Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jak zacząć przygodę z programowaniem C++

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tylko, że to Ty próbujesz przekonać innych że c++ jest lepsze a C totalnie gówniane i nie warte nauki (chyba że chcesz programować pralki).

Próbujesz zrobić to w tym FAQ.

Różnica między nami polega na tym że ja nie uważam C za lepsze od C++, i odwrotnie. Myślę, że w tym FAQ nie powinneś nazywać jakiegoś języka nie wartym nauki, gorszym. Nie sądzisz że tut\faq od którego zaczynają początkujący (jak juz wcześniej pisałem podatni na narzucanie im swoich poglądów) powinnen być napisany z odpowiednią dozą obiektywności ?

Rozumiem że często pojawiającym sie pytaniem jest (jest?) pytanie czy warto uczyć się języka C, czy trzeba sie go nauczyć przed c++.

Czy odpowiedź nie mogła by brzmieć m/w tak ?

Oczywiście że warto (aczkolwiek c++ jest bardziej przyjazny dla początkujących, polecam zacząć od niego) . Nie trzeba.

Nie mogłaby ? Czy koniecznym jest wylewanie tu swoich poglądów, szczególnie (jak pokazuje zacytowana przeze mnie wypowiedź autora OllyDbg), że zdania są podzielone ?

Cytat:

Twierdzę natomiast iż programista który pozna rożne języki, będzie lepiej pisał w swoim ulubionym języku, niż programista który ograniczył się tylko do tego jednego języka, nie poznając innych rozwiązań.

[...]

Kolejna ważna uwaga: nie ma języków które są "zawsze złe", tak samo jak nie ma języków które są "zawsze dobre". Język to tylko i wyłącznie narzędzie w rękach programisty, narzędzie które do pewnych zadań nadaje się lepiej, a w innych przypadkach sprawdza się gorzej. Oczywiście pewne języki każdy z nas polubi bardziej, a inne wręcz znienawidzi, niemniej jednak pamiętajmy o potrzebie obiektywności, oraz o tym że nawet "znienawidzonego wroga" należy poznać.

http://gynvael.coldwind.pl/?id=238

Pogrubienie nie dodadne przeze mnie.

Zamykam temat, bo autor nie trzyma poziomu.

....

Polityka forum zakazuję nam zamykać tematy, tylko dlatego, że są na niskim poziomie.

I lold.
  • Odpowiedzi 142
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Weteran
Opublikowano

Myślę że 4ggr(..coś tam) pisząc to bardziej kierował się humorem, niż zdrowym rozsądkiem. :]

Ale w końcu to FAQ dotyczy c++, więc mnie to jakoś specjalnie nie przejmuję.

Opublikowano

To ja jeszcze dodam swoje kilka groszy.

Moim zdaniem warto nauczyć sie pisać w czystym C, bo uczy ono pokory.

linki zewn.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Przydatny poradnik, już biorę się za czytanie, w razie problemów można jakoś tutaj zgłaszać czy muszę szukać rozwiązanie w innych działach?

Pozdrawiam. Mateusz P.

Opublikowano

Z ogromną niecierpliwością czekam na C# .NET i dlaczego C++/CLI jest useless ;)

Tut nawet ok miałem mieszane uczucia po przeczytaniu go.

Weteran
Opublikowano

Z ogromną niecierpliwością czekam na C# .NET i dlaczego C++/CLI jest useless ;)

Tut nawet ok miałem mieszane uczucia po przeczytaniu go.

Tutaj nie ma szans, a przynajmniej nie w tym FAQ i nie w tym dziale. Same fanboje c++ :]

Możliwe, że w przyszłości powstanie dział dla .NET framework, wtedy może coś takiego zorganizujemy.

Opublikowano
// I dobrze - informatycy są i powinni być leniwi (więcej o tym w punkcie [nie został jeszcze napisany]).

Możesz napisać o tym coś więcej? Jestem nieludzko leniwy i chętnie się dowiem, że mam predyspozycje do bycia pr0 codersem.

Oraz, czy Symfonia C++ (najnowsze wydanie) jest dobrym wyborem do nauki C++? Miałem już styczność z programowaniem (PHP, podstawy AutoIt, Hello world w C++)

Opublikowano

Ja osobiście zacząłem od cpp0x.pl, zajebista strona i fajne kursy.

Teraz, na tej samej stronie przerobiłem kurs SFML i proste gry już można pisać bez problemu.

Co do książek, też jestem ciekaw, która jest dobra, bo słyszałem, że "Od zera do gier kodera" też ma to coś.

1352970251-U713459.png

By Maxiu
"Because limits, like fears, are often just an illusion"

Weteran
Opublikowano

Od zera do gier kodera jest przestarzały i bez drobnych przeróbek, kody nie będą działać i nie jest też książką, a darmowym tutorialem.

Symfonia na pewno jest godną polecenia pozycją. Ofc. jeżeli znasz już jakiś język, ponieważ bez tej wiedzy może wydawać się trudna.

Opublikowano

Xaulin, oby taki dział powstał jak najszybciej mogę nawet dostać tam moda xD

Nie no żart ale jeśli chodzi o C++/CLI to trochę wiedzy posiadam a nie należy ono do najłatwiejszych ;)

EDIT: Dodam ze chętnie pouczył bym się np Csharpa, czemu .NET często nie jest często wybieraną platformą do programowania? (czy tylko mi się tak zdaje ?)

Opublikowano

Bo nie ma po co jej wybierać. No i trzeba instalować net framework żeby uruchomić program co jest trochę śmieszne, bo większość ułatwień które te języki oferują mogłaby być spokojnie wsadzona do kodu aplikacji, zostawiając te których się nie używa.

Dobrze przynajmniej że jest tak multiplatformowy że aż działa na wszystkich wersjach Windowsa.

Twoja stara robi catch the clowny w Game Makerze.

Weteran
Opublikowano

Bo nie ma po co jej wybierać. No i trzeba instalować net framework żeby uruchomić program co jest trochę śmieszne, bo większość ułatwień które te języki oferują mogłaby być spokojnie wsadzona do kodu aplikacji, zostawiając te których się nie używa.

Dobrze przynajmniej że jest tak multiplatformowy że aż działa na wszystkich wersjach Windowsa.

Nieprawda, trochę masz do tego złe podejście :]

.NET framework jest niezbędnym oprogramowaniem do prawidłowego funkcjonowania aplikacji w systemie windows. W nowszych komputerach jest dołączany jako defaultowe oprogramowanie razem z systemem. Co więcej, w systemie windows 8 jest on nierozłączną częścią systemu, tak jak winapi(a właściwie winrt, ponieważ winapi w windows 8 będzie uznawane za przestarzałe).

Jest bardzo wiele aplikacji, gier i innego rodzaju programów wymagających .NET frameworka, więc jeżeli jeszcze nie masz go na swoim systemie windows, to najprawdopodobniej mało eksploatujesz swój komputer albo używasz go jedynie w wyznaczonym celu.

A poza tym jest jeszcze coś takiego jak XNA, gdzie możesz pisać na winde, windows phone i xboxa jednocześnie, więc nie mów, że pisząc w netowskich językach tworzysz program jedynie na windowsa.

Aha, i bym zapomniał jeszcze o Mono, czyli wieloplatformowym oprogramowaniem .NET framework. Sam microsoft stworzył też dodatkowo .NET frameworka na system FreeBSD, więc trochę tego jest.

Opublikowano

Możesz napisać o tym coś więcej? Jestem nieludzko leniwy i chętnie się dowiem, że mam predyspozycje do bycia pr0 codersem.

Oraz, czy Symfonia C++ (najnowsze wydanie) jest dobrym wyborem do nauki C++? Miałem już styczność z programowaniem (PHP, podstawy AutoIt, Hello world w C++)

""Symfonia C++" oraz "Pasja C++" Grębosza nie są złe."

CZYTAJ!

Co do "leniwości" - istnieje powód, dla którego to zdanie jest wykomentowane...

Generalnie chodzi o to, że skuteczność danego rozwiązania w "poważnej" informatyce oceniana jest z perspektywy biznesowej.

Czas == pieniądz; optymalniej jest stosować rozwiązania:

• już dopracowane ( "nie wymyślaj koła na nowo" )
  • prostsze w refaktoryzacji ( reguła KISS )
  • najpopularniejsze ( j/w; popularność danego języka/rozwiązania/whateva jest bardzo często [ w przypadku małych i średnich firm ] wytyczną przy tworzeniu projektów - jest po prostu taniej zdecydować się na XXX i zatrudnić najtańszych nie-idiotów ludzi z puli 10 milionów informatyków w kraju*, niż wybrać YYY [ w którym zyskamy 12% wydajności końcowej aplikacji ] i szukać spośród 100 tysięcy, którzy opanowali ten szczególny sposób tworzenia programów )
  • szybsze w implementacji ( czas = pieniądz; oraz j/w )

* proszę wybrać sobie jakiś kraj dla którego to zdanie może być prawdziwe ( układ równań również można rozwiązać )

Ta sygnatura jest pusta.

Opublikowano
""Symfonia C++" oraz "Pasja C++" Grębosza nie są złe."

CZYTAJ!

Tak, przeczytałem również:

trzeba to solidnie zrefreshować...

Pisałem to pół roku temu i od tamtego czasu zdążyłem się już trochę więcej naumieć w tym temacie...

Dzięki za odpowiedź, symfonia już do mnie jedzie, spodziewajcie się tematów z banalnymi problemami :)

Opublikowano

A nie próbowałeś wcześniej nauczyć się czegoś z całkowicie darmowych kursów, które poleciłem...?

@DOWN

Taa, jeśli chodzi o beletrystykę... Tutaj i tak musisz siedzieć przed kompem.

Ta sygnatura jest pusta.

Opublikowano

A nie próbowałeś wcześniej nauczyć się czegoś z całkowicie darmowych kursów, które poleciłem...?

Próbowałem, skończyłem na klasach.

Mógłbym kontynuować, ale książka wydaje mi się o niebo wygodniejszą formą.

• 3 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Jako że jestem początkującym programistą C++ ten poradnik bardzo mi się przydał. Jest po prostu świetny! ^_^

2dhww8h.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...