie moge wytlumaczyc to tlumacze to sobie slowem 'Bóg'. Wiele osob tak robi, gdy nie ma racjonalnego wytlumaczenia. Moze Naukowcy itd. mniej ale napewno kiedys tak kazdy mial. Jesli nie, to bylo to tlumaczenie - ' Pewnie tak juz bylo '

Kiedys, troche wczesniej - przed komuna. Jak nie bylo tych wynalazkow, a ludzie lazili w miskach na glowie i kawalkami blachy na ciele. Tlumaczyli to tak sobie, wpajane to bylo mocno ze Bóg to ze Bóg tamto.

Teraz przejedziemy sie do Starego Egiptu i Starej Grecij.

Ile oni mieli Bogów? 2? 3? 23? 32? A moze poprostu 100? Gdzie sie ci Bogowie podziali? Zaloze sie, ze teraz juz NIKT nie wierzy w kogos takiego jak Zus, Posejdon, Osyrys czy Seth.

Tak jak tamto przeminelo, to tez przeminie.

Kwestia czasu.

61093c6efb.png

Opublikowano

Cud – zjawisko paranormalne lub zdarzenie z różnych przyczyn nieposiadające wiarygodnego, naukowego wytłumaczenia, w kontekście religijnym przypisywane interwencji istot nadprzyrodzonych lub nadprzyrodzonej mocy.

Jak mogło zostać potwierdzone przez naukę, skoro nauka nie ma dla niego naukowego wytłumaczenia?

Co zostało potwierdzone? Że "bóg kogoś uleczył"? Jak można to potwierdzić, bo to ciekawa kwestia?

A co jesli cuda istnieja i nie moga zostac potwierdzone przez nauke bo cuda wystaja poza granice praw fizyki / nauki ? ^^

No tego nie potwierdzisz bo bog nie leczyl ludzi.

http://www.missionis...cience/book.htm < Przeczytaj cale ciekawe bardzo.

Dobra koncze bo sam w boga nie wierze. Wiem jedno ze wiara w "cos" czy to istnieje czy nie pomaga ludziom.

wakow9.png
Opublikowano

ach dzieci mam nadzieje, że autor kiedyś zmądrzeje i przestanie żartować z wiary

rzeczą ludzką jest zbłądzić i szukać, ale żeby żartować to już trzeba być totalnym frajerem

pozdrawiam

Opublikowano

A co jesli cuda istnieja i nie moga zostac potwierdzone przez nauke bo cuda wystaja poza granice praw fizyki / nauki ? ^^

No tego nie potwierdzisz bo bog nie leczyl ludzi.

http://www.missionis...cience/book.htm < Przeczytaj cale ciekawe bardzo.

Dobra koncze bo sam w boga nie wierze. Wiem jedno ze wiara w "cos" czy to istnieje czy nie pomaga ludziom.

Nie specjalnie ufam stronie, która stoi na domenie "missionislam". Przeleciałem na szybko, może kiedyś przysiądę i przeczytam w całości. Nie przekonuje mnie doszukiwanie się powiązań między tekstem pisanym ~1400 lat temu, a dzisiejszymi faktami naukowymi.

Ale co ciekawe, tak sobie teraz czytam artykuły i chociażby rozwój embrionalny człowieka również został opisany w koranie i jakiś tam profesor, którego nazwiska już nie pamiętam, potwierdził zgodność przestawionych tam informacji z dzisiejszą wiedzą. Muszę trochę poczytać, bo temat dość ciekawy, skoro ktoś ~1400 lat temu, wiedział tyle co my teraz, bo wątpię, żeby to była kwestia szczęścia i ktoś pisał byle co.

Km5iG.png

Opublikowano

rifresz nobęsy

......................................................................................
......................................................................................

Opublikowano

wedlug biblii czlowiek pochodzi od Adama i Ewy a wiec sa oni naszymi praprapraprapraprapraprapra dziadami

A wiec jak teraz zaplodnisz jakas panienkę to dopuściłeś sie kaziroctwa

A ja slyszalem ze niby gdy mocno wierzysz w allaha i byles tak wychowywany to pojdziesz do nieba (nie tylko w allaha)

Opublikowano

Jestem katolikiem, chrześcijaninem. Wierzę w Boga, Jezusa Chrystusa i NMP.

A ja slyszalem ze niby gdy mocno wierzysz w allaha i byles tak wychowywany to pojdziesz do nieba (nie tylko w allaha)

Możesz wierzyć w innego boga i pójść do nieba, pod warunkiem że nigdy nie słyszałeś o Jezusie, o naszym Bogu i będziesz dobrym człowiekiem. Jeśli zaś znasz naszą religię a i tak wierzysz w coś innego to nieba nie będzie.

86506195548292095751.png

exModerator minecraft.MPCforum.pl | exMPC Media Team | exKidModerator SF 09/11

Opublikowano

hahahahaha

beka z tych co zagłosowali na gimba Kamila Matwiejewa (Puchałke) xD

ja dalem

-ateista

-że nic nie bedzie po smierci

-latające spaghetti

white pride world wide

Opublikowano

Jestem katolikiem, chrześcijaninem. Wierzę w Boga, Jezusa Chrystusa i NMP.

Możesz wierzyć w innego boga i pójść do nieba, pod warunkiem że nigdy nie słyszałeś o Jezusie, o naszym Bogu i będziesz dobrym człowiekiem. Jeśli zaś znasz naszą religię a i tak wierzysz w coś innego to nieba nie będzie.

I w tym momencie zabrałeś mu mozliwość zbawienia.

Opublikowano

Skąd masz pewność, że akurat twój Bóg jest tym prawdziwym?

Km5iG.png

Opublikowano

Wy wszycy co piszecie posty typu :

" Jak Bóg jest wszechmogący to dlaczego nie wykarmi wszystkich biednych itp. "

Ludzie weźcie to na logike , sam nie wierze ale myśle że zdaniem wierzących Bóg tego nie robi ponieważ sam chce Aby na świecie zapanowało dobro , aby ktoś dziany który podciera dupsko pieniędzmi dał czasem te kilka zł biednemu na wyżywienie .

Gdy zdaniem mojego Katechety przyjdzie " Dzień sądu ostatecznego " ( tj . taki koniec świata " To Bóg weźmie pod swoją opieke do nieba tylko tych którzy zasłużyli , tych którzy pomimo tego że sami byli biedni zawsze potrafili pomóc drugiej biedniejszej osobie bo przecież nigdy nie jesteśmy na tyle biedni aby nie podzielic się czyms z drugą osobą . Tak samo jest w przypadku różnych religii , " Skoro Bóg jest wszechmocny to dlaczego nie obali innych religii " I Tu też zdaniem mojego katechety sam Bóg chce zobaczyc kto będzie po jego stronie , kto będzie się nawracał czy inne duperele tego też weźmie pod swoją opieke . Bóg to nie ojciec który na wszystko wam pozwoli .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...