Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jak zacząć przygodę z programowaniem C++

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 142
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Jak tylko ktoś je napisze :]

A biorąc pod uwagę czas jaki mogę poświęcić na programowanie ostatnimi czasy, najprawdopodobniej nie będę to ja.

Ta sygnatura jest pusta.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Takie pytanko.

Czy program C++ jest darmowy (czy moge za darmo go pobrać , używać i rozpowszechniać w necie to co zrobiłem)

Jak darmowy to moge prosić o link DL?

mca.png

Pomogłem??? Daj + ;>>>

Weteran
Opublikowano

C++ to nie program, a język i wszystko masz napisane w tym własnie temacie.

Z reguły każdy kompilator pozwala na rozpowszechnianie programów w nich skompilowannych nawet w celach komercyjnych.

Opublikowano

Czyli ,że wystarczy mi sam komplikator + debuger i mogę już bez przeszkód tworzyć programy?

Zamierzam się tego uczyć.

Teraz jak będzie te 5 dni wolnego to to wszystko przeczytam dokładnie. Teraz tylko przejrzałem więc wybacz za głupie pytanie.

mca.png

Pomogłem??? Daj + ;>>>

Opublikowano

@up.

potrzebujesz KOMPILATOR, a nie komplikator, debuger dobrze mieć, ale nie jest konieczny.

Bardzo przydatne jest jeszcze dobre środowisko, w tutoralu jest kilka podanych, łącznie z ich + i -.

I najważniejsze... wiedza. W poradniku jest podane dużo dobrych źródeł wiedzy.

Opublikowano

A który kompilator według was lepszy do nauki i programowania w przyszłości ( żeby się nie przeżucać potem z jednego na drugi) C:B czy Qt ?

A i jeszcze jedno.

Mój angielski nie jest najlepszy i niezbyt nadaję się do czytania książek/poradników w tym języku.

Czy nie ma tego nigdzie przetłumaczonego na polski?

(np to http://cplusplus.com/reference/ )

I czy bez dobrej znajomości angielsiego da się uczyć C++ i później programować w nim? ( ja nie mówie ,że jestem jakiś emga beznadziejny - umiem sporo , ale jak dla mnie to wciąż za mało) , czy mam się zapisać na jakieś korki itp?

mca.png

Pomogłem??? Daj + ;>>>

Opublikowano

Wszystkie kursy godne polecenia znajdują się w tym poradniku.

Niektóre z nich są w języku polskim.

"I czy bez dobrej znajomości angielsiego da się uczyć C++ i później programować w nim?"

Nie za bardzo. Ale wymagany poziom angielskiego jest poniżej "dobrego" - trzeba tylko rozumieć, z translatorem, dokumentacje.

@DOWN

C::B to nie tylko edytor z kolorową składnią!

Ta sygnatura jest pusta.

Weteran
Opublikowano

A który kompilator według was lepszy do nauki i programowania w przyszłości ( żeby się nie przeżucać potem z jednego na drugi) C:B czy Qt ?

A i jeszcze jedno.

Mój angielski nie jest najlepszy i niezbyt nadaję się do czytania książek/poradników w tym języku.

Czy nie ma tego nigdzie przetłumaczonego na polski?

(np to http://cplusplus.com/reference/ )

I czy bez dobrej znajomości angielsiego da się uczyć C++ i później programować w nim? ( ja nie mówie ,że jestem jakiś emga beznadziejny - umiem sporo , ale jak dla mnie to wciąż za mało) , czy mam się zapisać na jakieś korki itp?

c::b i Qt to nie kompilatory.

Qt Creator jest zdecydowanie lepszym środowiskiem, ponieważ c::b to tylko edytor z kolorową składnią i kreatorem projektów.

Lecz Qt nie jest przeznaczony do tworzenia programów w "suchym" c++, a w frameworku Qt.

Z tych dwóch bardziej ci polecam code:blocks.

Opublikowano

Mam pytanie skąd mogę sciągnąć Microsoft Visual 2010 Express. Link z dobreprogramy.pl jest zły bo jak chce zainstalować to wszystko mi sie pobiera a Framework 4.0 nie chce się zainstalować

Opublikowano

w autoIt też się da w trzech a na upartego nawet w jednej. Kwestia wyboru języka zależy już od programisty ;p

exKVR.png

c++, c++/cli, php, js, css3, lua, au3 and others...

Pomoc dla newbich w wymienionych wyżej językach, pisanie botów do Tibii - pisz na gg, może się dogadamy :)

• 1 miesiąc temu...
  • 2 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

@up raczej powinno być odwrotnie ;)

Pomagam w projektach dotyczących programowania (C++/C/Java/C#/inne). Jak masz jakiś problem, napisz do mnie, wspólnie poszukamy rozwiązania ;).

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Który język lepszy bascom czy c ???? bo chce sie nauczyc do programowanie mikrokontrolerow

ref

Popularniejszy i chyba lepszy do mikrokontrolerów jest C.

Pomagam w projektach dotyczących programowania (C++/C/Java/C#/inne). Jak masz jakiś problem, napisz do mnie, wspólnie poszukamy rozwiązania ;).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...