Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jak zacząć przygodę z programowaniem C++

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 miesiące temu...
  • Odpowiedzi 142
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam!

Mam problem!

Zrobiłem wszystko jak w tym poradniku :http://edu.i-lo.tarnow.pl/inf/utils/010_2010/0505.php

i po naciśnięciu "Run" wyskakuje mi w Build logu to:

"brudnopis - Debug": The compiler's setup (GNU GCC Compiler) is invalid, so Code::Blocks cannot find/run the compiler.
Probably the toolchain path within the compiler options is not setup correctly?!
Goto "Settings->Compiler and debugger...->Global compiler settings->GNU GCC Compiler->Toolchain executables" and fix the compiler's setup.
Skipping...
Nothing to be done (all items are up-to-date).
Nic nie wyskakuje.
Pomóżcie plox :(

cute_anime_girl_by_kisakupl-d56xzn2.png

Hotarti <3 <3 <3 I <3 Anime

Żyjemy w chorym świecie gdzie bycie sobą jest chwalone w sieci, zaś w rzeczywistości prowadzi do samotności. :C

Opublikowano

Witam!

Mam problem!

Zrobiłem wszystko jak w tym poradniku :http://edu.i-lo.tarnow.pl/inf/utils/010_2010/0505.php

i po naciśnięciu "Run" wyskakuje mi w Build logu to:

"brudnopis - Debug": The compiler's setup (GNU GCC Compiler) is invalid, so Code::Blocks cannot find/run the compiler.
Probably the toolchain path within the compiler options is not setup correctly?!
Goto "Settings->Compiler and debugger...->Global compiler settings->GNU GCC Compiler->Toolchain executables" and fix the compiler's setup.
Skipping...
Nothing to be done (all items are up-to-date).
Nic nie wyskakuje.
Pomóżcie plox :(

Błędnie skonfigurowany kompilator, skąd ściągałeś?

Najlepiej jest ściągnąć ze strony code-blocksa z od razu zintegrowanym kompilatorem:

http://www.codeblocks.org/downloads/binaries

I dajesz opcję: codeblocks-12.11mingw-setup.exe w zakładce pod windowsa.

Gdzieś coś musiałeś pomylić, może zapomniałeś ustalić mingw jako domyślny kompilator.

Sprawdź, czy w settings jako kompilator jest ustawiony gnu gcc kompilator, ewentualnie spróbuj dać reset defaults.

Pomagam w projektach dotyczących programowania (C++/C/Java/C#/inne). Jak masz jakiś problem, napisz do mnie, wspólnie poszukamy rozwiązania ;).

Opublikowano

@up

Tak jest ustawiony ten kompilator jako domyslny

cute_anime_girl_by_kisakupl-d56xzn2.png

Hotarti <3 <3 <3 I <3 Anime

Żyjemy w chorym świecie gdzie bycie sobą jest chwalone w sieci, zaś w rzeczywistości prowadzi do samotności. :C

Opublikowano

@up

Tak jest ustawiony ten kompilator jako domyslny

Pokaż ustawienia kompilatora (settings -> compiler ->toolchain executables), bo może coś jest nie tak w położeniu ścieżki.

Pomagam w projektach dotyczących programowania (C++/C/Java/C#/inne). Jak masz jakiś problem, napisz do mnie, wspólnie poszukamy rozwiązania ;).

• 4 tygodnie później...
  • 6 miesięcy temu...
  • 6 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam,

mam mały problem - po ściągnięciu Code::Blocks, stworzeniu tego "pierwszego" programu, gdy wciskam F9 avast wykrywa, że cały, stworzony program to wirus. Przez to Code:Blocks nie chce mi nawet wykazać błędów jakie mam w napisanym programie. Próbowałam też napisać inny program (z innego poradnika) i również ten sam problem. Martwi mnie to, że gdzieś rzeczywiście mam jakiegoś wirusa. Może mnie ktoś zapewnić, że avast reaguje tak po prostu na cały Code::Blocks? Jakieś rozwiązanie?

Opublikowano

Witam,

mam mały problem - po ściągnięciu Code::Blocks, stworzeniu tego "pierwszego" programu, gdy wciskam F9 avast wykrywa, że cały, stworzony program to wirus. Przez to Code:Blocks nie chce mi nawet wykazać błędów jakie mam w napisanym programie. Próbowałam też napisać inny program (z innego poradnika) i również ten sam problem. Martwi mnie to, że gdzieś rzeczywiście mam jakiegoś wirusa. Może mnie ktoś zapewnić, że avast reaguje tak po prostu na cały Code::Blocks? Jakieś rozwiązanie?

Wyłącz avasta :P

TuByłaSygnatura.png

Opublikowano

Wyłącz avasta :P

Nie za bardzo chciałabym mieć potem komputer w wirusach... Ale sugerujesz, że avast się myli?

Opublikowano

wybrałem jednak deva do kiedys na nim coś pisałem. a dlaczego z linuxem mam się zaznajamiać?

i ważne pytanie, jak ćwiczyć pisanie programów? bo czytam tą symfonie, ćwiczenia sobie zrobię ale jak gdzieś czytałem najlepiej pisać i pisać a ja nie wiem co

( może dlatego że nie mam też wiedzy ). w necie nic na mój poziom nie znalazłem.

Linux to wygodny system w sam raz dla programistów. Idziesz do liceum informatycznego, czy technikum to cię nie ominie. Poczytaj o zaletach, a sam zobaczysz, że warto posiedzieć przy linuxie. Jeżeli chodzi o ćwiczenia pomyśl co chciałbyś robić jako programista. Gry ? - nic prostszego uczysz się podstaw + oop + planujesz sobie co chciałbyś mieć w grze. Wiadomo Postać, NPC - robisz klase np: actor i piszesz w niej funkcje wyświetl npc, funkcja na poruszanie się. Zastanów się czego potrzebujesz, ja np: ostatnio chciałem mieć za darmo wysyłanie wiadomości po zakupie na allegro. Serwis automater bierze 15 gr za wysłanie wiadomości. Trochę to mnie wkurzyło więc zastanawiałem się jak napisać program(w c++ wystarczyło się nauczyć biblioteki WinSock, połączyć się z pocztą, sprawdzić czy e-mail odpowiadający za przekazanie informacji o wpłacie jest, a jeżeli tak to sprawdza treści wiadomości i szuka osoby(e-mail), która kupiła wysyła wiadomość), to już jest jakiś postęp w ćwiczeniach dla programowania. Planuj i próbuj to pisać, jeżeli nie napiszesz dziś to kiedyś indziej, ale będzie łatwiej.

Jeśli chciałbym w przyszłości zostać programistą komputerowy w zakresie gier. To czy już teraz w wieku 14 powinienem zacząć jakąś naukę czy cos?

Moim zdaniem im wcześniej tym lepiej, jestem w Technikum Informatycznym i nauczyciele niczego nas nie uczył(chodzi o to, że nie tłumaczą) dają zadania i róbcie. Nie wiem jak ty będziesz miał w przyszłości, ale jak zaczniesz uczyć się teraz to będzie Ci łatwiej. Wiem to bo zanim poszedłem do TI uczyłem się c++, a teraz pomagam kolegom jak mają problemy z programowaniem.

Czy za pomocą c++ można robić cheaty do gier ?

Można, to sama zabawa z pamięcią.

EDIT

Poradnik fajny. Ja uważam, że dziś kupowanie książki o c++ jest niepotrzebne. Są wspaniałe kursy na internecie, serwis z zadaniami(SPOJ). Jak chcecie bardzo dobrze ogarnąć c++ polecam pana Mirosława Zelenta: http://miroslawzelent.pl/dzięki swoim kursom szybko odnosi sukces na YouTube.

Opublikowano

Nie za bardzo chciałabym mieć potem komputer w wirusach... Ale sugerujesz, że avast się myli?

A to co napisałeś podchodzi po malware? Jeśli nie, to się myli. Potem go włącz i tyle.

@GGG205 Spójrz na daty ;x

708121422388637873334.png

Opublikowano

A to co napisałeś podchodzi po malware? Jeśli nie, to się myli. Potem go włącz i tyle.

@GGG205 Spójrz na daty ;x

Dobra, dzięki wielkie :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...